Ceauşescu văzut prin ochii unui copil din provincie

Cu puţini ani înainte de revoluţie, Ceauşescu a anunţat că va face o vizită oficială într-unul dintre satele vremii cu o agricultură foarte dezvoltată.

Vă daţi seama ce „onoare” însemna asta pentru oficialităţile acelei comune şi deci pentru fiecare „suflet” din acea aşezare! Nu mulţi ţărani se puteau lăuda că preşedintele partidului a venit la ei „acasă” să-i întrebe „de sănătate” sau să-i laude că fac o treabă bună pentru ţară şi să-i îndemne să o ţină tare şi mai departe. Era ceva inedit pentru ei. Mai ales în contextul propagandei oficiale şi a cultului personalităţii, această vizită era într-adevăr nivelul maxim la care puteau acei oameni să „spere”: să-l vadă pe primul „tovarăş” al ţării în carne şi oase.

După cum era de aşteptat, oamenii au intrat în febra pregătirilor. Străzile au fost pietruite, aleile măturate, gardurile vopsite (binenţeles, doar pe unde avea să se desfăşoare itinerariul). După ce totul a devenit impecabil, parcă totuşi ceva mai „lipsea”. Aşa că s-a decis ca pomii, deşi nu era sezonul, să fie umpluţi cu mere legate cu grijă cu aţă. Asta ca nu cumva „tovarăşul” să-şi facă o impresie proastă despre bunăstarea locurilor.

La această acţiune au participat toţi, cu mic şi mare. Un puşti, la fel ca mai toţi copiii, a rămas impresionat de aceste pregătiri, de discuţiile celor învârstă despre această persoană „ilustră” care se binevoieşte să-şi facă prezenţa şi în acest colţ de lume. Cum copiii au întotdeauna o imaginaţie bogată, a început să-şi formeze o imagine mentală a acestui „făt-frumos” al patriei, o imagine comparabilă poate cu cea a vitejilor din basme. A devenit astfel nerăbdător să-l vadă şi el pe „tovarăşul” despre care toată lumea vorbeşte aşa de frumos.

Greu au mai trecut acele zile, dar în sfârşit a venit clipa în care Ceauşescu a fost întâmpinat cu pâine şi sare. Greu a fost şi să-şi facă loc pentru ca să-şi „bucure” privirea cu chipul acestui „semi-zeu”. Dar nu s-a lăsat până ce nu a reuşit să-şi îndeplinească aceste dorinţe.

După ce vizita s-a terminat şi oamenii s-au întors la activităţile lor cotidiene, un bătrân care cunoscuse mai înainte entuziasmul copilului în legătură cu „tovarăşul”, îl opreşte pe puşti şi-l întreabă:

-Şi, cum era Ceauşescu, măi băiete?

La care, puştiul, cu un gust amar nu a putut să spună mai mult decât:

-Eh… era un moşneag… 😀

M-a amuzat teribil această întâmplare povestită de tatăl meu care i-a fost martor. Dar gândind apoi la rece, am realizat că puştiul avea dreptate. Degeaba l-au luat în râs cei mai mari, cei care „ştiau” cine este Ceauşescu, acel copil a fost singurul care a fost capabil să vadă realitatea deşi i-a fost iniţial „manipulată” de propagandă.

Image

Acest articol a fost publicat în Funny, Istorie, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Ceauşescu văzut prin ochii unui copil din provincie

 1. Marian zice:

  Daca te numesti cumva si Nicolae pe langa TEO 😉 …nymus sau chiar …Nicoletta ori ai niscai rude apropiate si prieteni { doar nu vrei sa-ti pomenesc si dusmanii 😦 ?} sau …. prietene ce poarta acest nume precum si derivatele lor , atunci inca din seara asta FELICITARI CU OCAZIA ONOMASTICII !!!!

  • Marian zice:

   Asta pentru ca tot pomenisi de Ceausescu ! Sa nu-mi spui c-ai uitat ca-l chema si …NICIO….LAE 😉 cum al numeau cand erau doar intre ei ,oamenii de atunci 🙂 !

   • Teonymus zice:

    De data asta am rude cu numele acesta. Mulţumesc de urări!
    Nu am făcut nici o aluzie la prenumele lui Ceauşescu în articol. E pură coincidenţă sau telepatie că tocmai acum m-am găsit să abordez acest subiect. 😀

 2. Marian zice:

  In 1968, daca-mi cerea cineva sa-mi dau viata pentru ca Ceausescu si tot neamul lui spurcat sa traiasca …sa fi sigur c-asi fi facut-o fara …negociere si asi fi facut-o in ciuda celor pe care mi le spuneau ai mei { ce avusesera ocazia sa-l cunosca personal pe ticalos } , cu referire la adevarata fire a viitorului ” geniu carpatin ” ! Cu mult mai tarziu…cred ca prin anii ’80 { sigur atunci din mai multe cauze } , am priceput si eu in sfarsit cu cine am de-a face si….abia atunci le-am dat dreptate alor mei , fireste mult , mult prea tarziu ! Copil fiind l-am vazut pe Ceausescu face to face in 1 iunie 1965 dar era abia la inceput de drum si …parca era mai uman sau cel putin asa mi s-a parut mie pe atunci iar ” batranii ” inca nu indrazneau sa-l critice chiar daca erau singuri : stiau ei ce stiau saracii ! Acel copil din istorioara dumitale probabil ca l-a vazut intr-unul din momentele acelorasi ani ani ’80 cand cam toata lumea traitoare in RSR adoptase vis avis de numele lui , acel NICI O LAE la care-ti faceam referire ceva mai sus . L-am vazut la inceput d e drum , l-am vazut in plina glorie { glorie data de acea primavara pragheza } , l-am urat si l-am vazut la final d e cariera politica si mai ales l-am vazut pe el si pe nevasta-sa cazuti langa zidul acelei cazarmi din Targoviste ciuruit d e gloante . Nu mi-a parut rau fata d e nici unul dintre momentele respective si mai ales nu mi-a parut rau d e faptul c-a fost executat in acel 25 Decembrie : trebuia facut de multa vreme acest gest !!!!!! Am tastat acestea cu referire la postarea dumitale { coincidenta sau telepatie } , insa chiar am dorit sa-mi cunosti pozitia referitoare la nemernici si aici ai includ pe toti ” politicienii ” ce conduc destinele acestui popor , al acestei tari din 22 decembrie 1989 incoace . Indiferent ce au facut acestia bun penttru poporul si tara lor ….un gest cat d e mic impotriva poporului respectiv …ai transforma in nemernici si atunci….trebuiesc starpiti de pe fata pamantului !!! Fireste eu ca bun crestin asi dorii ca starpirea sa s e produca macar pana la a seaptelea neam insa…daca legea spune ca doar ei personal pot fi acuzati si rasi…asta e : ” Nimeni nu-i mai presus d e Lege ” 😉 iar eu am fost intotdeauna un tip c e …respecta legea !

  • Teonymus zice:

   Întâmplarea cu pricina a avut loc cu un an sau doi înainte de revoluţie. Dacă acel puşti l-ar fi văzut pe Ceauşescu cum l-aţi văzut dvs., în „floarea vârstei”, poate că alta i-ar fi fost şi impresia 😀
   Îmi ştiţi poziţia faţă de pedeapsa capitală, aşa că eu personal consider acea execuţie din ziua de Crăciun a anului 1989 o pată neagră în istoria noastră. Omul era deja la pământ, acel act a fost nenecesar. Nu mai vorbesc despre „prigoana” îndreptată împotriva familiei Ceauşescu. Şi cine a condus ostilităţile de fapt? Vechii lui colaboratori. Peste noapte toţi securiştii s-au transformat în „apărători” ai libertăţii.
   Şi uite aşa, România şi după revoluţia postdecembristă a continuat să fie condusă de vechi comunişti. Nu degeaba se spune că „revoluţia” a fost mai degrabă o lovitură de stat.

   • Marian zice:

    „-Cine-ti scoase ochiul ? – Frate-miu ! – De aia ti l-a scobit atat de adanc !” Ceea ce istorisea Ion Creanga in povestirile sale s-a dovedit valabil si-n cazul lui Ceausescu vis a vis d e ” colaboratorii ” sai . Consideri ” acea executie din ziua de Craciun a anului 1989 o pata neagra in istoria noastra ” ? Ai idee cati oameni , cati romani au fost executati in „sfanta zi de Craciun ” de catre autoritatile comuniste din Romania de-a lungul timpului …din Ianuarie 1949 si pana in Decembrie 1989 ? Pai atunci istoria Romaniei ar trebui sa fie neagra din coperti si pana la ultimele pagini ! Ai insa dreptate : peste noapte toti securistii au devenit cei mai infocati ….democrati , mai liberali decat tot neamul Bratienilor la un loc si nu in ultimul rand „revolutionari cu acte in regula , avand si ” certificate „in acest sens , certificate care le atesta „faptele ” si ca atare Statul Roman { adica inclusiv dumneata si dumneaeu } , le si plateste pensii speciale . Ai dreptate si aici : a fost o lovitura d e stat iar eu nu m-am prins decat …de curand de figura desii …sincer sa fiu si atunci in decembrie ’89 incepusem sa-mi pun niste intrebari …vazand ca asupra noastra cei adunati fatza CC-ului nu s e gasea nici unul de nicaieri care sa traga macar un glont ,glont care , sa fi sigur ca la cati oameni erau adunati acolo …ar fi omorat minim cinci insi fara discutie . N-a fost sa fie si…poate c-a fost mai bine …pentru mine si familia mea , multumesc lui Dumnezeu pentru marea sa mila si pentru grija c e mi-a purtat-o !

 3. Teonymus zice:

  Istoria României, ca şi istoria oricărei alte ţări, este plină de episoade negre. Nu le neg şi nici nu le justific. Doar că o fac la mod absolut, fără excepţie. Şi deci şi acea execuţie nenecesară este una dintre petele negre ale istoriei noastre, ca şi execuţiile organizate de securitate şi multe dintre ele ordonate chiar de către cel care va sfârşi apoi la fel.

  • Marian zice:

   Pai daca le-ai nega ..ce fel d e istoric ai mai fi 😦 ? EXECUTIA LUI CEAUSECU ERA ABSOLUT NECESARA !!!! INTREG POPORUL ROMAN DOREA ASTA DE PRIN ANUL …1987 , mai precis din decembrie , din 31 Decembrie 1987 atunci cand TOT POPORUL ROMAN astepta cu sufletul la gura deja celebra urare de Anul Nou si acel celebru si atat d e asteptat ” comunicat catre tara ” , atat d e asteptat de romanii satui d e atatia ani de austeritate si de MIZERIE { intreaba-ti parintii prietene , intreaba-ti parintii !} , in ultima instanta !!!! In loc d e asta nemernicul dracului a anuntat doar faptul ca ” Romania nu mai are d e platit bir nimanui ” si ca este ….independenta economic pentru prima oara in…nu stiu cati ani , adica FARA DATORII LA NIMENI si…ATAT ! Nimic care sa anunte o relaxare a situatiei absolut ingrozitoare existenta la acea ora in tara ! NIMINC !!! Zici ca ” acea executie era nenecesara „…Pai si cam ce ai fi vrut , sa facem ca bulgarii si sa-l tinem in viata cum au facut aia cu Todor Jivkov ? Pai daca Ceausescu ar fi fost macar pe jumatate cat a fost Jivkov pentru Bulgaria si pentru bulgari….ar fi trait si azi …indiferent ce varsta ar fi avut !!!!! Ar fi avut minim un bust …din aur masiv , merg la pariu pe chestia asta !!!Nu neg fireste faptul ca istoria Romaniei este plina de pete negre { eu raman la parerea mea proprie si personala ca-i vorba despre o negreala c e cuprinde si copertile nu numai paginile respectivei istorii } , ca si a altor tari insa , nu stiu d e ce , am senzatia ca istoria noastra a fost parca mai plina de…negreala cu mult fatza d e istoria altor tari chiar cu riscul de a te supara ! Respect si …o seara cat mai buna in continuare mon cher Teonymus !

   • Teonymus zice:

    Nu-l apăr pe Ceauşescu, dar eu să fi fost în locul copiilor lui, a nepoţilor, rudelor lui, cum m-aş fi simţit să văd la tv cum este ciuruit de gloanţe?
    Şi apoi nu sunt de acord cu graba procesului şi că la el nu a avut acces publicul. Dar de ce? Până la urmă, nu era dreptul poporului să-l judece? Deci, din punct de vedere juridic, acel proces a fost mai degrabă un simulacru.
    Oamenii s-au grăbit să „scape de el”, iar printre ei mulţi au fost mai ales vechii lui colaboratori.
    Poporul român aşa fost de la început, mai „bleg” 😀 . Chiar şi baladele noastre populare ne surprinde această trăsătură. De pildă, cât de repede se resemnează acel cioban moldovan din Mioriţa şi nici măcar nu-şi pune problema apărării.
    Încă ne lăudăm chiar că noi nu am „furat” nici un teritoriu de la nimeni. Mi se pare corect, dar pe de altă parte, nu prea am ştiut nici să ni-l apărăm pe al nostru.
    Dar ce să facem, aşa ne e natura 🙂 .

 4. Marian zice:

  Pai de ce amintesti numai de ciobanul moldovean { ca era moldovean d e la noi nu d-ala d e peste Prut 😉 } si nu-l pomenesti si pe sadicul { precursorul mafiotilor : cred ca au citit balada respectiva si de aici s-au inspirat atunci cand ” betonau ceva ” } ala de Manole ? Fireste daca dorea neaaparat sa scape de nevasta-sa { o fi avut saracu om motivele lui trebuie sa-l intelegem : barbati suntem si noi , putina solidaritate chiar nu strica }, putea gasii suficiente mijloace s-o faca dar tipul s-a multumit s-o ia la vrajala ,s-o traga-n piept si-a zidit-o d e vie . Pacat ca nu i-a dat prin cap sa-i fi pus macar calus ceva …n-ai vazut ca si moarta vorbea a dracului muiere 😦 !?! Moldoveanul respectiv …era fie prea beat ca sa se fi pus problema organizarii unei aparari contra celor ce urmau sa-l matraseasca fie , ca orice moldovean …comod frate , puturos ca orice cioban din epoca si foarte comod .Pai altminteri s-ar mai fi ocupat cu ciobania ? Poporul roman n-a fost ” bleg „, a fost doar un popor ca oricare altul , care stia in plus fata de alte popoare ca….nimic din ceea ce exista pe pamant si detine , in viata fiind nu va lua cu el ” dincolo ” caci….”morti sint cei muriti ” !

  • Teonymus zice:

   Ehei, meşterul Manole… Nu ştiţi dvs.că nu există artă fără jertfă? 😀
   Este adevărat, dar tot nu sunt de acord cu legenda meşterului Manole, fiindcă dacă alegem un astfel de drum atunci trebuie să ne aşteptăm ca jertfa să fim noi înşine, nu alţii.
   Într-adevăr, dacă priveşti detaşat o astfel de legendă, nu poţi vedea decât un criminal cu sânge rece. Comparaţia cu jertfa divină este o blasfemie. Isus nu a fost obligat să se jertfească.
   Poporul român este, cu toate neajunsurile lui, aşa cum l-aţi descris şi dvs. Un popor care nu vrea altceva decât să trăiască în pace şi linişte sufletească. Şi cum nu s-a pregătit niciodată pentru năzuinţe războinice, tocmai de asta nu am făcut faţă cotropitorilor.
   Acesta este de fapt unul din farmecele lui 🙂 .

 5. Marian zice:

  Sper ca nu pe mine m-acuzi de blasfemia respectiva !!!! Fireste ca asta m-ar lasa ” nemuritor si rece ” dupa cum foarte frumos se exprima un bun prieten d-al meu …ratacit printre stele pe undeva prin iunie 1889 😉 si chiar n-asi fi deranjat prea mult , mai ales ca sti ca sunt liber cugetator si ca atare imi pot permite sa fac orice fel d e observatie asupra dumnezeirii insa…nici sa fiu acuzat pe nedrept nu mi-ar pica grozav de bine bine 😦 ! Jura-te ca Isus n-a fost obligat sa se jertfeasca !!! Jura-te pe gologanii pe care-i are Gigi Becali si poate , poate te cred !!! Aaaa ca a inghitit galusca deoarece n-avea saracu’ incotro…asta-i altceva : ” TREBUIA SA SE INPLINEASCA CEEA CE ERA SCRIS D E LA INCEPUTUL VEACURILOR ; JERTFA FIULUI OMULUI ” ! Asta face parte din ceea ce generic numim , PLANUL DE MANTUIRE AL LUI DUMNEZEU …bun sau rau , ramane de vazut .

  • Teonymus zice:

   Jertfa lui Isus a fost una benevolă. E de ajuns să vă dau aici ca exemplu rugăciunea din grădina Ghetsimani.

   • Marian zice:

    Ai uitat ca s-a rugat : „Ava , Tie Toate lucrurile-ti sint cu putinta ; departeaza de la Mine paharul acesta ” ! Marcu 14/36 adica …exemplu despre care faceai vorbire TEO !!!

 6. Teonymus zice:

  Vedeţi cum a încheiat rugăciunea şi o să înţelegeţi că prin „voia Ta să se facă”, Isus şi-a dat de fapt acordul.

  • Marian zice:

   Pai ce sa zica si El saracu’ ca doar stia si singur ca ala { adica AVA , TATAL } face …tot ce vrea El , face ce si-a propus prin „planul de mantuire ” conceput din momentul in care nebunii aia doi { Adam si Eva } au fost izgoniti din gradina Eden-ului !!!! Am uitat sa te intreb { de cand ma tot chinuiesc s-o fac !!!} : ai citit vreodata ” Biblia hazlie ” a lui Taxill ?

   • Teonymus zice:

    Sunt anumite subiecte pe seama cărora nu se glumeşte. Aşa că nu am citit nici o „biblie hazlie” şi nici nu am de gând s-o fac 🙂
    Este adevărat, ne-am băgat într-o „controversă” teologică. Dar ce reiese din biblie e că Dumnezeu este într-adevăr omnipotent, dar există un principiu care are numele de „liber-arbitru” şi care vă permite chiar şi dvs. să fiţi liber-cugetător, iar altora să fie atei sau credincioşi.
    Acum despre oameni știm sigur de existența acestui principiu, dar ceea ce nu știm noi e cum funcționează „lumea” divină, dacă mi-e permis să mă exprim aşa. Dacă şi acolo există ceva similar. Ştim doar despre o răscoală a îngerilor.
    Şi deci, cum nu ştim prea multe, mulţi îşi dau cu presupusul, printre care vă număraţi şi dvs. şi eu 🙂 .
    Oricum, din ceea ce reiese din biblie e că Isus s-a dat pe Sine pentru noi şi a făcut-o benevol, din dragoste. Restul sunt discuţii goale, pentru că nu pot avea susţinerea nici unui argument valid.

 7. Marian zice:

  Daca stim precis ca ” a exista o revolta a ingerilor ” atunci sa fi sigur ca degeaba n-au facut aia asa ceva deci , ” si acolo exista ceva similar „. Mare pacat ca n-ai incercat macar sa citesti acea ” Biblie ” despre care-ti vorbeam dar…nu-i nimic , ” mai bine mai tarziu decat niciodata ” ! Si pentru ca tot adusei vorba despre ” tarziu ” permite-mi onorabile sa-ti urez o noapte cat mai linistita si-o saptamana { care oricum va incepe peste mai putin de doua ore } cat mai profitabila si …cel putin la fel de linistita si fara de griji !

 8. zice:

  Draga Marian nu pot spune ca am citit in intregime ”Biblia hazlie ” a lui Taxil Leo dar iti pot spune ca am cercetat destul de multe dintre aspectele prezentate si am observat o prezentare extrem de subiectiva si lipsita de obiectivitate insotita in plus si de o judecata in care nu pot spune ca ratiunea este un element definitoriu. Despre scopul ocult al lucrarii poti afla cercetand cu atentie viata celui care a fost Taxil Leo.

 9. ionelaandrei zice:

  :))) Sinceritatea transanta a copiilor! Vin iar cu o recomandare si sper sa nu intrec masura 😀 De data aceasta cu un film romanesc in doua parti: „Amintiri din epoca de aur” se numeste si am ras pe saturate cand l-am vazut. Sper sa aiba acelasi efect, daca il vei viziona.

  • Teonymus zice:

   Nu-mi plac filmele româneşti post-comuniste, chiar dacă unele au fost premiate la festivaluri de film internaţionale. Sunt pline de „clişee”, scenarii fade, şi mai ales înjurături. Iar eu unul nu suport înjurăturile şi cuvintele vulgare. E drept, şi filmele străine au, dar măcar nu le aud în limba mea nativă. 🙂
   Mersi de recomandare, poate voi arunca un ochi şi peste el cândva. Poate, fiindcă chiar nu mi-e dor să aud înjurături. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s