Mozart- copilul al cărui joc a fost muzica

Sunt ferm convins că fiecare dintre noi ne naştem pentru ceva. Toţi am primit nişte aptitudini speciale pentru a realiza un scop. Nu degeaba mi-am ales acest motto pentru blog. Cred cu tărie că nu există om care să se fi născut „degeaba”, ci pentru un scop, mai mare sau mai mic, pe care este dator să-l descopere şi măcar să încerce să-l îndeplinească.

Mozart este poate unul dintre cele mai puternice exemple care îmi susţin aceste convingeri. Născut într-o familie de muzicanţi, copilul Amadeus nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a-şi descoperi menirea. Nici măcar nu apucase să vorbească când a început să dea semne că-l fascinează muzica. Am citit undeva că tatăl său dădea lecţii de vioară şi într-o zi „micuţul” a pus şi el mâna pe acest instrument şi deşi nu îl învăţase nimeni cum să cânte, Mozart a reuşit să îi uimească pe toţi cu acordurile sale. Imediat, tatăl şi-a dat seama de potenţialul fiului său. Aşa că la vârsta de 5 ani, când nici măcar nu învăţase să scrie şi să citească, compune câteva piese pentru pian. Acesta a fost începutul unui „fenomen”, avea să se afirme un „copil minune” al muzicii, care va reuşi să-i pună în umbră chiar şi pe cei mai respectaţi compozitori ai timpului.

Image

Îmi place mult să ascult compoziţiile lui Mozart. În notele sale „jucăuşe” îi descopăr de fiecare dată firea de copil, inocenţa, dar şi geniul. Opera sa mă „distrează” şi mă întristează în acelaşi timp, mă pune pe gânduri, mă stimulează intelectual, mă inspiră. Când duc lipsă de „muze”, Mozart , la fel ca mulţi alţii din aceeaşi „tagmă”, nu mă dezamăgeşte niciodată.

Astăzi se împlinesc 258 de ani de la naşterea celebrului compozitor austriac. 258 de ani de când acordurile sale au început „să se joace” în urechile noastre. 258 de ani şi numărătoarea continuă şi nu se va opri până când nu se va auzi un ultim cânt de păsărele, un ultim „acord” prin care pământul îşi va da sfârşitul…

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, oare te-ai fi aşteptat ca noi, oamenii mari, să-ţi luăm „joaca” ta atât de „în serios”? 🙂

Image

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Muzică, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Mozart- copilul al cărui joc a fost muzica

 1. Marian zice:

  Eine kleine nachtmuzik sau March turque …sant extraordinare …nu mai vorbesc despre Requiem K 626… Imi place Mozart fara discutie , imi plac si Vivaldi si Brams si Schubert si Ceaikovschi si Verdi { la Verdi sa asculti Requiem onorabile ….mori si invii !!!!!!} si LUDWIG VAN BEETHOVEN si multi , multi altii dintre cei daruiti de Dumnezeu cu acel dar de nepretuit , cu POSIBILITATEA DE A CREEA MUZICA . Stiai ca tipul era cam sarit de pe macaz …ca mai toate geniile ? SIgur mi-aduc aminte ca spuneai ca aceste amanunte nu te intereseaza dar in acest caz….geniul i-a fost ” stimulat ” de tatal sau …cam la fel cum a patit si Bach . Azi , Mozart n-ar putea exista deoarece …s-ar gasii in mod sigur vreo ONG care sa doreasca sa ” elibereze ” copilul respectiv din ” infernul ” in care al tine tatal sau , sa-l elibereze de abuzurile la care acesta este supus si ca atare vor anunta Protectia Copilului si fireste Politia { asta daca nu s-ar ” autosesiza ” aia intre timp } pentru ca acel copil sa fie luat si dus la un ” centru de primire minori „! Cea care interpreteaza sub bagheta lui Paul Mauriat , Silvie Vartan….fata lui Eddie Vartan { sef de orchestra , deci tipa are ….educatie muzicala cat cuprinde !!!! } si fosta sotie a lui Johnny Halliday , interpreteaza intr-un stil atat de modern , atat de ….frantuzesc incat , chiar daca interpretarea respectiva nu ” ma gadila intr-un mod placut in urechi ” { vorba lui Marius Chicos Rostogan } totusi….imi place ! Felicitari onorabile …dai dovada d e bun gust inclusiv in materie de femei 😉 🙂 🙂 🙂 !

  • Teonymus zice:

   Mă bucur că vă place muzica clasică, deşi cred că rămâneţi mai mult la Elvis 😀 .
   Am aflat şi eu multe „nonconformisme” despre viaţa lui Mozart, chiar o să vă recomand zilele astea într-un articol un film bun despre viaţa sa. „Rămâneţi aproape” 😀
   Într-adevăr, astăzi sunt organizaţii care se sesizează când unii părinţi au impresia că odraslele sunt nişte „mozart” 🙂 . Nu ştiu ce să zic, pe de o parte e bine, pentru că copiii au dreptul să se bucure de copilărie, pe de altă parte, dacă acel copil este într-adevăr un geniu, efectul ar fi invers, să nu-i laşi să se „desfăşoare” ar fi pentru ei un fel de „tortură”. Oricum, mă îndoiesc eu că toţi copiii consideraţi genii de părinţii lor, sunt într-adevăr aşa.
   Chiar ştiaţi aşa de multe despre Silvie Vartan sau aţi căutat pe google? 😀 Sunteţi foarte curios când vine vorba despre viaţa personală a celorlalţi. Asta e bine şi rău, depinde cum priveşti lucrurile. În cazul dvs. ca „liber-cugetător”, nu poate fi decât bine 😀 .

   • Marian zice:

    Evident ca „raman mai mult la Elvis ” … cum vrei sa renunt la insasi viata mea !? Sant totusi peste patruzeci si cinci de cand ascult de multe ori zilnic { cu foarte rare pauze } , muzica interpretata de Elvis Presley , avand in vedere ca-mi place mult sa ascult muzica buna , muzica de buna calitate , sa n-ai impresia ca ….una stiu una fac ! Am minim zece Cd-uri avand fiecare 4-5 Gb de muzica clasica plus multe altele Cd-uri de inca pe atatea Gb , cu ….muzica pur si simplu , muzica care-mi place . N-a fost necesar sa dau ” sarche pe goagal ” pentru a afla informatii despre Silvie Vartan , asa cum nu-i nevoie sa dau acelasi ” sarche ” pentru informatii despre alti tipi si tipe , ce se ocupau cu muzica in urma cu ….minim douazeci si cinci de ani . Ce , chiar credeai ca Silvie Vartan arata azi ….asa cum o arata poza din filmuletzul dumitale 🙂 ? Mai ales dupa ce-a avut accidentul ala de masina prin ’69 sau ’70….a suferit o multime de operatii estetice c-a fost prajita destul de rau fratioare , bashca faptul c-a nascut trei copii dintre care cel putin unul al lui Johnny Hallyday …. sau cel putin asa spune ea . N-am nevoie d e ” goagal ” pentru aflarea informatiilor vis avis de multi dintre cantaretii sau actorii ce mi-au placut vreodata , acele informatii le am ” la purtator ” onorabile si datorita faptului ca-n viata mea mi-a placut sa ma informez , adica sa citesc deoarece in Romania , Google a aparut totusi , de mai putin de douazeci si cinci de ani ! ” Viata personala a celorlalti ” …. depinde despre cine-i vorba stimate Teonymus , depinde despre cine-i vorba . Daca-i vorba despre un mitocan de rand…ce-mi pasa mie de el ? Daca-i vorba despre o persoana publica insa , se schimba kalimera , mai ales daca acea persoana poate , prin comportament sau cuvinte , prin intreaga sa activitate , sa influenteze intr-un fel sau altul zeci sau sute sau chiar mii si mii de oameni si de multe ori ZECI DE MILIOANE de insi , innebuniti dupa acea persoana si mai ales dupa ceea ce face sau reprezinta ea , iar aici ma refer inclusiv la politicieni si la asa numitii formatori de opinii si nu neaaparat la la artisti . Asta ….ca sa-ti iasa din cap ideea , ca-mi bag nasul pe unde nu-mi fierbe oala ! Deci vezi matale …ca-i de bine onorabile …e de bine 😉 !

   • Teonymus zice:

    Dacă spuneţi că sunteţi aşa pasionat de muzică bună, cred că a trebuit să investiţi ceva în această pasiune, mai ales că dvs. nu aţi prins epoca internetului în vremea când astfel de artişti „s-au desfăşurat” 🙂 . Acum lucrurile au devenit simple, în cel mai rău caz, cu un cablu de net îi poţi găsi aproape pe oricine din ce ani vrei pe youtube şi încă cu videoclipuri. Şi cu toate acestea, cei mai urmăriţi sunt tot epigonii de care nu mai scapi nici la tv, nici la radio. Eu unul când eram mic, de multe ori vroiam să văd şi eu cum arată cutare pe care îl tot auzeam la radio. Aşa că numai datorită internetului am început „să recuperez” în ceea ce priveşte acest domeniu şi am şi eu o cultură muzicală cât de cât dezvoltată.
    Deci dvs. sunteţi interesat de viaţa unor persoane care merită interesul. Bănuiam eu asta, fiindcă nu vă văd totuşi citind din tabloide despre „piţipoance” care se cred vedete 😀

 2. Marian zice:

  A dat Dumnezeu sa intelegi in sfarsit !!!!!!!!!!!!!!!!! Cat despre „investitie”….pai pana in ’89 am bagat gologani doar in discurile si eventual in casetele WHS….in rest…mi-am scos gologanii deoarece inregistram cateodata fie casete fie benzi de magnetofon pentru cei interesati fie de muzica sau filmele lui Elvis fie de muzica unui Hallyday sau Joe Dassin , Joe Cocker sau AC/DC , Metallica The Doors sau altii . La randul meu cand ma duceam in vizita pe la Florian Pitis { Dumnezeu sa-l odihneasca ! } , aveam grije sa-i cer muzica …beton si daca nici ala n-avea habar de muzica…. Acum nu mai am nici benzi , nici casete nici viniluri { mai am doar vreo cinci LP -uri cu Elvis fireste }si nici ” sculele ” respective . Azi am doar un PC amarat si vreo cateva sute d e CD-uri pline cu muzica , filme , piese de teatru…si alte alea , ciugulite de pe NET…atunci cand inca aveam posibilitatea sau rabdarea necesara .

  • Teonymus zice:

   Păcat că nu v-aţi păstrat colecţia de discuri şi VHS-uri. Aţi ratat o ocazie de a vă îmbogăţi urmaşii, după cum am mai scris odată într-un articol 🙂
   L-aţi cunoscut deci şi pe Pittiş? Se pare că sunteţi un „om de lume”, lume bună 😀 . Vocea lui mi-a rămas în minte încă din copilărie când aşteptam sâmbetele să urmăresc „teleenciclopedia”, să mai învăţ istorie şi în alt mod decât cel de la şcoala. El „s-a dus”, dar vocea lui a rămas.

   • Marian zice:

    Aveam peste 450 de viniluri { evident majoritatea cu Elvis } si cateva zeci d e casete VHS…ce dracu sa fi facut cu ele ? Sti cat loc ocupa mai ales cand locuiesti la bloc ? Pe Motu Pitis …l-am cunoscut printr-un amic arhitect ce era innebunit dupa The Beatles , The Rolling Stones sau CCR , iar ce nu avea sau ce nu stia Florin despre Beatles-i in special sau CCR sau Rolling Stones sau despre tot ce-nsemna muzica rock de buna calitate in general… incapea intr-un varf de ac si ramanea si-un pogon de loc parloaga ! Totusi faptul de al fi cunoscut si frecventat cateoadata pe Florian …nu face din mine ” un om d e lume ” si cu atat mai putin de ” lumea buna ” . Il frecventam deoarece avea muzica de buna calitate , cultura muzicala cat cuprindea { era un rebel , un razvratit , un rock-ar pur sange ! } si-n plus d e asta ma mai cadorisea si pe mine cu ceva bilete pe la ” Bulandra ” iar daca se intampla sa s e joace cumva vreo piesa regizata de Ciulei sau Pintilie acele bilete erau echivalentul a multe kilograme de aur …cenusiu ! totusi , daca ai sti cata mizerie exista in aceea ” lume buna ” , plina de maestrii si de cabotini…cunoscandu-te { chiar si doar virtual } sunt absolut sigur ca te-ai fi scarbit instantaneu ! De fapt inclusiv cultura { pe care mi-o apreciai mai nu stiu cand } se datoreaza si frecventarii acestei clase a ” lumii bune ” a lumii culturale a orasului , in care traiesc si locuiesc de peste saizeci de ani . Aia te miros imediat daca esti un tip ce are ” o leaca de cultura generala ” 😉 sau esti doar un oprtunist ….un pupator de dosuri mai cizelate , dornic cu orice pretz sa faca si el parte din ” cercurile culturale ” ale ….Bucuresti-ului .

   • Teonymus zice:

    Şi ai mei au avut destule discuri cu vinil, dar pur şi simplu nu ştiu unde au dispărut şi eu nu locuiesc la bloc 😀 . Între noi fie vorba, cu unele din ele ne mai jucam într-o vreme noi copiii, ne plăcea cum zburau prin aer 😀 . Casete VHS mai am încă aşa de nostalgie. Chiar şi casete audio mai găsesc din întâmplare câteodată. Când mă gândesc că mulţi din copiii de azi dacă le-ar vedea nici nu vor şti ce sunt, îmi dau seama că am îmbătrânit 🙂
    Totuşi, din ce înţeleg, se poate spune că v-a plăcut să frecventaţi astfel de cercuri, nu doar că aveaţi interese anume 😀

 3. Marian zice:

  Prietene …sa-mi prezint omagiile in fatza doamnei Olga Tudorache , a constituit un privilegiu pentru mine ! S-o cunosc pesonal si sa-i ascult cu religiozitate cursurile doamnei Zoe Dumitrescu Busulenga { Dumnezeu s-o odihneasca } a fost mai mult decat un regal , mai mult decat un privilegiu ! Sa-l cunosc personal pe George Constantin { fi-su este doar o copie palida a tatalui sa fi sigur d e asta chiar daca matusi-sa doamna Tamara Buciuceanu -Botez s-a ocupat mult de el } , mai ales dupa ce am vazut „Reconstituirea ” sau ” Livada cu visini ” regizate de Pintilie , sau pe acel monstru sacru numit Gheorghe DInica…aceste fapte nu le voi uita pana voi pune copitele pe piept !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s