Despre „cartea” mea preferată

A fost printre primele cărţi citite chiar după ce am învăţat scrisul şi cititul şi rămâne până în prezent singura carte pe care am citit-o mai mult decât o singură dată, atât de mult reuşind să mă impresioneze. Anii s-au scurs, mi-au trecut prin mâini atâtea şi atâtea cărţi, de la un Shakespeare sau Tolstoi din literatura universală până la Eminescu şi Creangă din literatura noastră, dar nici una nu a avut acelaşi impact asupra mea. De aceea, o consider mai mult decât o carte, o consider „Cartea cărţilor”, cum de altfel a şi fost supranumită.

Biblia, căci despre ea este vorba, este mai completă decât orice enciclopedie care s-a scris vreodată. Enciclopediile sunt limitate de anii în care au fost scrise, dar numai „Cartea cărţilor” cuprinde în ea întregul curs al omenirii şi al cunoaşterii umane de la începutul lor şi până la inevitabilul sfârşit. E incredibil cum rândurile sale pot vorbi tuturor, indiferent de vârstă, categorie socială, nivel de inteligenţă, profesie. În ea găseşti religie, istorie, psihologie, fizică, astronomie, politică, pedagogie şi dacă ar fi să continui, ar trebui să înşirui toate domeniile cunoaşterii.

Nici o altă carte nu a schimbat vieţi cum au schimbat rândurile sale. Nici o altă carte nu cuprinde în ea promisiuni mai frumoase decât ale sale.

Nici o altă carte nu are atât de mulţi „autori”, separaţi de ani, decenii, secole şi chiar milenii unul de celălalt şi cu profesii atât de diferite, dar care pur şi simplu să nu se contrazică. E un tot unitar cu adevărat perfect. Dar noi oamenii nu suntem perfecţi, atunci cum se explică existenţa unei astfel de opere „ieşită” din mâinile noastre? Explicaţia este foarte simplă: o astfel de operă a fost posibilă numai sub călăuzirea unei Forţe din afara noastră. De aceea, Biblia îşi merită cu prisosinţă supranumele de Sfânta Scriptură.

De multe ori se spune că Biblia este scrisoarea lui Dumnezeu pentru noi, oamenii. Dacă aţi primi orice altă scrisoare, nu cred că n-aţi fi curioşi să-i aflaţi conţinutul. Atunci de ce n-aţi citi şi marea Sa Scrisoare?

Image

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Cărţi, Religie, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Despre „cartea” mea preferată

 1. Marian zice:

  Si cand ma gandesc ca ai mei m-au invatat sa citesc folosind ….” Universitatile mele ” a lui Maxim Gorki 😦 ! Parintii dumitale erau …macar penticostali ? Asa de …curiozitate 🙂 ca ma faci sa crape fierea in mine de necaz ca esti atat de secretos ! Daca tot zici ca ai studiat { deoarece daca ai luat-o atat d e devreme cu ea …s e cheama c-ai studiat-o orice ai dorii dumneata sau altii sa spuneti altceva ! } , Biblia … ia fa un pustiu d e bine si uita-te matale la Faptele apostolilor si ai sa vezi ca Pavel zice la un moment dat : ” – Marturisiti-va unul altuia ” 😉 🙂 !!! Nu faci si matale o marturisire la fratele matale in Domnul si…sa-mi spui cu ocazia asta …carei biserici apartii ??? ! Stai linistit secretul dumitale va fi in siguranta la mine …. si la amicii cu care joc sah { dar ce credeai ? } la carciuma din coltul strazii 😉 !

  • Teonymus zice:

   E drept că a contat mult îndrumarea părinţilor. La început cu versiunile alea pentru copii, dar cum sunt mai curios din fire nu m-am mulţumit doar cu ele.
   Că tot veni vorba de curiozitate, dacă aţi fi femeie poate v-aş înţelege această curiozitate pentru lucruri neimportante (a nu se înţelege că sunt misogin, departe de mine gândul acesta 🙂 ), dar dvs. ce scuză aveţi?
   Hehei, şi nu-mi veniţi cu versete pe care le interpretaţi greşit, precum cel din Faptele Apostolilor, fiindcă ar trebui să vedeţi din articol că n-o să meargă 🙂 .

   • Marian zice:

    Cu versetele din Fapte { nu le interpretez gresit ci conform liber cugetatorului din mine incerc sa le interpretez …cum a-mi convine mie 😉 !} , incercam si eu …poate , poate reuseam sa te aiuresc si … sa ” dai din casa ” !!! Multumit d e ….”scuza ” 🙂 ? Intotdeauna conteaza foarte mult si indrumarea parintilor in formarea intelectuala a copilului …viitorul adult , cu asta sunt mai mult decat d e acord iar daca-i vorba despre Biblie , cu atat mai mult . Parintii dumitale sant neoprotestanti { sau cel putin chatolici } , deoarece versiuni ale Bibliei strict pentru copii…doar ei le produc dupa stiinta mea . Deci provii dintr-o familie neo protestanta !!!! Ce era asa d e greu sa recunosti atata lucru ? Ti-am mai spus ca n-ar fi nici o suparare ci dimpotriva ! Acum pot dormii linistit {cel putin seara asta } , pana maine cand precis ca vei nega si …iar a-mi vei da dureri d e …ficat ! O seara excelenta iti doresc in continuare mon cher Teonymus sau cel putin la fel ca a mea care …acum chiar este buna 🙂 !

 2. Teonymus zice:

  Dar ce, trebuie să fii neapărat neo-protestant ca să citeşti astfel de „biblii ale copiilor”? 🙂
  V-am spus, nu o să scoateţi de la mine informaţii de acest gen (asta dacă nu o să mă dau de gol din neatenţie 😀 ), deşi poate că dvs. le veţi culege citind printre rânduri. Sunt creştin şi cu asta am spus totul.

  • Marian zice:

   Pai toti neo protestantii spun intr-un glas ca sant crestini , ce zice vreunul ca-i….pagan ? Si am cunoscut si cunosc suficienti homosexuali care …sant de asemenea crestini si nu altceva si….pot spune ca tipii sant infinit mai buni si mai devotati crestinismului decat sunt eu bunaoara ! Nu trebuie sa te superi pentru insistentele mele de a afla religia , biserica careia ai apartii . Asa cum am spus …este doar o curiozitate care insa nu ma inpiedica sa dorm foarte linistit noaptea ….fara acele dureri d e ficat despre care-ti spuneam 😉 !

   • Teonymus zice:

    Nu poţi să fii creştin dacă nu îmbrăţişezi toate valorile creştine. Familia formată dintr-un bărbat şi o femeie face şi ea parte din valorile creştine. Nu o să găsiţi nicăieri un alt fel de „familie” acceptată în biblie. De aceea e discutabil ceea ce spuneţi dvs. despre comunităţile „gay”.
    Şi aici nu e vorba despre nici o discriminare sau răutate, nu neg că nu ar fi fideli unor valori creştine sau că nu pot fi oameni buni. Eu afirm doar ce biblia afirmă.
    Cât despre durerile dvs. de ficat nu pot decât să vă urez însănătoşire grabnică 😀

 3. Marian zice:

  Ce vrei farte sa le faci astora de’s gay ….sa-i lapidezi …sai pui la zid ??? E treaba lui Dumnezeu sa s e descurce cu ei la ” mare a judecata ” ca…El i-a facut ! Cat despre familii formate doar dintr-un barbat si o femeie …pai pe vremea cand se scria inca Biblia chestia cu ” familiile ” homosexuale inca nu era acceptata d e nici o lege , de nici un popor si ca atare….Ce vrei sa-mi spui ca pe atunci nu existau poponari sau lesbiene ???Sau ai uitat de …Lesbos ? SIgur ca da , pe atunci inca nu exista un Eltton Jones dar azi….noi suntem mai avansati in stiinta , in cultura si fireste in ” civilizatie ” deci aia d e atunci logic ca erau doar niste innapoiati !! 😉 C e esti nebun ??? Despre c e insanatosire vorbesti ?!? Sunt har Domnului SANATOS TUN desi….ma plang si eu pe la altii ca-s suferind …dar asta asa la hoha 😉 !Macar sa-mi ajute Dumnezeu sa traiesc aia douazeci d e ani 😉 despre care vorbeai matale ….pentru a putea afla de ce biserica apartii 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Biblia interzice astfel de lucruri şi existau cazuri de acest gen destule chiar şi atunci. Şi cu asta am spus totul.
   Asta nu înseamnă că „incit” la ură împotriva lor, că-i discriminez sau ceva de genul acesta. Fiecare are liber-arbitru şi poate să decidă cum îi place. Îl priveşte.

   • Marian zice:

    N-a spus nimeni ca ai incita la ura impotriva homosexualilor . Ai dreptate : ” fiecare are liber-arbitru si poate sa decida ” …. cum ai place 😉 !

 4. Marian zice:

  Intrebare : cum faci d e poti folosii diacriticele ? Exista vreun program in acest sens ? L-am intrebat si pe „Motan” dar …era atat de alambicat acel mod incat…m-am lasat pagubas . Ai tastatura ….speciala ? Exista asa ceva ? Cam cati gologani m-ar costa ?

  • Teonymus zice:

   Eu am windows 7, dar şi în Windows xp se poate fără probleme. Dar de ce să stau eu acum să vă învăţ această „artă” când alţii mi-au luat-o înainte? 🙂
   Uitaţi aici: pentru windows 7

   Şi pentru windows xp

   Numai vedeţi că s-ar putea să vă inverseze Y cu Z 🙂
   Aţi rămas în urmă cu tehnologia, în ziua de azi totul afli pe google 😀

   • Marian zice:

    Recunosc spasit ca ai dreptate intru totul : am ramas in urma cu tehnologia ! Intrebare : cine este ….Google asta despre care vorbiti 😉 ? Cat despre inversatul lui Y cu Z…atata paguba ! Important este sa nu mi s e inverseze….XY 😉 ! Oricum multumiri prea plecate stimate …anonim 🙂 !

 5. Teonymus zice:

  Cât despre discuţia despre „comunităţile gay” chiar am vrut la un moment dat să scriu un articol despre această temă, dar m-am răzgândit şi asta pentru că ar fi posibil ca unul dintre aceştia să intre pe aici, fie şi din greşeală, şi să creadă că-i „discriminez”, că „incit” la ură împotriva lor şi să mă trezesc cu contul suspendat 🙂 . Glumesc puţin, dar gluma nu e prea departe de adevăr, fiindcă am observat că în acest subiect simpla opinie se ia ca „homofobie” ceea ce nu e adevărat întotdeauna.
  Ceea ce m-a enervat pe mine cel mai mult, fiindcă am dus polemici şi pe această temă, e că se vrea considerarea acestui comportament ca ceva „normal”. După părerea mea, nu e nimic „firesc” în asta. E firesc ca şi bărbat să fii atras de o femeie, e în codul nostru genetic, are în vedere şi perpetuarea „speciei” dacă vreţi. Dar nu mai e deloc firesc ca un bărbat să fie „atras” de un alt bărbat. Nu mai are nici o logică oricât te-ai chinui s-o cauţi, atunci cum poţi să o consideri ceva „normal”, „firesc”? Este un principiu care spune că diferenţele (contrastele) se atrag. Polii opuşi ai unui magnet se atrag, iar cei de acelaşi fel se resping. Simplu. Dacă dintr-odată polii de acelaşi fel ai unui magnet ar începe să se atragă, care om de ştiinţă cu scaun la cap, ar considera asta ceva „normal”, „firesc”? Ar fi o „anomalie”, nu-i aşa? E acelaşi lucru şi aici.
  Dar repet, asta nu înseamnă că am ceva cu ei, că-i „discriminez” sau că le încalc drepturile. Fiecare are dreptul să decidă să facă ce vrea cu viaţa lui, atâta timp cât nu afectează pe alţii.
  Dar consider problema „normalităţii” periculoasă. De ea a început mai nou să se folosească şi pedofilii. Studiaţi chestiunea şi o să vedeţi până unde poate să meargă retorica asta.
  Dar repet, nu am nimic cu „comunitatea gay”. Am vrut totuşi să vă spun dvs. astfel de lucruri decât să fac un articol care cel mai probabil nu era înţeles.

 6. Marian zice:

  Pai daca tot zici ca-i ” firesc ” cum ati explici atractia pe care femeile o au una fatza d e cealalta ? Nu-i d e loc ” firesc ” sa sti d e la mine ! Este o deviatie comportamentala in stadiul de incipientza in cazul copiilor ce, daca nu sunt supravegheati atent de catre parinti si nu li s e explica d e catre acestia respectivul fenomen …acesta degenereaza producand acel „neom” numit homosxual sau , pedofil sau necrofil sau zoofil sau lesbiana sau ….

  • Teonymus zice:

   Păi eu tocmai, susţineam că nu e „firesc”, „normal”. „Gay” îi include şi pe bărbaţi şi pe femei. Cât despre ultima dvs. propoziţie o s-o cenzurez, fără supărare, la fel o să pun şi neom în ghilimele ca să nu fie interpretabil. Am spus că nu vreau să se înţeleagă că „incit” la ură împotriva lor şi trebuie să mă ţin de cuvânt 🙂 .

   • Marian zice:

    Nu-i suparare dar …chiar crezi ca pe aia nu-i va lua Dracu …doar fiindca mi-ai cenzurat dumneata exprimarea ? 🙂

 7. Teonymus zice:

  Nu ne ia nimeni, noi decidem cu cine plecăm 🙂 .

 8. Pingback: Despre scriitorul meu preferat | Lumea lui Teonymus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s