Ştirile de la ora 5

Din tot programul de ştiri al unei televiziuni, doar cel mult 10% se încadrează în categoria ştirilor „adevărate”, a celor cu adevărat de interes public. Restul sunt pur şi simplu inepţii şi mizerii de care ne putem lipsi cu „dragă inimă”.

Atât de jos au ajuns unele televiziuni încât chiar şi la jurnalele principale se dau „ştiri” despre „vedete”. Pe mine unul astfel de ştiri mă lasă „rece”. Nu le urmăresc, pentru că nu mă priveşte viaţa „pseudo-artiştilor” şi chiar a celor adevăraţi, nu mă interesează. Dacă mă uit la ştiri vreau să văd ceva care ne priveşte cu adevărat pe fiecare în parte, ca cetăţeni ai unei ţări şi ca locuitori ai planetei Pământ, nu că o „piţipoancă” s-a măritat cu unul de la meteo 🙂 . Incredibil, dar astfel de ştiri chiar se dau în jurnalele importante ale zilei. Am văzut eu însumi asta când îi mai găseam pe ai mei urmărind „ştirile”. Nu pricep de ce acei care fac aceste jurnale nu sesizează penibilul în care se află. Singura explicaţie raţională a prezenţei acestor ştiri în telejurnale este că „prostia” se vinde, deci „ratingul”.

Tot pentru „rating” (că altă explicaţie nu am) este prezenţa în orice telejurnale, indiferent de oră, a ştirilor despre crime. Nu cer neapărat ca aceste ştiri să fie interzise, dar măcar să fie date la o oră târzie, nu „ziua în amiaza mare” când pot fi privite de orice copil nesupravegheat. Adică CNA-ul interzice difuzarea filmelor horror înainte de o anumită oră (ca să mă fac înţeles, nu-mi plac filmele de groază 🙂 ), dar astfel de ştiri, uneori chiar grafice, sunt „la liber”. Oare copiii nu au imaginaţie şi nu pot vedea mental „filmul” acestor crime? Stau şi mă întreb: ce se urmăreşte până la urmă prin difuzarea unor astfel de ştiri? Care e scopul? Să dea idei unor „psihopaţi”?

Dar la urma urmei de ce ucide un om? De cele mai multe ori din cele mai stupide motive. Chiar zilele trecute citeam că un fost profesor rus şi-a ucis un prieten după o ceartă legată de „supremaţia poeziei faţă de proză”. De asemenea, tot în Rusia un bărbat a fost împuşcat în timpul unei dezbateri aprinse despre filosofia lui Kant, „la o coadă pentru bere”. Daţi-mi voie deci să concluzionez cu un truism: ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns!

Tragediile au ajuns să fie „bucuria” televiziunilor care se hrănesc ca un „parazit” din dramele, nenorocirile, patimile şi ororile care-l lovesc pe om. Cu tristeţe o spun, dar cred că programele de ştiri nu vor duce „lipsă” niciodată de „material” pentru ştiri despre prostie, crime şi fapte oribile. Astea fac parte din latura întunecată a omului de pretutindeni, a românului ca şi a americanului, a rusului ca şi a englezului, a oricărui popor…

Image

Acest articol a fost publicat în Toate postările, Viaţă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Ştirile de la ora 5

 1. indiferent zice:

  Sta in puterea noastra sa facem alegeri, indiferent de …

  • Teonymus zice:

   Indiferent de ce? 🙂
   Într-adevăr, putem alege să ne uităm la TV sau să-l închidem. Problema este în cazul copiilor care nu ar trebui să vadă toate aceste „grozăvii” pentru că i-ar putea afecta. Acum e şi vina părinţilor, dar totuşi nu e normal ca „ziua-n amiaza mare” să se prezinte cazuri de crime şi alte violenţe în cel mai mic detaliu.

   • Marian zice:

    Ca tot esti matale destept nevoie mare …te-ntreb eu : acei copii , acei elevi care au vazut cu ochii lor cum un coleg de-al lor a impuscat cu sange rece un profesor { bashca militianul d e la poarta …asta ca sa-si faca mana probabil }, din liceul unde invatau si unde invatase inclusiv el….aia mai au nevoie sa se fereasca d e stirile de la ora 5 ? Fireste acele lucruri s e petreceau intr-o scoala din Moscova ceea ce …nu-i chiar asa de rau dupa umila mea parere de bun crestin totusi ….ce nu ti s e pare normal ? Sa prezinti ce-a devenit viata noastra , adica un camp de lupta in care cel ce vrea sa foloseasca o arma unde doreste si cum doreste , o poate face fara probleme de constiinta ? Inclusiv stirile despre respectivele pitzipoance , inclusiv acelea dovedesc faptul ca …deja constiinta multora dintre noi s-a transformat intr-o himera , indeplinind astfel visul turbatului ala d e Hitler ! Pana si stirea despre acel ” tata ” care si-a violat fetele ce aveau varste cuprinse intre 10 si 14 ani { pe mine personal m-a adus in pragul nebuniei acea stire , moderat }….pana si aceea stire trebuia neaaparat data deoarece ….astfel copii vor invata sa fie reticenti , mai putin increzatori …inclusiv fata de parintii lor care se transforma in animale … asta inainte ca acestia sa devina animale .

   • Marian zice:

    Pentru c e sa inchizi TV-ul sau nu la astfel d e stiri ? Nu-i mai bine sa te intrebi : oare de unde vine aceasta violenta de-a dreptul nebuneasca , a oamenilor ce comit acele fapte violente deoarece ….o cauza trebuie sa existe , violenta fiind doar efectul acelei cauze ?

  • Marian zice:

   A dat Dumnezeu sa te identifici stimabile ? Bravos natiune !Pai mai bine aceasta imagine si acest nume decat acel imposibil (.) , pe cinstea mea !

   • Teonymus zice:

    „Sa prezinti ce-a devenit viata noastra , adica un camp de lupta in care cel ce vrea sa foloseasca o arma unde doreste si cum doreste , o poate face fara probleme de constiinta ?”

    Nu a „devenit” aşa viaţa noastră, aşa era viaţa dintotdeauna, deşi nu o dădea nimeni la ştiri. Oho, câte grozăvii aveau loc şi înainte, înainte de introducerea drepturilor omului. Dar nimeni nu le mai „dădea la ştiri” sau le publica aşa de mult ca acum când televiziunile şi mass-media în general au devenit „un parazit”, aşa cum am arătat în articol.
    Toate acestea fac parte din „latura întunecată” a omului şi consider că mai bine o laşi în „necunoscut” decât să o faci „vedetă” la televizor. Nu are nimeni nimic de câştigat din asta. Ba dimpotrivă, dă „idei” celor bolnavi. În orice caz, copiii pot fi afectaţi negativ de aşa ceva chiar dacă nu vă daţi seama.

    „astfel copii vor invata sa fie reticenti , mai putin increzatori …inclusiv fata de parintii lor care se transforma in animale … asta inainte ca acestia sa devina animale .”

    Nu mai generalizaţi. Acel om cu siguranţă era „bolnav”. Astfel de ştiri nu fac bine nimănui, fac doar rău. Copiii devin inconştient violenţi, asta ca o formă de „apărare”, părinţii pe de altă parte devin „ultraexigenţi” încât nu-i mai lasă nici cu prietenii de peste drum. Şi uite aşa apare conflictul între generaţii.
    Trebuie să fii prevăzător, dar nici să exagerezi.
    Nu vă dau dreptate că astfel de ştiri sunt „benefice” pentru copii, pentru că vă dau un exemplu. Într-o zi l-am găsit pe un nepot de-al meu uitându-se la ştiri, „ziua-n amiază mare” şi s-a dat un material despre un bărbat care şi-a ucis copilul şi s-a sinucis apoi şi toate acestea…”cu drujba”. M-a şocat pe mine această ştire, d-apoi pe acel copil. Îmi venea să arunc televizorul pe geam: am înnebunit eu sau aceştia au luat-o razna? Cum poţi să dai aşa ceva la TV la ora asta?

    „oare de unde vine aceasta violenta de-a dreptul nebuneasca , a oamenilor ce comit acele fapte violente deoarece ….o cauza trebuie sa existe , violenta fiind doar efectul acelei cauze ?”

    Depinde ce explicaţii preferaţi. Puteţi să le luaţi pe cele psihologice, lipsa de control a furiei, „lipsa unei doage” etc., sau pe cele religioase, ca având ca sursă „răul” primordial, diavolul. În orice caz, dacă acei oameni sunt într-adevăr sănătoşi la cap, au avut dreptul de a alege şi sunt responsabili pentru faptele lor.

    „Pai mai bine aceasta imagine si acest nume decat acel imposibil (.) , pe cinstea mea !”

    Vreţi să spuneţi că (.) e „indiferent”? Mă îndoiesc 🙂 .

 2. Crisego zice:

  Crede-ma, toata televiziunea (in genere), toata mass-media de fapt este dirijata de undeva de sus. Sus de tot, dincolo de tronul proprietarilor televiziunilor. Cineva ne vrea prosti, nu e clar? …

  • Teonymus zice:

   Cam asta e şi concluzia mea. Următoarea etapă ar fi internetul. Cu televiziunea şi-au atins scopul, dovadă fiind exemplele pe care le-am adus eu în acest articol şi multe altele. Cu internetul va fi mai greu, dar încet-încet o să cadă şi acesta. Totuşi, mi-ar plăcea să mă înşel.

 3. Marian zice:

  Frate ….am analizat de cate ori a aparut imaginea respectiva acolo unde scrie ” Like this ” si am observat ca la fiecare interventie a sa aparea si respectiva imagine . Fireste este posibil sa ma-nsel dar…daca am dreptate ? A aparul de mai multe ori decat a aparut imaginea de avatar a lui racolteapetru6 , a lui mariuszidaru sau Crisego nu mai vorbesc despre dame : manuelaaa , Andreotti sau ganduri nespuse ! Atentie , eu nu ti-am solicitat dumitale sa cauti sau sa dai o explicatie pentru comportamentu violent , de-o violenta iesita din comun …de-o violenta animalica si cred ca nu gresec prea mult facand aceasta comparatie , pur si simplu-ti atrageam atentia asupra faptului atat de bine cunoscut ca fiecare cauza are si-un efect , atat si nimic in plus . Daca asi sugera , cu umilinta ce sti ca ma caracterizeaza in acest domeniu al Bibliei , faptul ca acestea sant semnele ” vremurilor de pe urma ” merg la pariu ca mi-ai da o mie de citate biblice pe respectiva tema 😯 ! Crime violente au mai fost fireste si la noi in Romania . Antebellum a fost acea atat de mediatizat paricid al lui Sile Constantinescu , dupa razboi…or mai fi fost fireste deoarece ” lumea era saraca , avea arme…si unii se-n vatasera sa …pac,pac ” { asta-i din ” Cu mainile curate ” } , insa dupa 1950 cand de bine d e rau s e stabilizasera treburile in tara ….in puscariile romanesti nu mai existatu prea multi criminali ioar aia care erau …erau dintr-aia bolnavi cu capul carora chiar n-aveai ce le face in afara de a-i scufunda in niste cazane cu smoala . Dupa ’50….{ m-am documentat si eu …ai uita ca am goagal ? } au fost foarte putini dintr-astia faptul culminand cu acel caz Ramaru dar… agresiuni cu violenta in urma carora sa rezulte moartea , violuri asupra copiilor , violuri si ucideri d e copii…dadeai cu bobii si nu gaseai asa ceva . Pai puteau aia de la triobunal sa-l condamne pe respectiv si la o suta de ani….ala ajungea sa priveasca moartea ca pe-o izbavire dumnezeiasca o data intrat in parnaie ! Azi….pur si simplu este o explozie de violenta { s a nu m-acuzi si aici d epleonasm ! }, a oamenilor contra oamenilor…de regula asupra oamenilor care nu se pot apara . Parintii respectivi nu-asi spune ca sant ” ultraexigenti ” ci doar …parinti ai zilelor noastre , parinti ce se considera insuficient de grijulii fata de sanatatea , de integritatea copiilor lor ! Un exemplu in acest sens sant eu ,vis a vis d e copii mei { atunci cand inca erau …copii } sau actualii adulti ce mi-au fost copii…fatza d e …copii lor , respectiv nepotii mei . Cel putin eu…daca asi putea i-asi lega cu sfoara de mine pe nepoti atunci cand ies cu ei pe undeva si chiar si-n curtea casei…pana si acolo am grije sa fie poarte a incuiata cu cheia iar eu stau in permanenta langa ei si…tot mi se pare prea putin !Deci in nici un caz ” ultraexigenta ” ci mai degraba dragostea fata de ceva ce ti-a fost daruit si pe care nu-l poti inlocui cu nimic si mai ales cu nimeni !

  • Teonymus zice:

   Văd că aveţi şi fire de detectiv. Aţi avut dreptate când aţi spus că (.) e bărbat, iar indiferent e femeie, deci vă înşelaţi 😀 .
   Eu zic că totuşi, înainte, în epoci „mai întunecate” era mai multă violenţă decât acum. Diferenţa este că violenţa era mai ales din „exterior”, alţii de o naţie către alţii de o altă naţie. Acum ne omorâm „ca chiorii” între noi şi pur şi simplu nu mai există nici o limită în această privinţă. Poate şi din cauza libertăţii mai mari? Posibil. Răul se strecoară uneori chiar pe uşa pe care intră binele 🙂 .
   Abia azi am văzut comentariul şi am zis să vă răspund.

 4. „Stirile de la ora 5” nu s-au inventat azi.In presa de pe la 1896 am gasit cam acelasi gen de stiri.Daca nu credeti:
  http://deieri-deazi.blogspot.ro

 5. Bursucel zice:

  Știrile de la ora 5… cu mici excepții privesc TV-ul ca pe un simplu instrument de manipulare – ține prostimea ocupată cu un circ de proastă calitate, sperie-o cu fel de fel de știri care de care mai terifiante și vei avea controlul. Indu-i aceleiași prostimi ideea că va ieși din impas jucând la Loto, Bingo (sau cum naiba i-o mai spune acum) și fă-o să șadă cumințică în fața măgăoaiei cu castromul de semințe în față, eventual cu petul de bere…
  Țara te vrea prost! e doar o simplă sintagmă?! 😕

 6. Prostia se vinde. Bine spus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s