Bacalaureatul şi sindromul victimizării

Am discutat în mai multe rânduri despre slăbiciunile sistemului de învăţământ din România. Lipsa unor condiţii optime pentru studiu în unele şcoli, programa, de multe ori absurdă, existenţa unor „pedagogi de conjunctură”, toate acestea le-am cunoscut pe propria piele. Dar mi se pare lipsit de realism să dai vina pe alţii că n-ai reuşit să iei notă de trecere la un examen precum Evaluarea Naţională sau Bacalaureat. Să fim serioşi acum, „capacitatea” şi „bacul” nu sunt „olimpiadă”! Nivelul de dificultate este unul mediu. Doar simplul fapt că ai pierdut atâţia ani în băncile unei şcoli ar trebui să fie de ajuns să iei măcar un 5 (sau 6, cât se cere la „bac”)…

Văd că deja au început veşnicele discuţii despre rezultatele proaste la examenele de sfârşit de ciclu şcolar. Citesc o ştire cum că zeci de părinţi au protestat în faţa unei şcoli din Bucureşti pentru că odraslele au luat note mici la Evaluarea Naţională. Printre altele, un părinte se plânge reporterilor că elevii „au fost depunctaţi pentru că li s-a cerut măsura versurilor”, când ei erau „obişnuiţi să dea măsura poeziei sau a strofei” (sursa). Grav, nu-i aşa? Cum a îndrăznit Ministerul să-i pună pe aceşti copii să gândească?

aEw6R3e_700b_v1

Cred că ar trebui să le ceară cineva unor astfel de părinţi să ia în calcul şi posibilitatea ca odrasla lor să nu fie „cel mai cel” dintre toţi, oricât de mult se străduiesc ei să le bage în cap asta…

4435033_460s

Şi încă nu s-au afişat rezultatele finale de la examenul de Bacalaureat. Să vedeţi şi acolo scandal. În anii trecuţi, unii părinţi au ajuns să dea vina pe camerele video pentru eşecul copiilor lor. Deci, au protestat împotriva lor, pentru că le „intimidează” odrasla… Mă întreb cum de nu cer aceşti părinţi şi renunţarea la supravegheatori, ca elevii să dea „bacul” acasă sub „supravegherea” lor, pentru ca să nu mai fie „intimidaţi”? Sau, mai bine, cum de nu cer renunţarea la Bacalaureat?

4089010_700b

Poate par prea dur, dar astfel de părinţi sunt inconştienţi. Când copilul tău, care a „tocit” atâţia ani papucii până la şcoală şi înapoi, n-a reuşit să ia măcar o notă de trecere, degeaba cauţi vinovaţi în altă parte, principalul vinovat te aşteaptă să-l priveşti în oglindă. E vina ta chiar şi în cazul în care pe copil, pur şi simplu, nu-l duce capul. Decât să-l fi obligat să urmeze un liceu, chiar o facultate, să facă lucruri pentru care n-a fost „chemat”, mai bine l-ai fi ajutat să-şi dezvolte aptitudinile sale, aşa sărace cum sunt. Şi ce dacă ar fi ajuns un zidar, un strungar, drujbar sau altceva decât ai aşteptat de la el? Ce mai contează dacă pe el asta-l face fericit şi, pe deasupra, îşi poate câştiga astfel pâinea? De când e „obligatoriu” ca toţi să aibă o diplomă de bacalaureat, o facultate?

Aşa că eu găsesc această isterie a rezultatelor proaste de la Bacalaureat ca lipsită de sens. Cum ar fi să mă plâng acum că n-am casa mea, maşină… Dacă n-am bani, de unde să am toate acestea? Aşa şi aici, de ce se condamnă rezultatele proaste din moment ce acei elevi n-au un coeficient de inteligenţă care să-i ajute să treacă de acest examen? Pentru că asta este explicaţia cea mai raţională pentru cei care iau sub nota de trecere. Cât despre cei leneşi şi indiferenţi, aceştia îşi merită soarta…

Din fericire, pe pământ există loc pentru toţi: atât pentru cei mai inteligenţi, cât şi pentru cei mai „săraci cu duhul”. Este foarte important ca cele două categorii să fie integrate conform aptitudinilor sale. Însă, diplomele pe bandă rulantă, de multe ori obţinute prin metode „neortodoxe”, duc la inversarea rolurilor, care nu face bine nici uneia dintre părţi. Şi tot noi, cei care facem „presiuni” de „dragul” odraslelor noastre, ne mai mirăm apoi de ce nu merge nimic în ţara aceasta…

Acest articol a fost publicat în Viaţă și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Bacalaureatul şi sindromul victimizării

  1. tcbianca zice:

    mai degraba poti sa zizi ca daca inainte elevii erau trasi la raspundere pentru notele lor de catre parinti, acum profesorii sunt trasi la raspundere de elevi pentru notele lor 😦

    • Teonymus zice:

      Atunci, ar trebui actualizată acea primă imagine ataşată în postare. 🙂
      Dar există destule cazuri în care elevii, pe undeva, au dreptate. Mă refer aici la acei profesori incompetenţi, pe care eu i-am numit „pedagogi de conjunctură”…

  2. Marian zice:

    Al dracului mai esti frate Teonymus …te doare-n basca : ti-ai luat Bac-ul , ti-ai luat si-o licenta ti se rupe acum de altii !!!!!!! 😡

    • Teonymus zice:

      De parcă „bacul” sau diploma de licenţă ar fi cine ştie ce „uşurare”. Cu ele, fără ele, într-o Românie a anului 2014, te găseşti cam în acceeaşi situaţie…

      • Marian zice:

        Onorabile …din punctul meu de vedere chiar e !!! Am mare oftica ca nepotul meu { adica fiul cel mare al ficei mele …. cea mare } s-a hotarat sa renunte la aceasta recunoastere a capacitatilor sale intelectuale dupa patru ani de liceu . Este hotarat sa s e care din tara asta d e rahat si sa se duca ” afara ” sa munceasca ORICE si ORIUNDE pentru a castiga bani adevarati deoarece zice el ca : ” bacalaureatul , diploma d e bacalaureat in Romania si peste tot in lume ….nu-ti tine d e foame si nici nu-ti plateste taxele ” . Dupa plecarea fiului meu mai mare …aceasta-i alta lovitura care , ma si bucura dar ma si-ntristeaza in acelasi timp . O fi bine , o fi rau….dracu stie ! Atentie , tipul are doar cu doua luni mai putin de 18 ani si daca inclusiv asta s-a hotarat sa se care …..

      • Teonymus zice:

        Are dreptate când spune că diploma de bacalaureat „nu ţine de foame şi nici nu-ţi plăteşte taxele”. Dar dacă tot a urmat cursurile de liceu până acum, păcat de acei patru ani.
        Oricum, prefer astfel de persoane decât pe acelea care n-au nici o treabă cu şcoala, dar îşi cumpără diplomele sau le „fură” prin copiat şi alte metode „neortodoxe”, pentru ca în final să vină să concureze pe piaţa muncii cu tine, care te-ai spetit învăţând atâţia ani de zile…

      • Marian zice:

        Sti ce ma oftica ? Tipul { nepotul meu } a fost atat d e prost in astia doisprezece ani d e scoala incat …n-a copiat in viata lui …nici macar o virgula , s-a bazat doar pe ceea ce a invatat !!! Asta-i ziceam si eu ” Bai omule …ai urmat patru ani liceu ca acum …sa dai dracului acesti patru ani ? Cine dracu-ti mai returneaza acesti ani pe care i-ai irosit ? ” Omului i-a intrat in cap sa plece si eventual sa incerce sa s e inroleze in vreo armata din tara spre care s e va indrepta …stie ca-n acest fel va dobandii mai reped e cetatenia si…evident si o oarecare recunostiinta si recunoastere a sa ca om …asta spre deosebire de ce-i la noi . Culmea este ca …individul te-a citit pe matale , ti-a citit comentariile dumitale referitoare la ” diplome ” si…chiar este d e acord cu ceea ce spui matale . Probabil c-ai si dumneata dreptate ….

      • Teonymus zice:

        Dacă tot a făcut 4 ani de liceu, e păcat să nu dea şi „bacul”. Îl ia, bine, nu-l ia, la fel. Nu are nimic de pierdut din moment ce tot şi-a propus să emigreze.
        Îmi ştiţi prea bine părerile despre armată. Cu atât mai mult nu-i agreez pe „mercenari”. Decât să-ţi murdăreşti mâinile de sânge pentru o pâine, mai bine rabzi de foame. Dar decizia îi aparţine.

  3. Mélanie zice:

    @”De când e “obligatoriu” ca toţi să aibă o diplomă de bacalaureat, o facultate?” – pai chiar asa, de-acord cu-aceasta întrebare retorica-rau… 🙂 Théo, liceu’ si deci bacu’ NU-s obligatorii în Franta, ci doar „scoala”-i obligatorie pân’ la 16 ani…
    * * *
    ah, am tot omis(neglijat!) sa te-ntreb: ce parere ai si cum „vezi” faptu’ ca religia se preda-n scolile PUBLICE din România?… pe când în Franta(si-n restu’ tarilor europene) nu se preda nici macar în scolile private(catolice, în mare!), unde nu-i nici macar „facultativa”(optiune)?!… merci d’avance! 🙂 si-nca una: ce gândesti despre sectele care-au „debarcat” dupa ’90 si-n România, ca martorii lu’ Jehova si mormonii?!… 🙂
    http://myvirtualplayground.wordpress.com/2014/07/02/salt-lake-city-utah-mormon-vatican/

    • Teonymus zice:

      Din câte ştiu, în România religia în şcoli este facultativă/opţională. Dacă părintele doreşte, îşi poate retrage copilul de la aceste cursuri. Deci, din moment ce este la latitudinea părinţilor, nu mi se pare nimic în neregulă.
      De ce reuşesc să strângă adepţi sectele? Din cauza manipulării şi a ignoranţei. Biblia este cea mai răspândită Carte din lume. Rare sunt cazurile în care nu există măcar una într-o familie. Şi chiar aşa să fie, sunt biblioteci şi o sumedenie de căi prin care o poţi cerceta. Dacă tot te consideri „creştin”, ar fi cazul să nu te mai bazezi pe ceea ce spun alţii, ci să mergi direct la sursă. Iar, în toată Sfânta Scriptură nu vei găsi nicăieri că religia poate mântui pe om, ci credinţa în Hristos însoţită de fapte bune. Ori, când cineva vine şi spune sau se comportă ca şi cum confesiunea sa deţine „monopolul” asupra mântuirii, deja a luat-o pe arătură. Dar sunt destui oameni care n-au pus mâna niciodată pe o Biblie şi aşa se explică răspândirea acestor secte, care contrazic flagrant adevărurile creştine…

      • Mélanie zice:

        multumesc pentru explicatii, Théo… acum 2 ani, mi s-a spus ca religia era obligatorie, nu facultativa, ceea ce m-a lasat „bouche-bée”(masca!)… 😀 ref la secte, da sigur ca-i vorba de ignoranta pe toata linia, de unde manipularea la greu… în general, persoane „slabe”(de înger!), care se gasesc în situatii sau circumstante delicate, carente afective, etc la un moment-dat si-asa cad în capcana sectantilor… cât despre Biblie, am studiat-o câtiva ani, aici si-n USA, da’ tot agnostico-atee mi-s… 🙂 am o feblete pentru epistola lui Iacov, câtiva psalmi si cântarea cântarilor: mare poet fuse Solomon… 🙂

      • Teonymus zice:

        Nu numai poet, ci şi un veritabil filosof/gânditor a fost Solomon. Îmi plac enorm Pildele sau proverbele sale şi Eclesiastul… 🙂

    • Marian zice:

      @Melanie Mormonii existau in Romania inca d e pe la 1900 iar martorii lui Yehova cam tot asa . La ” martori ” ma amuza ca s e chinuie sa-si cumpere locul in Rai , iar la mormoni…de fiecare data cand ai intalnesc imi pare rau ca nu-s mai tanar cu vreo douazeci d e ani ….cincizeci d e neveste mi-asi lua !!!!!!!!!! Apropo , cu aceasta ocazie va multumesc pentru postarea d e pe blogul dv.stra referitoare la comunitatea mormona din Salt Lake City . Am vazut ca tipii s e pricep si la altele nu doar la …adunat femei . De exceptie si foto si comentariul si inca o data va multumesc pentru traducerea engleza , fara ea asi fi privit doar pozele . Multumiri cher madamme ! P.S. Despre mormoni si obiceiurile lor a avut inclusiv Conand Doyle o povestire , o nuvela , in care Sherlock Holmes….etc etc ca banuiesc ca nu vi-e straina !

      • Mélanie zice:

        wow, mormoni în România deja cu peste 100 ani în urma?!… I’m simply stunned! 😀 à propos, prefer termenu’ „sotie”, ca „nevasta” rimeaza cu… nefasta! 🙂 ma bucur ca ma cititi în engleza, thanx Sir! 🙂 voi fi folosit mai mult engleza si franceza decât româna pe care sper, vreau sa cred c-o stapânesc înca destul de onorabil! 🙂
        * * *
        P.S. Confirm ca-mi plac Conan Doyle, Agatha Christie si Georges Simenon… 🙂

  4. Dacă s-ar putea schimba ceva, ar fi nevoie de zeci de ani de trudă, cu toți dintre noi. Cu profesorii care iau și ei 5 și sunt aruncați la sate, cu cei care fac lucrurile repezit și fără dedicare. Cu copii care mai dau un like pe facebook, stau pe chat cu nu mai știu eu cine în timpul orelor, care nu au mai citit o carte de ani de zile, care habar nu au cum e să muncești pentru o bucată de pâine sau un loc în care să-ți așezi trupul ostenit sprea seară(la lucrurile pe care le dețin cui îi mai arde de școală?). Eu aveam colegi care așteptau să facă 18 ani ca să le dea tati o mașină și eu mă frământam gândindu-mă că sunt un om în toată firea și că nu am făcut nimic cu viața mea. Ar trebui făcut ceva și cu facultățile care primesc studenți cu 6 la bac(serios? la fizică, acum doi ani când m-am înscris eu la facultate s-a intrat și cu cinci, la buget), care au o plăcere nebună în a acorda diplome care nu valorează nici cât tușul de cerneală folosit. Ar mai trebui făcut ceva și cu vâltoarea aceasta a ,,locului la birou” și a managerului(toată lumea se numește manager acum). Într-o zi primisem o cerere de prietenie, un oarecare tip, și la locul de muncă îi apărea așa ,,Manager la Acasă”, am fost dată pe spate, desigur și am râs. Trebuie făcut ceva și cu angajatorii care încă nu înțeleg foarte bine multe posturi și fac o încâlceală teribilă neținând cont de aptitudinile unui om și de faptul că acesta ar putea realiza lucruri durabile dacă ceea ce este și știe este lăsat să se desfășoare în voie. Ar trebui făcut ceva cu mentalitatea nostră. Facultatea nu e așa la îndemâna oricui, nu e nici o obișnuință, așa cum bine spui în text și sunt de acord cu tine. Dacă nu poți alege altceva, ceva de care oamenii au nevoie și tu le poți răspunde cererilor. Mulți studenți nu au nici în clin nici în mânecă cu facultatea, se luptă doar pentru un loc la buget, o bursă sau un cămin, sau pentru o ședere plăcută prin cluburi. Dar cine se mai gândește la asta atât timp cât ești la facultate, și toată lumea o știe. La final(liceu/facultate) ții o diplomă în mână care nu o să îți arate ce trebuie făcut. Trăim o realitate crudă, într-o lume de toată jena. Bine ar fi să avem un Țepeș înapoi. L-aș ajuta să schimbe lucrurile 🙂

    • Teonymus zice:

      Aşa este! Trebuie reconstruit totul din temelii. Altfel, nu există nici o şansă. De ce? Din cauza tuturor motivelor enunţate în comentariul vostru şi multe, multe altele.
      Trist este că potenţial există, dar ne batem joc de el…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s