Câteva teorii privitoare la existenţa planetelor

De multe ori m-am lovit de nişte întrebări atunci când le spuneam prietenilor că eu nu cred în extratereştri (îmi las argumentele pentru un alt articol 🙂 ). Şi anume, dacă eu cred că numai pământul are viaţă, atunci care e rolul celorlalte planete? Pentru ce mai sunt acolo, doar aşa de „decor”? 🙂 .

Recunosc că sunt nişte întrebări foarte bune. Dacă crezi în extratereştri, e simplu, acele planete pot fi, printre altele, patria unor „civilizaţii” străine nouă. Dar dacă nu crezi în alte „civilizaţii” (evident, ca creştin trebuie să adaug că altele în afara „lumii” îngerilor şi a „lumii” demonilor) în afara Terrei, cum mai explici existenţa şi rolul lor?

Pentru această „dilemă” există patru teorii.

1. Explicaţia biblică din Geneza:

Geneza 1: 14 Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne care să arate vremurile, zilele şi anii;

Geneza 1:15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul.” Şi aşa a fost.

2. Unii cred că Universul este ca un ceasornic gigant în care fiecare planetă are rolul unei „rotiţe”, îl face să „funcţioneze”. La fel cum dintr-un ceas dacă scoţi o singură piesă, fie ea cât de mică, s-ar putea să nu mai funcţioneze, la fel şi în cazul Universului, distrugerea unei singure planete ar putea crea haosul.

3. Planetele, mai ales cele din sistemul solar, ar face posibilă viaţa pe pământ. De unde această idee? De la Lună, satelitul natural al Pământului. Impactul Lunii asupra Pământului este bine cunoscut în prezent. Cred că fiecare dintre noi am auzit despre maree. Atunci, dacă Luna influenţează într-o oarecare măsură fenomenele naturale de pe Pământ, de unde ştim că nu ar face-o şi celelalte planete? (În acest caz s-au mai făcut câteva teorii în astrologie). Dacă fiecare planetă îşi pune amprenta în felul său asupra vieţii de pe pământ fără ca noi să bănuim măcar?

4. Planetele Universului, cele din sistemul solar şi cele din afara lui, nu sunt locuite, dar asta nu înseamnă neapărat că nu au fost locuite niciodată. Recunosc că aceasta este cea mai fantezistă teorie referitoare la existenţa planetelor. De unde această idee? Tot din biblie.

Biblia vorbeşte, mai bine zis dă de înţeles, despre un război „cosmic” în urma căruia tabăra luciferică a fost înfrântă de Dumnezeu, Lucifer fiind „exilat” pe pământ:

Isaia 14:12 Cum ai căzut din cer, luceafăr strălucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborât la pământ, tu, biruitorul neamurilor!

De asemenea, să luăm primele 2 versete ale bibliei:

Geneza 1:1 La început, Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul.

Geneza 1:2 Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor.

Unii teologi sunt de părere că între aceste două versete este de fapt o pauză, iar Creaţia relatată în Geneza nefiind prima, ci o „refacere” a primei Creaţii afectată de acel război „cosmic”. O teorie rămâne însă o simplă teorie. În acest caz nu o să ştim niciodată sigur, de aceea ne vom mulţumi doar cu ce ne oferă biblia.

Însă, privind planetele, mai ales Luna pe care o putem observa cu uşurinţă, acestea par atât de dezolante, de parca au trecut printr-un război nuclear (ideea asta le-a mai trecut prin cap multora când au privit craterele lunare). De unde ştim că aşa au fost dintodeauna? De unde putem şti că nu au fost şi ele cândva asemenea Pământului? Şi cine să le „locuiască”? „Lumea” îngerilor.

Dar poate că aşa au fost dintodeauna?

Ca să nu fiu acuzat că debitez prostii 🙂 , vă spun de pe acum că dintre aceste patru teorii, o accept pe prima şi poate puţin şi pe a doua.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Religie, Toate postările, Ştiinţă și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Câteva teorii privitoare la existenţa planetelor

 1. Marian zice:

  Eu liber cugetatorul le accept pe TOATE patru deoarece , nici una nu-i d e lepadat , niciuna nu-i de ne luat in consideratie ! Biblia , invataturile biblice nu pun in nici un caz stavila imaginatiei si dorintei d e cunoastere a omului { religia insa …DA } ….mai mult sau mai putin civilizat ci dimpotriva indeamna la cunoastere , la o cunoastere a tuturor modalitatilor ce pot indruma cugetul uman spre ceea ce se cheama generic ” Calea catre Cristos ” sau cunoasterea lucrarii lui ….cui o fi !Interesant este acel pasaj biblic din Cartea lui Iov 38: 4 insa ….merge pana la 38:7,8 lejer !de asemenea mi s e pare al dracului d einteresant si ceea c e s e spune la Ezechil 1 …. merge chiar tot capitolul de discutat referitor la punctele 3 si 4 .

  • Teonymus zice:

   Unii poate mai pot aduce şi alte teorii, pe astea însă le-am „rumegat” îndelung de-a lungul anilor. Omul îşi pune întrebări încă de la începuturile sale, d-apoi acum când avem acces la multe alte cunoştinţe.
   Toate par veridice la prima vedere, dar cele mai puţin probabile, de fapt cel mai greu de demonstrat sunt 3 şi 4. Dacă cu a treia astrologia se chinuie de când e ea să o dea de capăt ca să fie acceptată în final ca ştiinţă, cea de a patra nu cred că va putea fi demonstrată vreodată de nimeni. Asta poate vom şti sigur după ce vom păşi în alte dimensiuni după moartea noastră. Dar până atunci, putem trăi noi şi cu taine din astea 🙂

   • Marian zice:

    Cu asta { ” dupa ce vom pasi in alte dimensiuni dupa moartea noastra ” } , chiar m-ai facut martz mon cher !!! Am avut un bun prieten { d e altfel cred ca-l cunosti si dumneata 😉 } ce spunea la un moment dat { este adevarat in urma cu mai bine d e 100 d e ani } , referitor la chestia cu ” alte dimensiuni ” : ” Cel ce-n asta lume a dus NUMAI DUREREA , Nu are NMIC …DINCOLO caci : MORTI SINT CEI MURITI ” ! Nu stiu d e ce { poate fiindca spre deosebire de mine individul era toba de teologie } , dar chiar tind sa-i dau dreptate , cei bogati asi pot cumpara intr-un fel sau altul biletul spre rai , spre NEMURIRE …. cei saraci ce dracu sa ma dea : pielea dupa ei …sa aibe ingerii din ce-si croii opinci ? 3 si 4 sant intr-adevar greu d e demonstrat insa….nu imposibil ! Se ocupa NASA sau rusii si mai nou chinezii de chestia asta stai linistit .

 2. Teonymus zice:

  V-am spus, eu sunt fidel bibliei, deci cred în „viaţa de apoi” 🙂 .
  Normal că se studiază intens astfel de lucruri. Doar nu le dau eu un pont pentru asta acum, „băieţii” cred că le visează şi noaptea 😀 .

  • Marian zice:

   Daca tot te declari ” fidel bibliei ” ar trebuii sa sti ca ” viata d e apoi ” nu este posibila fara moartea dintai si deci fara judecata 😦 !!! Apocalipsa 20:5 !!!!!Ce dracu mai frate ….macar atata lucru ar cam fi cazul sa-l cunoasca un om ca dumneata …. TEONYMUS 😉 !!! Cat ai fi d-al dracului ….de secretos si tot ar fi cazul sa te marturisesti la fratele matale : pe bune de care biserica apartii ?! Pune doar initiala ….prima litera , ca sa nu crape fierea in mine de curiozitate …nu d e alta . Fii si matale un ” bun samaritean ” pe chestia asta 😉 !

   • Teonymus zice:

    Am zis eu că „viaţa de apoi” ar fi posibilă fără moartea dintâi şi fără judecată? La aia cu 7 zile, m-ai prins, dar la asta ba 😀 .
    Cât despre identitatea mea şi alte date despre mine, astea sunt top secret. Nu pot să vi le dezvălui pentru că aş pierde „confortul” de a fi anonim 😀

 3. Marian zice:

  Bai …al dracului om mai esti !!! Mai tare ca aia d e la NASA sau CIA 😉 !!!

  • Teonymus zice:

   Mai ştii, poate că sunt chiar de acolo 😀

   • Marian zice:

    Ce bine ar fi !!!! Asi avea cu ce ma lauda …inclusiv in familie 😉 ca la ” bistro-ul ” din coltul strazii …si asa nu ma ami crede nimeni d e cand le-am spus alora ca al cunosc pe ….Dumnezeu anonim , pentru ei ….mitocanimea 🙂 🙂 !!!!

 4. Teonymus zice:

  Păi dă-le dovada.Cu asta mai fac şi eu rating pe aici 🙂 . Glumesc.

 5. Marian zice:

  Daca doresti neaaparat raiting….intra la Teodora Marinescu , la George Valah , la Motanul Incaltat , Ioan Usca , sau la Ionut Iancu { blogareala cu vrajala } , pe bloguri si …cere-le sfatul . Sant niste tipi d e toata isprava si nu ma indoiesc d e faptul ca-ti vor da sfaturi bune in acest sens . Ioan Usca cel putin a ajutat-o si pe Teodora Marinescu la inceputurile ei ca bloggar deci nu cred ca va ezita sa te ajute si pe matale .Postarile dumitale sint mai mult decat interesante asa incat ….mare lucru nu vei mai avea d e facut pentru sporirea raiting-ului . SUCCESE 😉 🙂 !!!!!

  • Teonymus zice:

   Glumeam. Nu mă interesează ratingul. După mine, pot să nu fiu citit de nimeni. Eu mai mult scriu din pasiune.
   E drept că e altceva când mai interacţionezi şi cu altcineva, dar şi calitatea comentatorilor contează. Decât să mă „cert” toată ziua sau să fiu înjurat de unii cu alte vederi, mai bine aşa 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s