Cugetare XIX

Să nu te plângi că lumea nu te-nţelege, ci bucură-te că măcar nu eşti înţeles greşit…

Acest articol a fost publicat în Aforisme, maxime şi cugetări și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cugetare XIX

  1. lorelad zice:

    si? ce se intampla daca esti inteles gresit?

    • Teonymus zice:

      Multe rele se pot întâmpla. Îţi dau un singur exemplu care îmi vine acum în minte. De pildă, socialismul. În teorie este o ideologie bună, una umanistă, promovează egalitatea, bunăstarea tuturor. Ce e rău până aici? Nimic, dar dacă priveşti în istorie să vezi ce a făcut comunismul din aceste idei, cum au înţeles să le pună în practică unii ca Lenin, Stalin etc., îţi dai seama că decât o interpretare greşită, mai bine deloc.

  2. lorelad zice:

    Comunismul a mentinut o stare de mediocritate pe toate planurile si a dat nastere prea multor fenomene extreme. In plus a dezvoltat dictatura si a permis manipularea oamenilor, calcand in picioare drepturi elementare.
    Si nu cred ca ideologia a fost inteleasa gresit sau interpretata altfel, pur si simplu din samanta ei a iesit o buruiana. Ceva e in neregula inca de la plantare.
    A fost nevoie de ceva timp sa ne dam seama.

    • Teonymus zice:

      Eu sunt de părere că ideologia comunistă a „sluţit” pur şi simplu socialismul. Astăzi sunt destul de multe exemple de state democratice conduse de guverne care conţin partide de orientare socialistă care nu au nimic în comun cu ororile comunismului.
      Dar socialismul şi-a pătat aşa de mult reputaţia din cauza extremei comuniste încât mulţi îl confundă cu comunismul însuşi. Americanii sunt un exemplu clasic aici.

      • lorelad zice:

        Da. Multi dintre noi nu cunoastem ideologii, doctrine politice, dar intelegem ca a fi corupt, a fi lenes si a astepta sa iti dea statul, a avea numai drepturi, nu si obligatii – nu mai tine de orientare politica.

      • Teonymus zice:

        Cunosc şi eu destui oameni de această „orientare”. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s