Despre artă

Cândva, Albert Einstein spunea că „adevăratul semn al inteligenţei nu sunt cunoştinţele, ci imaginaţia”. Ba mai mult, susţinea că „imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea”, deoarece „cunoaşterea este limitată”, pe când „imaginaţia face ocolul lumii”.

La această concluzie am ajuns şi eu, chiar înainte să aflu că Einstein sau alţii ar fi spus aceste lucruri. Imaginația este într-adevăr mai importantă decât cunoașterea. De la banalul vis prin care creierul îşi dă „refresh” şi până la dragoste (mă gândesc mai ales la empatie) şi chiar gândire, în toate își pune amprenta imaginația. Aşa că se poate spune că omul este om mai ales datorită imaginaţiei. Iar modul prin care imaginaţia se manifestă cel mai frumos este arta.

Oare v-ați gândit vreodată cum ar fi fost lumea fără artă? Cum ar fi fost dacă am fi trăit într-o lume fără muzică, pictură, literatură sau artă dramatică? Dar la urma urmei, ce l-a determinat pe om să se apuce așa din senin să facă lucruri care nu țineau de supraviețuirea sa? Dar mai ales, ce l-a determinat să ajungă să se dedice acestor lucruri și chiar să-și dea viața pentru ele?

a3Y2gLv_700b

Cu toții aflăm răspunsul la aceste întrebări ori de câte ori ne urmăm pasiunile, fie că este vorba de scris, muzică, pictură sau orice altceva ce reușește să ne facă să ne simțim bine. De ce? Pentru că omul nu este numai trup, ci și suflet, iar arta reușește să ne hrănească sufletele.

Așa că, dacă până acum am încercat să vă hrănesc sufletele mai mult cu muzică și cuvinte, de data asta m-am gândit să vă „servesc” o „porţie” sănătoasă de imagini cu mai multe forme de artă. Dar să nu vă aşteptaţi să ataşez opere ale marilor artişti, fiindcă presupun că le cunoaşteţi cu toţii. 🙂

Imaginile au fost strânse în urma multor „peregrinări” virtuale şi sper să vă placă la fel cum mi-au plăcut şi mie.

„Poftă bună!” 🙂

3707020_460s

4075835_460s_v1

4181527_460s

a3Y56n5_700b

a6w9KDe_700b

a9dDm2j_700b

a75N1Rx_700b

a445jL1_700b

aAYyLm9_700b

agy4rMW_700b

ajrPyx1_700b_v1

aKz1OW6_700b_v1

anYO0Ko_700b

aoz8RGX_700b

aoz86O3_700b_v2

aozYNgm_700b

apqRbwM_700b

azbOZKp_700b_v1

Acest articol a fost publicat în Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Despre artă

 1. ionelaandrei zice:

  Foarte frumos! Fără imaginație nu am putea să ne depășim condiția…http://vantdetoamna.wordpress.com/2011/07/01/cine-poate-spune/

  • Teonymus zice:

   Da, aşa este. Imaginaţia ne ţine în viaţă, nu degeaba se spune că „speranţa moare ultima”. Nici să sperăm nu putem fără imaginaţie.
   Mulţumesc pentru rândurile recomandate. Sunt foarte frumoase 🙂 .

   • ionelaandrei zice:

    🙂 și eu îți mulțumesc!

   • Marian zice:

    Te-nseli ! Nu imaginatia ne tine in viata ci ….niste insecte ce se hranesc cu polenul diferitelor flori . Daca acele insecte n-ar mai exista ….. Pe noi oameniii aerul pe care-l respiram , apa pe care-o bem si hrana pe care-o ingeram ne tine in viata , nu ” imaginatia ” . Mi-au placut toate imaginile postate insa prima in mod deosebit : este figura lui Clint Eastewood nu ? Vezi dumneata pana si cei c e au creeat arta ….n-au creat-o doar d e dragul ei decat pana la un punct , mai departe a fost nevoia d e bani pentru hrana .

   • Teonymus zice:

    Acele insecte produc doar contextul. Ne-am contrazis noi chiar la postarea anterioară când vorbeam despre sinucidere şi acum tocmai dvs. veniţi şi spuneţi că nu imaginaţia ne ţine în viaţă 🙂
    Pe de altă parte, degeaba ai totul dacă nu te duce mintea să le foloseşti şi aşa cum am arătat, şi gândirea funcţionează tot cu ajutorul imaginaţiei.
    Mă bucur că v-au plăcut imaginile. Da, este Clint Eastwood 🙂 .

 2. zElle zice:

  si articolul asta e tot o forma de arta, tocmai despre arta, hehe.Frumos.”omul este om mai ales datorită imaginaţiei”…datorita imaginatiei Divinului sau divinului din el?

  • Teonymus zice:

   Dacă e să discutăm din acest punct de vedere, omul este „opera” Divinului. Divinul l-a creat pe om „după chipul şi asemănarea Sa” şi i-a dat şi omului capacitatea să „creeze”. Iar modul concret prin care omul o poate face este imaginaţia. De asta, a spune că omul este „un (simplu) animal”, este o inepţie. Să-mi arate cineva măcar un singur animal capabil de imaginaţie dacă nu este de acord cu mine 🙂 .

   • zElle zice:

    http://youtu.be/pTJc8xK6tOY 🙂 si nu pt. ca nu as fi de acord dar pt. ca ”opera” Divinului nu s-a limitat, slava cerului, doar la oameni.

   • Teonymus zice:

    Nici nu am zis că s-a limitat doar la oameni, ci că doar omul a fost creat diferit de toţi ceilalţi, cu raţiune şi imaginaţie. Şi asta pentru că doar omul a fost creat după „chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”. Cine vrea să mă contrazică să-mi aducă măcar un exemplu de animal care se apropie câtuşi de puţin de om. Dar nu există aşa ceva.
    Tot ce au animalele face parte din „instinctul de supravieţuire”. Nu este ceva ce „învaţă”, aşa cum facem noi şi asta dintr-un motiv simplu: nu sunt capabile de raţiune. Nu pot să cunoască mai mult decât le este necesar să supravieţuiască.
    Dacă ar fi fost capabile de raţiune cred că omul era acum (dacă mai exista) o „specie” pe cale de dispariţie. Dar „norocul” nostru şi „ghinionul” lor 🙂 .
    Pe un animal poţi să-l „dresezi”, îl poţi învăţa să facă mecanic anumite lucruri. Îl poţi face chiar să scoată nişte sunete asemănătoare celor rostite de noi (de exemplu papagalii), dar niciodată nu-l poţi învăţa pe un animal să gândească. Cu atât mai puţin să „imagineze”, să creeze.
    Tocmai de asta am spus că omul este om mai ales datorită imaginaţiei, pentru că dacă mai vezi un animal făcând anumite lucruri ce seamănă cu raţiunea umană, fie că le fac prin dresaj sau pentru supravieţuire, nu o să vezi niciodată un animal care să facă „artă”, să facă ceva doar de dragul „frumosului”. Bine, chiar şi omul s-a inspirat de la păsări de pildă în ceea ce priveşte muzica sau dansul, dar în nici un caz acele păsări nu făceau acele lucruri de dragul frumosului, altele le erau motivele 😀

 3. zElle zice:

  Animalele au destula ”ratiune” incat sa nu distruga habitate intregi si au destula ”imaginatie” sa rezolve situatii limita si sa se adapteze dar si destula disponibilitate sa manifeste empatie neconditionata.Omul a fost dotat cu un creier care cantareste aprox. 1.5kg ceea ce ne obliga din start sa-l folosim mai mult decat pt. supravietuire si totusi, multi nu o facem, tocmai pt. ca ne imaginam lumea, avand intentii egoiste.Eu una, ca om, nu ma consider ”mai aleasa” decat un animal, care poate are bunul simt sa nu se considere privilegiat in raport cu natura din jurul lui, si pt. asta e de ajuns sa obervi un animal in mediul lui natural.In fond, cate stim despre animale care exista in lumea asta mare? Nu stim prea multe.Si cate stim despre oameni…

  • Teonymus zice:

   Orice lucru poate avea şi o parte negativă, „reversul medaliei”. Cu un cuţit poţi tăia pâine sau poţi „tăia” vieţi. Dar nu e „cuţitul” de vină, ci acel care-l foloseşte. Şi în acest caz singurul vinovat este omul.
   Animalele nu au nici raţiune, nici imaginaţie. Ştiu, ai pus în ghilimele pentru a sugera imoralitatea omului. Despre asta am scris şi eu aici: https://teonymus.wordpress.com/2014/01/07/omule/
   Că vrem sau nu, că simţim sau nu, este evident că omului i s-a dat mai mult. Da, se poate spune că omul este „mai ales” decât un animal din acest punct de vedere. Că îşi foloseşte calităţile cu care a fost înzestrat pentru rău şi asta poate fi adevărat, dar ţine de decizia lui. Într-adevăr, sunt unii oameni pe care nici măcar nu-i poţi compara cu animalele, fiindcă a-i compara cu ele înseamnă a le „neîndreptăţi”, dar vorbesc la modul general.
   Animalul nu poate face rău pentru că nu poate să distingă răul. Logic. În orice caz, un argument că omul este altceva decât un animal este chiar şi această discuţie pe care o avem noi acum 😀

 4. Sunt superbe aceste tablouri ..In tot ceea ce e frumos in arta e ingropat o parte din sufletul artistului .. Artistii ard pe altarul artelor ca noua sa ne aduca-n suflet bucuria ce au sinmti-o ei .. Dragoste si sacrificiu .. .. minunat !. Multumesc Teonimus . Cornelia Esianu

 5. Marian zice:

  Onorabile …daca nu ne-am contrazice , daca n-ar mai exista si diversitatea d e opinii unde am ajunge ? Cata vreme insa respecti si parerea altcuiva chiar daca nu-ti convine , atunci totul e-n regula . Eu personal iti respect parerile chiar daca le consider in mare parte gresite si te mai contrez uneori insa , asta nu ma-npiedica sa ti le respect c a atare respectivele parere precum si pe dumneata ca om .

 6. Marian zice:

  Si apropo d e fotografii . Mi-au placut cam toate , d e fapt chiar toate , insa o fotografie absolut rascolitoare este , acea fotografie de la postarea anterioara : acea fotografie ar trebuii afiasata la sediul UNICEF , la sediul ONU la toate presedentiile din lume asta dar in special desupra bisericilor de orice fel iar ziarele din toata lumea ar trebuii s-o afiseze pe prima pagina inainte d e orice articol !!! Insa aceasta-i doar parerea mea si chiar nu trebuie sa tina cineva cont de ea mai ales venind din partea unuia ca mine , adica din partea unui NIMENI la nivel mondial !

 7. peapetulburi zice:

  Fără artă, existenţa noastră ar fi ceva total robotic. Eu unul, chiar dacă la capitolul imaginaţie stau bine, tot n-aş putea să îmi închipui cum ar arăta viaţa dacă de mâine n-aş mai scrie, n-aş mai citi, n-aş mai asculta muzică, n-aş mai viziona filme etc.

  PS: Nu credeam că încă se mai găsesc postări interesante şi pe 9Gag 🙂

 8. Pingback: Despre cărţi | Lumea lui Teonymus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s