Rusul care a „disecat” sufletul

Într-un articol anterior vorbeam despre cartea mea preferată. Însă, în afară de ea, am multe alte preferinţe. Îmi place şi Shakespeare, şi Hugo, şi Dickens (ce-i drept ultimul mai mult în „tinereţe” 🙂 ) şi Eminescu sau Camil Petrescu (ca să iau şi nişte exemple de la noi), îmi plac mulţi scriitori din literatura română şi universală. Dar nici unul nu a reuşit până acum să-mi pătrundă în suflet aşa cum a făcut-o un rus.

Curios lucru că a făcut-o tocmai un rus 😀 şi asta pentru că studiind istoria poporului român mi-am format iniţial multe prejudecăţi despre ruşi. E drept că ruşii întodeauna şi-au urmat propriile interese şi „ne-au trădat” mai mereu fără „remuşcări”. Chiar nu mi-am putut explica naivitatea oamenilor politici români interbelici care au trimis tezaurul ţării „spre păstrare” tocmai în Rusia, ţară care „ne-a prostit” destul de multe ori până atunci. Nu mai vorbesc că „au păstrat” aşa de bine acel tezaur că nici astăzi nu ni l-au mai returnat.

Dar acest autor a reuşit să mă facă să trec peste orice prejudecăţi şi să înţeleg mai bine poporul rus, multe dintre trăsăturile sale regăsindu-se foarte bine şi la poporul nostru. Dar mai ales, acest scriitor m-a ajutat să-i înţeleg pe oameni în general, să iubesc viaţa şi să empatizez cu suferinţa altora.

Cine este acest scriitor? Probabil că mulţi aţi ghicit. Este vorba despre Feodor Mihailovici Dostoievski.

Fie că este vorba despre „Idiotul”, „Crimă sau pedeapsă” sau „Fraţii Karamazov” (ca să amintesc cele mai cunoscute opere ale sale), veţi descoperi cu siguranţă în Dostoievski un „chirurg” al sufletelor, dar doar unul care pătrunde în suflete, le descoperă suferinţa, descoperă şi cauza ei, uneori oferă şi „remediu”, dar de cele mai multe ori nu le şi vindecă. Şi asta pentru că sufletele se pot „vindeca” doar singure, iar până şi cele care reuşesc în final să se vindece, tot rămân cu „cicatrice”.

Suferinţa umană este un laitmotiv al creaţiei sale, dar chiar şi în suferinţă Dostoievski găseşte o bucurie de a trăi. Toată opera sa, deşi sunt destule personaje care renunţă la „luptă”, parcă-ţi şopteşte: trăieşte… Eşti chinuit de boli, trăieşte, viaţa îţi oferă numai mizerie, trăieşte, eşti dispreţuit şi nedreptăţit de toţi, trăieşte… Trăieşte, trăieşte, trăieşte! Că nimic nu este mai frumos decât a trăi şi a te bucura de frumuseţea vieţii, chiar dacă toată lumea „se va strădui” să-ţi facă din ea un iad.

Poate dacă aceste îndemnuri veneau de la un altul, nu m-ar fi atins atât de mult. Dar ele vin de la un Dostoievski, unul care a petrecut vreo 4 ani în lagărele din Siberia, un bolnav epileptic care scria aceste rânduri între crize de epilepsie, unul care ajunsese la un moment dat să fie atât de prins de patima jocurilor de noroc, încât l-a adus la sărăcie. Deci, unul care ştia cu siguranţă despre ce vorbeşte.

În anii 1840, mişcat de sărăcia iobagilor, s-a alăturat Cercului Petraşevski, nişte socialişti utopici şi revoluţionari antiţarişti. Din cauza acestei legături, în 1849 este arestat din ordinul ţarului şi condamnat la moarte.

Pe un ger năprasnic, îmbrăcat doar în halat, după ce a sărutat crucea şi s-a închinat, refuzând categoric să se împărtăşească, tânărul Dostoievski se afla în faţa plutonului de execuţie. Avea pe atunci doar 28 de ani şi mai erau 3 zile până la Crăciun, iar lui nu i-au mai rămas decât câteva secunde până ce urma să se dea comanda de a se trage. Dar chiar în ultimul moment, un ofiţer a venit cu ordinul ţarului de a i se comuta pedeapsa în muncă silnică.

Oare nu ştia Dostoievski ce înseamnă să poţi să trăieşti, să ai posibilitatea de a te bucura de frumuseţile vieţii?

„un condamnat la moarte, un ceas înainte de execuţie, spunea sau se gândea, că dacă ar fi silit să trăiască undeva la o mare înălţime, pe piscul unei stânci oarecare, pierdută în ocean, pe un loc atât de îngust, încât abia i-ar fi încăput picioarele, iar jur împrejur ar fi numai prăpăstii, valuri, întuneric etern, singurătate şi furtună, şi să rămână pe spaţiul acela de jumătate de metru o viaţă întreagă, o mie de ani, o veşnicie, tot ar fi mai bine decât să moară! Numai să trăieşti, sa trăieşti, să trăieşti! Oricum ar fi viaţa – dar să trăieşti!… Cât adevăr e în asta! Cât de ticălos e omul! Dar şi mai ticălos este acela care pentru asta îl numeşte ticălos…” (F. M. Dostoievski, Crimă şi pedeapsă).

Acest articol a fost publicat în Cărţi, Toate postările, Viaţă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

39 de răspunsuri la Rusul care a „disecat” sufletul

 1. Marian zice:

  Capodopera sa a fost considerata intotdeauna ” Fratii Karamanzov ” insa …mie unul nu mi-a trezit aceleasi sentimente precum „Umiliti si Obiditi ” sau …” Amintiri din casa mortilor ” . „Crima si pedeapsa ” am citit-o pacalit d e titlu { cred ca realizezi cam c e varsta puteam sa am daca am patit figura asta ! } si am vazut N filme inspirate d e respectivul roman . „Amintiri din casa mortilor ” insa…aici chiar n-am mai fost pacalit de titlu si mi-a lasa acelasi gust amar ca si „Mizerabilii ” lui Hugo sau chiar „David Copierfield ” al lui Dickens . A fost si este considerat un Michelangelo al literaturii ruse . Mi-a placut melodia postata : ” Ingeri fara…aripi ” . Este adevarat , Dumnezeu ne-a luat ” aripile ” o data cu alungarea din Eden insa in nemarginita-I bunatate ne-a lasat spiritul ce are aripi suficient de puternice pentru a ne duce unde dorim . Aleksandr Pavlovici Goriancikov….se visa liber si in ciuda acelui paznic nemilos numit SIberia …avea astfel posibilitatea evadarii .

  • Teonymus zice:

   Da, şi mie mi-a plăcut mult „Fraţii Karamazov”. Dar şi „Crimă şi pedeapsă” mi-a mers la inimă. „Umiliţi şi obidiţi” nu am citit-o din păcate. Tot caut cărţile de Dostoievski prin librării, ca să-mi întregesc colecţia, dar se publică mai ales cele 3. Iar în anticariate, Dostoievski se vinde „ca pâinea caldă”. Nu prea-mi place să stau „la mâna” bibliotecilor publice 😀 .
   Am citit „Amintiri din casa morţilor”. Într-adevăr, un roman răscolitor, dar se deosebeşte mult de stilul său obişnuit folosit în celelalte opere. E şi firesc să fie aşa, pentru că de fapt e un roman autobiografic, deşi autorul se ascunde în spatele unui personaj.
   Oricum ar fi, Dostoievski rămâne scriitorul meu preferat.

 2. Teonymus zice:

  Apropo, aţi spus că ştiţi rusa. Îmi puteţi face un rezumat al versurilor melodiei? Eu am văzut o traducere pe engleză, dar poţi să ai încredere într-o altă versiune decât originala? 😀

  • Marian zice:

   Cat de nebun trebuie sa fi ca sa cauti Dovstoievski in …librarii !? La ANTICARI frate , la anticari ca pana si copii din clasele pregatitoare stiou ca de acolo trebuie sa-si caute manualele daca vor sa…invete 😉 ceva carte !!! Cum dracu sa nu-ti fi mers ” Crima si pedeapsa ” la inima ca doar este cartea d e capatai a tuturor neo protestantilor ! Cine vrea si cine nu vrea …o citeaza pe aia pentru a da exemplu d e ce va sa zica …constiinta ! N-avea dreptate saracu Hitler atunci can d le zicea nemtilor : -” Va voi elibera d e acea himera numita ….constiinta ” ?! COnstiinta fac e casa buna cu prostia . N-ai vazut tampitul ala ? La gologanii care-i saltase de la babusca …putea sa-si gaseasca o tipa si mai de Doamne ajuta decat pe matracuca aia dar…a preferat sa ajunga la parnaie d unde NIMENI n-a mai putut sa-l ajute sa mai scape . Pentru ce ? Pentr-o proasta ?! Pe cinstea mea ca nu s emerita ! Chestia asta am gandit-o si-n urma cu N ani cand am citit si poate si recitit tot asa de N ori cartea cu pricina si asta o gandesc inclusiv azi sau….mai ales azi ! Doar Dostoievski este preferatul ? Pai Tolstoi { Lev Nicolaievici nu Alexei } , Maiacovski , Puskin , Gogol , Beleaev , Ostrovscki , Esssenin… si {pot tasta pana fac scurta la mana nume d e poeti si s criitori si rusi si sovietici } chiar Maxim Gorki , astia ce cusururi au ? N-am spus ca stiu rusa { dupa umila mea parere rusa e cea mai spurcata limba posibila dupa maghiara , araba , chineza , si-n general limbile asiatice 😦 , si fireste olandeza , cele germanice gen daneza , norvegiana …adica cam tot c e nu inteleg eu 😉 } , am spus doar ca citesc si inteleg mare parte din dialogurile unui film rusesc gratie faptului c-am invata rusa timp d e nu stiu cati ani prin scoala generala .si liceu . Pot traduce aproximativ { culmea e ca cei ce m-au auzit traducand unele filme din rusa m-au laudat spunandu-mi ca am tradus foarte excelent ….fireste tipii nestiind o boaba ruseste 😉 } fara sa stau prea mult pe ganduri si…aproape instantaneu unele expresii si deci pot intelege in jur d e minim 40% din c e spun aia insa…nu te baza pe traducerea mea , nu d e alta dar e…d e balta 😉 ! Am mai spus si ca : am invatat italiana concomitent cu romana fiind ca sa zic asa una dintre limbile materne .

   • Teonymus zice:

    V-am spus, la anticariat Dostoievski se vinde ca „pâinea caldă” 😀 . Dar staţi liniştit, tot o să dau de ele până la urmă.
    Înseamnă că nu aţi înţeles romanul „Crimă şi pedeapsă”. De ce a ucis Raskolnikov pe acea cămătăreasă? Păi, vedeţi, nu pentru banii ei. Omul avea o idee în minte şi a vrut să o pună în practică. Dar nu mai dezvălui mai mult, că nu vreau să stric farmecul cărţii pentru cine ar intra poate din greşeală pe aici şi l-aş face curios să citească Dostoievski.
    Am citit şi Tolstoi, dar v-am spus, nimeni nu a reuşit să mă impresioneze aşa ca Dostoievski. Gusturile nu se discută 🙂 .

 3. Marian zice:

  Si ca tot mi-adusei aminte ca am …goagal 😉 ! Vitas este un ucrainian ticalos ce si-a batut joc de DARUL DAT DE DUMNEZEU si el insusi prin faptele sale . Nu este de neglijat nici faptul c-a fost condamnat vreo 10 ani si a scapat dupa ce a platit o cautiune babana d e tot pentru agresiune impotriva unui homosexual rus …nu pentru ca acela ar fi fost rus { asa cum ar fi fost normal din partea unui naszist ucranian cum este el VITAS 😦 } ci doar pentru ca aflase ca tipul era homosexual ! Pacat , si nu-i pentru prima data cand ma mir cum unii dintre noi au niste voci ingeresti insa …toti au pacate cat cuprinde . Fireste nu consider agresiunea impotriva acelui homosexual rus un pacat insa….totusi oameni suntem si ” – Nimeni nu-i perfect ! ” asa cum foarte frumos se incheia filmul : ” Unora le place Jazz-ul ” cu Tony Curtis , Jack Lemmon , si Marllin Monroe in rolurile oprincipale 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Ieri aţi spus că nu judecaţi, dar astăzi vă contraziceţi prin acest comentariu 🙂 . Are talent, iar viaţa personală îl priveşte. Oare de ce avem mai toţi în noi dorinţa asta de a afla „mondenităţi” despre persoane celebre?
   Vedeţi, bine fac că sunt anonim, că aşa cine ştie ce puteţi găsi pe google despre mine şi nu mai intraţi şi rămân şi fără singurul vizitator activ de pe blog 😀
   Apropo de film, l-am vizionat. Deşi se găsesc mai greu, îmi plac filmele vechi, au aşa o aură inocentă pe care cele de azi au pierdut-o. „Unora le place jazzul” este într-adevăr o comedie reuşită.

   • Marian zice:

    Ieri am sopus ca nu-i judeca pe aia c e formeaza o biserica …nu o organizatie …este totusi o deosebire .Singurul gay ce mi-a placut vreodata este Freddie Mercury iar singurul tip pornit impotriva gay-lor si care chiar stia ce face a fost …. judecatorul Linch 😉 . Da , poate ai dreptate in chestia cu anonimatul …insa nu uita ca Google a fost amintit de dumneata atunci cand te-am si intrebat cine-i tipul 🙂 !? Este o comedie si atat ! Pana la ” o comedie reusita ” mai are inca suficienti candidati inainte ! Fireste …asta e parerea mea onorabile si chiar nu trebuie s-o iei drept litera de Evanghelie .

   • Teonymus zice:

    Ieri nici nu v-am cerut să judecaţi, dar asta e o altă discuţie. Îmi place şi mie Queen, de ce să nu recunosc 😀 . Când m-aţi întrebat „cine e tipul” şi v-am amintit de Google? 🙂

 4. Marian zice:

  SI PENTRU BANII EI !!! Avea o datorie la ea , amanetase ceva …chiar nu mai tin minte precis insa, si pentru banii ei ! „Omul avea o idee in minte „…sti ca-mi placi ? Pai cam toti talharii au cate ” o idee in minte ” si doresc s-o puna in practica !!!!! Intrebare : pentru c e te omori sa faci rost d e scrierile lui Dovstoievski ? La ce-ti folosesc ? La ce-ti mai folosesc ? P e multi i-ai mai vazut citind calsici ai literaturii ?

  • Teonymus zice:

   Nu banii erau motivul. „Omul” avea prea mult timp liber şi s-a gândit el să vină cu o idee ca să facă lumea mai bună. Nu au „toţi” tâlharii astfel de idei. Dar nu mai continui că după cum am spus, nu vreau să stric farmecul cărţii pentru doritori.
   Ce-mi pasă mie ce fac „cei mulţi”? După cum v-am spus, clasicul mă atrage, „noul” trebuie să ajungă „vechi” ca să-mi capteze atenţia 😀 . Cred că m-am născut prea târziu. Numai asta o fi explicaţia.

   • Marian zice:

    Ooooo , dac-ai sti cat ” timp liber ” am avut in viata si cu toate astea chiar nu m-am gandit sa-i iau gatul aleia d e iesea in plina strada cu cateva bijuterii din platina pe maini si avand { chestia a sta o stiu precis deoarece …chiar am vazut } posheta plina cu ” balcesti ” ! Am cel putin doi amici care au facut puscarie pana le-a venit boala pe ei insa…sa faca crima…chiar nu s-au gandit niciodata la asta . Este totusi o diferenta . Nici tipul ala ce dorea sa-l asasineze pe Hitler prin ’39 sau ’40 chiar daca i-ar fi tinut figura…n-ar fi reusit s a faca ” lumea mai buna ” . Si pe mine ma atrage ” clasicul ” , chiar mi-asi dorii sa fiu propietarul unei ” Cheaika ” din 1940 …aia de i-a apartinut lui Stalin daca s-ar putea sau macar a unei sculpturi a lui …Michelangelo Buonarotti ca-i mai ” clasic ” totusi decat masina lui Dugasvili 😉 ! Cu „Pieta ” bunaoare asi fi mai mult decat multumit 🙂 . Omule …este absolut fantastic sa ” discut ” cu mataluta si in acelasi timp s a pot asculta gospel-uri !!! Ascult a N oara in viata si cel putin a cincea oara azi …. Elvis Country si chiar imi face placere ” discutia ” purtata la modul acesta !

   • Teonymus zice:

    Hehei, termenul „clasic” s-a generalizat şi nu mai are nevoie neapărat de mulţi ani în spate 😀 .
    Tocmai Dostoievski asta a arătat în roman, că indiferent de „motiv”, crima rămâne crimă. Mi-a plăcut mult romanul, e foarte profund. Trebuie să stai să-l „rumegi” ca să-l înţelegi.
    Tot Elvis? Dar nu vă băgaţi şi la alea mai „lumeşti”? Deocamdată doar gospel 😀

  • Marian zice:

   Atunci cand iti ceream sfatul cu privire la diacritice !!! Ai avut amabilitatea sa afisezi niste lamuriri pentru …inapoiati asa ca mine 🙂 !

 5. Marian zice:

  Nu ca nu ” s-a rezolvat ” sau ca nu s e putea rezolva insa…eu sunt un fel d e Oblomov deci… Cat despre Elvis …pai sa asculti si matale ce fel de gospel-uri ascult eu si eventual la modul cum dau eu ” forje” …ai crede ca-s clientul lui Freud ! Daca ai posibilitatea …{ cred ca-i plin Youtube 🙂 ! } asculta si matale Elvis Country si-mi vei da dreptate . Are pe cover 😉 o foto in care-i infatisat el in ’39 sau ’40 alaturi de Gladys si Vernon Presley …asta ca sa nu-l confunzi cumva .

  • Teonymus zice:

   Eu cunosc mai ales melodiile alea mai „lumeşti” ale lui Elvis. Astea gospel sunt mai invizibile se pare. 🙂

   • Marian zice:

    Un tip ca dumneata ar cam trebui sa cunoasca si gospel-urile interpretate d e Elvis nu numai melodiile ” lumesti ” desii…are melodii ” lumesti „‘ de-ti crapa capul numai … ascultandu-le !!! ” Mr. Train ” bunaoara sau Suspicions Minds , Are you lonsome tonight , Johnny B.Good ….Fever , It’s Midnight asta ca sa nu mai vorbesc despre Can’t Help Falling Love You aia , si ailalta si ailalta si etc etc . etc !!! Aici chiar sunt in masura sa tastez pana la Craciunul viitor 😉 si cred ca n-ai avea matale suficienta rabdare sa citesti cele tastate cata rabdare am eu sa tastez asa ceva !!! Asculta ce te sfatuieste fratele matale in Christos Domnul 😉 : cauta si asculta …macar Elvis Country si daca n-o sa-ti placa…poti sa ma-njuri de …Basescu 🙂 🙂 🙂 !!!!!!!!!!!!! Sau macar Why Me Lord …ca tot ati pomeneste numele acolo ….ori How Great Thou Art { ca acolo …te slaveste stimate TEO } ,daca s e poate varianta din ’75 . Onorabile …ma retrag sa a scult in continuare cum canta Elvis , de data asta Elvis Now …. { la casti ca ma da baba afara din casa !} si mai ales cum porcaieste Banciu 😉 ! Iti urez sa ai o seara cat mai buna in continuare mon cher Teonymus !

 6. Teonymus zice:

  O să îmi iau o pălărie de „cowboy” şi o să mă apuc să ascult Elvis Country, dacă atât îl lăudaţi 😀 .
  În rest, nu mai „insinuaţi” asupra pseudonimului meu că în felul acesta ar trebui să mi-l schimb, doar că mi-i drag tare 😀 Glumesc. Mergeţi de la Lumea lui Teonymus la Lumea lui Banciu, numai „printre lumi” vă plimbaţi. Eu nu am nimic, dar îi faceţi sânge rău lui Mircea Badea 😀
  Noapte bună!

  • Marian zice:

   Omule…revin ca…a „cazut ” cablul ! 1] P e Banciu nu-l urmaresc ca-mi place cum porcaieste pe toti si pe toate …fiinte sau lucruri ! Imi place cum s e da mare si atata tot si mai ales cum i-a raspuns lui …Badea atiat si nimic in plus . Poate si faptul ca are suficienta cultura pentru a-l ingropa definitiv pe Mircea Badea si pe multi dintre tipii din televiziuni ce se dau rotunzi facand parada d e cultura lor minimala . Mircea Badea …deja este un ” clasic ” in viata deci…ce-mi pasa mie ca-si face sange rau ?! 2] Chiar nu-i necesar sa-ti iei „palarie d e cowboy ” : respectivul album nu-i compus doar din muzica country asa cum te-ai astepta . La cultura dumitale religioasa poate imi poti spune { eventual ma poti contrazice …fireste daca-ti da mana si ai singe in instalatie 😦 !!! } daca , ” I Whashed My Hand ” sau ” Make The World Go Away ” sant melodii country , gospeluri or poate …muzica ” lumeasca ” . Nu mai vorbesc despre ” I Have 10.000 old Year’s „….Cel putin ” There goes My Everything ” nu-mi parea nici country si nici macar „lumeasca ” atunci cand al ascultam pe LP -ul cu Engellbert Humpertick cumparat cu doar 26 d e lei d e la magazinul „Muzica ” …. in ce an ? Ramane sa te prinzi matale de figura …Inca o data-ti urez o seara cat mai linistita deoarece…MERGE CABLUL 🙂 !!!!!

   • Marian zice:

    Intrebare in loc d e …” Buna dimineata ” : ce ti-am venit sa le spui alora pe FB ca te-ai nascut in ….29 februarie ? Nume de facut paranghelie lpentru vreo zi onomastica…n-ai , iar data aniversara …o data la patru ani ??????????????? Scapi de multe cheltuieli onorabile asa incat …chiar nu m-ar mira sa fi ” pus ceva deoparte ” 😉 asa incat in Februarie 2014 chiar ma astept la un chef d e pomina din partea dumitale 😉 🙂 🙂 !

   • Teonymus zice:

    Când am spus „lumeşti”, am glumit 🙂 . Recunosc că nu cunosc melodiile pe care le-aţi enunţat, asta dacă nu cumva au fost traduse în română şi cântate şi pe la noi. Nu sunt un ascultător al „gospelului”, deşi nu pot să zic că nu îmi plac multe dintre ele. După cum am spus, mie cel mai mult îmi plac alea fără versuri, alea pe care le pot „citi” cum vreau eu 😀 .

 7. Teonymus zice:

  Deci m-aţi urmărit şi pe Facebook 😀 şi eu care mi-am ales acolo un alt „pseudonim” că numai eu ştiu cât m-am chinuit cu acesta, iar până la urmă nu am primit aprobare pentru Teo Nymus. Cei de la Facebook zici că sunt de la Securitate. Cică mi-au cerut probe, să le trimit copii după un act de identitate. Am rămas aşa, uite ce pretenţii au şi ei. Nu mai are dreptul omul să fie anonim 🙂 .
  Cât despre data de naştere, anumit mi-am ales 29 februarie, că niciodată nu am considerat nimic special în ziua mea de naştere (vorbesc despre cazul meu, că aşa ţin şi eu la zile de naştere, dar la ale altora 😀 ) . Măcar aşa, dacă se găsesc unii să-mi amintească că am îmbătrânit prin „La mulţi ani-uri” (de parcă atingerea unei vârste ar fi meritul meu?) să o facă o dată la 4 ani 😀 .
  Am ales totuşi anul bun 1988, că şi aici mă mânca mâna, dar mi-am adus aminte că mi l-am desconspirat din greşeală pe blog şi nu mai are importanţă 😀 .

  • Marian zice:

   Dumneata esti fericit deoarece ai ales ziua de nastere in 29 Februarie ! Eu sunt nascut tot in Februarie dar in….31 😉 🙂 deci … am scapat pentru foarte multa vreme de firitiseli si evident de cheltuielile de rigoare 😉 !!!

 8. Marian zice:

  🙂 Ai sa razi dar… atunci in Ianuarie 1952 , era zapada atat d e mare iar al batran atat d e beat , si el si aia de la maternitate { ca le daduse de baut la toti … d e bucurie ca are baiat !!! } incat….au trecut in declaratia de nastere ziua de 31 Februarie si abia dupa vreo saptamana cand in sfarsit a reusit sa ajunga la Sfatul Popular in vederea obtinerii Certificatului d e Nastere…au vazut aia d e acolo pocinogul ca altfel…. 🙂 🙂 🙂 Strict autentic !!!

  • Teonymus zice:

   Dar ce atunci alegeai ce dată vroiai tu pentru copil? Aţi vorbit de ianuarie, atunci cum de s-a ajuns la februarie? La ianuarie mergea cu 31 🙂

   • Marian zice:

    La starea de betie in care erau tipii…ce mai conta daca era vorba despre 31 Ianuarie sau de 31….februarie ?!? Repet : strict autentica respectiva intamplare iar eu si amintirea aceasta { evident povestita mie de maica -mea , Dumnezeu s -o odihneasca ! } , ” santem martori ” … inca vi ! Cat timp inca …numai Dumnezeu hotaraste cat timp ma va mai suporta desii eu care cred in nesfarsita-I bunatate sper sa fie …cat mai mult !!!!!!!!!!!!!

   • Teonymus zice:

    Atunci vă urez multă sănătate ca să vă bucuraţi de mulţi anii care vor urma şi pe care vi-i doresc.

   • Marian zice:

    Sa-ti mai spun una tot asa autentica , strict autentica , sa ai d e ce rade in seara asta ! In ’58 cand au inceput sovieticii sa-si retraga trupele din tara , tata , bunicul si doi polcovnici { colonei } sovietici au stat o saptamana si nu s-au dat ” batuti ” pana n-au golit un butoi de 15 decalitri de palinca de cea mai buna calitate !!! Rusii beau d e bucurie ca pleaca acasa la ei …astialalti d e bucurie ca scapa d e …” eliberatori ” 😉 iar la chestia asta …. chiar am asistat personal !!!

   • Teonymus zice:

    Dvs. câţi „decalitri” aţi „rezolvat? 😀

 9. Marian zice:

  CARE SANATATE TI-O UREZ SI EU LA RANDU-MI ….DUMITALE , ONORATE TEONYMUS 😉 !!!!

 10. Marian zice:

  La varsta aia ??? Onorabile ma flatezi ! Nici azi nu pun gura pe alcool …nici macar bere ! De ce ? Pai simplu : alcoolul are prostul obicei sa te faca sa vorbesti fara tine iar mie nu-mi place sa fiu condus de catre altcineva ! Daca mi-ar fi placut asa ceva si azi asi fi fost membru al uneia dintre comunitatile religioase carora le-am fost membru . Deci daca n-am a cceptat sa fiu condus in viata nici de poruncile Scripturii si deci ale lui Dumnezeu cum crezi c-asi fi acceptat sa ma conduca o …substanta chimica ? Fireste Pavel spune la un anume moment : ” A uza nu inseamna a abuza ” insa eu …nu ma iau dupa c e spune Pavel mai ales atunci cand …nu-mi convine . Fireste ca ” sfaturile ” sale le folosesc asupra altora mai putin cunoscatori in ale Scripturii …. 🙂 ca altminteri …c e fel d e liber cugetator asi mai fi ???

  • Teonymus zice:

   Nu o aveţi cu alcoolul, dar sunt sigur că „le aveţi” cu altele, la fel cum şi eu „le am cu altele” şi cum le are oricine. Că altfel am fi toţi sfinţi, dar mă îndoiesc. Toţi avem defecte.
   Dvs. tot vă „proclamaţi” liber-cugetător. Eu în schimb, nu sunt „liber-cugetător”, ci un „cugetător obligat”, de nevoie 😀

   • Marian zice:

    Asta-i altceva ca ” le am ” cu …altele ! Pai altminteri asi fi un ….sfant in viata si n-ar mai fi necesara canonizarea mea dupa ….moartea mai mult sau mai putin ” viguroasa ” ! Ce-i acela un ” cugetator obligat de nevoie ” ? Rogu-te , lumineaza-mi nestiinta onorabile !

   • Teonymus zice:

    Păi de vreau sau nu vreau, cugetul, gândirea, nu mă lasă să nu le „folosesc”. Era o glumă 🙂 . De fapt toţi suntem până la urmă cugetători, numai că cei care nu au nici o „inhibiţie” mai alătură „liber” în faţă, atâta tot 😀

 11. Marian zice:

  Chiar mi-asi fi dorit s a fiu …eschibitionist deoarece , tot n-am nici o „inhibitie ” 😉 🙂 chiar daca adaug sau nu ” in fatza ” , la cugetator si expresia : LIBER !!!!! Mai tare decat reclama la taxi pe cinstea mea ! Onorabile se apropie ” ora fatidica pentru un june cu educatiune asa ca mine ” { asta-i din Caragiale …un alt prieten de-al meu 😉 } si deci iti urez : noapte buna , o noapte cat mai buna si linistita …pana maine cand te voi deranja pentru ati face praf nervii din cap 😉 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s