Teama de a fi respins

Una dintre cele mai mari temeri ale omului este aceea de a nu fi acceptat. Perspectiva singurătăţii îl face să închidă ochii faţă de multe lucruri, ba chiar să le adopte, deşi în condiţii normale le-ar fi respins. Există o zicală care cuprinde un mare adevăr: „spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti”. De dragul unor persoane, faci un compromis azi, un altul mâine şi tot aşa până când devii un cu totul altul, fără ca să conştientizezi asta. Măcar dacă aceste schimbări ar fi bune, dar de cele mai multe ori sunt negative. De regulă, realizezi asta când este prea târziu… Închisorile sunt pline de oameni „buni”, dar pe care i-a stricat „anturajul”. Şi totul a început de la dorinţa de a fi pe plac şi deci „acceptat”…

NastyaPtichek1Sursă foto

Nu ştiu de ce, dar eu n-am urmărit niciodată să fiu pe plac cu orice preţ în faţa unor oameni. Am avut de pierdut în viaţă? Poate, dar nu mi-am pierdut demnitatea de dragul unor persoane…

Îmi aduc aminte că în şcoală deseori am fost luat peste picior pentru că mă încăpăţânam să fiu eu însumi. Nu o dată am fost criticat fiindcă nu eram „de gaşcă”. Ce însemna asta pentru colegii mei? Să mai fug şi eu de la o oră de mate, să-i însoţesc la o ţigară, la un „birt” etc. Poate pe alţii i-ar fi deranjat, dar mie nici că-mi păsa! Anii au trecut, dar am rămas acelaşi. Probabil vă par „un om de lume”, „sociabil”, dar vă spun sincer că am prieteni mai puţini decât degetele de la o singură mână. Atâţia au fost dispuşi să mă accepte aşa cum sunt, fără să încerce să mă schimbe. Iar mie îmi ajunge, decât o sută de prieteni falşi, mai bine unul singur, dar adevărat…

Am înţeles că unii s-au simţit lezaţi din cauza postării precedente. De ce? Doar pentru că am îndrăznit să spun lucrurilor pe nume în legătură cu un subiect. Sinceritatea mea a fost interpretată ca „insultă”, argumentele ca „intoleranţă”. Asta e! „Sunt responsabil doar pentru ceea ce spun, nu şi pentru ceea ce înţeleg alţii”.

De fapt, nu este prima dată când unii vizitatori mă părăsesc din cauza felului meu de a fi. Dar la fel ca prima dată, nici acum nu mă „afectează”. Am spus că niciodată nu am urmărit să fiu pe plac cu orice preţ în faţa unor persoane şi nu am de gând să mă apuc de acum. Câtă vreme voi ţine acest blog, nu-mi va fi teamă să fiu sincer şi să spun lucrurilor pe nume. Ca şi acei prieteni care m-au acceptat aşa cum sunt, la fel şi în lumea virtuală, vizitatorii de calitate vor rămâne chiar dacă ne vom ciocni în idei cu diverse ocazii.

Mă bucur că articolul de ieri a fost un test bun din acest punct de vedere…

Acest articol a fost publicat în Viaţă și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Teama de a fi respins

 1. Teonymus, referitor la postarea de ieri despre fumat, ai avut dreptate in tot ce ai scris, insa tonul a fost cumva nepotrivit. Stii tu, ,,o vorba aspra atata mania ..”. Ai fost suparat (pe drept) si ai scris in focul nemultumirii. Cu acelasi mesaj, spus pe un alt ton si cu alte cuvinte, posibil sa fi evitat situatia de ieri. Lasand la o parte subiectul cu fumatul, cuvantul ,,intoleranta” pe mine ma zgarie putin pe creier. De ce?
  Am fost numita de cateva ori intoleranta pentru ca am spus adevarul dureros, pe subiecte precum avortul, homosexualitatea, pastrarea virginitatii pana la casatorie etc. Ce mi se pare interesant este ca eu eram acuzata de intoleranta, dar ei nu erau nici pe departe toleranti cu mine, pentru ca ma bazam pe principiile biblice. Deci, marii promotori ai tolerantei erau exemplu numarul 1 de intoleranta. Din pacate, insa, se pare ca nu sunt la nivelul tau de putere, eu nu pot ignora pe deplin rautatile altora.

  • Teonymus zice:

   Am editat comentariul tău şi am şters pe cel în care semnalai acea propoziţie în plus. Sper să nu te superi! 🙂
   Într-adevăr, articolul de ieri a fost scris la cald şi de aceea m-am lăsat „dus de val”. Din păcate, am fost mai aspru decât de obicei şi din cauza asta posibil ca unii să nu-mi fi înţeles mesajul. Îmi fac mea culpa şi sper ca în viitor să nu mai fac astfel de greşeli.
   Dar nu-mi retrag ideile din acea postare. Nu e normal pentru un nefumător să fie nevoit să inhaleze fumul fumătorilor, nu e normal ca fumătorii să arunce cu mucurile pe jos, nu e normal ca părinţii să fumeze în faţa copiilor, nu e normal ca mamele însărcinate să fumeze, nu sunt normale toate acestea!
   Cunosc şi eu acuza intoleranţei. De fiecare dată când spui ceva care nu este „politically correct”, se ridică mulţi şi strigă „intoleranţă”, „discriminare”. Dar stau şi mă întreb, unde este intoleranţa şi discriminarea dacă spun că avortul este crimă, că homosexualitatea nu este ceva normal etc.? Intoleranţa şi discriminarea priveşte relaţiile dintre oameni. De pildă, eu nu sunt de acord cu homosexualitatea, dar asta nu înseamnă că automat dacă întâlnesc persoane din această categorie îi nedreptăţesc, îi urăsc pentru că sunt aşa cum sunt. Le respect liberul-arbitru! Dar asta nu înseamnă că trebuie să-i aprob, că trebuie să spun negrului alb şi albului negru. Asta nu înseamnă că trebuie să spun anormalului normal.
   Probabil că acest „politically correct” vine din faptul că aceste persoane s-ar simţi „lezate”, „nedreptăţite”. Dar asta este problema lor, nu a mea. Eu nu am făcut decât să spun un adevăr. După cum am mai spus şi altădată, dacă polii de acelaşi fel ai unor magneţi ar începe să se atragă, nu să se respingă, cum este „normal”, nici în ruptul capul nu voi considera asta ca ceva „firesc”, ci „anomalie”, „anormal”. Aşa şi în cazul homosexualităţii. Rămâne o „anomalie”, ceva anormal, oricât s-ar strădui unii să mă contrazică…

   • Marian zice:

    Teo …degeaba o dai dupa cires ….” fosile ” a avut dreptate sa te mustre si bine a facut , insa dumneata in calitatea-ti de crestin ….crestin adevarat nu ca mine 😡 …chiar n-aveai voie sa ai ” iesirea ” aceea din postare { fireste este parerea dumitale si ti-o respect ca atare } si nici sa te rastesti la ” fosile „asa cum ai facut-o ….fara suparare onorabile amic ! Adica , chiar daca consideri homosexualitatea un pacat n-ai nimic contra acelor oameni ? Adica fiecare cu optiunea sa in materie d e preferinte sexuale nu ? Sola scriptura nu ? Pai si atunci …ce ai cu aia ce vor sa se sinucida lent fumand cate unul sau doua sau chiar trei pachete { asa cum am citit marturiile unor fumatori ce …cica vor sa s e lase de fumat ….dracu-i crede } d e tigari zilnic ? Atat vreme cat n-a fost data vreo lege care sa interzica fumatul in spatiul public …. Ce scrie pe dumneata ca esti nefumator si ca atare soliciti imperativ fumatorilor sa nu te …afume ? Dar contra TUTUROR vehiculelor ce consumand benzina sau motorina imput acelasi spatiu public si te otravesc inclusiv pe matale …de ce n-ai specificat in postare ca ….te deranjaza ? Poate unde …ai masina sau macar o folosesti p’a altora ? Sti cate experiente nucleare s-au facut din 6 respectiv 9 august 1945 incoace ? Las’ deoparte ” intamplarile ” nefericite de la Cernobal sau Fugusima dar acum pe bune …chiar crezi ca aceste ” jocuri ” cu atomul te fac mai sanatos ? Acum sa fim seriosi insa …chiar nu cred ca ti-ai dori sa mori sanatos . N-ar avea Moartea ce s a caute pe la usa dumitale in atare situatie 😉 !!!! Ca-ti pui cenuse in cap …acum este mult prea tarziu si de capos ce esti nu-ti retragi nici macar „ideile ” din acea postare …eu personal caun bun crestin ce sunt 😉 chiar te-asi indemna sa recitesti acel pasaj din Biblie unde Isus { modelul dumitale de viata …si prietenul meu 😉 } spune cam asa ” ” Cuvantul este ca piatra pornita din prastie …o data pornita, n-o mai poti intoarce ” ! Sola Scripura onorabile ,Sola Scriptura 😎 !!!

   • Teonymus zice:

    Nu m-am răstit la domnul Fosile. Chiar am încercat să nu-i răspund la ironie cu ironie. Am susţinut pur şi simplu nişte idei. După cum am mai menţionat, creştinismul nu-mi interzice să am o viziune critică asupra lumii. Faptul că sunt creştin, asta nu înseamnă că îmi este interzis să-l contrazic pe cineva, mai ales dacă o fac cu argumente. E drept, contează modul cum faci acest lucru. Aici cred că am greşit. Asta e! Sper să învăţ ceva de aici şi să nu mai greşesc şi altădată.
    Cât despre comparaţia între fumat şi maşini etc., despre asta am vorbit în comentariile din cadrul acelei postări. Nu mă mai repet, fiindcă n-are rost. Aţi recunoscut şi dvs. că sunteţi fumător şi vă înţeleg subiectivismul. Aveţi aceleaşi idei ca şi dl Fosile, dar nu aveţi dreptate. Însă şi faptul de a nu avea dreptate este un drept şi vi-l respect.
    Când am vorbit despre homosexualitate, am vorbit conform valorilor creştine. Creştinismul nu promovează „ura” împotriva omului, ci a păcatului. Tot astfel, un principiu al religiei creştine este liberul-arbitru. Omul are dreptul să decidă ce face cu viaţa sa. Are acest drept, dar asta nu înseamnă că scapă de consecinţele alegerilor sale. Iar dacă Dumnezeu respectă acest „drept” al omului, cine sunt eu să nu-l respect? Deşi nu sunt de acord cu ei, asta nu înseamnă că-i urăsc. Incompatibilităţile cu valorile creştine în legătură cu o astfel de viziune sunt doar în mintea unora ca dvs. Homosexualitatea este un păcat şi punct. Dar şi ura împotriva celui care păcătuieşte, deci a omului, şi nu a practicii în sine, nu este nici ea în regulă. Hristos ne-a chemat la iubire faţă de semeni, nu la ură. Deci să lăsăm judecata doar în seama lui Dumnezeu.
    Mi-aţi adus citate din Biblie. Foarte bine. Sunt de notat şi meditat.

    „ce ai cu aia ce vor sa se sinucida lent fumand cate unul sau doua sau chiar trei pachete”.
    Se vede treaba că nici dvs. nu mi-aţi înţeles mesajul postării precedente. Eu personal nu am nimic cu cei care vor să se sinucidă lent fumând, am cu cei care pe lângă ei, vor „să mă sinucidă” şi pe mine cu fumul lor, tot lent. 🙂

   • Marian zice:

    Teonymusule !!!!!! 😡 Eu n-am spus niciodata ,pe nicaieri ca ” sunt fumator ” ci ca …fumez ceea ce , trebuie s-o recunosti , este …altceva 😡 !!!! In plus de asta …eu fumez maxim patru tigari zilnic si poate vreo cinci { cel mult } atunci cand joc sah pe PC deci….nici macar nu pot fi numit …nici fumator 😉 avand in vedere ca nu joc sah zilnic si nici macar acea ” portie ” de patru tigari nu este batuta in cuie si n-a fost niciodata ….de multe ori fumez poate doua sau …chiar d e loc daca ” n-oi avea ce ” 😉 . Mai mult decat asta ” in timpul deplasarilor nu s e fumeaza ” { am pus ghilimele deoarece este un inceput de citat din niste regulamente militare privind conduita militarului in timpul deplasarii } nu fumez NICIODATA !!!! Vezi ca inca de acum mai bine de patruzeci de ani mi-a intrat in sange chestia asta deci …in nici un caz nu ma voi schimba azi . De asemenea nu am fumat NICIODATA in casa sau in prezenta copiilor deci…eu nu sunt fumator si in nici un caz subiectiv deci n-ai c e intelege !!!! Eu asa am peceput raspunsul dat lui ” fosile ” { un tip avand vreo 55 d e ani si ca si dumneata mare amator d e muzica clasica , de muzica bizantina } , si daca consideri ca am fost rautacios sau am gresit sarind al randu-mi la ” beregata ” dumitale …mea culpa 😉 ! Cat despre homosexuali….. ” Incompatibilitatile cu valorile crestine in legatura cu o astfel d e viziune sint doar in mintea unora ca d.vstra ” ! Adica vrei sa spui ca eu , eu si nu dumneata 😡 , sunt homofob , eu si nu dumneata 😡 sunt contra lor ca oameni ce au o tara pe care nu ei si-au dorit-o , si-n nici un caz nu sint vinovati pentru ea ?! Vinovat este ….” altcineva ” si nu stau la ora asta { si-a incheiat si Banciu emisiunea } sa plemizez deoarece adevarul meu este unul , al dumitale altul si pe chestia a sta nu ne vom intelege niciodata . Nu consider un pacat homosexualitatea ci o boala si cu asta …punct …ca sa te citez 😉 ! Onorate prieten …iti urez sa ai parte de o noapte cat mai linistita in continuare !!! Noapte buna !

   • Teonymus zice:

    Prin „fumător” înţeleg pe cineva care fumează. E drept, pot exista mai multe tipuri de fumători, dar din moment ce fumaţi zilnic, cam sunteţi „fumător” (mie şi 4-5 ţigări zilnic mi se par multe 🙂 ).
    Faptul că nu fumaţi niciodată în casă, deci în preajma soţiei care bănuiesc că este nefumătoare 🙂 , sau în preajma copiilor, este de apreciat. Dar cum aţi cataloga atitudinea dvs. dacă aţi face asta? Chiar sunt curios ce adjectiv găsiţi, fiindcă tare am fost criticat pentru alegerea cuvântului „nesimţit”. 🙂
    Văd bine că dvs. nu faceţi parte din categoria celor despre care am vorbit în postarea precedentă.
    Cât despre discuţia despre homosexualitate, din punct de vedere biblic, lucrurile sunt clare. Biblia o consideră negru pe alb ca „păcat”. Din punct de vedere ştiinţific, este o „anomalie”. Poate fi şi o „boală”, cum spuneţi dvs., dar una a cărei „vindecare” ţine de individ, iar dacă o consideraţi „incurabilă”, asta nu legitimează practicarea ei. Lupta împotriva ei poate fi „crucea” pe care o are de dus cineva dacă doreşte mântuirea.
    În orice caz, oricum ai da-o, un lucru este cert, nu poţi să spui că este ceva „normal”. Am arătat mai sus şi de ce.
    Noapte bună!

  • Mélanie zice:

   @”insa tonul a fost cumva nepotrivit.” – voilà… tonu’ face muzica! 🙂

   • Teonymus zice:

    Ştiţi cum se zice: „când mai mulţi îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci”. Se vede treaba că am „falsat” de data aceasta…

   • Mélanie zice:

    @”când mai mulţi îţi spun că eşti beat, te duci şi te culci”. Se vede treaba că am “falsat” de data aceasta…” – exact, Théo… 🙂 ma crezi ori ba: am ezitat de-a posta aceasta „glumita” universala – din politete, respect si bun-simt elementar… în franceza-i mai lunga(sic!): daca numa’ o persoana-ti spune ca esti beat, nu-i sigur… daca 2 îti repeta acelasi lucru, reflecteaza, iar daca 3 sustin ca esti „ametit” si împuscat în ambele aripi, du-te si te culca! 🙂

   • Teonymus zice:

    Nu ştiu alţii, dar eu apreciez sinceritatea, prefer un adevăr urât, decât o minciună frumoasă. E mai greu de digerat un astfel de adevăr, dar după un timp de reflecţie ajungi să-l aprobi tu însuţi, cel puţin în sinea ta, dacă nu public.
    Deci, şi conform variantei franceze un somn sănătos este binevenit în astfel de situaţii. 🙂

   • Mélanie zice:

    concluzie: a reflecta si-a medita înainte de-a lansa „sageti”, iar noaptea-i adesea un sfetnic întelept… 🙂
    * * *
    o zi senina si-un super-bonus muzical de rigoare si de circumstanta: 🙂

 2. Nu ma supar, din contra. 🙂 Eu in blogger, nu pot edita comentarii, vad ca in wordpress se poate.
  Asta ziceam, ideile nu ai de ce sa le retragi, ce ai zis ai zis bine. Tonul a fost baiul si cuvantul cu pricina. Insa este bine ca esti constient de tu culpa si incerci sa procedezi mai bine pe viitor. Multi dintre noi trebuie sa invatam sa nu reactionam la cald.
  Referitor la homosexualitate si alte lucruri asemenea, merg pe principiul: Iubeste pacatosul, dar spune pacatului pe nume. Negrul nu va fi niciodata alb si albul nu va fi niciodata negru, oricat ar incerca unii sa relativizeze totul. Cea mai buna abordare este iubirea. A raspunde raului cu bine are un impact puternic.

  • Marian zice:

   @Catalina Toma principiul este de fapt : ” iubesc pacatul dar….urasc pe pacatos ” 😉 ! Si de fapt ce vrei sa spui ca , in homosexualitate iubirea lipseste ? Eu te-asi contrazice cu argumente foarte solide 😉 iar unul dintre acestea fiind insusi titlul imnului homosexualilor ….ala cu ” o fata mai gasesti ,dar ” un prieten”….greeeeeu ” ! 🙂 🙂 🙂 Sa sti ca m-a interesat figura aia cu ” pastrarea virginitatii pana la casatorie „. Mult m-a interesat . Adica in cazul ca n-ai zestre ai vei aduce viitorului dumitale sot un himen intreg ? Pai ala nu tine d e foame ,nu stiai 😉 😎

   • Teonymus zice:

    Uite şi un „vizitator de calitate”, despre care vorbeam în articol. Ne-am ciocnit în idei de nu mai ştiu câte ori, şi tot vă găsesc pe aici, fără să păstraţi sentimente de ranchiună faţă de mine. Asta e ceva! 🙂
    Dar legat de acest comentariu, nu ştiu ce să zic. Cu toate emoticoanele, mi s-a părut că îmi „necăjiţi” vizitatoarea şi nu-mi place. Dar poate e o părere, aşa că o las pe ea să se pronunţe şi dacă e aşa cum intuiesc eu, am să vă moderez câteva „idei” din comentariu. No offence!

   • Marian zice:

    Omule…intre noi doi exista deja o puternica legatura numita ….Isus Cristos , deci cum sa am ranchiuna vis a vis d e dumneata !!! Ca ne tamponam in idei…este una ,ca-ti port ” ranchiuna ” deoarece dumneata esti laudat la fiecare postare iar eu….mai putin spre deloc …aceast fapt marunt nu poate in nici un caz sa rupa atat d e usor relatiile dintre noi doi …suntem crestin amandoi ce mama dracului !!!! SIncer sa fiu …chiar nu cred c-ai avea ce idei sa moderezi din ceea ce am transmis Catalinei Toma . Am fost mai mult decat elegant in ….interesul meu fata d e ” ceva ” ce pentru mine reprezinta doar un arhaism , o prostie anacronica zilelor noastre . Mai bine puneai ghilimelele la comentariu si nu la …idei !

   • D-le Marian, nu va cunosc principiile, dar le cunosc pe ale mele si eu merg pe principiul amintit inainte: Iubeste pacatosul, condamna pacatul. Referitor la iubire, din cate cunosc, are 4 laturi: phileo, storge, agape si eros. Posibil ca una sau mai multe din aceste 4 laturi sa exista si intre doua persoane de acelasi sex; nu stiu, nu am experimentat si nici nu imi doresc vreodata.
    Referitor la virginitate inainte de casatorie, Dumnezeu pune pret pe asta si eu pun pret pe ce Dumnezeu considera important. Am putea discuta mult timp pe subiect (intrucat este complex), insa aleg sa amintesc inca doua beneficii pentru care aleg sa procedez asa. 1. Dumnezeu cand ne cere sa facem ceva, nu o face spre distrugerea noastra, ci spre binele nostru. As aminti aici suferinta sufleteasca si bolile cu care multi se confrunta pentru ca au ales sa ignore aceasta cerere a lui Dumnezeu. 2. Sotul meu va aprecia faptul ca am pastrat pentru el ce este de drept al lui. Aur si argint nu am, dar ce am ii dau. Si un barbat adevarat (asa cum inteleg eu adevarata barbatie) nu va umbla dupa foloasele materiale pe care le-ar putea avea sau nu dupa urma mea, ci dupa inima mea.

   • Marian zice:

    @ Catalina Toma Cu multa dragoste frateasca si de asemenea cu mult respect imi permit sa va atrag atentia ca daca doriti sa ” mergeti cu ea in Rai ” 😉 sunteti libera s-o faceti , insa daca va ganditi ca pentru viitorul dv.stra sot chestia asta va constituii un ” trofeu ” pentru care va va adula o viata intreaga ….va inselati amarnic !!!! La prima ocazie …din curva ordinara ce-a fost ” intinsa ” de toata lumea ….n-are sa va scoata …va garantez asta … eventual daca va fi un tip mai ” citit ‘ va spune c-ati fost ” parashuta ” mai ales ca am vazut destule cazuri …chiar si prin bisericile pe unde mai bantui cateodata !!!!Cat despre Dumnezeu…chiar credeti ca El va obliga pe dv.stra femeile sa fiti virgine neaaparat la casatorie ? Va inselati ! El se refera doar la puritatea sufleteasca nu la…” ailalta ” ! Doar nu-mi veti spune ca aia care nu mai este virgina , aia care nu mai are integritatea himenului n-are dreptul sa se casatoreasca sau ca nu va fi o sotie perfecta ? Despre homosexualitate …. Nu ” posibil ” ci SIGUR la homosexuali exista TOATE cele 4 parti iar ei au si o anumita ” parte ” 😉 … in plus fata de noi astia …” normali ” ! Sant niste oameni ca mine , { fereasca Dumnezeu 😡 !!! }, ca Teonymus sau …ca dumneata , adica doar oameni fiind probabil mai ostracizati decat santem noi pentru boala lor ! Principiile mele …sant simple , adica principiile de bun simtz pe care si dv.stra le aveti : ” Traieste si tu si…lasa-i si pe altii sa traiasca dupa cum vor ei ” si aceasta eu o consider A DOUA CEA MAI MARE PORUNCA fireste PRIMA ESTE FARA ECHIVOC SI-O RESPECT ata cat pot eu 😉 ! ” Argint si aur „…nu-i cumva titlul sau fac parte din versurile unui imn cantat d e regula in bisericile penticostale ? N-am chef acum dar…va promit ca maine …voi avea grije sa caut prin cartile d e imnuri si daca dumneavoastra nu recunoasteti….va voi spune eu despre ce imn este vorba . Cu respect va urez o noapte cat mai senina …deoarece la mine in sudul Capitalei …in Berceni iar a inceput sa ploua 😉 ! Sper ca nu sunteti suparata 🙂 , n-aveti dreptul deoarece o adevarata crestina …chiar nu s e poate s upara pe niste mici ciupeli …hai s a le spunem fratesti 😉 !

   • Domnule Marian, din nefericire cunosc si eu multe cazuri de lupi imbracati in oi care au ademenit oite si le-au distrus viata. Insa cred ca daca Dumnezeu are in plan pentru mine casatoria, nu ma va lasa sa il iau decat pe acela pe care considera ca trebuie sa il am. Dumnezeu nu obliga la nimic, de aceea avem libera alegere, insa cere celor care Il iubesc anumite lucruri si asta nu din cauza ca are tot dreptul ci pentru ca vrea sa ne fereasca de anumite probleme. Din nefericire, dvs va inselati. Dumnezeu pune mare pret pe puritate din toate punctele de vedere.
    Referitor la sintagma ,,aur si argint nu am, dar ce am iti dau” este un verset din Biblie. Nu contest ca or fi si cantece care contin sintagma cu pricina. 🙂
    Nu sunt suparata. Am avut in viata de-a face cu persone cu adevarat dificile. Inca nu sunteti in acea categorie, din punctual meu de vedere.

  • Teonymus zice:

   Nu sunt perfect şi nici nu am pretins vreodată asta. Ca orice om, greşesc, dar mă străduiesc să învăţ ceva din greşeli şi să nu le mai repet. Că nu prea-mi iese de fiecare dată, e şi asta adevărat. Dar încerc. 🙂
   Într-adevăr, cea mai bună abordare în astfel de chestiuni este dragostea. Dar e frustrant când orice opoziţie faţă de astfel de moduri de viaţă este interpretată ca „ură”, „răutate”. Pur şi simplu nu au nici o legătură unele cu altele. A nu fi de acord cu cineva, nu înseamnă a-l urî. Asta n-o înţeleg mulţi, de unde rezultă şi aceste acuze nedrepte de „intoleranţă” sau „discriminare”.

   • Stii de ce este interpretata ca rautate? Este usor sa te ascunzi sub pretextul ,,Sunt discriminat. Esti intolerant.” ca sa poti trai mai departe dupa cum iti doreste inima si sa nu fii tras/a la raspundere pentru pacatul tau.

   • Teonymus zice:

    Probabil că astfel de pretexte sunt un fel de „scut” împotriva mustrărilor propriei conştiinţe. Dacă tu şi restul consideră „normal” ceea ce eşti/faci, nu mai există sentimente de „vină”, deci nu mai este vorba nici de „răspundere”, aşa cum spuneai tu.
    Însă, „din nefericire” pentru astfel de persoane, normalitatea are legile ei independente de noi. Nu noi le-am făcut şi nici nu putem să schimbăm noi legile naturii.

 3. lorelad zice:

  Atunci cand ai incredere in tine, in valorile, credintele si principiile tale( care nu sunt de natura a leza alti oameni), teama de a nu fi acceptat se dizolva.
  Cand nu suntem pe aceeasi lungime de unda cu altii, e firesc sa ne ‘respingem’.
  Foarte importanta este maniera, atitudinea si modul in care ne sustinem convingerile.
  Poti sa traiesti langa cineva care are principii diferite de ale tale? poti sa il tolerezi fara sa iti schimbi principiile sau fara sa incerci sa il schimbi?

  • Marian zice:

   @ lorelad Depinde de ” principii ” dar…nu cred asta ! Am cunoscut o familie in care el …era homo iar ea ….n-a aflat asta decat dupa vreo trei ani 😉 ! Am cunoscut o familie in care ea era pungasoaica …fura d e pe trenurile de calatori iar el. in calitatea-i de diacon la o comunitate adventista din Capitala ..n-a aflat asta decat dupa vreo doi ani de casnicie intre ei doi …crestinii lu’ peste …cand a venit Militia si-a saltat-o ! In primul caz ea avea niste principii ” sanatoase ” , crestine si chiar credea ca si el are aceleasi principii . M-a bucurat nespus experienta prin care a trecut deoarece ….mi-a dat mie { tocmai mie 😡 !!!! } plasa 😡 !!!! Poti s a traiesti totusi , mult timp langa cineva fara sa-l cunosti NICIODATA BINE si deci , sa traiesti cu sentimentul ca aveti aceleasi ” principii ” !

   • lorelad zice:

    @Marian
    Asa e, poti trai langa cineva o viata si sa nu il cunosti cu adevarat. Mai cred ca de fapt oamenii sunt atat de surprinzatori incat se surprind pe ei insisi. Experientele prin care trecem de’a lungul unei vieti scot la suprafata dimensiuni de care nici noi nu suntem constienti uneori. Alegerile, atitudinea si ce e in mintea noastra ne pozitioneaza pe drumul vietii.
    Principiile ne calauzesc pe o anumita directie. Cand se intalnesc oameni cu perceptii si valori diferite, ei nu pot avea un drum comun decat daca au la baza dragostea.
    Altfel, drumurile se despart undeva, candva, cumva. 🙂

   • Marian zice:

    @lorelad Cu tot respectul stimata doamna , dati-mi si mie un exemplu d e cuplu care , in ciuda faptului ca au principii si valori diferite insa au ” la baza ” dragostea …au si-un ” drum comun ” . Poate la casatoriile alea …de circumstanta dar altminteri …ma-ndoiesc d e adevarul enuntat d e dv.stra !

  • Teonymus zice:

   De trăit lângă cineva care are principii diferite de ale tale, poţi atât timp cât există respect reciproc. La fel, poţi şi să-l tolerezi fără să-ţi schimbi principiile sau fără să încerci să-l schimbi tu pe el. Cu cineva „lângă” care trăieşti, poţi să faci asta, dar nu poţi proceda la fel şi cu cineva „cu” care trăieşti. În acest caz, ori îţi schimbi tu principiile, ori încerci să-l schimbi pe el/ea. Nu zic că nu pot exista şi excepţii, dar nu văd cum să existe o comuniune între două persoane dacă principiile în care cred îi diferenţiază. Evident, mă refer aici la viaţa de cuplu.

   • lorelad zice:

    @Teonymus
    Ii respecti celui de langa tine principiile diferite, dar de obicei iti vezi de drum…
    Ca iti e indiferent! e o chestie de conjunctura sa tolerezi ceea ce nu te sensibilizeaza, nu?
    In cuplu, cel/cea ‘cu’ care traiesti te influenteaza, te modeleaza, te constrange uneori…
    Dar daca principiile sunt diferite, cum a fost posibila iubirea?

   • Teonymus zice:

    Ştii cum se spune, dragostea e oarbă şi chiar aşa e. Ea nu mai ţine cont de principiile celui care se îndrăgosteşte, de nimic.
    Iar pentru dragoste, mai ales dacă este una puternică, omul este dispus să facă anumite compromisuri, să ajungă la un consens. Are doar două variante: ori renunţă, ori face compromisuri.

   • lorelad zice:

    se aproba! 🙂

 4. Mélanie zice:

  @Marian, you’re too much, young man:”imi permit sa va atrag atentia ca daca doriti sa ” mergeti cu ea in Rai!” 😉 – „m-am” râs în hohote, amintindu-mi de bunica-mi materna(RIP) la care-am auzit aceasta vesela fraza populara:”eu ti-am dat-o ca s-o dai, nu sa vii cu ea în rai!” 🙂 LOL of the LOL! 😀

  • Marian zice:

   @ Melanie cu tot respectul stimata doamna , but …..I’m verry old man , I was sixty two old year’s last month ….. unfortunately 😡 !!! Bunica dumneavoastra { RIP } stia ea saraca ce spunea ….old fashion 😉 , vechea generatie de femei care manca fara teama slanina cu ceapa sau usturoi si apoi dadea pe gat o halba cu bere fara teama ca s-ar putea sa pacatuiasca inaintea cuiva ! Femei care puteau sa stea o noapte intreaga in bautura alaturi de barbatii lor sau ….de prietenii 😉 d e familie iar dimineata fardul d e pe fatza lor era la fel d e proaspat iar barbatii le beau shampanie din papuci chiar daca ele soseau tocmai atunci d e la umblatoare ! ALEA DA FEMEI , MUC SI SFARC !!!! Jos cu palaria oricand in fata oricareia dintre ele ! Au trecut prin si peste doua razboaie , au trecut prin si peste saracie si foamete dar…AU RAMAS FEMEI ADEVARATE …ADICA JUMATATEA CEA BUNA A OMENIRII !!

   • Mélanie zice:

    aha, deci esti „taur” sau „gemeni”?… semeni la exprimare cu un fost-coleg de facultate(„taur” care-i în USA!)… 🙂 very old la 62?!… come on! pai filosofii astia de compatrioti galici sustin ca viata începe la 50 de ani… 🙂 ah, bunica mea nu prea „halea” slana si n-a baut nici-un alcool, a trait 88 ani…
    * * *
    bravo si merci pentru frazele-n litere mari ce mi-au reamintit doua afirmatii superbe:
    – „Femeia-i viitoru’ barbatului…”(Louis Aragon);
    – „Femeia-i o pasare care anunta lumina zilei si energia care stapâneste Universul…”(Radu Mihaileanu): 🙂
    http://myvirtualplayground.wordpress.com/2013/11/27/la-femme-est-un-oiseau-qui-annonce-la-lumiere-du-jour/

  • Marian zice:

   @ Melanie De fapt am gresit la tastare : month trebuie citit …months deci , nu sunt Taur ci Capricorn unfortunately 😡 !!! Sincer sa fiu , mie mi-ar fi placut mai mult daca asi fi fost ….Peste 😉 ! Daca veti gasi timpul necesat pentru cautarea in istoricul blogului amicului Teonymus ,adica la ” acasa ” sau la …about , cum mi-ati atras atentia la vizita facuta pe blogul dv.stra …veti avea parte de-o distractie garantata si mai ales gratuita privind ziua cand m-am hotarat eu sa vin pe lume si …chiar despre ziua cand amicul Teonymus pretindea ca s-ar fi nascut . Aveau dreptate ” compatriotii galici ” : d e la 50 de ani inccepe viata cu adevarat deoarece atunci iti incepi ” The Road to Hell ” 😉 cum bine spunea Cris Rea 🙂 ! Bunica mea [RIP] …in contrapartida cu a dumneavoastra , desii a trait pana aproape d e 88 d e ani a ” halit ” prosciutto , con cippolle i aglio 😉 a baut , a fumat si doar dracu poate sti ce-a mai facut in viata ei insa …la c e te poti astepta d e la o italianca 😉 ? Am invatat d e la ea …ca la donna e eterno e divino ! De aici si respectul pe care-l am pentru femeile adevarate …nu pentru astea pline d e figuri , silicon si botox insa….si astea tot femei sant pana la….. proba contrarie 😉 !

   • Mélanie zice:

    wow & ciao, Marian, come stai! ma facusi praf si pulbere cu tot-tot! 🙂 ma explic: sunt „caprella” de ianuarie(sic!), iar colegu’ din USA e tot „capricorn” de ianuarie: ceci explique cela si welcome to the Cappy club! 😀 aha, bunica originara din „cizma latina”, cool! 😉 desi-s nascuta la Bacau-ville, am doar origini argesene 100%, c’est grave Docteur Marian?! 😉

   • Mélanie zice:

    P.S. liftinguri, silicon, botox – HELP!!! quelle horreur, brrr!!! 😀

 5. lorelad zice:

  Si inca ceva! eu prefer semnul intrebarii 😉

 6. lorelad zice:

  @Marian
  Asa cum ati povestit despre ‘homo’ si ‘pungasoaica’, iata exemple elocvente! 🙂
  poate oamenii se iubeau dar i’au impiedicat ‘principiile’ 🙂 sa vietuiasca impreuna…sau?

  • Marian zice:

   @lorelad Pai ….aia nu stiau fiecare dintre ei ce-nvarteste celalat , ei traiau o frumoasa poveste de ….dragoste ” 😉 ! Aia …” traiau visul frumos ” al casniciei dupa modelul anilor aceia , adica al anilor ’70-’80 !!!!!!! Nu stiu insa ce ar fi facut daca , ar fi aflat mai devreme care-i ” ocupatia ” celuilalt , ce ar fi facut in respectiva situatie . Eu bunaoara….in mod cert n-asi fi fost prea deranjat daca asi fi aflat la inceputurile casniciei mele faptul ca nevasta mea ar fi fost …. 😉 lesbi 🙂 🙂 ! Mamaaaa ce casnicie de vis asi fi putut avea !!!!!!!!!!!!!

   • lorelad zice:

    🙂 inteleg ca de fapt dintr’un inceput baza e subreda si apoi la prima pala de vant mai puternica zboara! nu a fost de la inceput dragoste, a fost altceva…
    si fiti cu bagare de seama ce va doriti ca s’ar putea sa se implineasca 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s