Despre incompetenţă

Cu toţii ne-am împiedicat de ea încă din copilărie. Poate nişte părinţi iresponsabili, nişte pedagogi de conjunctură sau altcineva cu care a trebuit să intrăm în contact, cineva a avut grijă să ne facă „cunoştinţă” cu ea. Şi de atunci nu a mai încetat să ne mai „onoreze” cu prezenţa ei aducătoare de frustrări, dezamăgiri şi nervi. Este vorba despre „boala cronică” a României: incompetenţa.

M-am săturat să văd oameni care se ghidează după deviza: „Timpul trece, leafa merge”. Sunt sătul de aceşti „iluzionişti” a căror unică grijă este să-i păcălească pe ceilalţi că se ocupă cu ceva. Grav este că unii dintre aceşti „scamatori” îşi fac „numărul” chiar şi pe prima „scenă” a ţării. Iar câtă vreme astfel de oameni nu vor fi „demascaţi” şi înlăturaţi, nimic nu se va schimba în societatea românească.

aG92X35_700b

Trist este că din cauza unor astfel de „clovni”, oameni serioşi, competenţi, sunt nevoiţi ori să ia drumul străinătăţii, ori să trăiască din salarii de mizerie sau chiar ajutoare sociale. Mi-e ruşine s-o spun, dar asta este România timpurilor noastre: o ţară în care prostia aruncă cu bani, iar înţelepciunea cerşeşte. Şi ne mai mirăm de ce merg lucrurile rău…

N-aş vrea să fiu etichetat ca „elitist”. Indiferent de aptitudini, toţi oamenii sunt egali. Dar asta nu înseamnă că oricine poate fi profesor, de pildă. La fel cum nu orice profesor poate deveni un bun strungar, de exemplu 🙂 . Ideal ar fi să ne urmăm vocaţiile, dar dacă nu o facem, faptul că realizăm apoi că nu ne place „profesia” nu este o scuză ca să „ne facem că lucrăm”. Ori „jucăm” serios în această „horă” în care singuri am intrat, ori ne facem utili în altă parte, pentru că nu este vorba doar de noi aici, ci de n persoane care sunt afectate de prezenţa noastră.

Mereu am apreciat seriozitatea şi profesionalismul. Am un mare respect pentru toţi cei care îşi iau în serios meseria, oricare ar fi ea, de la medic la măturător. În momentul în care şi-au ales-o ştiau în ce se bagă şi nu şi-au bătut joc de ea după. Ce bine ar fi dacă toţi românii ar face la fel…

Recent, am dat de o fotografie care m-a lăsat fără cuvinte. După ce m-am mai „dezmeticit”, m-am gândit la profesorii incompetenţi cu care am avut „neşansa” să intru în contact, apoi la unii dintre colegii mei „incompetenţi în formare”, care nu mai ştiau ce strategii să adopte ca să mai chiulească, să scape de lucrări, pe scurt: „să-i păcălească” pe ceilalţi că sunt elevi.

Aş vrea să le spun acestora şi tuturor incompetenţilor de pretutindeni următoarele: poate că nu se merită să iei viaţa „prea” în serios, aşa cum credeţi voi, dar asta nu înseamnă că poţi s-o iei „în glumă”…

6689414_460s_v1

Acest articol a fost publicat în Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Despre incompetenţă

 1. ilussoria zice:

  wow..am o intrebare: fotografia aia este adevarata, sau e facut cum se zice „la misto”?

  • Teonymus zice:

   Care din ele? Presupun că prima 😀 . Din câte am înţeles, e adevărată. Îmi place să cred că a vrut să ascundă sigla, să nu facă reclamă, dar tot nu pricep de ce în acest caz nu a închis pur şi simplu laptopul.
   Nu ştiu nimic despre persoană, dar imaginea tare se potrivea cu ceea ce am vrut să spun 😀 .

 2. peapetulburi zice:

  Incompetenţa-i sport naţional la noi. Şi asta din ce cauză ? Că toţi se cred pianişti, dar nimeni nu mai vrea să-l „care”…

 3. Marian zice:

  Pe bune acum ….poza-i o chestie de 1 Aprilie ? Sa-nteleg ca dumneata asociezi incompetenta , impostura si minciuna in care s e complac unii dintre semenii nostri { ai dracului tocmai aia care se afla ….in fruntea bucatelor 😦 ! } cu saracia intelectuala si educationala , cu lipsa de cultura a respectivilor sau ai bagi in oala respectiva si pe cei ce i-au acceptat sa fie acolo unde sint ? Parerea mea este ca …cei mai vinovati sant cei ce le permit , cei ce-i accepta pe impostori sa ajunga unde ajung { ai dracului doar in fruntea bucatelor ….nu pe undeva pe la bucatarie ! } iar acestia nu sint in nici un caz acei ” ouvriere ” ci ….asa numitele ” elite ” . Stai linistit ca nu vei gasii pe nimeni care sa te categoriseasca pe dumneata drept elitist ….oricat ti-ai dori chestia asta 😎 ! Din pacate { sau din fericire …ca prea esti al dracului 😎 ! } mai ai multa paine d e mancat , pana sa ajungi sa faci parte dintre aia . Nu uita ca Freud spunea la un moment dat ca : ” cel mai bun medicament pentru prostie si incultura este un ecscoc ce-si face treaba cu profesionalism ” ! Astia despre care vorbeai matale acuzand la modul general de incompetenta …astia sant exact acei tipi despre care Freud spunea ca sant , ” medicamente ” . Problema este ca respectivele ” medicamente ” nu mai sint eficiente , d e vreme ce , de atata timp le ingeram si ….tot nu ne-am vindecat nici d e prostie si nici macar d e incultura ! Orice ” medicament ” are efect macar asupra uneia dintre ” boli ” .

  • Teonymus zice:

   De multe ori incompetenţa ţine şi de lene, nu numai de ignoranţă sau lipsă de cultură. Cam îi bag „în aceeaşi oală” şi pe cei care i-au acceptat acolo. Aici intervine şi factorul corupţiei, într-adevăr, dar de data asta am sărit „la gâtul” incompetenţei 🙂 . Toate la vremea lor.
   Am zis „elitist” referindu-mă la ideologia conform căreia elitele sunt mai importante decât masele, că elitele sunt oameni „mai oameni” decât alţii 🙂 .

   • Marian zice:

    Omule….arunci cateodata cate o chestie ca…ma obligi sa te contrazic !!!! Ce are in comun lenea cu incompetenta ? Una-i una , alta…alta . Mai ti minte cine este cel ce a lansat aceasta ideologie ? Atat ca ala spunea ca ” elitele reprezentand capetele luminate ale omenirii , sant rare deci , trebuiesc ferite de grijile zilnice , caci niciodata dintre plebei nu s e va naste o minte luminata ” .

   • Teonymus zice:

    Unii sunt „incompetenţi” şi de „lene”, nu că nu-i duce capul. Eu unul am întâlnit şi din aceştia mai ales în rândul profesorilor care preferau să bată câmpii în loc să-şi facă treaba.
    Dar dacă ar fi să iau doar la sens propriu termenul, consider că mulţi „au ajuns” incompetenţi de leneşi ce sunt.
    Nu ştiu la cine v-aţi referit. Mă gândesc la Jose Ortega Y Gasset, dar probabil că citaţi din altul.
    Oricine ar fi, bătea câmpii. Istoria a arătat că se poate naşte şi din „plebei” minţi luminate. Cu atât mai mult acum condiţia socială nu mai influenţează cu nimic cultura unui om.

   • Marian zice:

    Nu prietene ! Nu la Jose Ortega Y Gasset ma gandeam ci la Papa Pius al XI-lea care s e referea la o teza a lui Lenin de prin anul 1921, in care acesta din urma , vorbea despre suprematia proletariatului si tendinta popoarelor de a da elite din mijlocul lor , din randul ” plebei proletare ” , cum spunea mai nu stiu cand Eminescu ! Avand in vedere ca si dumneata ” te tragi ” din muncitori si tarani „…. Oricum parerea mea este ca lenea n-are nimic a face cu incompetenta .

   • Teonymus zice:

    Cum, tocmai papa? Oare Isus tot din rândul „elitelor” a făcut parte cât a fost pe Pământ în trup? Nu mai zic de mulţi alţi oameni consideraţi sfinţi tocmai de catolicism, care nu au avut de a face cu elitele, ci cu „plebea” 🙂 .
    Eu consider că unii au ajuns incompetenţi şi fiindcă nu şi-au dat silinţa, după dictonul: „timpul trece, leafa merge”.
    Da, şi eu mă trag din „plebee” 😀

   • Marian zice:

    DA PAPA …THE POPE !!! C e te miri …nu-i el vicarus fiilis dei ? Nu-i el „pontifex rex ” ? Nu-i el infailibil si …sfant in tot ce face si mai ales ce zice ? Iar Pius al XI-lea a reusit sa faca ca Vaticanul { Cetatea Papala }, sa fie recunoscuta d e fascistii lui Mussolini drept d e sine statatoare si REGALITATE DE SINE STATATOARE . C e vrei mai multa …infailibilitate decat asta ? Iar Isus …chiar a facut parte dintre elite , oricat ai incerca matale sa ma contrazici .Pai altfel aia care l-au urmat { dupa ce terminase balciul cu esenienii } , ce crezi ca l-ar fi urmat , lasandu-si de izbeliste familiile si job-urile { sau bussinesul in cazul lui Petru } daca tipul ar fi fost un coate goale , un urmas ” sarac si sceptic al plebei …proletare ” ???

   • Teonymus zice:

    Da, papa Pius al XI-lea a reuşit să obţină recunoaşterea Vaticanului ca stat suveran, dar cu ce preţ? Închizând ochii la ororile fascismului.
    Ceea ce ştiu eu despre Isus este că cel care I-a fost tată pământesc, soţul Mariei, a fost tâmplar, ori dacă considerăm că tâmplăria nu făcea parte din meseriile „plebeilor”, cu siguranţă nu făcea parte nici din profesiile „elitei”. Restul sunt speculaţii fără nici o bază.
    Iar cei care L-au urmat, nu au făcut-o fiindcă Isus ar fi fost o „elită”, au făcut-o pentru ceea ce propovăduia Isus. Cuvintele lui Isus i-au atras, ori nu poziţia socială.

   • Marian zice:

    Omule …tipul era mai destept decat ei ,stia s a citeasca spre deosebire d e ei deci : ELITA !!!

   • Teonymus zice:

    În Israelul antic nu doar „elita” ştia să citească. Oricine trebuia să cunoască istoria poporului său. Părinţii transmiteau copiilor faptele trecute, iar pentru a le cunoaşte unii învăţau să citească. Cine dorea, putea să înveţe să citească pentru a cunoaşte Tora.
    Nu numai că Isus era mai „deştept” decât ei, dar era şi este cel mai „deştept” dintre toţi care au umblat pe pământ. Amintiţi-vă cum i-a uimit pe cei de la templu la vârsta de 12 ani. Dar asta nu-L include în categoria „elitelor”, a clasei sociale de vârf din acea perioadă.
    Nu mai amestecaţi lucrurile.

 4. Marian zice:

  Onorabile , sa nu te superi pentru faptul ca ti-am spus ca ” mai ai paine de mancat pana sa ajungi sa faci parte dintre elite ” …. era o sharja amicala . In caz de suparare insa….regrete eterne 😎 !

  • Teonymus zice:

   Nici nu mi-am propus în viaţă să ajung „elită”, mă mulţumesc cu statutul de om simplu. Şi dacă voi reuşi să fac ceva, aş rămâne acelaşi sau cel puţin asta îmi propun 🙂 . Aşa că nici nu am de ce să mă supăr.

 5. Crisego zice:

  Asa este! Ai dreptate!

 6. Pingback: Şoc la campionatul mondial din Brazilia | Lumea lui Teonymus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s