Îmi place mult Charlie Chaplin, a pătruns undeva în sufletul meu încă din copilărie, când îl vizionam cu foarte multă încântare, poate şi datorită faptului că, deoarece încă nu ştiam să citesc, filmele sale mute erau singurele filme din care mai înţelegeam şi eu câte ceva fără să-i stresez pe ceilalţi cu întrebări de genul: „Ce-a spus?” 🙂 . De atunci, i-am tot urmărit opera şi am făcut-o de fiecare dată cu acelaşi zâmbet care m-a însoţit şi în viaţa de adolescent, apoi de tânăr şi dacă voi avea atâtea „zile”, sunt sigur că voi face la fel şi în viaţa de bătrân.
Charlie Chaplin m-a făcut să zâmbesc, este adevărat, dar şi să „plâng” în acelaşi timp şi asta pentru că a îmbinat umorul cu suferinţa umană. Este o combinaţie pe care a folosit-o în toată cariera sa artistică. Prin asta a prezentat de fapt viaţa aşa după cum a perceput-o el: „Viaţa este o tragedie atunci când e privită în prim-plan şi o comedie când o priveşti în plan larg”.
Recomand tuturor să-i urmărească opera. Deşi refuz să cred că mai sunt unii care nu l-au vizionat niciodată, din experienţă am observat că mulţi fug de filmele „de pe vremea bunicii” din cauza unor prejudecăţi stupide. În artă, anul nu contează. Urmăriţi măcar The Kid (1921) sau City Lights (1931) şi o să-mi daţi cu siguranţă dreptate.
Mie, ca şi istoric, mi-a plăcut mult şi The Great Dictator. Chiar nu-mi venea să cred că filmul a apărut în 1940. Într-o Europă în care Hitler (despre care se glumea în epocă cum că ar fi „împrumutat” acea mustaţă de la vagabondul interpretat de Chaplin 😀 ), „încununat” de succese militare, avansa puternic în Vest, un „bufon” îi prevestea sfârşitul care avea să-i vină întocmai, în 1945. Cel puţin scena jocului cu acel balon care reprezenta Pământul şi care făcea trimitere la pretenţiile cuceritoare ale „Fuhrerului” merită să fie inclusă în manualele de istorie 😀 .
Charlie Chaplin a fost mai mult decât un „bufon”, a fost şi un geniu. A scris scenarii, dar şi versuri, a compus până şi muzică. Dar cel mai mult m-a impresionat la el calităţile sale de mare vizionar. Mă întorc iar la „The Great Dictator”. „Dictatorul” a fost primul său film „vorbit”. Cea mai mare parte a carierei sale artistice nu a scos un sunet, dar atunci când a făcut-o ne-a lăsat pe toţi ceilalţi fără cuvinte. Chiar nu mă aşteptam să aud într-un film care se voia a fi un pamflet, o satiră, o comedie, un discurs atât de puternic ca cel din finalul „Dictatorului”. Este unul din cele mai frumoase discursuri pe care le-am auzit până acum.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la debutul său în cinematografie. Câte nu s-au întâmplat în ultimul secol şi totuşi, acel „bufon” continuă să aibă dreptate…
Pai bine mai desteptu’ lumii….daca tot spui c-a fost un vizionar….pentru ce n-ai pomenit in primul rand : ” Timpuri Noi ” ?????????? Omule …film mai vizionar din acea perioada , vizionar al lumii corporatiste in care traim azi….chiar n-am prea vazut ! Atentie ma refer strict la acea perioada si mai ales la filme serioase ….filme cu pretentii ! The Great Dictator ….poate fi o satira dar si un avertisment asupra TUTUROR celor ce conduc lumea azi : „- Va spun ce sa faceti , ce sa ganditi si ce sa simtiti ” ! Chiar ma miram de unde-mi pareau atat de cunoscute cuvintele lui Razvan Dumitrescu { ala de la Antena 3 } rostite in acel spot al lor !!! Multumita dumitale m-am edificat . Al banuiam pe tip drept o minte mai mult decat inteligenta si….poate c-o fi ! Probabil ca datorita acestor cuvinte { nici macar comunistii nu-si permiteau sa scoata anumite dialoguri din filme …chiar daca nu le conveneau : se bazau insa pe neatentia spectatorilor vrajiti de giumbuslucurile lui Chaplin care-i deturna pe spectatori de la mesajul filmului } , filmul respectiv n-a jucat niciodata pe ecranele romanesti { cel mult la Cinemateca Romana } , inainte de ’89 iar la televiziune…a fost dat de cel mult patru sau cinci ori in douazeci si cinci de ani sub Ceausescu . Sa sti d e la mine onorabile ca Chaplin , desii era perceput drept ” bufon „…a fost un tip foarte serios , un tip pe care azi …chiar nu ti-ar convenii sa ai de-a face cu el . Daca vei citii memorialistica lui Geraldine vei descoperii un adevarat rechin ascuns sub masca ” bufonului ” , sub masca zambitoare si chiar blanda pe care o aborda si-n plus era si violent cateodata conform acelorasi memorii ale ei si nu numai . Insa vorba dumitale : ” – Ma intereseaza doar ceea ce a facut in domenilul artei …despre viata sa privata …nu-mi pasa ” ! Da , ai dreptate …. mai mult sau mai putin .Ai reusit sa-l tragi d e limba pe ” Necunoscutul ” sau Necunoscuta { eu sunt 100% ca-i vorba despre un barbat !} ce are acel semn absolut imposibil la avatar ? Tipul este citit : s e vede ca manaca la micul dejun , teologie si stiinta ….unse pe o felie de paine alaturi d e ceaiul de rigoare . Este infinit mai tare si …mai informat decat tipii cu care te ” duelai ” matale pe forummul acela crestin . Pe asta nu prea poti sa-l prostesti cu fraze alambicate ….poate doar sa incercam sa-l….. 😉 imbarligam , ca la asa ceva amandoi…suntem o forta !
Am urmărit şi „Timpuri noi” şi mi-a plăcut. Şi acest film este într-adevăr un exemplu în ceea ce priveşte „vizionarismul” lui Chaplin. Am ales însă să aduc exemplul discursului său, fiindcă acesta mi-a mers la inimă.
Iar aduceţi detalii legate de viaţa artiştilor. Eu unul nu am întâlnit până acum oameni perfecţi şi tare mă îndoiesc să fi existat până acum vreunul. Deci, poate să fie şi adevărat ce spuneţi despre Chaplin, nu mă priveşte.
Dar vedeţi diferenţa dintre mine şi dvs.? Pe mine nu mă interesează viaţa privată a altor persoane, tocmai de asta nu am „tras de limbă” pe nimeni, nici pe acest necunoscut/a care binevoieşte să-mi mai viziteze blogul din când în când. Eu nici nu încerc să „prostesc” oameni cu „fraze ambilicate”. Susţin doar nişte puncte de vedere şi o fac cu argumente. Şi îmi place să discut şi eu cu alţii care aduc argumente în ceea ce zic, iar unul dintre aceştia este şi acest necunoscut/a. Nu am discutat prea mult ca să pot trage concluzii în ceea ce-l/o priveşte, dar înţeleg că nu e ateu/e, de aceea comparaţia dvs. cu acei atei de pe acel forum nu este potrivită.
Cât despre „îmbârligat”, să înţeleg că asta e tactica folosită de dvs. cu astfel de oameni? Poate folosită chiar şi cu mine? 😀 V-aţi dat de gol 🙂 . Eu nu „îmbârlighez” pe nimeni.
Ti-am mai spus …din copilarie mi-au placut filmele si ….cititul deci ” arta si ….chiar cultura ” 😉 ! M-au interesat si filmele si actorii deci , am cautat sa ma informez cum se spune azi , asupra oricarui detaliu la care aveam pe atunci acces , despre acei actori sau regizori ce mi-au placut . Am ajuns astfel o adevarata enciclopedie ambulanta in materie de actori , regizori , cantareti sau scriitori , fapt ce mi-a folosit atunci si chiar si azi ceva, ceva . Cand am spus ceva despre viata cuiva m-am referit intotdeaun a la anumite amanunte ce aveau mai mult sau mai putin legatura cu munca respectivului actor , regizor sau cantaret….amanuntele ” picante ” chiar nu m-au interesat niciodata nici pe mine oricat ti s-ar pare de ciudat acest fapt .In acest sens nu este vorba despre nici o mare diferenta intre noi in acest sens . Sper ca nu ma acuzi de incercari de a „trage de limba ” pe cineva si cu atat mai putin de a folosii ” fraze alambicate „: nu este nici stilul , nici obiceiul meu si….nici macar n-am studiile si cultura necesara pentru asa ceva . La ultimul recensamant atunci cand am fost intrebat despre studii , am raspuns cam asa : ” am opt si cu liceul noua ,plus doi ani de institut teologic „. Imbecila care facea recensamantul respectiv a scris in acea foaie ….unsprezece ani de scoala deci….nici macar nu terminasem liceul in acceptia dumneaei care…dupa cum am inteles era ….cadru didactic ! Ai si matale grije ….cazi in aceeasi ” capcana ” ca si respectiva recenzoare si-i pacat ! Spui matale de ” argumente ” ! Inca nu te-ai prins ca pentru mine credinta in ceva , a cuiva ….ramane credinta lui si…punct ! Religia …chiar si religia pe care-o imbratisaza marea majoritate , este religia lor si….punct ! Cine-s eu ca sa ma apuc sa-i critic , sa rad de ei si de credintele lor sau sa le analizez credintele si religiile chiar cele bazate clar si fara ehivoc pe Biblie , si sa si aduc argumente in favoarea faptului ca rad de ei si de credintele lor , de religia lor ? Imi plac discutiile pe marginea textelor biblice si chiar dac-o fac la misto….consider ca aduc argumente pertinente in ami sprijinii interventiile insa….” ce este in plus …este de la cel rau ” si ma port ca atare tastand …. aiureli , asa cum ai binevoit dumneata mai nu stiu cand sa le categorisesti . Cat despre tipul / tipa respectiva …iti propuneam ceea ce-ti propuneam deoarece chiar imi place cum si ce gandeste tipul ….deoarece sunt 100% ca-i vorba despre un tip.
Cat despre „imbarligat „…informeaza-te sa vezi intelesul acestei expresii , insa nu te obosii sa deschizi DEX-ul 😦 este foarte apropiata de ceea ce de regula se numeste argou orasenesc !
Evident că acel comentariu al meu era o glumă. De fapt am răspuns la glumă cu glumă, fiindcă ştiu că aşa vă e „stilul” câteodată 🙂 . Şi eu respect credinţa celuilalt. Despre argumente vorbeam în cadrul discuţiilor teologice cu oameni care toată viaţa au stat cu bibliile în mână. Şi dacă spui ceva, mai ales dacă dai „sentinţe”, atunci fă-o măcar cu argumente, dacă tot te avânţi pe acest teritoriu. Pentru că am avut de a face cu foarte mulţi „ultraşi” religioşi, indiferent de religie, care legau mântuirea de o religie/confesiune anume. Atunci nu e firesc să le cer acelor tipi argumente în acest sens?
Dacă apreciaţi atât de mult pe acel vizitator, atunci adresaţi-vă direct lui/ei, cereţi-i să se prezinte, dacă tot sunteţi curios, cine ştie, poate o să aveţi mai mult succes în cazul lui/ei decât aţi avut în cazul meu 😀 .
Ti-am mai spus : ” nimic nu ma-nspaimanta mai mult decat oamenii care in viata lor au citit o singura carte fie ea si Biblia ” deci aia care ” toata viata au stat cu bibliile in mana ” reprezinta pentru mine mai mult decat reprezinta pentru ei Satana ! Cat despre acel tip…cum dracu sa ma adresez lui direct , eu care ….mai ieri alaltaieri iti ceream dumitale sfaturi , referitoare la scrisul pe calculator ! Dac-o vrea vreodata sa se prezinte…respect , daca n-o vrea …respect deosebit ! Cat despre ” succes ” …pai ce mama dracului asta-i concluzia pe care ai tras-o din toate ” discutiile ” noastre ? Regretabil onorate domn , regretabil mai ales pentru cineva avand cultura dumitale ! Singurul succes pe care-l doresc la varsta mea este acela de a reusii sa le halesc astora , questi maledetti , pensia …macar vreo douazeci de ani de aici inainte , iar din punctul meu de vedere , aceasta reprezinta echivalentul premiului Nobel pentru….supravietuirea in Romania de azi !!!!! In seara asta voi putea sta mai mult la vrajala cu mataluta deoarece tocmai am descoperit cum sa procedez pentru a juca sah impotriva calculatorului { si-n special cum sa procedez pentru a nu fi invins de ” individ ” 😉 } si a” discuta ” in acelasi timp cu dumneata ! Pana acum reusisem sa fac acelasi lucru dar…. doar cu muzica din memoria PC-ului 🙂 !
Draga Teo si draga Marian, sunt un om, barbat, botezat crestin-ortodox prin destin dar prin natura interioara sunt „liber cugetator” in sensul ca ma intereseaza sa aflu prin propria judecata si experienta adevarul mai presus de orice. Nu ma intereseaza teologia ce are ca obiect de studiu dogma sub orice forma ar fi ea dar ma intereseaza stiinta, sau mai exact, abordarea stiintifica.
Muţumim de prezentare. Mai ales domnului Marian i-aţi stârnit foarte mult interesul. Acum că susţineţi că sunteţi „liber-cugetător” înţeleg şi de ce 😀 .
Glumesc. Nici eu nu „cern” teologia prin dogme. De asemenea, sunt interesat şi de ştiinţă, dar fără a ridica pretenţii. E un simplu hobby, să mai aflu şi eu cu ce-şi mai „storc” creierii oamenii 😀 .
Deci, mă bucur să vă am ca şi interlocutor.
Când am spus că vă urez succes şi am menţionat şi încercările pe care le-aţi avut în cazul meu, nu am vrut să arăt că doar de asta mai poposiţi pe aici cum văd că aţi înţeles. De ce mai folosesc emoticoane atunci, dacă nu le băgaţi în seamă? Mă refeream la acea perioadă în care „m-aţi tras de limbă” privind viaţa mea privată, mai ales opţiunea religioasă, şi atât.
În rest, consider că mă supraestimaţi în ceea ce priveşte „cultura” mea. Ori că nu am avut posibilităţi când aveam timp ori că atunci când au apărut posibilităţile mi-a dispărut timpul, ori şi că poate am fost un pic leneş câteodată, toate acestea mi-au restrâns „cultura” mea. Şi aici mă refer la cărţi pe care nu le-am citit, la studii pe diverse teme pe care nu le-am făcut, deşi temele mă atrăgeau şi asta din lipsă de posibilităţi, iar mai apoi din prea multă „comoditate”. Vedeţi şi dvs. acum că în loc să-mi lărgesc cultura cu o carte, de pildă, stau pe blog 🙂 .
Precum Nici o lae Ceausescu am fost si ucenic cizmar la viata mea deci , de aici chestia cu ” trasul de limba „…..deformare profesionala 😉 chiar daca dumneata ai luat-o in serios ! Cat despre ” optiunea religioasa….pai daca apostolul Pavel spune : ” Marturisiti-va unul celuilalt”….cine sunt eu sau chiar si dumneata sa-l contrazicem ? Emoticoanele….sincer nu le prea inteleg nici pe cele pe care le plasez eu darmite pe ale dumitale ….pur si simplu mi se par amuzante si-n plus daca tot m-a invatat unul cum sa le fac…nu era pacat de Dumnezeu sa nu aplic invataturile aluia ? In privinta cartilor pe care ar trebuii sa le citesti in loc sa stai pe blog….pai daca citesti ceva …citesti singur , daca ” stai pe blog”…mai sunt si eu si poate si altcineva deci : ” Unde se aduna doi sau trei in Numele Meu …acolo sunt si EU ” 😉 ! Chiar stateam si ma gandeam la ceea c espuneai referitor la aia douazeci d e Km. pe care-i ai de parcurs pentru a ajunge la o biblioteca sau macar la o librarie ceva mai …” culta „. Dar unde- ti duci viata frate ….pe Parang , pe Negoiu ? SI a sa daca ar fi….pana si Robinson Crusoe a avut grije sa-si aduca pe acea insula cateva carti recuperate d e pe corabia aia sau de pe altele ce avusesera ghinionul d e a naufragia in poarta tipului ! Parca nu-mi vine a crede ca n-ai nici o carte in afara Bibliei asezate pe pian….la loc de cinste ! Eu pe vremea cand inca locuiam la bloc …aveam peste doua mii d etitluri d e carte in biblioteca proprie si personala , astazi mai am doar vreo 4-500 insa alese pe spranceana …cum este posibil ca un tip ce si-a dat o licenta ….mai ales intr-un domeniu precum istoria sa n-aiba in casa carti , multe carti ? In urma cu vreo treizeci si ceva d e ani …am fost in locuinta lui Florea Dumitrache { Dumnezeu sa-l odihneasca ! } si te rog sa ma crezi….avea peretii a doua camere plini cu …carti , plini cu carti , ala care nu era in stare sa scoata doua vorbe inteligibile pe gura ! Deci cu atat mai mult dumneata . Iau cele spuse ” in loc sa-mi largesc cultura cu o carte stau pe blog ” , drept o invitatie eleganta si subtila in acelasi timp , pentru a ma retrage si a te lasa in pace pe seara asta . Iti doresc o seara cat mai buna in continuare onorabile !
Nu am spus niciodată că nu am cărţi acasă. Dar ce-aţi vrea, să le citesc de zeci de ori doar pe alea? 😀 Am început şi eu să mai adun cărţi, dar încă nu pot să mă laud cu o „bibliotecă”, deşi acesta este un „vis” al meu din copilărie, să am o bibliotecă a mea proprie din care să citesc orice poftesc 🙂 .
Am scris o licenţă, am scris şi o disertaţie, dar asta înseamnă că trebuia să cumpăr cărţi? La ce mai sunt atunci bibliotecile? 🙂 Am mai cumpărat cărţi pentru şcoală, nu zic nu, dar baza a fost biblioteca judeţeană şi cea universitară. Era să uit, şi internetul m-a ajutat. Dar după cum am mai spus, urăsc să citesc cărţi de pe calculator, mai ales dacă sunt şi într-o altă limbă decât cea maternă, deşi în ultima vreme am început să mă descurc binişor cu engleza 😀
O seară bună!
da, continua sa aiba dreptate
Aşa e şi mă tem că va avea dreptate şi încă un secol de acum înainte. Asta dacă ne va mai ţine pământul pe el 😦 .
Pingback: C-aşa-i în fotbal! | Lumea lui Teonymus
Pingback: City Lights | Lumea lui Teonymus
Pingback: Azi… Nonculoare | Bursucel's Blog