Muzica – un „portal” către alte lumi: barocul

Pentru mine muzica, la fel ca şi cartea, de fapt arta în ansamblul ei, sunt un fel de „portaluri” către alte lumi. Prin intermediul lor, chiar şi fără prea multă imaginaţie, eşti pur şi simplu purtat spre alte meleaguri. Pot fi tărâmuri pline de fericire sau de o tristeţe sfâşietoare, dar toate vor fi pătrunse de o frumuseţe aparte…

Astăzi vă invit să ne lăsăm „purtaţi” spre lumea barocă.

Ador muzica cu influenţe baroce. Bach, Handel, Vivaldi, întotdeauna m-au înviorat cu acordurile lor pline de viaţă şi m-au introdus în lumea lor. Dar de data aceasta nu o să mai fiu „conservator” 🙂 . De aceea,  „portalul” pe care vă invit să-l folosiţi se numeşte Rondo Veneziano. Este o orchestră specializată în muzica barocă, dar care îmbină „tradiţia” cu noul, utilizând şi o serie de instrumente moderne pe care barocul muzical nu avea cum să le cunoască. Trebuie să recunosc, deşi sunt şi voi rămâne un „tradiţionalist” din acest punct de vedere, că este un experiment destul de reuşit.

Deci, bine aţi venit în lumea barocă! Dar vă previn că este o lume exclusivistă, a Regelui Soare, a ducilor şi conteselor şi a palatelor lor somptuoase…

P.S.: dacă vă întâlniţi şi cu mine în această lume, amintiţi-mi că trebuie să plec „acasă” 😀

Acest articol a fost publicat în Muzică, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Muzica – un „portal” către alte lumi: barocul

  1. Marian zice:

    ” Intotdeaun a am apreciat arta si chiar si cultura ” deci….multumiri pentru acest regal muzical ! Referitor la muzica perioadei baroce …te cam inseli : nu-i deloc exclusivista . In toamna lui ’43 cand trupele germane ” bateau ” la portile Moscovei , moscovitii { iar aici chiar nu putem vorbii despre …VIP-uri } ascultau la Opera din Moscova ” Anotimpurile lui Vivaldi { lui Stalin ai placea foarte mult din Concertul no.1 SPRING partea a doua , acel largo pianissimo } , concertul fiind transmis inclusiv la radio iar majoritatea celor ce erau in sala la acea ora ….au plecat imediat dupa terminarea concertului la lupta contra ” cotropitorilor fascisti ” { adica fostii prieteni si aliati ai lui Stalin } , foarte putini reusind sa supravietuiasca pentru a putea inpartasii cuiva impresia lasata d e acel concert . Daca nu ma crezi….poti verifica in programul Operei moscovite din acea perioada 🙂 . Eu am vazut figura asta intr-un film { propagandist fireste , ca mai toate filmele sovietice cu si despre razboi } si … mi-a ramas in minte chiar dupa atiti ani . Filmul s e numea ” Vii si Morti ” sau ruseste ” Jivi i Smertai ” { are vreo sapte serii de cate o ora si ceva fiecare …conform ” bunului ” obicei rusesc } , dupa romanul { trei volume de cate minim 200 d e pagini de fiecare volum } lui Semionov ….unul dintre participantii la acel concert .

    • Teonymus zice:

      Până şi dictatorii secolului XX aveau gust în materie de muzică. Stalin asculta Vivaldi, lui Hitler îi plăcea Wagner. Oare lui Băsescu ce-i place (a nu se înţelege că-l fac dictator, nu de alta dar s-ar supăra Stalin şi Hitler 😀 )?
      Când am zis că e o lume exclusivistă, mă refeream la lumea de atunci, secolele XVII-XVIII, nu la perioade mai recente 😀 .
      Aş da o fugă până la Opera din Moscova să văd dacă spuneţi adevărul, dar mai bine vă dau credit aşa 😀 .

      • Marian zice:

        Si bine faci , nu de alta dar …la ora asta , Opera din Moscova este strict un loc exclusivist 101% !!! 😉 Lui Basescu ,banuiesc ca-i plac …tarapanalele 🙂 !

  2. Marian zice:

    Nu trebuie sa-ti aminteasca nimeni „sa pleci acasa ” daca te va intalnii cumva in acel ” portal catre alte lumi ” deoarece …cine intra acolo ….este exact ca-n chestia aia a lui Dante , despre care acesta spunea : ” Lasciatti ognia speranzza voi che intratte qui ” ! Cine dracu-i atat de nebun incat sa renunte la visare pentru a se reintoarce in aceasta lume de nebuni in care sant cultivate : ” Greselile , pacatele , zgarcenia , prostia , ….Iar noi nutrim cu grije , blajine remuscari , Asa cum cersetori-si cresc paducheria ” 😉 ???

  3. Teonymus zice:

    Mie mai ales în Titanic nu mi-a plăcut, dar i-am mai dat multe şanse. În Inception a fost mai bine, dar totuşi… Nu ştiu de ce e antipatic românilor. Pe mulţi i-am auzit că pur şi simplu nu le place.

  4. Marian zice:

    S-o ” sti ” nu neaaparat insa s-o ” lucrezi ” 😉 …ar fi ideal !!! Te-asi lauda si-n familie 😉 🙂 !!!

  5. Teonymus zice:

    Dacă vorbiţi cu atâta însufleţire despre asta, atunci vă las vouă onoarea asta 😀

  6. Pingback: Muzica- un “portal” către alte lumi (2) : civilizaţiile amerindiene | Lumea lui Teonymus

  7. rogrm zice:

    Și mie îmi place Rondo Venețiano foarte mult. Uite și acesta:

    Îți mulțumesc pentru momentele pline de armonie. Toate cele bune !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s