De ce a plâns Isus? (2)

Duminica trecută, lumea creştină a sărbătorit „Floriile”. Ne-am adus aminte de Intrarea lui Isus în Ierusalim, când mulţimea L-a întâmpinat ca pe un rege, pentru ca după nici măcar o săptămână, aceeaşi oameni să-L condamne la moarte… Biblia spune că atunci când „S-a apropiat de cetate şi a văzut-o, Isus a plâns pentru ea” (Luca 19:41). Ştia că-L aşteaptă aici batjocură, chinuri groaznice şi cea mai infamă moarte a vremii, o „moarte de cruce”, dar nu a plâns pentru El, ci pentru „cetate”…

Întreaga istorie a omenirii Îi era ca o carte deschisă şi ştia că, după mai puţin de 40 de ani de la înălţarea Sa la Cer, Ierusalimul, acest mândru oraş antic, va fi distrus din temelii până acolo că nu va rămâne „piatră pe piatră care să nu fie dărâmată” (Matei 24:2). Am stat şi m-am întrebat: Hristos putea să salveze Ierusalimul, nimic nu îi era cu neputinţă. În loc să plângă şi să lase ca cetatea să fie dărâmată, putea să intervină, dar nu a făcut-o. De ce?

Atunci când Dumnezeu l-a creat pe om, i-a dat „liber-arbitru”. Omul a primit libertatea de a alege. Dumnezeu nu obligă pe nimeni să facă voia Lui şi nici Diavolul nu poate să-l oblige pe om să păcătuiască. Omul este cel care-şi alege „soarta”, poate să aleagă raiul sau iadul, în nici unul dintre acestea nu va fi băgat „cu forţa”.

Iar evreii au ales să respingă protecţia divină. Atât de amar spunea la un moment dat Hristos că a vrut să strângă „pe copii tăi cum îşi strânge gâina puii sub aripi, dar n-aţi vrut!” (Matei 23:37). N-aţi vrut… iar Dumnezeu v-a respectat decizia şi v-a lăsat să vă descurcaţi fără El.

Isus a văzut căderea Ierusalimului, dar a văzut şi întreaga istorie modernă a evreilor. A văzut cum evreii au ajuns să fie urâţi de toate neamurile, a văzut până unde poate să meargă „antisemitismul”. Şi a plâns, pentru că îi iubea şi ar fi vrut să-i salveze, dar ei… „n-au vrut”.

Nici un alt popor nu a fost tratat cu atâta ură şi duşmănie ca poporul evreu. În Evul Mediu au fost obligaţi să trăiască în „ghetouri” construite chiar de papă, au fost pedepsiţi pentru acuze false, ca otrăvirea fântânilor şi izvoarelor, uciderea de copii creştini şi câte şi mai câte acuzaţii calomnioase care erau considerate automat „adevărate” doar pentru că erau evrei. Intoleranţa etnico-religioasă, rasismul şi xenofobia, i-au urmărit peste tot unde s-au dus. Şi, ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, în secolul XX holocaustul a luat viaţa, prin cele mai crude metode pe care le putea născoci o minte bolnavă, a aproape 6 milioane de evrei.

aG9ymbw_700b

Credeţi că antisemitismul a luat sfârşit odată cu nazismul? Şi astăzi sunt oameni care le-ar dori evreilor tot răul din lume, ca să nu zic că i l-ar aduce ei dacă ar fi posibil. Unii se mai numesc creştini… Am întâlnit chiar eu astfel de oameni. Atât îi duce capul…

De ce a îngăduit Dumnezeu ca acest popor să îndure atâta suferinţă? Pentru că „n-au vrut”…

Acest articol a fost publicat în Istorie, Religie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la De ce a plâns Isus? (2)

 1. Marian zice:

  Lasa-i frate ca …si ei sint ai dracului !!! De peste 2000 de ani …una stiu …una zic : ” – Suntem poporul ales ! ” !!! Pai daca tot sint alesi…lasa-i sa sufere pana la loc comanda !!! De ce a ingaduit Dumnezeu ca acest popor sa indure atata suferinta ?Cum iti suna : PENTRU C-ASA A VRUT EL !!!!! Cat despre Isus…atunci cand a fost intampinat cu osanale , atunci erau unii , iar cand a fost condamnat , au venit si altii care , probabil ca nu-L inghiteau deci….Este normal , este firesc si este o caracteristica a popoarelor din Orientul mijlociu . Asta au ei in ADN , ce sa le faci ?!

  • Teonymus zice:

   Sunt încăpăţânaţi, asta cred că o recunosc şi ei 🙂 .După cum am arătat, Dumnezeu nu obligă pe nimeni să-L urmeze. Suferinţa lor este un efect al respingerii protecţiei divine. Dumnezeu nu a „vrut” asta, doar a „îngăduit”. Am arătat acest lucru în articol.
   Da, dar şi din acei oameni care l-au primit cu osanale, mai apoi l-au ales pe Baraba. Nu toţi, dar oricum. La urma urmei, ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat şi nu-i condamn pe acei oameni. Asta era aşa, ca introducere. 🙂

   • Marian zice:

    De unde sti matale ca ” aia care L-au primit cu osanale ” , au fost cei care l-au ales pe Baraba ??? Baraba era un altfel d e lider . Spre deosebire d e Isus , Baraba propovaduia lupta cu arma in mana si nu inchinarea la …Cezar . Las deoaparte alte ” insusiri ” ale sale ca …

   • Teonymus zice:

    Până şi Petru, apostol al Domnului, care se bătea cu pumnul în piept că el nu-L va părăsi niciodată pe Mântuitor, s-a lepădat de El, d-apoi aceşti oameni. După cum am spus, eu nu am scris aceste lucruri ca să-i condamn. Era doar o introducere, care are în ea adevăr. Atât.

 2. Marian zice:

  Si Petru si ceilalti apostoli …erau doar oameni , oameni simpli exact ca mine si ca dumneata , de ce uiti asta ?! Omul nu s e poate lepada de Satana insa de Dumnezeu…chiar daca l-au vazut in carne si oase ,chiar daca au stat in preajama Lui si au vazut minunile facute d e El …se leapada imediat , mai ales daca nu L-au inteles vreodata !

  • Teonymus zice:

   Nici nu am zis că apostolii ar fi fost altceva decât oameni. Am făcut observaţia doar pentru a arăta adevărul acestei introduceri. Atât.

   • Marian zice:

    Intrebare : eu in calitatea declarata d e liber cugetator ,daca-mi demonstrez dragostea si intelegerea la justa valoare a jertfei lui Isus { inclusiv pentru mine }…ma pot numi crestin ? 😎 Zi ca sunt al dracului de curios sa-ti aflu parerea ,nu d e alta dar …ma-ntreaba aia d e la ” carciuma din coltul strazii ” 😉 despre asta si sincer sa fiu nu prea stiu ce sa le raspund in afara de ai baga in…..mai ales caacolo nu-i nimeni care sa-ncerce macar sa ma cenzureze asa cumo faci matale 😎 !

   • Teonymus zice:

    Pentru a fi creştin nu este de ajuns să înţelegi jertfa lui Isus la justa valoare. Trebuie şi să o accepţi. De înţeles, spuneţi că o înţelegeţi, dar de primit o primiţi? Dacă da, atunci eticheta de „liber-cugetător” este un simplu „moft”. 😀

 3. Eva zice:

  gura pacatosului …adevar graieste ,daca cer la oameni sa ti spuna ceeace ar trebui sa citesti in CARTE , inseamna ca ori este al dracului (dupa cu spui) ori esti liber INgurcitor , si ar mai o varianta dar,eu la aproape 3O de ani nu mi permit sa ti o spun oricum repet,daca nu cauti in CARTE raspunsuri si le cauti la oameni , ESTI PIERDUT spune CARTEA ,mai pe scurt ai 2 variante : IEREMIA 17,5 sau PROVERBE 28,26 bonus de la mine ROMANI 1,22 sti de ce spun asta ? uite ce spune CARTEA (pe care ai abandonat o) citeste cu ochii tai : PROVERBE 26,5 si poti intoarce pag.PROV.27,5 eu vreau sa fi salvat ,omule ! pricepi , sau este ca si cei din Fapte 7,51 ? eu cred totusi in tine Marian si te indemn cu ISAIA 6O,1 si tine cont de Isaia 41,1O.13.14.

  • Marian zice:

   @Eva Pe-o parte ” imi plangi d e mila ” iar pe de alta parte …” ma-njuri ” . Pe-o parte imi dai ” bonusuri ” cu versete biblice { deci esti o persoana care , cunoaste cat de cat Sfanta Scriptura } si timiteri , iar pe de alta parte concluzionezi : ” ESTI PIERDUT ” ! Aceasta-i cumva , ceea ce crezi dumneata ca-i o atitudine de …bun crestin ? ” EU vreau s a fi salvat , omule ” spui dumneata dar…n-ai pregetat nici macar o secunda ca , vazandu-ma in ” cloaca pierzaniei ” sa arunci , nu cu pietre , ci cu bolovani de cea mai buna calitate avand si greutatea optima 😉 pentru a ucide definitiv indrazneala pe care mi-am permis-o gandind …. altfel decat gandesti dumneata ! Ce pot oare intelege ??? La ” bunavointa ” dumitale adaug si eu un verset din Matei 5/46,47 . Azi sunt foarte darnic cu toata lumea { sincer , nu stiu inca care-i motivul , pana diseara sper sa-l aflu } asa incat , va mai fac o recomandare : Matei 9/13 iar pentru cazul in care dumneavoastra stimata Eva { adica….VIATA in traducere libera } santeti ” crestina ” si eventual membra a vreunei biserici oarecare , a vreunui cult religios …oarecare 😉 va indic cu deosebita placere recitirea { deoarece cred ca …ati mai avut ocazia sa-l cititi } aceluiasi Matei dar a capitolului 7 si nu tot ….pentru a nu va obosii prea mult ci , doar 7/21 . Un ” bonus ” inainte d e altceva ….Matei 20/16 si mai ales 28 ! In ceea ce ma priveste…cred cu tarie ca biserica si invataturile Bibliei sant pentru oameni ” cazuti ” , pentru….pacatosi , asa ca mine si nu pentru ….sfintii din categoria carora , faceti dumneavoastra parte . Inainte sa uit { ” bucuriile ” varstei , ce sa-i fac ? } , ceea ce doream de fapt sa va intreb inca de la inceput : unde-i raul vazut de dumneavoastra in intrebarile pe care le-am pus amicului si ” oamenilor ” ? Daca erati doar putzin atenta , ati fi observat ca , intrebarea era ….pur si simplu glumeatza , chiar daca raspunsul lui Teonymus a fost foarte serios ! Daca eu , ma ghidez de peste saizeci d e ani dupa principiul ” comunist ” 😉 : CUGITO , DUBITO …ERGO SUM 😉 vrei matale sa ma schimb acum ? Asta n-ar insemna adeverirea zicalei romanesti { si nu numai } cum ca , ” dracu’ cand a imbatranit s-a facut calugar ” ? In alta ordine de idei…ma bucur ca in sfarsit cineva , imi urmeaza sfatul de a cauta in istoricul blogului lui Teonymus pentru a incerca sa-si faca o parere despre ….persoana mea { fireste doar asa la suprafatza deoarece este imposibil sa cunosti cu adevarat pe cineva doar din ceea ce spune pe un blog sau altul } insa, trebuia sa faceti asta inainte de a da cu acei bolovani 😡 .

 4. Eva zice:

  cugeti , cugeti….niciunde , deci : NU EXISTI…. stai fara nici o speranta , caci pe unul ca tine nici tunetele de pe……nu te suporta ONORABILE, PLECACIUNE nu ma sterge

 5. Eva zice:

  teonymus , GATA , e vina mea , IN TOT , v am PROVOCAT , stiti de ce ? ca sa vad cati AMPERI aveti ca barbati , e drept ati esuat , dar , nu i problema , inca mai avem HAR sa reparam TOT…stiu vei sublinia Matei 18,7 u.p. dar , nu uitati \\\\\\\\\\\\\\\\\\\; crestinii s au calit trecand prin multe incercari……. hai sa incercam Filipeni 3,13.14 , bineinteles daca doriti

  • Teonymus zice:

   Staţi liniştită, nu mi-am făcut sânge rău din pricina dvs. M-au călit destui înaintea voastră şi am învăţat să nu mai pun suflet în lucruri care nu merită.
   Vă sfătuiesc să şi trăiţi Biblia, nu numai să o citaţi…

  • Marian zice:

   @Eva Daca erai atat de curioasa sa verifici cati amperi { d e ce nu ohmi sau chiar volti ? } avem ” ca barbati , era suficient moderat ! Prin gura dumitale …vorbeste moderat , nu Eva !

 6. Marian zice:

  Ai dreptate , d e fapt „Eva ” a procedat ca oricare femeie din mahalaua Colentinei , cum n-a mai avut argumente pertinente , imediat a aruncat chestia aia strict feminina cu … moderat ! De fapt…s-a obisnuit cu noi doi , de fapt …nu mai poate rezista daca nu da o raita pe aici sa ne tulbure apele …de fapt si d e drept nu stiu cat va rezista fara sa-ncerce { moderat 😉 acelasi nick } sa -ti viziteze blogul si sa nu ne provoace la….ceva 😉 , d e fapt , fara noi doi ea….este inexistenta !!!

  • Teonymus zice:

   Moderările mele poate vor stârni curiozitatea eventualilor cititori, dar asta e! Nu tolerez glumele şi aluziile cu tentă sexuală, mai ales dacă prin preajmă mai sunt prezente şi nişte doamne sau domnişoare. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s