Despre manipulare

Trăim vremuri în care, în lumea civilizată, există conceptul de „drepturi naturale” ale omului. Indiferent de cine eşti, de câtă influenţă ai, nu mai poţi să subjugi oameni şi să le încalci libertatea cum s-a putut atâtea milenii de-a rândul. Dar am fi naivi dacă am crede că libertatea nu ne mai este încălcată. Diferenţa constă în faptul că încălcarea ei a devenit dintr-o „banalitate”, un fel de „artă”. Cel care îndrăzneşte acest lucru trebuie să aibă capacităţi de adevărat „iluzionist”. De ce? Pentru că libertatea trebuie încălcată astfel încât „posesorul” ei să nu-şi dea seama sau să realizeze acest lucru când este prea târziu pentru a mai schimba ceva. Dar mai ales, „vânzătorul de iluzii” nu trebuie să lase nici o urmă, nici un indiciu care să-l dea de gol în faţa vreunui tribunal. Şi cum poate realiza toate acestea? Prin manipulare…

pawelkuczynski12Sursă foto

Manipularea nu este nicidecum o „invenţie” a timpurilor moderne. Dar parcă niciodată nu a ajuns să fie atât de răspândită. Dacă înainte era mai mult o „armă” a unor „privilegiaţi”, astăzi, într-o societate capitalistă, principiul alegerilor politice libere, al concurenţei „loiale” sau al pieţei libere, a transformat-o într-o armă la îndemâna oricui.

aRQRNNj_700b_v1Afiş de propagandă din vremea celui de-al doilea război mondial

Astăzi, la ea recurg şi politicieni, pentru a mai „păcăli” încă o dată alegătorii, televiziuni, pentru a te determina să mai pierzi nişte minute din viaţă sau, mai rău, să-ţi impună un anumit mod de viaţă, companii mari şi mici, pentru a te face să cumperi mizerii… Numai cine nu vrea nu recurge la manipulare…

aQqo0Az_700b_v2

Peste tot pe unde mergi te loveşti de manipulare, asta dacă nu ai fost făcut K.O. deja. Şi chiar dacă ai fi victimă a manipulării de orice nuanţă, slabe şanse să-ţi dai seama de asta, pentru că manipularea a ajuns să atingă un nivel atât de înalt de subtilitate încât cei mai mulţi nici nu-şi dau seama că au fost păcăliţi…

Astăzi, te provoc să faci o mică „introspecţie”. Nu cumva ai devenit şi tu victimă a manipulării? Gândeşte-te bine! Oare nu manipularea te-a făcut să crezi că avortul nu înseamnă crimă? Nu ea este cea care te-a făcut să crezi că religia „mântuieşte”? Nu ea te-a făcut să asociezi îngrijirea cu produsele cosmetice şi hainele cu casele de modă? Nu tot ea te-a făcut să consideri vechi un produs doar că a apărut unul mai nou şi să intri astfel în jocul marilor corporaţii? Nu manipularea este cea care te-a făcut să priveşti cu ochi mai buni ceea ce altădată ţi se părea „dezgustător”? Nu ea te-a făcut să crezi că nu este bine să ai o mentalitate „învechită”, să te opui curentului?

Nu te mai lăsa păcălit de „iluzioniştii” acestei lumi. Poţi fi mult mai mult decât o păpuşă în mâna unui ventriloc. Fii tu însuţi, informează-te şi acţionează după propria ta voinţă. Nu-i lăsa pe alţii să gândească pentru tine, să-ţi ia drepturile, oricât de mult s-ar strădui ei să-ţi arate că este spre binele tău. Spune negrului negru şi albului alb, spune lucrurilor pe nume.

Nimeni nu-ţi poate lua libertatea din cugetul tău decât dacă o oferi tu…

2033087_460s

Acest articol a fost publicat în Istorie, Meditaţii, Ştiinţă și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Despre manipulare

  1. Marian zice:

    Numeste-mi un ” drept natural ” , ca tot te dai destept !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Teonymus zice:

      Nu mă dau deloc „deştept”. Nu am deschis acest blog ca să mă dau „deştept”.
      Dreptul la viaţă este unul din drepturile naturale ale omului, dar şi cel mai important dintre ele, din care decurg multe altele.

      • Marian zice:

        Ce vroiai sa pun destept intre ghilimele sau sa pun vreun icon , pentru a te prinde dumneata ca-i vorba despre un apelativ amical ? Nici macar n-am sugerat vreodata ca ai fi deschis acest blog pentru a te da destept la matale in sufragerie 😉 ! ” Dreptul la viata ” …ma faci sa zambesc trist …cel putin . De unde vine acest ” drept ” in situatia in care exista intreruperi d e sarcina ? „Dreptul la viata ” ? Unde este acest drept atunci cand oamenii mor in urma unor cataclisme naturale ? ” Dreptul la viata ” ? Unde este acest drept si mai ales respectarea lui pe timp d e razboi ? „Dreptul la viata ”…ce-nseamna ” drept la viata ” din punctul dumitale d e vedere ? Cumva sa traiesti inchis intr-o „cusca ” si sa-ti astepti linistit exterminarea de catre cel ce hotaraste asta atunci cand hotareste ca-i de ajuns cat ai trait ? Unde-i stipulat in Biblia atat d e draga domniei tale un singur cuvant care sa faca referire la ” dreptul la viata ” ? Aaaa in tratatele omenesti ….de pe la Revolutia Franceza incoace ….acolo sigur ca da , se vorbeste despre acest ” drept . In Carta Drepturilor Universale ale Omului chiar exista un articol 2 unde se face vrajala asta dar , dupa atatia ani de crime , d e razboaie , d e foamete , d e fel de fel d e nenorociri ce au curmat milioane si milioane d e vieti …cine dracu mai sta sa le asculte ? Pana si asta-i tot o manipulare sa fi sigur !!!!!! Da’ ce frate , te-ai suparat ca te-am intrebat ? Vroiam sa ma conving ca nu visezi cu ochii deschisi ca d e obicei ….. 😎

      • Teonymus zice:

        Tocmai că manipularea este cea care face ca acest drept la viaţă să fie încălcat. Şi nu mă refer aici la cataclisme naturale, la lucruri pe care nu le putem controla, ci la cele care ţin de noi.
        Nici eu nu sunt de acord cu războiul, avortul şi altele asemenea. În viziunea mea, ele contravin acestui drept atât de trâmbiţat astăzi. Dar mulţi nu văd asta şi ghiciţi de ce. Din cauza manipulării…
        Biblia nu aminteşte mot a mot un „drept la viaţă”, dar se declară împotriva crimei. Principiile creştine cel puţin, sunt în favoarea păcii şi nu a războiului.
        Ideea pe care am vrut s-o subliniez eu a fost aceasta: astăzi există conceptul de „drepturi naturale” ale omului. Dar aceste drepturi sunt încălcate prin manipulare. Şi nu cred că m-am înşelat când am spus acest lucru. Din păcate…

      • Marian zice:

        Atunci si manipularea face parte dintre ” drepturile naturale ” ale oamenilor care conduc omenirea , fara discutie !!! Cand ai de a face cu supusi …trebuie sa-ti exerciti dreptul de ai conduce asa cum vrei tu !

      • Teonymus zice:

        Nici un drept al tău nu trebuie să anuleze drepturile celorlalţi. Asta cel puţin în teorie.

    • Marian zice:

      Vorba lui …Calistrat Hogas : ” teoria ca teoria …practica ne omoara ” !

  2. Marian zice:

    Sa nu uit : TOATE AFISELE SINT D E EXCEPTIE !!!!

    • Teonymus zice:

      Acela cu Hitler parcă le întrece pe toate, mai ales că este un exemplu autentic, utilizat pe scară largă acum mai bine de 70 de ani în urmă 😀 . Şi ca acesta au fost atâtea şi atâtea care astăzi produc râsete, dar atunci erau tratate cu cea mai mare seriozitate. Chiar mă gândesc să scriu în viitor un articol pe această temă. 🙂

  3. Marian zice:

    Aseara mi-a picat si NET-ul si „cablul ” . Am stat ca popandaul la DVD 😦 ! Cand i-au dat drumul….era neelegant sa te mai abordez fie si pentru a-ti ura ca d e obicei ” noapte buna „dar sa-ti mai stric seara cu intrebari sau afirmatii …neprincipiale . Profit d e faptul ca azi ….” merge Net-ul ” si afirm ca , INCLUSIV BIBLIA SI CEI CE-O PROPOVADUIESC CONSTITUIE O URIASA MANIPULARE PENTRU OMENIRE !!! Asta … ca sa-ti stric ziua macar asa cat d e cat …ca asa sunt eu , un bun crestin 😉 🙂 !

  4. lorelad zice:

    Ce parere aveti despre manipularea parinte-copil? educator-copil etc Manipularea, un proces cu care intri in contact de la o varsta frageda si cu care te intalnesti non-stop, la orice pas, toata viata.
    Daca stii ca esti manipulat si ai posibilitatea de a alege, cum se ‘traduce’?

    • Marian zice:

      @lorelad Educator – copil ,desii ma cam indoiesc ….. pot fi d e acord . In privinta relatiei manipulatorii parinte – copil insa ,ma abtin sa comentez prea multe deoarece , daca eu ca parinte n-am indraznit niciodata sa-mi manipulez copii { desi am invatat respectiva ” tehnica ” de la …cei mai buni in domeniu si chiar nu-mi era greu s-o folosesc } ,nu pot vorbii nici despre alti parinti si metodele lor educationale deci , nu consider asta ca fiind OK din punctul meu d e vedere . Alti parinti….vorba onorabilului : ” n-asi baga mana in foc pentru toti . Vorba lui Creanga :” cate bordee …atatea obicee” ! Insa , ” definitia „data d e dumneata manipularii , are si hibe , iar una dintre ele ar fi aceea ca , d e regula omul prin capacitatea sa intelectuala { fireste dac-o are 😎 } , simte manipularea , iar creierul sau ….refuza pur si simplu sa se supuna acesteia . Cei ce se ” recomanda ” , atei { aia veritabili fireste , nu toti golanii care zic ca ” nu exista Dumnezeu ” , in realitate ei avand stiinta pana la genunchiul broastei si mintea la fel de seaca precum portofelul meu } , sau chiar liber cugetatori 😉 { fireste, aia care studiaza cu atentie problemele impotriva carora au un dinte } sant de regula oamenii asupra carora manipularea , indiferent de unde vine ….n-are putere , iar cei ce indraznesc s-o faca ….n-au sanse !Astia stiu precis cam totul despre manipulare iar posibilitatea de a alege …consta in a nu baga in seama ….se fac ca ploua ! Multumita d e ” traducere ” ?

    • Teonymus zice:

      În cazul „manipulării” părinte-copil nu prea pot să spun multe, fiindcă nu sunt părinte. Dar e drept, uneori mai recurg şi părinţii, inconştient, la diverse tehnici pentru a-i face pe copii să-i asculte. Asta mai ales la vârste fragede. Dar aceste lucruri le consider inofensive dacă se încadrează în „normalitate”. Cu toţii, ca şi copii, poate am mai fost „păcăliţi” să înghiţim un medicament, să mâncăm nişte legume etc. Acum am ajuns să realizăm că a fost spre binele nostru. Acele lucruri ne-au ajutat să ne dezvoltăm şi să discernem ce e bine şi ce e rău. Să ajungem să „descoperim” manipularea din faşă. Una e când eşti copil şi alţii sunt responsabili pentru tine şi se străduiesc şi ei să te crească aşa cum pot, uneori folosind şi un fel de „manipulare” inofensivă, şi alta e să fii adult şi să fii independent. Orice formă de „manipulare” nu mai are nici o justificare atunci când eşti singurul „responsabil” al vieţii tale.
      Legat de relaţia educator-copil? Aici e mai complicat. Aici poate să apară manipularea „adevărată”, adică una periculoasă, care să afecteze dezvoltarea copilului. De asta contează foarte mult ca părinţii să nu lase educaţia copilului pe seama altora. Chiar dacă odrasla merge la şcoală, asta nu înseamnă că tu ca părinte ai scăpat de această responsabilitate a educaţiei. E drept, nu poţi să-l înveţi fizică cuantică, dar îi poţi da multe lecţii de viaţă din care să înveţe.

  5. lorelad zice:

    @Marian
    Cfm Wikipedia
    Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive.[1] Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.

    Influența socială nu este în mod necesar negativă. De exemplu, doctorii pot încerca să convingă pacienții să renunțe la obiceiurile nesănătoase. În general, influența socială este percepută ca fiind inofensivă atunci când se respectă dreptul celui influențat de a alege. În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă.

    • Marian zice:

      @lorelad Stimata doamna , asa cum ai spuneam si amicului Teonymus , PC-ul este asezat ….intre doua corpuri de mobilier pe care le folosesc indeobste drept ….biblioteca proprie { deoarece altcineva chiar nu s e inghesuie s-o cerceteze } si personala ! La maxim 20cm. de mine s e afla DEX-ul si-n plus d e asta in ultimul timp { tot la recomandarea si la invataturile lui Teonymus deoarece eu sunt…..tamaie la capitolul tehnologie informatica } am invatat sa ma folosesc de informatiile de pe Google { inclusiv Wikipedia din care citati dumneavoastra }pentru a putea gasii orice informatie am nevoie si care ma intereseaza . Chiar nu era necesara citarea din Wikipedia . Ma vad nevoit sa va contrazic { cu scuzele d e rigoare fireste } referitor la influenta sociala .Ba da , d e regula este in mod obligatoriu negativa deoarece nimeni nu treieste nici in Rai { adica printre sfinti } si nici in Sahara ….adica in pustiu . conform traducerii din araba . Cu totii traim …printre noi ….si nu exista sa nu fim influentati cat d e cat de catre cei din jurul nostru ….exact asa cum un caine …ia purici d e la alt caine chiar daca el este pastrat curat de catre apartinatori . Ca suntem sau nu in masura sa discernem ce-i bun si folositor de ce-i rau …asta-i alta discutie dar ….influente exista inclusiv la nivelul psihologic despre care vorbeati dumneavoastra . Doriti exemple ?Pai ar fi necesare cel putin trei zile d e tastat la greu , pentru a vi le enumera si….nu cred c-ar fi elegant din partea mea sa monopolizez blogul lui Teonymus pentru a dovedi adevarul punctului meu d e vedere . Respect deosebit in continuare !

  6. lorelad zice:

    Cand un parinte foloseste anumite tactici, actiuni pentru a determina un copil sa manance un anumit aliment, sa ia un medicament, sa invete folositor etc trecand peste vointa copilului este tot un soi de manipulare.

    • Marian zice:

      Nu nu …n-aveti dreptate …. cu tot respectul !! Atunci cand un parinte foloseste ” anumite tactici , actiuni pentru a determina un copilsa manance un aliment ,sa ia un medicament , sa invete folositor ,trecand peste vointa copilului { d e fapt este vorba despre nestiinta copilului si nu vointa } este doar grije parinteasca , iar parintele respectiv ai prezinta copilului optiunile pe care le are daca nu face ce anume i se cere : ori manaci acest aliment deoarece ,doar pe asta-l avem la cina si multa vreme de azi inainte la orice masa ….ori , mori prin inanitie . Ori iei acest medicament chiar daca-i scarbos la gust si te vei insanatosi ori….ai ocazia sa …. te trezesti mort ! Manipularea prin reclame bunaoare ….este alta gasca in alta traista ,asa cum dumneavoatra stiti foarte bine ,poate mai bine decat mine , avand in vedere sexul . Alt gen d e manipulare ….aici chiar va dau dreptate { dumneavoastra sau Wikipedia } : „manipulatorul isi urmareste doar propriile interese , deseori in detrimentul altora ” ! Acelasi respect !

  7. lorelad zice:

    Si in functie de interese si de context, manipularea poate avea si influenta buna.

    • Marian zice:

      @lorelad Vorba lui Teonymus : ” imi puteti da un exemplu „despre influenta buna pe care „in functie de interese si context ” o poate avea manipularea ?

      • lorelad zice:

        @Marian: daca incerci sa determini o persoana sa isi faca un examen medical pe care refuza sa il faca, de exemplu. Scopul fiind sa protejezi persoana in acest caz, sa ai grija de sanatatea ei.

  8. Marian zice:

    @lorelad Stimata doamna doresc sa fiu bine inteles : eu vorbesc doar din punctul meu de vedere si-n urma experientei pe care , volens nolens am capatat-o in urma trecerii prn acesta viata .Conform teoriei amicului Teonymus….este posibil sa mai existe si alta viata dincolo dar…cine stie ? Eu n-o traiesc deocamdata decat pe aceasta , pe cealalta ….cat mai tarziu daca s-ar putea 😎 !O zi cat mai buna , imi permit sa va urez in continuare !

  9. lorelad zice:

    Daca ne raportam la urmatoarea definitie: „Manipularea – acțiune de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate) să gândească și să acționeze într-un mod compatibil cu interesele inițiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsionează intenționat adevărul, lăsând însă impresia libertății de gândire și decizie”(V. Tran, I. Stănciugelu, Teoria Comunicării).
    atunci manipularea este o tehnica daunatoare, egoista si al carui scop este clar in defavoarea persoanei manipulate.

  10. Marian zice:

    Stimata ” lorelad ” si onorate amic Teonymus , INTOTDEAUNA scopul manipularii este unul egoist deci ….cine a descoperit apa calda ? Doamna ” lorelad ” , cu deosebit respect insa , exemplul dat d e dumneavoastra referindu-va la acel examen medical….nu tine , fara suparare si cam orice i-ai spune aluia ….nu-i manipulare ci ….orice altceva dar , nu manipulare ! Teonymusule , referitor la ” relatia parinte -copil ” , de ce vorbesti in necunostinta de cauza mai ales ca recunosti ca inca nu ai copii ?! Cum dracu-si poate manipula un parinte , copilul ? Ai serveste bomboane inainte sa intre cu el la stomatologie spunandu-i ca acele bomboane al vor face fericit pe respectivul dintar si in acest fel nici pe el , copilul nu-l va durea nimic ? Fi serios omule !!! Si dumneata si ” loredad ” ati vorbit doar despre GRIJE PARINTEASCA referindu-va la relatia parinte -copil , c e dracu ca …nu-i nevoie sa fi licentiat in filozofie pentru a vedea asta si fara binoclu 😦 !

    • Teonymus zice:

      Eu am spus că e prea mult spus „manipulare” micilor şi nevinovatelor „păcăleli” pe care le spune un părinte copilului pentru a-l determina să facă anumite lucruri. Poate nu toţi părinţii procedează astfel, dar sunt destui. Să-l determini pe copil să fie cuminte pentru ca să primească daruri de la „moşul”, cum se cheamă?
      Manipulare, în adevăratul sens al cuvântului, este convingerea unei persoane să facă un lucru care este în dezavantajul ei şi în avantajul unei alte persoane, de regulă, a celei care manipulează. Deci, da, nu se poate vorbi despre manipulare în cazul relaţiei părinte-copil. Cel puţin, la general vorbind.
      La acest sens m-am referit în articol. Foarte bună definiţia adusă mai sus de Lorelad.

  11. lorelad zice:

    In concluzie, manipulatorul este un egoist, rau si fara scrupule! Tehnica folosita nici nu mai conteaza…

    • Teonymus zice:

      Nu întotdeauna. Unii din cei care manipulează chiar cred că fac un „bine”. Cred că e spre binele „subiectului”. Dar în general, se poate spune că manipulatorul are intenţii egoiste.

  12. Mélanie zice:

    Téo, daca ai timp si „chemare”(interes!), iata 2 articole scrise de mine în româna, pe vechiu’/primu’ blog:
    http://incaunipocrit.wordpress.com/2012/02/01/manipulare-in-blogland/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s