Cugetare IV

Viaţa este ca o operă pusă în scenă. Jucată bine, e o adevărată capodoperă. Doar actorii care nu stăpânesc bine arta improvizaţiei o pot face să pară o piesă proastă.

Acest articol a fost publicat în Aforisme, maxime şi cugetări, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Cugetare IV

 1. Marian zice:

  Fundalul sonor al telecinematecii de odinioara …. Majoriatea dintre cei prezentati sant STARURI , dintre ei doar vreo zece , au fost sau sint si regizori , iar dintre acesti cativa ,poate doi sau trei cel mult , sant la fel ca si in meseria lor ” de baza ” adica actoria , STARURI si-n calitate de regizori ! Jodie Foster evident { desii poate ca sunt subiectiv avand in vedere ca ….sunt innebunit dupa ea !!!! } sau Sir Antonny Hopkins sant doar doua NUME , pe care le-am identificat , asa la repezeala dintre cele ….doua sau trei despre care faceam vorbire ceva mai sus . Probabil ca iar ai sa ma acuzi de ” limbaj alambicat ” ….insa doream sa spun ca , nici un actor nu face doua parale { indiferent cat de bun ar fi in ” meseria ” lui } daca n-are in spate un REGIZOR FOARTE BUN care sa stie cum sa interpreteze scenariul oricat d e slab ca idei ar fi acesta . Sunt d e acord cu dumneata : viata poate fi intr-adevar ca ” o opera pusa in scena ” insa …. ” actorii ” se pot pune si-n cap , daca n-au in spatele lor REGIZORUL ,care sa-i ajute sa-si dea intreaga lor valoare pentru ca dintr-o ” piesa proasta ” sa produca o capodopera ! Din nefericire pentru noi „regizorul principal ” al acestei lumi ….s-a retras probabil pentru a…cugeta { seamana cu dumneata in aceasta privinta } , la ce va face in continuare , iar ” regizorul secund „, cel ce a preluat fraiele acestei ” opere ” ce trebuie jucata mai bine sau mai rau , din nefericire a scris si ” scenariul ” care se dovedeste a fi….foarte prost ! Cu un regizor de duzina ce face un scenariu prost { bun doar in viziunea lui } , chiar nu conteaza cat de buni ” actori ” suntem . Probabil ca important ar fi sa renuntam la ” rol ” si sa ne cautam un „regizor ” adevarat , care sa aibe si un ” scenariu ” adevarat , pentru a putea produce acea capodopera visata de ….regizorul principal si pe care-o asteptam inclusiv noi….” actorii ” acestei….nebunii numita : VIATA !!!! ” Omenirea nu a avut nici un raspuns , n-a luat nici o atitudine ca raspuns la argumentele mintii unui inger in care amintirile paradisului se transformasera in mod grotesc intr-o inselaciune atat de puternica incat a provocat caderea unei treimi din ingerii cerului si a intregii omeniri ” spune Lewis R. Walton unul dintre marii exegeti ai Bibliei si…cine sunt eu sa-l contrazic !?!

  • Teonymus zice:

   Şi eu ştiam această melodie de la „telecinemateca”, dar de când cu internetul, am avut plăcuta surpriză să aflu că autorul acestei piese muzicale este însuşi Charlie Chaplin 🙂 .
   Dvs. aţi adus un punct de vedere tot cu trimitere la religie. Ştiţi, în religie sunt două curente, calvinism şi arminianism. Să înţeleg că dvs. sunteţi calvinist ca şi gândire? Eu unul cred în cuvintele lui Hristos care a spus că cine crede în El, are viaţă. Şi mai cred în liber-arbitru, că dacă vrem mântuirea o obţinem, prin credinţă, fiindcă tot Isus a zis „cere şi ţi se va da”. Dar sunt discuţii şi discuţii, chiar şi la neoprotesanţi părerile sunt împărţite în această chestiune. Şi nu e exclus ca până la urmă să nu aibă „dreptate” nici unul, să fie de fapt şi una şi alta 😀
   Dar să mă întorc la film. Este adevărat că regizorul joacă un rol important, la fel cum poate avea şi scenariul. Dar din câte am văzut, de multe ori actorul este cel care pune în valoare scenariul. Nu întâmplător se întâmplă la premiile din industria filmului să ia titlul de cel mai bun actor unul care a jucat într-un film în care regizorul nici măcar nu a fost nominalizat. Şi cele mai multe filme bune pe care le-am văzut eu, mi-au rămas pe „retină” mai ales datorită jocului actorilor. Dar e părerea voastră şi chiar nu mă aşteptam să-mi daţi dreptate, ca de obicei 🙂 .
   Cât despre revolta acelor îngeri şi acel citat, îi pot spune lui Walton că poate că „omenirea nu a luat atitudine”, dar a făcut-o Isus pe cruce şi asta este de ajuns. La urma urmei, Isus ştia mai bine decât noi despre acea revoltă şi i-a arătat diavolului că a greşit.

   • Marian zice:

    ” Amice ma crezi idiot ?” 😦 …asta-i din Caragiale dar …se aplica si-n cazul nostru . Adica eu nu m-am prins pana acum de figura cu ” cugetarile ” dumitale care au INTOTDEAUNA o trimitere la Biblie sau macar un substrat religios ?!? Waltron…este un tip ce pune mare pret pe „scrierile profetice ” ale lui E.G.W deci….adventist si nu-ti pomeneam despre el , daca azi n-asi fi fost invitat sa iau ” sfanta cina ” intr-o comunitate adventa . I-am fentat fireste in legatura cu ” actul umilintei ” si cu „altele ” si…am servit ” cina ” fara probleme . Predica de final a adus in discutie si numele sau iar eu…l-am folosit pentru a-mi argumenta cat de cat comentariul la postarea dumitale …ca s a vezi dumneata cat d e ” citit ” sunt in materie de ….citate 😉 ! Fireste am in biblioteca inclusiv una dintre scrierile sale numita OMEGA , doar nu-ti inchipui ca am o asa memorie de ….crocodil ?!! Premiile din industria filmului { banuiesc ca te referi la Academy Award ….se dau de obicei dupa notorietatea actorului sau dupa cat de „dragutza ” este „principala ” fatza de regizor sau producator….ala cu banu’ si foarte rar dupa valoarea filmului iar un exemplu in acest sens este….”Titanic ” , asta ca s a revin la….filme 😉 !

   • Teonymus zice:

    Doar nu o să mă acuzaţi şi pe mine ca pe E.G.W. că spun cu alte cuvinte ceea ce este deja în biblie? 😀 Nu de alta, dar acest citat care vorbeşte despre actori şi industria filmului nu prea face „trimitere” la biblie 🙂
    Oricum, mă bucur că i-aţi înţeles într-o anumită măsură „metaforele”. Da, deşi este vorba despre actorie, poate fi interpretat şi din punct de vedere biblic. Şi în acest caz, prezenţa „Regizorului” se subînţelege, la fel cum se subînţelege de altfel şi în artă, pentru că punerea în scenă el o face.
    Cât despre citatele din adventişti, ce se întâmplă? A dispărut „liberul-cugetător” şi s-a întors „fiul risipitor”? Nu că ar fi rău, ci poate că dimpotrivă, dar să ştiu o treabă 🙂 .

 2. Marian zice:

  Asta cu ” citatul care vorbeste despre actori si industria filmului si care nu face trimitere la Biblie „…sa i-o spui lui Mutu , ca tot s-a transferat la Petrolul !!!!!!!!!!!!!!!!! 😦 ” Citatele din adventisti ” …pai ce aia nu sint si ei oameni la fel de buni ca si dumneata sau….dumneaeu ? Maine sant invitat sa servesc Sfanta Cina la fratii penticostali si la fratii baptisti si probabil ca voi accepta invitatia baptistilor , nu de alta dar comunitatea respectiva este mai aproape de locuinta mea si-n plus , serviciul religios incepe la ora 10 spre d eosebire d epenticostali ce incep d e la ora 8.30. Maine fireste ca-ti voi da citate din cugetarile baptistilor 😉 asta daca neavand somn nu ma voi trezii dimineata , cu noaptea in cap , sa dau o fuga pana la Bdul.Dimitrie Cantemir unde-i comunitatea aceea penticostala , in acest c az fireste ….” profetii ” penticostalilor vor avea prioritate ! Nu inteleg ce are faptul ca eu sunt liber cugetator cu faptul c ama duc si pe la biserica din cand in cand ? Ce biserica-i facuta pentru sfinti ca dumneata ? Nu prietene !!! Este facuta special pentru pacatosi ca mine ….pentru mine personal este conceputa !!! Despre mutrele fratilor adventisti….sau ce mutre au facut aia , mai ales cei ce nu ma cunosteau in special la ” scoala de sabat ” ….te las pe matale sa-ti imaginezi 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Nu am nimic cu opţiunea religioasă a unei persoane. Mă miră însă „diversitatea” confesională a dvs. Mă miră mai ales că eu unul ştiu că „cina” sau „împărtăşania” în sânul acestor comunităţi se face doar cu membrii acelei confesiuni (sau măcar a alteia apropiate, sper să nu greşesc), dar dvs. din câte am înţeles nu prea mai aveţi statut de membru. Atunci cum de participaţi la astfel de practici? În fine. La ortodocşi când daţi „o raită”? 🙂 .

   • Teonymus zice:

    Şi când am zis că „acest citat care vorbeşte despre actori şi industria filmului nu prea face “trimitere” la biblie”, m-am referit că nu găsim nicăieri în biblie vorbindu-se despre „filme” şi „actori” 😀 . Într-adevăr, poate fi interpretat şi din punct de vedere biblic.

 3. Marian zice:

  La „ortodocsi” nu dau NICIODATA ” raite ” deoarece aia pot fi numiti oricum numai credinciosi , numai slujitori si iubitori ai lui Cristos , numai crestini , nu ! Las la o parte faptul ca-n materie de teologie , de cunoastere amanuntita si mai ales corecta a Sfintelor Scripturi aia sant tufa de Venetia , majoritatea . La catolici insa…se cam schimba kalimera …aia chiar cunosc perceptele biblice { fireste asa cum le-au invatat si ei de la ….papa de la Roma care, asa cum sti si dumneata , este Vicarius Filii Dei si ca atare este si….infailibil ! } si nu prea tine sa ma joc cu sentimentele lor religiose . La aia chiar ai ocazia sa iei bataie daca faci p-al dracului ! „Cina ” din cadrul comunitatilor …sti dumneata ceva dar….nu sti bine ! Pai ce crezi dumneata ca aia ce vin cu tava cu „paine si cu „vin”…aia au lista cu cine trebuie si cine nu trebuie sa glojdeasca ? Fi serios ca-i faci si pe altii sa creada aiureli ! „Diversitatea confesionala „….pai dintr-o mie de rele este imposibil sa nu reusesc sa incropesc un lucru bun deci…

  • Teonymus zice:

   Parcă aţi spus că nu vă legaţi de religie, de ceea ce cred alţii. Acum când vine vorba de ortodocşi, de ce aţi schimbat foaia? Eu zic că nu trebuie să generalizăm, sunt destui ortodocşi care cunosc Scriptura. Că ortodocşii sunt majoritari în România şi că dvs. nu prea aţi dat de cei cu cunoştinţe biblice solide, asta nu înseamnă că toţi sunt „tufă” de Veneţia. Cât despre catolici, e şi asta o opţiune religioasă. Eu unul însă nu văd cum e cu „purgatoriul” , ca şi altele, în ceea ce priveşte biblia. Dar asta e o altă discuţie.
   Înseamnă că-i „fentaţi” pe acei oameni, ceea ce nu este tocmai bine. În fine.

   • Marian zice:

    Cum sa ” nu schimb foaia ” atunci cand vine vorba despre ortodocsi 😦 ? Ai inebunit ? Pai in secunda doi….imi pune baba valiza la poarta 😉 ! Ce vrei sa ma mut la dumneata ? Si chiar nu-i vorba despre generalizare : majoritatea habar nu au ce-nseamna smerenia , ce-nseamna credinta { daca-i intrebi , multi nici macar nu stiu ce-nseamna traducerea din greaca a cuvantului ortodoxia }, censeamna mila …iar multi se duc la biserica doar ca sa fie vazuti de …cineva eventual de acolo…. ” de sus ” ! N-ai vazut chestia cu tipa aia de l-a usurat pe acel preot d e lovelele din portmoneu plus cardurile pe care tipul le tine la pastrare in…altar ?! Sa fi fost in locul acelui „prot ” imi retrageam orice plangere impotriva acelei femei , solicitam inclusiv organelor d e urmarire penala s afaca acelasi lucru si dadeam banii femeii deoarce aia n-a furat d e prea bine ci….de prea rau ! Daca era in locul acelui „preot ” ortodox…spuneam : ” -Fratilor …aceea nu sant banii mei ! Acei bani sant ai acestei femei iar eu….doar ai pastram , doar aveam grije de ei pentru acea femeie si necazurile ei ! Se cuvine ca banii sa-i fie returnati femeii respective !!!!!!!!” Figura aceasta , sau cam pe aproape am citit-o in urma cu foarte multi ani intr-o lucrare a lui Victor Hugo numita ….Mizerabilii ! Acela despre care vorbea Hugo insa , era episcop catolic …astalalt , DOAR PREOT ORTODOX !!! Si acesta-i unul dintre motivele pentru care nu dau NICIODATA vreo „raita ” pe la ” biserica oficiala ” ….printre multe altele !

   • Teonymus zice:

    Ce pot să spun decât „no comment”? Nu am auzit despre acel caz pe care l-aţi adus în discuţie. Dar eu tot nu pot să generalizez.
    Dar nu am priceput aluzia la soţia dvs.. Dacă dvs. sunteţi „multiconfesional”, ea ce opţiune a îmbrăţişat? Că doar nu o să cred că vă însoţeşte pe dvs. în aceste vizite multiconfesionale… 😀

 4. Marian zice:

  Ea este…crestina 😉 …. ca si dumneata onorabile ! Iar despre acel „caz” am auzit si eu azi la ….televizor insa , sunt convins ca va exploda si pe messinger-uri sau cum s-or numii …deoarece la cata lume are oftica pe popii ortodocsi mai ales de cand cu „Catedrala ….Mantuirii „…. Onorabile….te las ca de obicei , deoarece se apropie ziua de maine si parca-i pacat de Dumnezeu sa nu ma prinda in pat dormind neintors , exact ca un prunc…. 😉 fara nici un fel de pacat ! iti urez o seara cat mai placuta in continuare si fireste o Duminica cat mai senina !

 5. Teonymus zice:

  Deci, nu e „liberă-cugetătoare” 😀 . Noapte bună şi o duminică frumoasă vă doresc!

 6. Crisego zice:

  Foarte bine zis! Trebuie sa fim invatati de mici sa improvizam, caci altfel…. e nasol…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s