Despre tradiţii

Încă de la început ţin să subliniez că nu sunt un antitradiţionalist. E bine să ne mai amintim măcar din când în când despre viaţa înaintaşilor noştri. E frumos să facem cunoscute şi generaţiilor noi concepţiile despre viaţă, credinţele, idealurile şi valorile lumii de altădată. Toate acestea fac parte din „amprenta” poporului român şi aşa cum spunea Nicolae Iorga, „un popor care nu-şi cunoaşte istoria este ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”.

Dar aş vrea să le spun mai ales celor ultra-tradiţionalişti că tradiţia nu este o scuză ca să nu ne folosim raţiunea. Am întâlnit foarte mulţi oameni, mândri „nevoie-mare” că sunt români sau alte „naţii”, care practicau diverse obiceiuri fără să aibă habar de ce fac acest lucru. Ca nişte roboţi, nici măcar nu s-au gândit la asta, tot ce conta pentru ei era că „aşa se face”. Nu mai zic că pentru unii tradiţia a devenit un fel de „lege” care nu se discută, nu se pune la îndoială, ci se respectă.

În multe cazuri tradiţia chiar sfidează raţiunea, dar este urmată cu „sfinţenie” de generaţii, fără să se ţină cont că între timp au trecut secole de schimbări sociale. De pildă, mă gândesc la căsătoriile din comunităţile rome. Dacă îi veţi întreba pe părinţii romi de ce-şi căsătoresc copiii minori, uneori înainte să atingă măcar 10 ani, îţi vor răspunde simplu: „Aşa e tradiţia la noi!”. Pentru ei această „explicaţie” este de ajuns, cuvântul „tradiţie” face dintr-o dată „lumină” în mintea lor şi totul capătă sens.

Nu numai în comunităţile rome se practică pe scară largă căsătoriile aranjate. India este un exemplu clasic din acest punct de vedere. Acolo întreaga societate este împărţită pe „caste” şi fiecare se căsătoreşte în funcţie de acestea. Dacă-i veţi întreba pe indienii tradiţionalişti de ce nu are voie unul dintr-o castă de jos să se căsătorească cu cineva dintr-o castă superioară, îţi vor răspunde simplu: „Aşa e tradiţia!”. Din nou cuvântul „magic” „tradiţia” face lumină în mintea lor şi nu mai au nevoie de alte explicaţii.

Ca să vedeţi până unde poate să ajungă prostia… adică „tradiţia”, în Peru există un „festival” anual cu numele de Takanakuy. Concret, în ziua de Crăciun, se organizează oficial bătăi reale sub supravegherea autorităţilor locale, care au rol de arbitri. La aceste „festivităţi” participă nu numai bărbaţi, ci şi femei şi chiar copii. Şi aceştia, plini de sânge, culegându-şi dinţii de pe jos, au „satisfacţia” că duc mai departe „tradiţia” şi nici o clipă nu-şi pun problema dacă are sens ceea ce fac ei.

Aş putea scrie cărţi numai din aceste exemple. Poate îmi veţi spune că ele sunt specifice societăţilor „înapoiate”. Nu, nu neapărat. De pildă, luptele cu tauri se practică şi astăzi în ţări ca Spania, Portugalia şi chiar Sudul Franţei, ţări cu culturi foarte dezvoltate. De ce se mai practică încă? Aţi ghicit, datorită „tradiţiei”.

Nu am mai adus exemple concrete de la noi, dar ca să vă convingeţi că nu bat câmpii, este de ajuns să mergeţi într-un sat tradiţional românesc. Logica este „pe cale de dispariţie” în astfel de aşezări şi nu e aşa pentru că oamenii ar fi „proşti”, ci că refuză să-şi folosească raţiunea de dragul tradiţiei.

Aş vrea să le spun unor astfel de oameni că atunci când tradiţia sfidează logica, nu „tradiţia” duc mai departe, ci prostia…

 

Acest articol a fost publicat în Meditaţii, Ştiinţă și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre tradiţii

 1. Marian zice:

  😎 Bine bai ….nu-ti e rusine ????? Cum vi s a spui ca nu esti antitraditionalist cand mai ieri alaltaieri te ” strambai ” la obiceiurile romanesti din perioadele d e Craciun cu deosebire la impodobitul bradului ??????????????? 😦 Ca tiganii { pardon….rromii } fac ceea c e fac si pun asta pe seama ” traditiei milenare a poporului , a etniei respective ” asta-i vina statului roman a autoritatilor acestui stat . Ia sa fi indraznit macar s a viseze asa ceva pana in ’89 ….DRACU-I LUA : 100 D E ANI NU MAI PARASEAU PUSCARIA !!!!!!!!!!!! Este vina autoritatilor Statului Roman si-n special a alesilor nostrii politici deoarece ei reprezinta STATUL ! Pai incapand din 1987 femeile insarcinate erau monitorizate strict si ele si fatul nenescut iar dupa nastere….mai abitir ! Statul Roman s-a dezinteresat TOTAL d e cetatenii sai incepand din 1990 si de atunci a facut cine ce-a vrut cum al taia capul s-o faca fara ca cineva dintre autoritati sa-si permita s a intervina …cum este si azi dupa 15 Martie . Ala de si-a vandut fetitza …ala-i un nenorocit care credea ca daca primeste cateva sute d e Euro…iese din saracie dar ….au fost si alte cazuri si mai s i . Ia sa-i fi condamnat la minim 100 d e ani d e puscarie si sa vezi ca nimeni n-ar mai indraznii nici macar s a viseze la o astfel d e ticalosie ! Tiganii { iar am gresit : am dorit s a spun rromii….parca nu tot tzigani sunt ! } au vazut chestiile astea prin filmele indiene prezentate cu ghiotura de prin anii ’90 incoace si intrandu-le in cap ca provin din India ….procedeaza la fel . Chiar si chestia cu , castele ….pana si aia exista insa…nu stiu tiganii cum sa se exprime . Traditia …este buna , mai a les d aca-i vorba despre ceva frumos , ceva educativ { luptele cu tauri …alea sant mai degraba ritualuri pagane c e simbolizau jertfa }, ceva instructiv insa daca-i vorba despre moderat din astea care fac ca insasi denumirea d e salbatic sa fie prea blanda pentru a fi alaturata numelui d e om , atunci….la dracu cu traditia ! Te contrazic : nu traditia sfideaza logica ci….lipsa d e cultura si mai a les modul in care o traditie este aplicata . Oamenii pasari din Mexic sau din Chile ….sa nu-mi spui ca acolo este vorba despre ceva urat ! Mitul omului zburator , al omului desprins din sclavia pamantului ….constitue ceva mai mult decat frumos , este ceva inaltator si la propriu nu doar figurativ . Pana si sacrificiul mielului d e Pste , sau impodobitul bradului d e Craciun….sant sarbatori frumoase si reprezinta traditii demne d e urmat ….inca 2000 d e ani !

  • Teonymus zice:

   Nu sunt antitradiţionalist. Şi mie îmi plac tradiţiile „frumoase”, chiar dacă poate nu le practic pe toate. De pildă, mie îmi place Ziua Recunoştinţei a americanilor, dar nu pricep de ce sărbătoresc unii „Halloween-ul”. Dar vedeţi, oamenii au preluat prostia „Halloween-ului” şi nu conceptul Zilei Recunoştinţei.
   Tradiţia în sine nu e rea, dar contează ce fel de tradiţie e şi am adus exemple în acest sens.
   Consider că omul modern trebuie să „cearnă” tradiţiile şi să le „ducă mai departe” doar pe cele care merită, care au ceva bun în ele, nu toate inepţiile.
   Tradiţia mielului de Paşte merită într-adevăr urmată şi încă „2000” de ani. Dar nu vă dau dreptate cu „Bradul de Crăciun” 😀 . În felul acesta, nu cred că vor mai exista brazi peste 2000 de ani, dacă sunt tăiaţi aşa doar dintr-un „capriciu”. Dar despre asta am mai discutat şi altădată. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s