Folosim doar 10% din creier: mit sau adevăr?

De multe ori aud în discuţii cum că ne folosim doar între 5 şi 10% din creier, geniile fiind singurii care reuşesc să depăşească aceste limite. Se pare însă că ar fi vorba mai degrabă de un mit, fiindcă neuroştiinţa nu poate să aducă date care să susţină astfel de afirmaţii. Dar tot la fel de adevărat este că nu poate nici să demonstreze că creierul nostru este folosit la capacitatea sa maximă, şi aici mă refer la cei care chiar îşi doresc asta, pentru că sunt destui care de multe ori refuză să-l folosească 😀 .

Lăsând gluma la o parte, eu cred că nimic din corpul nostru nu este „în plus”. Nici măcar apendicele, amigdalele sau măselele de minte. Că nu le-am găsit noi un rol, asta nu înseamnă că el nu există. Înseamnă pur şi simplu că nu l-am găsit încă.

De aceea, despre acest mit voi aduce în discuţie 3 teorii pornind de la Biblie:

1. Poate că ne folosim într-adevăr doar maxim 10% din creier, dar asta nu înseamnă că aşa a fost mereu. Poate că primii oameni şi-au folosit creierul 100%. Şi aici mă refer la Adam. Uitaţi ce spune Biblia:

Geneza 2:19-20

19. Domnul Dumnezeu a făcut din pamânt toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele.

20. Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor campului; dar pentru om nu s-a găsit niciun ajutor care să i se potrivească.

De câte „armate” de savanţi au fost nevoie în decursul vremurilor ca să se dea nume tuturor speciilor de animale? Acelaşi lucru l-a făcut un singur om, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit asupra capacităţii intelectuale a acestuia.

Tot astfel, puţin mai încolo biblia povesteşte cum şarpele a „vorbit” cu Eva, ispitind-o. Mă întreb, există în afară de om vreun animal capabil de vorbire articulată? De unde deducem că acea discuţie s-a purtat la un alt „nivel”, nivel de care omul era capabil atunci.

2. Nu ne folosim creierul 100% acum, dar asta nu înseamnă că nu ni-l vom folosi niciodată. Poate că vom fi capabili de asta după înviere, fiindcă Biblia spune că atunci vom cunoaşte totul, vom şti toate tainele pe care nu le-am putut pătrunde înainte. Dar această teorie are un punct slab care o cam desfiinţează, şi anume:

1 Corinteni 15:42. Aşa este şi învierea morţilor. Trupul este semănat în putrezire, şi învie în neputrezire;

1 Corinteni 15: 51-53

51. Iată, vă spun o taina: nu vom adormi toţi, dar toţi vom fi schimbaţi,

52. într-o clipă, într-o clipită din ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii, şi noi vom fi schimbaţi.

53. Căci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, să se îmbrace în neputrezire, şi trupul acesta muritor să se îmbrace în nemurire.

Deci, trupul va fi schimbat, iar creierul face şi el parte din vechiul trup şi nu va face excepţie.

3. Cine a zis că nu ne putem folosi creierul 100% aici şi acum? O să aduc din nou în discuţie Biblia.

Matei 17:20

20. „Din pricina puţinei voastre credinţe”, le-a zis Isus. „Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: „Mută-te de aici acolo”, şi s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă.

Credeţi că Isus minţea? Nicidecum. Atunci mă întreb eu, dacă dispunem de capacităţi impresionante, dar nu ştim să le folosim? Dacă clarviziunea de pildă, nu este un dar, ci ceva la îndemâna oricui? Dacă aşa sunt de fapt toate calităţile care-i fac pe unii „speciali”? Dacă acestea se ascund în partea de 90% din capacitatea creierului de obicei nefolosită pentru că nu ştim cum?

Vă las pe voi să trageţi concluziile sau să adăugaţi alte teorii.

Imagine

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Religie, Toate postările, Ştiinţă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Folosim doar 10% din creier: mit sau adevăr?

 1. Marian zice:

  Glumesti nu ? Asta inseamna pentru dumneata ca tipul si-a folosit creierul 100% ? Daca si-l folosea ai spunea creatorului : ” -Mosule…inlocuieste-mi parashuta asta cu alta fara …. „defecte ascunse ” 😉 ! Insa el { stramosul nostru dupa cum zice Biblia } , a preferat s-o dea dupa cires crezand ca-l poate aburi pe Big Boss Man ! A dat Adam nume…pai si Ceausescu a ” dat nume ” : Cluj Napoca , Drobeta -Turnu Severin ce asta inseamna ca-si folosea creierul la 100% din capacitate ? Ma indoiesc de asta ! Pavel saracu’ vorbeste , este adevarat la Corinteni 15 despre trup insa…despre creier …. doar dumneata faci vorbire 😉 !!!!! Cand spune ca ” vom fi schimbati ” Pavel se referea la ceea ce i-a fost greu sa explice oamenilor de atunci dar care azi , este simplu de explicat { mai ales pentr-un liber cugetator asa ca mine 😉 } , anume ca vazand ceea ce vom vedea …ne vom schimba parerile , ideile sau judecatile si mai ales prejudecatile . Pai daca { conform spuselor lui Pavel } vom fi cu totii la fel { asta inseamna oare ca nu vor mai fi negrii , galbeni , rosii si albi ci doar….albi ? si cand ma gandesc ca mai nu stiu cand ma suspectai pe mine d e rasism 😦 } si vom gandii la fel sau altcineva o va face pentru noi….nu-ti miroase a 😉 ….comunism ? Presupunand ca ceea ce dezvaluia Pavel ar avea un graunte de adevar { avand in vedere cultura sa …chiar cred ca stia cam ce spune } , asta inseamna ca inclusiv dumneata crezi in ” viitorul de aur al omenirii ” ….in comunism !?! Isus Cristos , cu tot respectul dar n-a zis , ” daca ati gandii ” ci : ” daca ati avea credinta ” 😉 ceea ce-i cu totul si cu totul altceva !!!!!!!!! Cu chestia aia numita „clarviziune „…chiar nu sunt prea lamurit insa….mi-ar place al dracului de mult sa am acest har : n-ar mai exista jocuri de noroc pe pamant ! Mi-asi pune acea capacitate in functiune si asi lua toate poturile posibile si imposibile si …asi fi ca Dumnezeu ! 🙂

  • Teonymus zice:

   Eu am adus în discuţie nişte teorii, asta nu înseamnă că sunt şi de acord cu ele 🙂 .
   Doar am spus din articol că afirmaţia cum că am folosi doar 10% din creier e un mit. Dacă vrem, că mai sunt unii care nu vor 😀 , ne putem folosi creierul în întregime că doar nu avem capul degeaba pe umeri. Ideea e că creierele noastre sunt ca nişte calculatoare. La fel cum unele calculatoare sunt mai performante decât altele, la fel şi unele creiere pot mai mult decât altele şi asta e tot.
   Creierul face parte din trup, dar există mai multe interpretări ale „doctrinei” învierii, aşa că mulţi pot vedea diferit acest aspect.
   Aţi vorbit despre rasism, nu ştiu de ce, că eu nu am dus deloc în discuţie acest aspect. Biblia spune că vom fi „schimbaţi”, dar acolo nu vom mai fi nici parte bărbătească, nici parte femeiască, nu vom mai fi nici iudeu şi nici grec. Deci toţi vom fi la fel. A, că unii vor avea „cununi” mai multe decât alţii, asta ţine de răsplata faptelor lor din trup.
   Isus vorbea despre credinţă, nici nu am spus eu altceva. Dar unii sunt de părere că credinţa e ceva ce are loc la nivel mental, alţii că dimpotrivă credinţa sfidează de multe ori raţiunea. E discutabil.
   Ceea ce am făcut eu a fost să aduc în discuţie nişte simple teorii.
   Aţi vorbit despre „clarvizionari”. Să ştiţi că au existat şi există încă oameni cu daruri „supranaturale”. Mulţi au fost cooptaţi chiar de serviciile secrete. Am citit nişte documente pe tema asta.

   • Marian zice:

    Dumneata ai adus in discutie niste axiome iar astea spre deosebire de teorii { asta chiar presupunand c-ai fi prezentat niste teorii } nu necesita demonstratie sau cel putin asa am invatat eu in urma cu o mie d e ani ! Iti folosesti doar 10% din creier deoarece …n-ai nevoie de mai mult si atunci…faci economie la celule 🙂 ! Asa a hotarat Dumnezeu ! Aaaa ca ” oamenii d e stiinta sovietici ” sau asa numitii ” formatori d e opinii ” sau psihologii au ajuns sa creada si sa-si doreasca altceva decat a hotarat Creatorul….asta-i altceva . Pavel saracu’ om …ce vroiai sa le spuna amaratilor aia d e corinteni pentru a le da sperante si-n altceva decat in viata amarata pe care o duceau ? Sau alora din Laodiceea mai ales ca-i si cam „porcaia ” cateodata avand in vedere nivelul de dezvoltare economica avut d e oamenii din acesta asezare antica ? De altfel toti prorocii si profetii Bibliei , inclusiv Isus Cristos n-au facut altceva decat sa dea sperante celor ce-i ascultau spunandu-le : credeti si …mai vedem noi dupa aia ! Despre rasismul ce se subantelege cateodata din ceea ce tastez eu , n-ai adus ACUM discutia insa altadata ….ce ai uitat ?

 2. Marian zice:

  Si , ca sa n-avem vorbe la proces : chestia cu cele cateva procente din capacitatea neurala pe care-o folosim este o axioma . Ailalta cu omul care ar fi pus nume tuturor vietuitoarelor d e pe pamant este d e asemenea o axioma avand in vedere faptul ca nimeni n-a incercat vreodata sa demonstreze contrariul transformand-o astfel intr-o teorie . Pana si ceea ce spune Pavel la 1 Corinteni 15…pana si asta este o axioma avand in vedere ca nimeni nu-i suficient de nebun incat sa incerce sa demostreze de asemenea …contrariul ! Chestia cu ” procesul ” fireste este o gluma si chiar trag speranta ca te prinzi la glumele mele { chiar daca postarile dumitale sant foarte s erioase in continutul lor } si nu ma vei invita sa ma ” faci un tribunal la umbra Codului Penal ” 😉 Asta-i un scheci al lui Stela si Arsinel dar…cu noul Cod Penal…mai stiu eu ce-ti de prin alea 5-10 % pe care le folosesti din creier 😉 🙂 ?

  • Teonymus zice:

   Nu sunt chiar axiome. V-am spus, ştiinţa înseşi consideră această afirmaţie cu 10% din creier funcţional un mit.
   Să fim serioşi, nu am pretenţia ca ceea ce spun eu să fie considerat „axiomă”. O mai dau şi eu în „bălării” câteodată 😀
   Şi nu are cum ca toate acele trei explicaţii să fie considerate „axiome”, fiindcă se bat cap în cap.
   Dvs. vreţi să împăcaţi pe toată lumea, aşa aţi făcut şi cu articolul despre planete. E o strategie bună asta 😀 .
   Dacă eşti creştin crezi ce spune biblia. Oricum ar fi, viaţa după moarte pentru mine e o „axiomă”, ca să folosesc limbajul dvs. 🙂
   Am crezut că mă acuzaţi pe mine de rasism, de asta nu înţelegeam.
   Staţi liniştit, n-o să vă chem la proces. Nu o să risc să-mi descoperiţi identitatea doar pentru atât 😀

   • Marian zice:

    Opaaaa , am ajuns si ” impaciuitor ” !!! E clar : ” fiu al lui Dumnezeu ” scrie pe mine 😉 🙂 !!!!! ” Daca esti crestin ” nu crezi chiar tot c e spune Biblia { ai uitat c-a fost scrisa de oameni ?} , mai intai CERCETEZI si abia dupa ….mai discuti ! Cat despre ” proces ” ….ce frate n-am voie sa sper si eu c-am intalnit pe unul mai fraier decat mine 😉 ? Dar si matale ….tare frate , tare d e tot 😉 !!!!! Auzi ce-i da prin cap ? Ti-ar place insa ca ceea ce enunti matale sa fie luat drept axioma ? Pai nu-i d e mirare , doar esti TEO…nymus 🙂 !!!

 3. Teonymus zice:

  Biblia a fost scrisă de oameni, dar sub inspiraţie divină. Deci acei oameni s-au lăsat „călăuziţi” de Dumnezeu, ca să folosesc nişte termeni din domeniu.
  Asta nu înseamnă că nu trebuie şi să cercetăm ce scrie acolo, să nu ţinem seamă de contextul istoric al vremurilor etc.
  Nu am pretenţii divine, v-am mai discutat despre etimologia pseudonimului „teonymus” 😀

  • Marian zice:

   Biblia spune ca acei oameni ce au conceput scrierile biblice au facut ceea c e au facut , la indemnul si sub inspiratia Duhului Sfant…adica cea de-a treia persoana a Dumnezeirii …” ca sa folosesc niste termeni din domeniu ” 😉 ! Sa CERCETAM …asta spuneam si eu { dar probabil c a n-ai fost matalutza atent } , cat despre ” contextul istoric al vremurilor „…chiar nu-mi pasa de el mai ales c-a fost B…EU, adica…. inainte d e mine 😉 si chiar de dumneata !!! Care ar fi motivul pentru care n-ai avea „pretentii divine ” ? Ce Nero n-avea asa ceva ? Esti om si ca atare ,” nimic din ce-i omesc ” 😉 🙂 nu trebuie sa-ti fie strain !

   • Teonymus zice:

    Exact, sub inspiraţia Duhului Sfânt.
    Mie ca istoric, îmi cam pasă de ceea ce a fost B. EU 😀 .
    Îmi citaţi din Terenţiu, dar eu consider totuşi pretenţiile divine ca fiind „neomeneşti”. Ştim noi cine a vrut primul să fie „ca Dumnezeu” 🙂 .

 4. Marian zice:

  Cred ca nu exista ceva mai cool decat sa tastezi ceva catre TEO….nymus si sa asculti in acelasi timp ” There Goes My Everiything ” de pe Elvis Country Album 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Într-adevăr, a avut o voce frumoasă acest „prâslea” al americanilor 😀 . Şi pe lângă asta, a fost şi credincios.

   • Marian zice:

    A fost membru al Bisericii Baptiste ca si familia sa dar …credincios ? De unde ai scos-o ? Poate ceva aplecare spre misticism dar pana la credinta …Si Vernon tat-su , era baptist dar , asta nu l-a impiedicat sa faca niscai parnaie pentru frauda si trafic cu alcohol . Gurile rele spuneau c-ar fi avut si niscai ” conserve ” pe constiinta . Atat Vernon cat si Gladys …erau adevarate sugative in materie d e alcoohol iar Gladys , si-a bagat ficatul in pioneze iar asta i-a adus si moartea timpurie .

 5. Marian zice:

  Revin cu scuze : am uitat sa te intreb cum ai petrecut azi de Sf. Nicolae ? Daca te-ai distrat si te-ai simtit bine …sa fi sanatos !

  • Teonymus zice:

   Elvis se considera un credincios. Avea momente din astea mai „aparte” chiar şi în timpul concertelor. Că faptele l-au cam contrazis, asta e o altă discuţie. Omul măcar s-a străduit.

   • Marian zice:

    Asta-i altceva onorabile , asta-i deja altceva !!!Atentie pe subiectul Elvis pot discuta cam cu oricine …o saptamana la sir si…sa fi sigur ca n-asi obosii : sunt un fel d e fan Elvis 😉 nu d e alta 🙂 !

 6. Teonymus zice:

  Nu prea obişnuiesc să sărbătoresc onomasticile. Numele meu nici măcar nu are aşa ceva (sau nu sunt eu la curent 😀 ). Nu e mare supărare. Nu sunt ca Napoleon, care a băgat el un sfânt în calendar, numai ca să aibă şi el onomastică 😀

  • Marian zice:

   Eu te-am intrebat cum ai petrecut nu cum si daca , mai a les daca srbatoresti onomasticile ! Deci …esti neoprotestant ! Ai vazut cum ” ai dat din casa ” 🙂 ? Daca-mi spui si care-i numele dumitale d e botez…cel real nu acest nock …asi fi foarte multumit 😉 !!! Stai linistit , daca-mi spui cum te numesti real…ati gasesc eu un sfant pe undeva 🙂 ca sa poti si matale sa-ti serbezi onomasticele 😉 …ca toata lumea ! 🙂 🙂 Iti doresc o seara cat mai buna in continuare cher Teonymus !!!

   • Teonymus zice:

    Cine a zis că neoprotestanţii nu sărbătoresc onomasticile? Sunt destui care ţin la ziua lor de nume. Şi apoi, dacă nu eşti neoprotestant, eşti obligat să ţii astfel de zile?
    A, deci dvs. anumit băgaţi „strâmbe”, ca să obţineţi informaţiile care vă interesează 🙂
    O să am mai multă grijă de acum înainte 😀 .
    Cât despre Elvis, a avut într-adevăr talent. Recunosc că îmi place muzica lui. Dar modul lui extravagant, mai ales în îmbrăcăminte, dacă ar fi trăit astăzi l-ar fi băgat lejer în categoria „cocălarilor”, la fel cum una ca Marilyn Monroe ar fi considerată astăzi o „piţipoancă” 😀 . Dar vedeţi, contează şi timpurile în care „te dai” în spectacol şi mai ales dacă o faci cu originalitate şi chiar ai cu ce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s