Niciodată nu am înţeles logica din spatele personajului Moş Crăciun. De ce să pui un „paravan” în manifestarea dragostei tale faţă de copiii tăi? Să munceşti, să-ţi câştigi pâinea cu trudă, iar când vine o astfel de ocazie specială, să iei din banii tăi, să cumperi ceva frumos şi să pui asta pe seama lui „Moş Crăciun”, iar copiii tăi, cei care sunt totul pentru tine, în loc să-şi manifeste recunoştinţa şi dragostea faţă de tine, să o facă faţă de acest personaj imaginar.
Poate pare şocant pentru unii, dar n-am crezut niciodată în Moş Crăciun şi asta şi pentru că părinţii mi-au spus din start, „fără anestezic”, că nu există. Nu, nu-mi plângeţi „de milă”, lipsa „moşului” nu mi-a furat cu nimic din „farmecul” Crăciunului. Dimpotrivă, m-a ajutat să-mi preţuiesc mai mult părinţii. M-a ajutat să le văd dragostea pe care o au faţă de mine şi să mă facă să le răspund la fel. Poate dacă aş fi crezut că acele daruri vin de la un „moş” care n-are „altă treabă” decât să le pregătească tot anul şi să i le dea „copiilor cuminţi”, nu m-ar fi atins deloc, dar fiindcă ştiam că ele vin de la ai mei, care munceau din greu ca să nu ne lipsească nimic, acele cadouri reuşeau cu adevărat să-mi atingă sufletul.
Este adevărat, de la o anumită vârstă „a crede” în Moş Crăciun e un fel de a spune. Pentru noi, cei mari, ne dă un sentiment plăcut când, în preajma Crăciunului, ne străduim să facem o atmosferă de „basm” în căminele noastre. E doar un „joc”. Dar cei mici chiar cred!
Câţi copii nu s-au simţit minţiţi, umiliţi, când după ce s-au certat cu alţi copii pe tema existenţei „moşului”, să afle ei înşişi că s-au înşelat? Din cauza unui „joc” al celor mari, să ajungă la concluzia că părinţii lor, cei pe care îi credeau „cei mai cei” din toată lumea, i-au minţit, „şi-au bătut joc” de ei. Pentru mulţi aflarea adevărului a fost o mică dramă.
În această perioadă, peste tot se vorbeşte despre „Moş Crăciun”. Deschizi televizorul şi până şi la ştirile din „prime time” afli că nu ştiu ce a mai făcut „moşul”, la radio iar numai despre „moşul”, nu scapi de „moş” nici când ieşi afară, că sunt împânzite străzile cu reclame şi lumini despre el. Iar când noi cei mari „ne jucăm” astfel de-a basmul în preajma sărbătorilor, nu ne gândim la cei care nu au aflat încă gustul unei banale portocale. Pentru că şi copiii săraci încep să creadă în Moş Crăciun, dar chiar dacă sunt cei mai cuminţi copii din lume, „moşul” nu vine şi la ei. De aceea, mulţi încep să creadă că ceva nu este în regulă cu ei şi să dezvolte complexe de inferioritate. Şi toate acestea din cauza „magiei” Crăciunului.
Atât de mult a câştigat teren „credinţa” în Moş Crăciun, încât mulţi nici măcar nu mai ştiu ce se sărbătoreşte de fapt de „Crăciun”. Se declară creştini, dar primul lucru la care se gândesc când zic „Crăciun”, nu este „Pruncul născut în iesle”, ci „Moşul coborând pe horn”. Crăciunul este o sărbătoare absolut creştină, dar dacă se mai vorbeşte şi despre Sărbătorit, se face doar în treacăt, ceea ce e mai mult decât trist, e tragic pentru creştinismul de azi.
Poate îmi veţi spune că „Moş Crăciun”, conform tradiţiei, are legătură „întructva” cu naşterea Mântuitorului. Nu vă contrazic, ci doar vă întreb: şi „iepuraşul” de Paşte are legătură cu Învierea lui Hristos? Pentru că e acelaşi lucru. Marile corporaţii au vrut să se folosească de nişte valori ca să facă profit şi au reuşit.
Sper că nu o să fiu pentru nici un cititor al acestui articol un fel de „Grinch” 🙂 . Dacă tot mi-am spus punctul de vedere în legătură cu bradul de Crăciun, ca să închei subiectul am ales să tratez şi acest aspect.
Din doua una : fie minti cu nerusinare …fie parintii dumitale facad parte dintr-o anume comunitate religioasa te-au educat de o astfel de maniera ….fara suparare !!! Chestia cu ” iepurele „…aia-i importata de peste ocean cred insa…s-ar putea foarte bine sa ma-nsel si sa fie un obicei „pagan ” european . ” That’s because you’r family is poor ” …. Acesta este cel mai ticalos „mos ” pe care l-am vazut vreodata si daca-ti inchipui cumva ca niciodata , nici unui copil nu i-a fost adresata aceasta ” constatare ” de Craciun ….te inseli amarnic , chiar daca nu ” Santa ” a fost cel care le-a adresat-o . Ca multi ” crestini ” atunci cand vine vorba despre Craciun nu se gandesc la ” pruncul nascut in iesle ” { ai habar cati prunci se nasc si azi ….in cel mai bun caz , intr-o iesle ??? } ci la ” mosul coborand pe horn „, nu-i nici vina copiilor si nici macar aparintilor acestora ci mai degraba a ” istoricilor ” , a ” specialistilor in traditii populare ” si nu in ultimul rand a …” slujitorilor Domnului „…adica de fapt ai bisericilor si bisericutelor de tot felul a ” elitelor intelectuale ” ce i-au invatat chestia asta pe saracii oameni . In ceea c e ma priveste …ai mei mi-au spus de mila mea adevarul referitor la chestia cu ” Mos Craciun ” { cred ca aveam vreo cinci sau sase ani } , atunci cand vazand ca nu vreau sa dorm cu nici un chip si ca doresc sa-l astept pe mos … sa-l vad cu ochii mei : ” Eu sunt ” mosul ce-ti aduce daruri ” si altul nu exista ” !!!! Cam pe la aceeasi varsta le-am dezvaluit si copiilor mei { fireste fiecaruia pe rand ….fiecare la timpul sau desii , cei ce-au aflat le-au spus si alorlalti inainte s-o fac eu } marele ” secret ” al …tipului ce aduce daruri .C e i-am invatat insa , a fost ca trebuie sa fie buni si cuminti { ascultatori fata d e parinti si politicosi cu cei din jurul lor } nu numai in preajma acestor zile in care se asteapta sa primeasca daruri ci , daca este cu putinta tot timpul deoarece , in acest fel vor primii tot timpul daruri . Fireste ca ma gandeam si la daruri materiale { acelea cumparate d e mine si cine mai era cu gologani prin familia mea } nu numai spirituale .
Nu stiu de ce ma acuzaţi că „mint cu neruşinare”. Ce aş avea de câştigat dacă aş minţi? Ai mei mi-au spus simplu că „Moş Crăciun” nu există. De fapt, prima mea experienţă cu „moşul” a fost tocmai la grădiniţă. Înainte nici nu am auzit măcar de el, nu aveam televizor şi nici nu interacţionam prea des cu alţi copii iarna ca să aud şi eu de aceste lucruri.
De aceea, nu mint când spun că nu am crezut niciodată în Moş Crăciun.
Eu nu mă refeream la copii când am spus că unii când zic Crăciun se gândesc la „moşul coborând pe horn”, ci la oameni în toată firea. Cred că îmi daţi dreptate aici. Dacă nu, faceţi un interviu spontan pe stradă şi vedem câţi îţi vor zice despre Moş Crăciun şi câţi despre Naşterea lui Isus.
Copiii sunt copii. Eu nu i-am „acuzat” pe ei de nimic.
Chestia cu Moş Crăciun credeţi că nu e şi ea importată ca şi „iepuraşul”? Chiar am citit odată undeva de unde a „izvorât” ideea moşului. De la popoarele nordice, cică de la consumul unui anumit tip de ciuperci începeau să aibă halucinaţii. Şi de aici se explică imaginea moşului care zboară tras de reni.
Oricum, curios rezultatul unei anagrame a cuvântului „Santa”- Satan 🙂 .
Cand desteptule ….CAND ????????????????? Cati ani aveai …mai precis ?Zici ca figura cu Santa provine de la popoarele nordice si de la consumul de …ciuperci ? Ma-ntreb , oare cum l-ar fi ” vazut ” aia de mestecau frunze de betel sau de coca sau aia de ….fumau ” iarba ” ? Deci …Satan este cel ce-i face pe unii sa fie mai buni …macar de ziua sa ? Interesant , mai ales ca ascultam pana in urma cu cateva minute o melodie , un gospel { evident interpretata de Elvis Presley } , unde se spunea printre altele ca : ” Asi vrea sa fie-n fiecare zi Craciunul ” ! Deci pe cale de logica elementara sa-nteleg ca intr-un gospel , adica intr-o melodie religioasa prin definitie , cineva { probabil autorul versurilor daca nu si al muzicii } isi dorea ca zilnic sa fie sarbatorit ….SATAN 😦 ?! Aiurea….
Am senzaţia că v-a fost dor să mă provocaţi, aşa cum aţi declarat altădată că vă face plăcere 🙂 .
Sau poate vreţi să mă trageţi de limbă?
Ce e aşa de necrezut că nu am fost un copil dintre aceia care nu poate dormi în seara ajunului din cauza aşteptării moşului?
Eu am spus că mai primeam de la ai mei daruri, dar poate e prea mult spus „daruri”. Mai primeam noi, eu şi fraţii mei o portocală şi nişte dulciuri de la serviciul tatului meu şi ce mai aveau ai mei. Dar ştiam că este de la ei şi nu de la „moşul” şi pentru mine era de ajuns.
Chiar nu vreau să intru în astfel de detalii. Am mai spus că provin dintr-o familie numeroasă cu o mamă casnică. Luaţi aceste informaţii pe care le ştiţi deja şi trageţi singur concluziile. Eu nu vă mai dau nimic în plus, chit că risc să par că „fac pe deşteptul”.
Chestiunea cu anagrama, era o glumă evident. M-am gândit la asta, când am văzut pe net că „au comis-o” aşa nişte americani într-un afiş cât toate zilele 😀 .
Chiar n-am dorit sa te jignesc nici atunci cand te-am etichetat drept mitoman si nici macar atunci cand ti-am zis ” desteptule ” ! Cat despre provocari….la ora asta ? Cred ca glumesti stimabile ! Iar anagrama respectiva …pai de la americani se asteapta lumea la orice ….inclusiv la sfarsitul lumii !
Am uitat si ….scuza-mi impolitetea : O seara cat mai buna in continuare !
O seară buna!
Da este adevarat tot ce scrieti ! Ii invatam pe copii de mici cu minciuna si asta nu este bine ! Este o sarbatoare a Comerciantilor care isi rotunjesc veniturile la sfarsit de an atata tot ! Bravo ca in tara asta mai se scrie si un adevar !!!
Din păcate pentru creştinismul de astăzi, Crăciunul a ajuns să fie sufocat atât de mult de lumini şi luminiţe, Moş Crăciun şi „crăciuniţe”, brazi şi atâtea alte lucruri, încât unii ajung să uite că se sărbătoreşte de fapt Naşterea Mântuitorului. Cine întreţine această imagine a Crăciunului şi profită cel mai mult de pe urma ei? Comercianţii, fireşte. Mai ales marile corporaţii.
Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!