Cartea versus televizorul: marea „bătălie” a timpurilor moderne

Constat cu tristeţe că generaţiile tinere citesc din ce în ce mai puţin. M-am întrebat de multe ori, de ce nu-i mai atrage literatura? Când eram copil, citeam tot ce prindeam în mână, chiar şi cărţi care nu erau neapărat pentru copii. Culegeam toate „firimiturile” literare pe care le găseam pe acasă. Chiar şi acum regret că nu am avut acces la o bibliotecă ca să am de unde alege 🙂 .

Probabil că mulţi trecuţi de 20-25 de ani au fost la fel ca mine în vremea copilăriei, dar acum ce s-a întâmplat? De ce a ajuns pentru părinţi o „laudă” că odrasla citeşte de bunăvoie cărţile pe care le are de studiat la şcoală? Răspunsul e simplu: din cauza realizărilor tehnologice. Iar aici o să iau în discuţie televizorul, pentru că acesta a ajuns să-şi pună amprenta asupra intelectului încă din primii ani de viaţă ai copilului.

Poate că îmi veţi spune că am rămas în urmă, că acum au apărut consolele de jocuri, calculatoarele, tabletele, smartphone-urile. Nici astea nu sunt mai bune, dar măcar ele sunt nişte forme de „entertainment” pe care le putem controla, în schimb nu putem să facem noi programul televiziunilor „pentru copii” sau chiar a altor genuri de televiziuni care nici măcar nu sunt recomandate lor, dar pe care odrasla nesupravegheată le vizionează.

Image

Recunosc că televiziunea era o problemă şi pe vremea mea. Existau şi atunci destui copii în cazul cărora televizorul câştiga detaşat bătălia cu cartea. Am făcut un liceu filologic şi chiar aveam şi atunci colegi care preferau să vadă adaptarea cinematografică a unei cărţi decât să o citească. Bine că n-au dat nici unul la filosofie că ar fi căutat mult şi bine adaptări cinematografice după Kant sau Schopenhauer 😀 . Dar astăzi e altceva. Pe vremea mea, mai urmăream şi eu un desen pe zi, că atâta se dădea la tv, dar acum cei mici au chiar zeci de canale în care se promovează tâmpenii nonstop.

M-am săturat să mă duc la cineva în vizită şi să-i văd copiii cu ochii nedezlipiţi de tv, chiar dacă au văzut acel desen de n ori. Părinţii îi lasă la desene că aşa sunt „cuminţi”, dar nu se gândesc că astfel plasează educaţia lor acelor creatori de desene. Poate mă veţi întreba şi ce e rău în asta, că aşa le dezvoltă imaginaţia, îşi însuşesc limba în care sunt vorbite (aici argumentul cam cade, că mai nou sunt dublate în română) etc. Uitaţi-vă cu ei măcar o oră-două şi o să vedeţi de ce e rău. Nu mai vorbesc de mesajele subliminale care sunt introduse în ele.

Daţi nişte căutări pe motoarele de căutare privind mesajele subliminale din desene şi o să vă îngroziţi garantat. Până şi eu am fost şocat să găsesc acum la maturitate atâtea şi atâtea mesaje subliminale chiar şi în filmul de animaţie al copilăriei mele „Frumoasa şi bestia” 🙂 . Pur şi simplu refuz să cred că ele ar fi „accidentale”. Desenele animate nu sunt ca filmele. Aici orice este gândit de dinainte şi redat chiar şi până la cel mai mic detaliu. Dacă tot sunteţi sceptici în privinţa efectului lor asupra minţii copilului, vă recomand să cercetaţi despre astfel de lucruri în psihologie.

Să nu credeţi că militez pentru lipsa oricărui tip de desene animate în viaţa copilului. Nu sunt absurd, şi eu am fost odată copil şi m-am delectat cu ele. Eu „militez” ca părinţii să se intereseze de dinainte, eventual să vizioneze ei înşişi mai întâi ca să vadă dacă sunt potrivite pentru mintea lor fragedă (în cazul unor creaţii mai noi) sau măcar să le vizioneze împreună cu copiii lor. În orice caz, orele petrecute la desene nu ar trebui niciodată să fie mai multe decât cele petrecute la joacă, în natură.

Ar fi ideal şi ca astfel de ore să nu le depăşească pe cele de lectură, chiar dacă nu ştiu să citească şi trebuie să le citiţi voi înşivă. Mai târziu vor prinde pasiunea lecturii şi asta îi va ajuta să crească intelectual.

M-am oprit doar la desene, dar mă îngrozesc la ce au acces cei mai mari şi toate le sunt băgate în cap de „cutia cu imagini”…

Image

Poate că unii mă vor întreba, oare unele carţi nu pot funcţiona pe acelaşi principiu? Dacă sunt cărţi pentru copii, îmi place să cred că nu. Eu însuşi am crescut lângă cărţi, mulţi alţii au crescut la fel şi fiecare ne-am format astfel orizontul. Deci este ceva ce am experimentat noi înşine pe propria noastră piele.

Cartea îţi formează caracterul, te hrăneşte spiritual. De la basm la cea inspirată din fapte reale, toate te vor pregăti moral pentru viaţă. În schimb, televizorul te învaţă doar cum s-o iroseşti.

Image

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Cărţi, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Cartea versus televizorul: marea „bătălie” a timpurilor moderne

 1. Marian zice:

  Articolul dumitale este un …. 😉 copy face ? Ai innebunit ? Ce ai implinit ….70 de ani in 2013 ??? Dac ‘ ar fi a sa ai minim 60 de ani …ai avea dreptul sa spui :” Constat cu tristete ca generatiile tinere „….fac sau nu fac ceva , pana atunci abordeaza alte subiecte , fara suparare ! Am urmarit cu deosebita placere ” discutia ” avuta cu doamna Cristina { sarutari de maini stimata doamna si …sora in Domnul ! } pe blogu-i personal ,din 20 Noiembrie . Mi-a parut interesanta si….chiar am avut senzatia ca asist la un dialog al surzilor deoarece ….chiar niciunul nu lasati nici un pic de la voi …sa fie si alalalt multumit 🙂 ! Si este a doua sau chiar atreia oara cand te roaga si fratele matale ceva : pune macar initiala cultului religios d e care apartii !!! Ca esti neoprotestant { sau macar adept } se vede si fara binoclu dar….ma intereseaza si comunitatea { biserica } respectiva . Hai fa un pustiu d e bine si ….pune macar initiala !!!!!!!!!!!!!!!!!!Te roooooooog !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😦 😉 …..Sa am si eu cu c e ma lauda la ….” bistrou-l din coltzul strazii si sa te laud si-n ….familie 😉 !

  • Teonymus zice:

   Nu am eu prea mulţi ani, dar pot să fac afirmaţii de genul „generaţiile tinere” pentru cele mai mici decât cea din care fac şi eu parte. Şi chiar e altceva, s-au schimbat multe de când mi-am trăit eu copilăria. Ai mei nici măcar nu au avut cablu TV (nici acum nu au şi bine fac). Abia acum câţiva ani în urmă a ajuns şi acesta în fundătura de lume unde mă aflu eu şi de asta văd clar multe diferenţe între noi şi cei de acum.
   Că nu am 60 de ani sau 70, ce importanţă are? Oricum m-am simţit dintotdeauna mai bătrân decât sunt de fapt, aşa că vârsta din buletin e doar un simplu număr 😀 .
   Tare critic mai sunteţi dvs. Ia să vă deschideţi şi dvs. un blog şi apoi să ne mai inversăm din când în când rolurile ca să am şi eu cum să vă întorc criticile şi aprecierile 😀
   Nu pricep ce importanţă are ce religie/cofesiune am eu. Dacă aş spune că fac parte din cultul X (nu o luaţi ca iniţiala cerută 😀 ) ar schimba ceva? Nu ar schimba cu nimic, credeţi-mă.
   Doamna Cristina e sora dvs. în Domnul? Nu am ştiut că e şi ea „liberă cugetătoare”. Asta ar explica multe 😀 . Glumesc, deşi nu e frumos să mă „iau” de alţii care nu sunt de faţă. Am avut o polemică foarte aprinsă cu dumneaei, e adevărat, dar am încheiat-o cumva până la urmă.

 2. Marian zice:

  Practic poti spune ca ….” ai crescut o data cu tara ” 😉 In c e ” fundatura d e lume ” traiesc ai dumitale si …probabil si dumneata de a ajuns ” cablul ” acolo abia in urma cu cativa ani ? Sa nu-mi spui ca esti tipul ala avand sarica in spinare si clopul pe cap d e face reclama de pe un munte oarecare si din mijlocul oilor la….Smatrfone !!!!! Probabil ca mi-asi ” deschide un blog ” daca n-asi fi legat de maini si de picioare { practic prizonier } , de anumite obligatii si daca asi fi un tip care sa adore critica …fie si aia constructiva sau injuraturile cuiva , daca asi fi macar masochist ….. pe cinstea mea ca ” mi-asi deschide ” ….un birt si-un blog ! La birt mi-asi angaja pe aia ce ma tin legat sa scap de grija lor , iar eu m-asi ocupa …de blog 😉 si asi avea destule de carcotit ! Cat despre ….religia dumitale , despre confesiunea la care aderi…..omule , intelege ca mor de curiozitate …deoarece tocmai ti-am inceput portretul robot 😉 si mai am doar de punctat in dreptul ….confesiunii religioase careia ai apartii ….in fata careia ati scoti caciula !!! Doamna Christina….imi este sora in Domnul , asa cum si dumneata imi esti frate ….in numele aceluiasi Domn ! Dumnezeu cheama la el { pe mine ar face bine sa ma cheme …cat mai tarziu 😉 ! }, toti oamenii , toate fapturile sale chiar daca printre ei s e gasesc si….minti ratacite …asa ca a mea { chiar crezi ca ….pun botu la asa ceva ? } sau cazute in pacat …asa ca politicienii nostri ! Cat despre respectiva ….polemica { esti sigur ca asa s e numeste ceea ce ati facut dv.stra acolo } , de incheiat ati incheiat-o insa….finalitatea respectivei discutii concretizata prin intelegerea intre cele doua parti adica macar ala cu …..cel mai destept cedeaza primul chiar n-am vazut figura asta 😉 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Şi eu aveam în plan deschiderea unui blog mai de demult, dar numai acum am reuşit oarecum să mai scap de „obligaţii” şi uitaţi-mă aici.
   Deci să înţeleg că îmi faceţi portret robot, apoi ce urmează, să fiu dat în urmărire? 😀 Vedeţi, mie îmi convine de minune statutul de anonim şi chiar am mai încalcat nişte lucruri pe care le-am stabilit înainte să mă bag în tărâmul acesta al „blogărelii”, dând nişte informaţii despre mine care nu erau necesare, cum ar fi şi asta cu „fundătura de lume”. Aşa că ar fi bine să vă mulţumiţi cu ceea ce aţi primit 🙂 .
   Cât despre acea polemică (da, a fost într-adevăr o polemică, deşi a avut un caracter mai aprins decât de obicei), eu zic că am cedat până la urmă amândoi odată. Dacă doamna Cristina era o persoană oarecare, poate că aş fi cedat din start, dar aflând că se ocupă cu educaţia unor copii (fie chiar şi ai ei), am avut foarte mari aşteptări din partea dumneai. Dar iar mă faceţi să discut despre persoane care nu sunt de faţă 🙂 .

   • Marian zice:

    Mergi pe principiul ca ” a discuta despre persoane care ” nu sint d e fatza …s e numeste BARFA ? Iar portretul robot despre care-ti tot vorbeam….asta e : poate sa astepte ! Mai devreme sau mai tarziu …ai sa spui dumneata …si laptele pe care la-i supt 😉 😦 . Pana in prezent stiu ca nu esti { inca 😉 !} homosexual iar asta-mi restrange aria optiunilor atata de mult incat …stiu precis ca pana la coada ….vei marturisii si confesiunea religioasa careia te inchini 😉 ! Sa inteleg ca …{ cel putin asta 😦 ! } locuiesti intr-un varf d e munte , printre ….” mioare ” { eram pe vremuri in vrajala cu o tipa care s e numea Mioara 😉 } si porti sarica si clop ? 🙂 🙂 🙂 Asta …chiar n-o cred !

 3. Teonymus zice:

  Da, cam aşa e, e bârfă 🙂 .
  Păi dacă sunteţi atât de curios, atunci „ţineţi aproape” 😀 . Cine ştie, poate peste 5, 10, 20 de ani (asta dacă voi avea zile, şi eu şi pământul) poate o să aflaţi ce vă interesează, asta dacă nu o să mă dea alţii de gol fără acordul meu. Asta cu homosexualii mi se pare hilară. Cică fiindcă eu nu sunt unul dintre ei, asta vă restrânge aria opţiunilor. De când ei sunt majoritarii? 😀
  La asta cu „mioarele”, ţin să vă aprob totuşi. Na, aţi mai punctat ceva pentru portretul robot.

  • Marian zice:

   Daca mi-ajuta Dumnezeu sa traiesc inca douazeci de ani doar de dragul de-a afla carei biserici neoprotestante ai apartii satisfacandu-mi in acest mod curiozitatea ….atunci chiar s e merita ” efortul ” respectiv 😉 ! Cat despte homosexuali ….pai inca n-ai aflat ca intr-o democratie ….minoritatea este cea care dicteaza ? Iar cu chestia cu ” portretul robot”…glumeam frate , glumeam 🙂 ! Zici ca ai…. 😉 ” mioare ” ? Atunci stiu precis ca vei avea o seara incantatoare in continuare 😉 !!!

   • Teonymus zice:

    Nu se merită, credeţi-mă 🙂 .
    Eu ştiam că într-o democraţie e invers, majoritatea decide.
    „Portretul robot” e un fel de a spune, m-am prins. Iar când am zis că vă aprob în chestiunea „mioarelor” era că vă dau dreptate, nu deţin astfel de „animale de companie” 😀

 4. arakelian zice:

  am copil inca mic, dar pot sa zic un lucru: copilul face ce vede acasa, nu ce ii se spune.
  Cand copilul nu a vazut o carte, sau pe mama citind, sau tv-ul este in casa constant deschis – ce crezi ca o sa faca? Rare sunt cazurile in care depasesc conditia mostenita, si numai copiii cu capacitati peste medie (si aici cred ca e maxim 10% dintr-o generatie) – restul fac ce vad: asteapta mura in gura.

  Pt ca te-am vazut scriind pe alt blog, o sa iti raspund aici, la obiect: educatia incepe acasa. Scoala poate deschide o directie, o usa, copilul invata sa treaga pragul de la mama. Nu decide statul, nu face minuni profesorul daca nu s-au construit corect cei 6 ani de acasa.

  Caz practic: socrii mei au 3 tv-uri, minim 2 deschise de cate ori am fost la ei!!! Si ca ei sunt multi altii. Si sunt pro Antena 3 (si 2 politicieni care ei ii apreciaza). I-am intrebat indirect cateva legi si proiecte propuse de acesti politicieni: nu am primit nicio informatie concisa. Spalare de creier…

  • Teonymus zice:

   Va aprob întrutotul. Copiii la o anumită vârstă, aş zice că fără excepţie, simt nevoia să imite ceea ce văd în jur. Că vom fi noi sau ceea ce le spune televizorul, de noi depinde.
   Vă dau dreptate şi cu cei 6 ani de acasă. De fapt eu asta am susţinut şi pe blogurile despre care vorbiţi, deşi nu am fost poate înţeles. E ideal să le oferim noi înşine o educaţie copiilor fără intervenţia statului, dar nu toţi îşi permit asta. Dar nu e aşa mare tragedie nici în acest caz, fiindcă pe părinţi nu-i opreşte nimeni să se ocupe în continuare de creşterea sănătoasă a copiilor lor dacă odraslele urmează o şcoală publică.

  • Marian zice:

   @ arakelian Este vorba despre ….” 7 ani de acasa ” deoarece chiar in conditiile in care copilul incepe sa primeasca educatie in colectiv de la 5 sau 6 ani , pana la 7 ani ….tot familia este cea ce-i face educatie .

 5. Pingback: Despre cărţi | Lumea lui Teonymus

 6. ionelaandrei zice:

  Unde mai pui și că s-au făcut studii care demonstrează că sunt șanse foarte mari ca cei mici (0-3 ani) să dezvolte deficit de atenție dacă sunt lăsați să se uite la televizor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s