Îmi venea să râd ori de câte ori tatăl meu îmi povestea ce act de „bravură” era în anii comunismului să asculţi Radio Europa Liberă. Şi poate aş râde cu poftă dacă nu aş cunoaşte contextul în care trăiau acei oameni. Folosirea radioului pentru a asculta emisiuni şi muzică din Vest, îţi putea aduce „neplăceri”. De ce? Deoarece se interpreta că „simpatizezi” cu „capitalismul imperialist” şi deci erai „duşman al poporului”. Nu căutaţi logica din aceste „concluzii”, gândirea comunistă a sfidat întotdeauna orice logică. Totuşi, trebuie să admit că românii nu au suferit prea mult din cauza utilizării „neconforme” a tehnologiei…
Probabil a contat şi faptul că nivelul tehnologic era mult mai slab decât cel de acum. Mi-e greu să-mi imaginez astfel de îngrădiri în zilele noastre, când s-au inventat atâtea şi atâtea lucruri… Mi-e greu, dar mă ajută Coreea de Nord…
În Coreea de Nord, toate televizoarele şi radiourile care se vând legal, sunt presetate şi sigilate pentru a recepţiona doar emisiunile transmise de regimul de la Phenian. Urmărirea altor posturi radio şi de televiziune din afara ţării este considerată a fi o „infracţiune gravă”. Mai exact, în urma unor „vizite” neanunţate, mai ales noaptea, cei surprinşi urmărind emisiuni străine sunt internaţi într-un lagăr de muncă. Pentru ca să realizaţi până unde s-a ajuns, vă mai spun doar atât: anul trecut, 80 de persoane, printre care mai multe acuzate că s-au uitat la emisiuni sud-coreene, au fost executate pe stadioane în faţa a mii de oameni, printre care şi copii (pentru mai multe detalii daţi click Aici şi Aici)…
Recent, am vizionat un film care tratează, printre altele, şi acest aspect. Filmul a fost realizat de către sud-coreeni în 2008 şi se numeşte „Crossing” („Keurosing” în original). Scenariul, care este inspirat dintr-o poveste reală, este absolut sfâşietor! Nu am cuvinte să descriu câtă suferinţă înfăţişează acest film!
Vi-l recomand, dar vă previn că vă va testa toate speranţele pe care poate le mai aveţi într-o lume mai bună…
Cu tot respectul pentru tatal dumitale insa…chiar nu era mare bravura in anii comunismului sa asculti Radio Europa Libera ! ” Bravura ” sau bravada sau nebunie sau prostie a fost atunci cand , intr-o zi de sambata { deci o zi mai ” lejera ” pentru trupeti } a anului 1973 la implinirea a cinci ani d e la interventia sovietica in Cehoslovacia , la statia d e radio -amplificare a UM 0….6 😉 , radistul d e serviciu a innebunit un intreg regiment , plasand pentru ascultarea generala , emisiunea Metronom a lui Cornel Chiriac ….de la Europa Libera . Pana s-au prins ” cadrele ” sa intervina si sa-l aresteze p-ala …am avut aproape o ora de muzica adevarata , de rock pur sange , un adevarat festin , un DEZMATZ TOTAL asa cum numai tinerii de douazeci de ani stiu sa traiasca si sa simta muzica . Cat despre asiatici ….deja imi cunosti ideile referitoare la aceasta specie de oameni deci , nu voi risca sa ma cenzurezi matale 😡 , care esti mai al dracului decat fosta cenzura comunista 😡 😡 😡 !!!
Asta cu „bravura” a fost o exagerare din partea mea, de aceea am şi folosit ghilimelele. 😀 Mă amuza pur şi simplu să aud că lucruri ce astăzi sunt banale, pe atunci erau privite cu atâta teamă şi seriozitate. Am aflat de la tatăl meu că se asculta Europa Liberă pe ascuns, iar unii dintre cei care o făceau se lăudau prietenilor (sau îi speriau 😀 ), ca şi cum asta ar fi fost nu ştiu ce mare realizare. Dacă stau mai bine şi mă gândesc, poate aşa şi era pe atunci. Era şi acesta un mod de a „sfida” regimul. 🙂
Onorabile …pe timpul lui Dej chiar era o bravura , fara nici un fel d e ghilimele sa asculti acel post d e radio . Pe timpul lui Ceausescu insa …mai ales dupa acea deschidere catre West de dupa ’68 era ceva absolut normal , devenise ceva atat d e obisnuit si se vorbea atat de liber despre emisiunile postului respectiv incat ….pana si Toma Caragiu {RIP } avusese un scheci pe tema aceasta . Pana in anul 1960 , hai …’63 cand pentru achizitionarea unui aparat d e radio din comert trebuia s a fi NEAAPRAT fruntas in productie …este adevarat ca …era o nebunie , o sinucidere asumata , ascultarea acelui post d e radio finantat d e catre Congresul American …de fapt si de drept d e catre CIA . Iar ” lauda catre prieteni”…putea insemna ca a doua zi { asta insemnand o mare intarziere d e reactie si crede-ma ca…stiu c e spun ! } , erai arestat , judecat si condamnat fara drept de apel si fara niciunul dintre drepturile d e care s e bucura azi …multi dintre cei aflati dupa gratiile puscariilor romanesti ! Dupa ce-a venit Ceausescu, la vreo cativa ani insa….a devenit ceva normal iar dupa anul ’77 si mai ales dupa ’80 era mai important s a urmaresti emisiunile Europei Libere decat ….Dallas-ul !!!
Într-adevăr, pe vremea lui Dej exista mai multă severitate. Laudele pe această temă au apărut mai mult spre sfârşitul regimului. Am înţeles că radioul cu pricina i-a cântat „prohodul” lui Ceauşescu cu mult înainte. Când a început revoluţia, în ţară nu prea se ştia ce se petrece, dar cei care ascultau acest post, au fost informaţi.
Cert este că Europa Liberă a jucat un rol important în vremea războiului rece, în confruntarea dintre cele 2 „blocuri”.
Da , cei care ascultau acest post { inclusiv eu incepand din 16 Decembrie } au fost ” informati ” de asa maniera incat in 21 Decembrie , s-a strigat : CRIMINALULE CE AI FACUT LA TIMISOARA ?!!!!!!!! Datorita acelor ” informatii ” Ceausescu a cazut insa…acele „informatii ” au fost asa cum bine sti doar…bomboana de pe coliva comunismului romanesc care …oricum era stabilit sa dispara de pe harta Europei . Pacat de atitia oameni ucisi doar pentru ideea d e …revolutie , pentru ca azi , sa ajungem sa regretam acel regim ….unii dintre noi fireste .
E un subiect destul de interesant războiul rece! Mulţi tind să acuze de „jocuri de culise” doar un bloc dintre cel capitalist şi cel comunist, dar aici au fost „aşi” şi sovieticii, dar şi americanii. Şi-au făcut „numărul” şi KGB-ul, dar şi CIA-ul şi celelalte servicii secrete ale celor două „superputeri”. Însă, învingătoare a ieşit SUA. Dar asta n-o face deloc „inocentă”. La câte lovituri de stat au fost „orchestrate” de CIA, mi-e greu să cred că nu s-au implicat şi la noi.
Cu toate acestea, eu mă bucur că a căzut comunismul. Chiar dacă România post-comunistă nu-mi satisface aşteptările, ba dimpotrivă, măcar am dreptul să-mi exprim nemulţumirea. Uite, sunt liber să scriu asta pe blog fără să mă tem de „repercursiuni” şi asta este un plus, alături de multe altele, faţă de perioada comunistă şi contează extrem de mult. 🙂
Ma bucur cand aud recomandari de filme care merita vazute. Multumesc. Cand prind un timp prielnic … caut sa il vizionez.
Cat despre Coreea de Nord, am vazut recent un reportaj direct de acolo, facut de niste americani carora li s-a permis accesul pt reportaj, insa sub ochii lor mai ascutiti decat ai unui vultur. Cunoscand viata de aici, nu as reusi sa traiesc acolo.
Poate tocmai de asta le este interzis să urmărească emisiuni radio sau TV din străinătate. Nici un om cu scaun la cap n-ar alege Coreea de Nord dacă i s-ar da de ales între ea şi alte ţări democratice, fie ea şi România…
Îmi amintesc foarte bine de acele vremuri. Ascultam alături de tatăl meu mai multe posturi străine şi aşa mai aflam anumite adevăruri ce ne erau ascunse de regimul de atunci. Cât despre sitaţia din Coreea de nord… vai de ei, săracii. La cât au fost de „spălaţi pe creier”, nu ştiu dacă-şi vor mai reveni vreodată….
Numai bine!
Alex, îti împartasesc scepticismul(pesimismul?!) despre Coreea de Nord, caci am fost în cea de Sud acum 4 ani…
@Alex Într-adevăr, în România comunistă situaţia a fost cum a fost, dar în Coreea de Nord este sub orice critică. Drepturile omului sunt încălcate cu atâta cruzime… Este inadmisibil ce se întâmplă în acele locuri! Totuşi, să sperăm că lucrurile se vor schimba în viitor. Istoria a arătat că dictaturile nu dăinuiesc prea mult timp şi aşa va fi şi aici, oricât de mult s-ar împotrivi un Kim Jong-un.
Numai bine!
Théo, îmi permit sa te-ntreb: ai citit „1984” de George Orwell în care a folosit celebra fraza „big brother is watching you!”?… Romanu’ a fost scris la sf anilor 1940 si reflecta fidel realitatea concreta din România în deceniile comunismului, iar despre situatia la fata locului:”Orizonturi rosii” de Ion Pacepa…”o tempora, o mores!” 😦
Am auzit şi citit de foarte multe ori despre această carte a lui Orwell. Cam îi ştiu ideile, dar, din păcate, încă nu am citit-o. Este însă pe „lista” mea de foarte multă vreme. 🙂
Cât despre „Orizonturile Roşii” ale lui Pacepa, pe aceasta am răsfoit-o pe îndelete şi am aflat destul de multe lucruri interesante, numai că mă tem să nu le fi „înflorit” Pacepa pe ici, pe colo. 😀
ah, mi-am reamintit de-un alt roman-cult de SF:”Fahrenheit 451″ de Ray Bradbury, devenit si film în regia lu’ François Truffaut, despre regimul totalitar si „involutia” sociala, unde nu mai exista nici-o valoare umana…
Nu am citit cartea, dar am văzut filmul. Îl recomand. 🙂
@Melanie Woauuuuu Fharenheit 451 …adica temperatura la care s e aprinde si arde hartia !!!! De unde si mai ales cand , sa fi citit saracu Teonymus aceasta carte sau sa vada filmul lui Truffaut ?! Pana si eu uitasem de ea pana sa reamintiti dvstra titlul ei . Apropo , felicitari pentru exceptionala victorie a Frantei d e aseara desii…daca mai dura vreo douazeci d e minute …….. 😉
După cum am spus mai sus, nu am citit cartea, dar am văzut filmul lui Truffaut şi mi-a plăcut. 🙂
merci pentru felicitari, da’ nu-s „microbista” si nici „patriotarda”… 🙂 idem-asisderea tot anturaju’ meu francez… c’est grave, Docteur?!… 😉
Cum , pe bune n-ai citit ” 1984 ” …. tocmai dumneata ? Nu l-ai citit pe Orwell ? Pacat ….Poti incerca sa recuperezi urmarind filmul d e desene animate „Ferma animalelor ” , dupa acelasi Orwell deoarece , este si amuzant pe undeva si te ajuta sa intelegi mai usor ce-a dorit tipul sa spuna . Nu uita : ” o imagine face cat o mie d e cuvinte ” . Cat despre maculatura lui Pacepa……ai fost perspicace : Pacepa ” a inflorit ” la greu si nu doar pe ici pe colo .
Nu e doar Orwell, nu am citit eu şi pe mulţi alţii, deşi nu-mi sunt „străini” ca nume, idei sau chiar şi biografie în cazul unora. La cât de multe cărţi bune s-au scris, nu cred că mi-ar ajunge o viaţă să le citesc pe toate. Iar eu încerc să mai şi „trăiesc”, nu să stau doar printre cărţi, deşi la prima vedere nu pare o idee „rea”. 🙂
Cunosc şi „Ferma animalelor” şi am văzut şi frânturi din film în copilărie, când se mai dădea la TV. Când am mai crescut, m-am prins şi ce vroia Orwell să transmită prin intermediul acelor „personaje” neobişnuite. „Fireşte”, nu am citit şi cartea…
Regret că în copilărie nu am avut o bibliotecă care să-mi fi permis să-mi îmbogăţesc orizontul cu tot felul de opere. Acum aş putea să fac rost de orice carte doresc, dar nu prea pot să fac „rost” şi de timp şi uite cum am liste care tot aşteaptă să fie „onorate”…
Ce sa-ti fac onorabile daca ai crescut …in varf d e munte 😉 🙂 🙂 🙂 ?! Nu-i probklema stai linistit . EU l-am citit pe Orwell deoarece era …la moda . Realizezi ce-nsemna in ’89 sa citest o carte pe care ai facut-o rost ” pe sub mana ” ? Rusinea rusinilor pentru cultura romaneasca ! N-ai s a ma crezi insa , ” Cel mai iubit dintre pamanteni ” trei volume , le-am citit din seara de sambata pana duminica seara deoarece atunci trebuia sa le inapoiez binevoitorului ce mi le facuse rost . Bai esti nebun ??? 😡 Erau carti aparute sub egida BIBLIOTECA PENTRU TOTI !!!!!!!!! 😡 Anii dintre ’86 si ‘ 89 au fost rusinea culturii romanesti . Am fost martor cand dintr-o biblioteca situata in centrul Bucurestiului { ” Mihail Sadoveanu ” s e numea } , niste tovarasi alegeau si incarcau in masina de serviciu unele carti ce urmau sa mearga la topit . RUSINEEE !!! Atunci chiar n-am stiut cum s a reactionez …in afara ijuraturii { printre dinti fireste } d e rigoare dar azi la treizeci de ani de atunci…nu ma abtin si strig iar RUSINEEE !!! ” 1984 ” l-am citit in opt ore , deoarece la ora 15 cand intram de servici ….trebuia s-o inapoiez daca vroiam sa ma mai lipesc si-altadata ! „Orizonturi Rosii ” a lui Pacepa{ pe care am cumparat-o prin 2000 simplu si civilizat } …aia prin ’88 toamna , am imprumutat-o de la American Library si m-am amarat vreo doua saptamani s-o citesc iar cand am reusit s-o inteleg cat d e cat….m-au sunat aia d e la Biblioteca Ambasadei Italiei la Bucuresti sa ma anunte ca …o au disponibila si pentru mine . Deci asta chiar am citit-o si rascitit-o in….trei limbi !!! Stai linistit onorabile , ai toata viata inaintea dumitale si …. dac-o vrea Dumnezeu vei citii tot ceea ce-ti doresti …cand doresti .
În anii comunişti, poate şi din lipsă de alte forme de „distracţie” 🙂 , se citea mai mult decât acum şi acesta este un plus al acelei perioade. Acum mulţi cresc şi se laudă chiar că nu au citit niciodată o carte cap-coadă din proprie iniţiativă şi e păcat.
Aţi trăit şi dvs. ca Marin Preda, că tot l-aţi amintit aici. 😀 El spunea la un moment dat că era nevoit să citească opere în timp „fulger”, uneori chiar pe banca de lângă librărie…
Apropo de „Cel mai iubit dintre pământeni”. Romanul făcea parte din programa pentru clasa a XI-a şi mi-a luat vreo 3 zile să-l citesc. Faptul că dvs. l-aţi terminat doar într-o zi, mi se pare într-adevăr o „performanţă”. 🙂
Mi-a plăcut mult acel roman. A meritat timpul. Printre altele, am înţeles şi eu de ce, chiar în anul în care a apărut acea carte, Preda a murit în condiţii „suspecte”. La câte a scris acolo, nici faptul că-l chema Marin Preda nu l-a scăpat…
Nu-i treaba mea sa analizez conditiile in care a murit Marin Preda . Oricum tot zgarcit si el si familia sa , ca orice oltean ! Initial avea o cruce …de doi lei , o cruce pe care d e obicei o intalnesti pusa la capataiul amarastenilor . L-am terminat intr-o zi deoarece …n-am avut de ales . Chestia tare sti care e ? Chestia tare este ca atunci cand am inapoiat cartea in acel timp demn d e ” performanta „…le-am dat alora citate si nu doar un rand doua ci …capitole intregi , capitole care-mi placusera , d e i-am lasat p-aia masca …ca la dentist frate !!! Atentie cea despre care-i vorba , cea care-mi imprumutase cartea era insasi doamna Ruxandra Crisan custode la Biblioteca ‘ Mihail Sadoveanu ” si daca p-aia am lasat-o masca ….iti poti inchipui ce impresie i-am facut celui care urma la lecturarea respectivei carti 😉 iti dai s eama c e moaca a facut atunci si …mai ales c e moaca a facut dupa ce a citit cartea si-a observat ca citattele erau foarte precise…la virgula 🙂 🙂 🙂 . Onortabile iti urez o noapte cat mai linistita in continuare . Ma retrag insa…nu pentru a-l urmarii emisiunea lui Radu Banciu ci pentru a sarbatorii impreuna cu un vecin al meu si musafirii sai sositi in vizita la el tocmai din Franta , victoria echipei Frantei impotriva Elvetiei la Campionatul Mondial din Brazilia . Casa in care locuiesc este la doar patru metrii distanta d e a vecinului care in ciuda faptului ca mai picura cateodata a scos TV-ul in curte ….urla francezii d e zici ca le da cineva melci cruzi frate !!! Vive la France onorabile si …onoare muncii 😉 !!!!!
Cu o astfel de memorie, sper că nu i-aţi speriat pe acei indivizi în aşa măsură încât să se întrebe dacă nu cumva faceţi parte dintre cei cu „urechile lungi”, ca să fac o glumă în tonul cărţii lui Preda. 😀
Există multă tragedie în acea carte, dar şi destul umor, aşa cum ne-a obişnuit Marin Preda. Cât despre faptul că ar fi fost „zgârcit”, eu aşa ceva nu am auzit despre autorul „Moromeţilor”. Mai degrabă despre Sadoveanu, fiindcă tot aţi spus că biblioteca îi purta numele, se spunea că ar fi fost „zgârcit”. În fine, asta nu le „ştirbeşte” opera…
Fiindcă aveţi „rădăcini” italiene, ar trebui să sărbătoriţi victoriile Italiei, nu pe ale altora 😀 . A, am uitat, din nefericire, Italia a „încasat-o” astăzi de la Costa Rica. 🙂
Si la ce mi-a folosit acea memorie ? Poate unde mi-a permis sa urmez cursurile unui liceu , facand balet intre cursuri de zi , FF si seral in rest….. Azi imi foloseste sa-mi reamintesc cu claritate unele intamplari din trecut insa , acesta imi serveste doar mie . Mihail Sadoveanu n-a fost un zgarcit ci doar un arivist deoarece s-a folosit de mormantul fiului sau pentru a ajunge unde a ajuns , adica in guvernul Romaniei si-n Prezidiul MAN si eventual un avar caci , este arhicunoscut faptul ca pentru simpla sa prezenta la o emisiune radio cerea bani grei pe atunci . Fireste ca , sunt mai mult decat d e acord cu dumneata ca asta nu-i stirbeste cu nimic opera . Referitor la „radacinile italiene „…dupa atatia ani s-a cam ales praful d e ele iar atunci cand am fost in SIcilia pentru a cauta eventuale rude ale bunicii mele { evident credeam ca-s niste pricopsiti si ma voi lipi si eu d e …ceva acolo 😡 } n-am mai descoperit decat un var insa…de-a cincea spitza iar ala …. era mai amarastean decat mine . Fotbalul nu m-a interesat niciodata onorabile . Daca am jucat fotbal in viata mea , a fost ….deoarece asta insemna un magnet pentru lipeala de fete in rest , singurele sporturi pe care le urmaresc intotdeauna , sant cele din atletica grea , iar ….ping-pong 😉 asi fi in stare sa joc si-o saptamana fara sa ma plang !
Se zice că zgârcenia lui Sadoveanu era „proverbială”. De pildă, unul ca Păstorel Teodoreanu, fratele autorului romanului „La Medeleni”, i-a dedicat cândva următoarea epigramă: „De-ar fi sa mori/ Cum ar fi cazul/ Sa nu-mi lasi bani/ Sa-mi lasi obrazul/ Sa-mi fac din el bocanci”. Presupun că avea şi de ce să scrie asemenea versuri. 😀 Dar repet, astfel de „picanterii” nu au legătură cu opera scriitorului.
Dacă e vorba despre Sicilia, este de înţeles. Nu întâmplător aici s-a născut celebra mafie italiană. Sicilia este cea mai săracă regiune a Italiei.
Cât despre sport, mie îmi plac aproape toate, mai puţin cele violente şi rugby-ul sau fotbalul american. 🙂
Am ajuns pe-aici întâmplător şi am citit, fireşte, şi comentariile. Domnule Marian, veţi fi citit pe ruptelea, cum spuneţi, dar siluiţi sintaxa limbii române la greu. Precum şi gramatica. La fel cum schilodiţi şi regulile de folosinţă ale punctelor de ortografie şi de punctuaţie.
Cam ruşinos, nu? Pentru un om împătimit de cuvinte şi lumea lor.
@Eva Fara suparare stimata doamna insa , eu n-am fost nici profesor d e Limba si Literatura Romana si nici vreun absolvent d e ” Litere ” , ci doar un fost { ca acum sunt …pensionar } muncitor , adica am facut parte din acea clasa sociala atat de batjocorita in ziua d e azi d e catre …unii . ” Ce ma , c e ai muncit pentru mine ” ? Imi pare al dracului d e rau ca nu ne putem afla fatza in fatza , pentru a va face oarece demonstratii de gramatica sa va arat ce bine stapanesc sintaxa limbii romane , atunci cand …. cu deosebita placere , am sa va trimet moderat !!! Aici n-o pot face ” multumita ” cenzurii amicului Teonymus care , tine la heghemonicul sau 😡 din fericire pentru dumneavoastra , pe care va salut cu mult respect . Lamuriti-mi rogu-va o….nelamurita 😉 : cine v-a invatat s a faceti copii ? Moderat ? Cam rusinos , nu ?
V-aţi abţinut, dar tot v-au scăpat anumite lucruri pe care nu le pot trece cu vederea, aşa că am mai moderat puţin.
La mine contează ideile şi faptul de a ne face înţeleşi. Eu înţeleg tot ce scrieţi, aşa că prefer să nu fiu un „grammar nazi”. Să fim serioşi acum, aici nu e blogul „Academiei Române”. Este un blog personal în care încurajez pe fiecare să se exprime cum poate şi cum ştie.
Sunt sigur că şi din cei mai mari scriitori, unii au mai făcut câteodată, din neatenţie, mici greşeli gramaticale, că doar nimeni nu este perfect. De aceea există şi corectori care „curăţă” manuscrisul înainte de tipărire.
Vă înţeleg perfect frustrarea. Am cunoscut-o şi eu cu câteva zile în urmă, din cauza „troller-ul” „6000 şi ceva”. Dumnealui/ei mi-a atras atenţia că fac greşeli gramaticale (fără să-mi dea măcar un exemplu) şi ironia era că în acele rânduri în care mi s-au adus aceste „acuzaţii”, am găsit eu vreo 3-4 astfel de greşeli…
Desigur, nu este şi cazul Evei. Comentariul dumneaei este fără cusur. Apreciez că, dacă tot face astfel de observaţii, măcar are şi cu ce. 🙂
Teonymusule …abia acum am inteles si eu cu adevarat ce-i ala , grammar nazi insa….chiar nu-i pot intelege fratele meu 😡 !!!! Vor sa faca educatie sexuala …sa spuna din start fratioare si fie le-o fac eu personal { fireste daca-mi permite cenzura dumitale } , fie le indic adresele unor bloguri specializate in asa ceva ! Vor sa citeasca ceva scris academic , corect gramatical , din toate punctele d e vedere atunci { intreb si eu, nu dau cu huideo } , pentru c e nu viziteaza si mai ales nu comenteaza pe blogurile lui Horia Roman Patapievici , Gabriel Liiceanu sau Andrei Plesu si se baga in ciorba cuiva doar d e dragul de-a o acri ? Chiar daca aici la matale acasa …nu este blogul Academiei Romane ….ar cam fi cazul ca aceasta doamna Eva { culmea ironiei , se numeste Eva exact ca vecina de pe Orastie 73 care a murit alaltaieri de …nervii capului , ca era constipata d e vreo saptamana 😉 } , sa stie ca pe bloguri , pe orice fel de bloguri , cei ce le viziteaza si mai si comenteaza postarile apropitarilor , o fac nu pentru a-si pregati vreo licenta { fara vreo conotatie stimabile 🙂 } , ci pentru a-si omora plictiseala si poate singuratatea . Poate amicii virtuali pe care si fac cu ocazia vizitarii respectivelor bloguri….inseamna foarte mult pentru acei anonimi , deoarece …. cred ca sunt printre putinii , suficient de naiv pentru a-mi dezvalui varsta , ocupatia , locatia si…multe altele fara sa ma ascund in spatele unui nick oarecare .Culmea este ca , nici n-o pot descoperii { ca am incercat s a fi sigur } pentru ai transmite salutarile si dorinta nestavilita , de a o reintalnii cat mai curand a ….stramosilor domniei sale ! Deja m-am invatat : daca-i colorat nick-ul , dau click pe el si …ma duce la adrisant sa-i tot zic de dulce sa ma tina minte dar, dinsa …e desteapta , e mai anonima decat esti dumneata onorate Teonymus . Sa sti stimabile ca…mai bine nu foloseai moderarea , mai ales ca…am fost , mai mult decat politicos , vis a vis de aceasta , atat de culta in cap doamna EVA !
Eu înţeleg această grijă pentru gramatica limbii române, dar într-un alt context. E obligatorie la şcoală, la lucrări şi la examene, în scrierile oficiale etc. Dar nu este „obligatorie” şi pe blogul meu. Aici, eu îi încurajez pe toţi să-şi exprime părerile aşa cum pot ei mai bine. Atât timp cât se fac înţeleşi, pot să închid ochii în faţa acestor detalii.
Pe de altă parte, nu trebuie să ne comportăm de parcă gramatica ar fi o „ştiinţă exactă”. La câte modificări se fac din acest punct de vedere, s-ar putea ca până şi tu, cel care-i critici pe alţii, să greşeşti. De pildă, eu refuz cu încăpăţânare să scriu „nicio” în loc de „nici o”. Aşa am învăţat că este corect şi nu-mi schimb scrisul după cum le taie capul celor din „Academia Română”.
E frustant să văd cum un astfel de „grammar nazi” (vorbesc în general, nu mă refer aici la doamna/domnişoara Eva, fiindcă n-o cunosc) ignoră toate ideile unor anumite discuţii din cauza unei virgule, unui semn de punctuaţie nelalocul lui etc. E ca şi cum m-aş uita eu la diverse formule fizice şi singurele observaţii pe care le-aş avea ar fi că semnul egal e pus prea jos, linia de fracţie este prea scurtă, cifrele care indică ridicarea la putere trebuiau scrise în format mai mic etc. etc.. Ce importanţă au astfel de „bagateli”, din moment ce mesajul a fost înţeles? Nu e ca şi cum cel criticat va avea o „revelaţie” şi datorită ţie, îşi va însuşi normele limbii române. Dimpotrivă, rişti ca tu să-ţi „însuşeşti” câteva „vorbe de duh” ale acestuia. 😀
Evident, asta nu înseamnă că încurajez analfabetismul. Dar chiar nu este cazul dvs. aici…
Rogu-te onorabile …scuza-mi iesirea insa…chiar m-a suparat aceasta …”doamna ” 😡 ! Daca mai revine …poate o binevoii sa-mi raspunda la o intrebare mai mult decat legitima : care-i baiul fa doamna 😡 ??????????????????
@Eva Care-i baiul , FA DOAMNA ????????????????