Nu Te întreb…

Nu Te întreb de ce
Ai lăsat orfani atâţia copii.
Un singur lucru Te întreb:
Părinţii mei de ce sunt vii?

Nu Te întreb de ce
I-ai lăsat pe atâţia fără pâine.
Un singur lucru nu înţeleg:
De ce mi-ai dat-o mie…

Nu Te întreb de ce
Ai lăsat peste oameni buni atâta durere.
Un singur lucru nu pricep:
Pe mine de ce m-ai ferit de rele…

Nu Te întreb de ce
I-ai lăsat pe atâţia să nu Te ştie.
Un singur lucru nu înţeleg:
Ce ai găsit la mine…

Nu Te întreb de ce
Atâţia îţi pun întrebări, dar Te ascunzi.
Un singur lucru Te întreb:
Mie de ce-mi răspunzi?

Nu Te mai întreb nimic,
Harul este răspunsul ceresc.
Un lucru vreau să-Ţi mai spun:
Doamne, Îţi mulţumesc!

De multe ori, când ni se întâmplă nenorociri, Îl întrebăm pe Dumnezeu: de ce noi, Doamne? Dar câţi dintre noi Îi punem aceeaşi întrebare Creatorului când ne merge bine? Ce am făcut noi ca să merităm binecuvântările care ne însoţesc în fiecare zi? Nu cred că există cineva care să poată spune că a fost vrednic. Cu toate acestea, le-am primit…

Nu vom putea să-I mulţumim îndeajuns lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a oferit, dar se cuvine să o facem. Se cuvine să-I mulţumim pentru sănătate, pâine, răsăritul de soare pe care-l vedem în fiecare zi, pentru primăverile care ne desfată simţurile… Şi toate acestea nu doar pentru că astăzi este „Vinerea Mare” şi comemorăm răstignirea Mântuitorului, ci pentru că, de când ne-am născut şi până acum, am fost în mâna ocrotitoare a lui Dumnezeu…

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Creaţii literare și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Nu Te întreb…

 1. Marian zice:

  De ce am lasat orfani atiti copii ? /Pentru ai face sa cunoasca SUFERINTA inca din pruncie ! /Parintii tai sant inca vi ?Pai …inca n-am considerat ca le-a sosit timpul sa plece d e langa tine ! /De ce am lasat pe atatia fara paine ? / Pentru ca ,n-o pretuiau suficient pentru a o merita ! / de ce ti-am dat-o tie ? / Pentru ca …asa sunt EU un tip cumsecade 😉 . /De ce am lasat peste oamenii buni atat durere ?/ Ce raspuns preferi : 1] pentru a-i face sa pretuiasca fericirea sau 2] PENTRU CA ASA AM VRUT EU ?!! / Nu pricepi de ce pe tine te-am ferit d e rele ? /Te-am ferit pana acum …de maine nu s e stie , deci…VEGHEAZA ! /de ce i-am lasat pe atatia sa nu ma stie ? Pentru ca nu ma meritau , /Nu-ntelegi ce am vazut la tine ? Poate …dragostea fata d e Mine si numele Meu . / Pentru ce ma ascund d e lume si nu le raspund intrebarilor ? /Poate ca doresc ca ei sa s e lupte pentru a ma gasii si-n felul acesta vor gasii si raspunsurile la intrebarile lor . / De ce-ti raspund tie ? Poate pentru ca ….esti printre putinii care mai cred in Mine !/ De ce sa nu ma mai intrebi nimic ?Chiar crezi ca le sti pe toate ? / Inseamna ca Harul ceresc ti-e total strain /Vrei sa-mi multumesti ? Atunci te-ntreb : PENTRU CE ? PENTRU O TREABA BINE FACUTA SI STRICATA TOT D E VOI ?/Ei vezi ? Ti-am dat raspunsuri la tot ce nu m-ai intrebat , ERGO SUM QUI SUM !!!!!!!!!!!!!! Din pacate nu ma pricep sa asez ” versurile ” asa cum ai facut-o dumneata dar…cred ca te-ai prins la gluma si mai ales cred nu te-ai suparat pentru ” raspunsul ” dat de mine . Nu uita VOX POPULI ….VOX DEI !!! 😎

  • Teonymus zice:

   Vă credeţi Dumnezeu? 🙂
   Oricum, văd că aţi răspuns chiar şi la acele întrebări pe care nu am vrut să I le pun lui Dumnezeu, doar aşa să nu lăsaţi nimic fără răspuns. 🙂

   • Marian zice:

    Jura-te ca nu ti-a placut !!!!!! Bine frate dar …malatuta nu te astamperi nici macar in Vinerea Mare ? FIreste accept mica dumitale poezie ca ….ce ar trebuii sa faca niste crestini adevarati macar …in Vinerea Mare : Confess to Lord {stai linistit este doar titlul unui gospel al lui d e Elvis ,n-am devenit brusc religios } si totodata sa accepte judecata Sa ! Daca ma ” cred Dumnezeu ” ? Poate ca-i o blastfemie insa…eu considerandu-ma si fiind de fapt rodul creatiei Sale …fireste ca si eu sunt un Dumnezeu ….fireste unul mai mititel 😉 !

   • Teonymus zice:

    Recunosc că aţi răspuns diferit de concepţiile dvs. despre Dumnezeu pe care le-aţi etalat până acum. 🙂
    Există un Singur Dumnezeu, aşa că ceea ce aţi spus în final, într-adevăr „poate că-i o blasfemie”.

 2. Eda zice:

  Mi-au dat lacrimile, oare cati dintre noi mai gandesc asa ??
  Intr-adevar, apar intrebari, dar nu astfel de intrebari…sunt intrebari care exprima nemultumirea fata de Dummnezeu. Pacat !

  Domnul sa va binecuvanteze !
  🙂

 3. Adela Anca zice:

  Frumoasa poezia si foarte frumos mesajul!
  Felicitari pentru cuvintele frumoase.
  Un Paste fericit, luminat si plin de bucurii sa aveti!
  🙂

  • Teonymus zice:

   Mulţumesc!
   Vă urez şi eu un Paşte fericit! 🙂

  • Marian zice:

   @ Adela Anca Bine frate dar numai poezia lui Teonymus merita laude 😦 ??? Raspunsul primit 😎 ….nimic ,nimic ??? O sa ajunga asta sa se considere un al doilea Blaga !!!

   • Teonymus zice:

    Mi-a plăcut Blaga, dar nu pot să spun că „am murit” după poeziile sale 🙂 .
    După cum am mai spus, eu nu sunt poet. Şi orice aş fi, sunt eu, nu sunt „al doilea” X. 🙂

   • @Teo, mi-a placut partea cu ,,Şi orice aş fi, sunt eu, nu sunt “al doilea” X.”
    Imi place ca ai realizat faptul ca suntem unici si cel mai bine este sa fim cea mai buna varianta a noastra. Be yourself, everybody else is already taken. Nu mai cunosc autorul, dar a avut dreptate.

   • Teonymus zice:

    Întotdeauna m-am străduit să fiu eu însumi, chiar dacă uneori a trebuit să plătesc pentru acest „lux”. În final, s-a meritat, zic eu. Cel puţin, pot să merg cu capul sus fără să mă mustre conştiinţa că sunt ipocrit…

 4. Marian zice:

  Omule…chiar daca in familia dumitale crestina nu este impamantenit obiceiul de a merge la biserica pentru impartasanie , si probabil nici macar Sfanta Cina a familiei ….totusi iti urez dumitale si familiei dumitale sa treceti cu bine acest PRAG ! Eu nu merg la biserica nici pentru impartasanie si nici pentru altceva , chiar daca propovaduiesc chestia asta altora : s-ar darama biserica instantaneu doar daca asi pasi acolo ! ” Eda ” spune ca-i ” pacat ” ca , eu cel putin { banuiesc ca la mine s e referea } , pun asemenea intrebari si prin ele imi exprim nemultumirea fata de Dumnezeu . O fi oare intr-adevar pacat asa cum spune dansa ? EU cred ca NU , deoarece …daca nu-i adresam lui Dumnezeu intrebarile ce ne framanta si nu-i prezentam pe fata nemultumirile ce ne macina …atunci cui sa adresam aceste intrebari si nemultumiri ? Cand sa-I adresam aceste intrebari lui DUmnezeu ? EU cred ca ZILNIC , deoarece acesta-i rostul rugaciunii : sa stie TATAL necazurile copiilor Sai . Poezioara dumitale ca si replica mea glumeata fireste , ca…asta-s eu , reprezinta doar ….RUGACIUNI ADRESATE DOMNULUI , TATALUI NOSTRU DIN CERURI ! O seara cat mai linistita iti doresc onorabile Teonymus !

  • Teonymus zice:

   Staţi liniştit! Familia mea este o familie creştină practicantă, ceea ce înseamnă frecventarea slujbelor şi a toate rânduielile acelui cult.
   Parcă spuneaţi că mergeţi la mai multe biserici, fără să ţineţi cont de culoarea confesională, acum vă contraziceţi? 🙂
   Aici nu e vorba doar de întrebări. Dumnezeu cunoaşte inima omului şi chiar dacă nu-I punem întrebări, El cunoaşte ceea ce ne frământă. Dvs. spuneţi că nu e rău să-I adresăm Lui şi astfel de întrebări. Dar tot dvs. mi-aţi spus altădată că nu-i nevoie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru lucruri ca „privilegiul” de a avea mâini. Nu vi se pare că sunteţi nedrept?
   O seară frumoasă şi dvs.! 🙂

   • Marian zice:

    In comentariu ma refeream strict la Biserica Ortodoxa Romana ! La cate injuraturi adresez eu caiafelor de popi ,sa fi sigur ca s-ar darama imediat acea biserica in care m-ar pune Dracu sa intru ! In bisericile protestante insa…Acolo chiar n-am avut nevoie sa ma-ndoiesc de adevarul propovaduit sau de curatenia { cel putin morala } a enoriasilor si de aceea , am credinta ca nici o biserica de acel gen nu s-ar face praf si pulbere odata ce eu voi pasi pragul ei . Nu eu sunt cel ce spune ca „nu e rau sa-I adresam Lui si astfel de intrebari ” ci …Isus Cristos insasi , prin paginile Bibliei desii…chiar n-ar fi fost d e loc rau ca eu sa fi fost primul care s a fi rostit un astfel de adevar 😎 . Insa ,daca Biblia spune la Gen. 1/31 ca , Dumnezeu a facut ” TOATE FOARTE BUNE ” , cine sunt eu sa contrazic cea mai citita si cea mai raspandita Carte a Lumii ?! Deci care ar fi motivul pentru care sa-I adresam multumiri ? Asta este parerea mea si chiar nu mi-o schimb dupa cum bate vantul …cat asi fi eu d e liber cugetator . Mai degraba zeflemist dar….tot liber !!!Se schimba kalimera insa…cand este vorba despre a adresa lui Dumnezeu intrebarile pe care ,chiar si dumneata le-ai adresat in mica poezioara postata . LUI AI POT ADRESA TOATE INTREBARILE PE CARE LE AM PE SUFLET ! NU-I EL TATAL ? NU-I EL CREATORUL SUPREM ?Il intreb si am pretentiii la ….RASPUNSURI ! Intrebare : te vei duce sa ” iei lumina ” ? Da’sa nu-mi raspunzi la hoha 😦 😎 .

   • Teonymus zice:

    Arataţi-mi unde a spus Hristos că e bine să-I punem întrebări lui Dumnezeu din care să reiasă că suntem nemulţumiţi, frustraţi. Hristos dimportivă, ne-a învăţat să fim mulţumitori. O singură dată L-a întrebat pe Dumnezeu: „Eli, Eli, lama sabactani?”, dar am discutat despre asta în articolele trecute.
    Nu aveţi deloc suport biblic în ceea ce susţineţi. Biblia ne învaţă să fim mulţumitori, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate. Uitaţi ce spune psalmistul în Psalmul 139:14:”Te laud pentru că sunt o făptură aşa de minunată”. Lauda şi mulţumirea sunt strâns legate.
    Repet ce v-am mai spus şi altădată, niciodată nu am afirmat că aş fi ortodox. Oricum, nu trebuie să te duci undeva „să iei lumină”. Dumnezeu este pretutindeni şi lumina ne-o dă în fiecare zi, nu numai de Paşte.

   • Marian zice:

    Luca 11/ 8 la 13 si fireste Matei 10/ 29 la 31 si daca ma imbrac cu piele d e drac 😎 ….mai pot gasi inca vreo trei sau patru exemple !

   • Teonymus zice:

    Luca 11:8 se referă la stăruinţa în rugăciune, nicidecum la ce vreţi să insinuaţi. La fel şi Matei 10:29-31 se referă la cu totul altceva, la grija pe care ne-o poartă Dumnezeu. Nu mai scoateţi versete din context, pentru că nu merge. Eu verific tot. 🙂

   • Marian zice:

    Poti verifica pana-ti sar ochii !!! Daca le explici dupa cum le intelegi dumneata sau ” altii ” ,vei ajunge { asa cum spunea Rudolf Steiner , in a sa ” Mein Lesbensgang – Viata mea „} , sa-ti creezi „o Biblie doar a ta , dupa care sa propovaduiesti o noua religie ” . Uiti un lucru , esential dupa parerea mea , uiti ca Isus nu s e adresa fariseilor sau saducheilor { adica oameni ” scoliti „cat d e cat …adica celor ce corespundeau pe atunci ” intelectualitatii teologice ” d e azi } ,ci maselor de indivizi nescoliti , maselor de ” prosti ” sau , pentru a folosii un termen mai uzitat azi ….” poporului ” ! ” Isus Cristos a fost { si este inca de asta nu ma-ndoiesc ! } un REGE AL SARACIMII ,un REGE AL POPOARELOR si nu al elitelor „” dupa cum spunea preotul profesor Constantin Galeriu !!!!!!Chiar daca in Biblie sant prezentate , asa numitele parabole ….Isus Cristos a vorbit pe intelesul acelor ” mase ” si nu pentru intelesul ucenicilor , pe intelesul viitorilor apostoli ,iar dovada ca acestia din urma n-au inteles NIMIC din ceea ce a dorit ISUS HRISTOS s a spuna …o poti vedea insasi in cuvintele Mantuitorului : -” Am fost atata timp cu voi si….NU M-ATI CUNOSCUT ” ! Ce vrei mai clar decat asta ? Ce faci dumneata , o iei pe ” urmele ” alora ?

   • Teonymus zice:

    Tocmai dvs. sunteţi cel care îşi crează o „Biblie a sa”. Nu e prima dată când mergeţi „pe arătură” când e vorba despre chestiuni teologice. Hristos nu a încurajat niciodată o atitudine nemulţumitoare faţă de Dumnezeu. Dimpotrivă. Punct.
    Puteţi să susţine orice altceva, dar pentru mine este zero, pentru că nu aveţi suport biblic, oricât de mult vă străduiţi să scoateţi din context.
    În rest, niciodată nu am susţinut că Hristos ar fi fost un „Rege al bogaţilor” şi altele pe care le-aţi scris în comentariu. Divagaţi. Nu despre asta era vorba aici.

 5. Alex zice:

  Frumoase ganduri! Se cuvine sa ne amintim aceste mari adevaruri, macar acum, in aceste zile sfinte.
  Un Paste frumos si binecuvantat! 🙂

 6. Îți urez și eu un Paște fericit și binecuvântat! 🙂

 7. Marian zice:

  Revin : la cat d e bine am ajuns sa te cunosc ,este posibil ca-n seara asta cel putin ,daca nu si maine { in prima zi a saptamanii 😉 } ,sa nu mai postezi nimic pe blog , sa iei si dumneata o mica pauza . In aceasta idee …doresc sa-ti transmit dumitale , familiei dumitale , vizitatorilor blogului dumitale { adica inclusiv mie 😎 😉 }precum si celor dragi dumitale { dusmanilor nu ,ca …asa sunt eu mai zgarcit cand vine vorba de sanatatea la dusmani….chiar daca sint dusmanii altuia} , SA VA BUCURATI DIN PLIN D E INVIEREA DOMNULUI CRISTOS , IAR LUMINA INVIERII SALE SA VA LUMINEZE CALEA ! PASTE FERICIT ….TUTUROR 🙂 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. O atitudine multumitoare il onoreaza pe Dumnezeu si ne binecuvanteaza si pe noi. In ce sens ne binecuvanteaza? Un om mereu nemultumit, frustrat, stresat se imbolnaveste. Un om cu inima multumitoare si plina de pace, traieste mai bine si scapa de multe complicatii.
  Dumnezeu mai are de lucrat la mine la capitolul acesta, insa am vazut ce efecte benefice are o inima multumitoare.
  Dumnezeu este tare bun cu noi.

  • Teonymus zice:

   Aşa este! S-a demonstrat şi ştiinţific că atitudinea noastră ne poate vindeca sau îmbolnăvi.
   Lui Dumnezeu îi plac oamenii mulţumiţi. De aceea, ne recompensează mulţumirea cu fericire. Există o legătură strânsă între fericire şi mulţumire…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s