City Lights

După cum am menţionat şi cu altă ocazie, anul acesta s-a împlinit un secol de la debutul cinematografic al marelui Charlie Chaplin. M-am bucurat să aflu că TVR 2 marchează acest eveniment prin „Integrala Chaplin”. Graţie acestei iniţiative, am putut să revăd, în fiecare sâmbătă de la 18:30, principalele producţii de lung-metraj ale artistului. 

Chiar şi după 80, 90, chiar 100 de ani, este o încântare să urmăreşti aventurile micului vagabond Charlot. Prin el, Charlie Chaplin a combinat comedia cu tragedia, iar rezultatul a fost unul excepţional. Din acest punct de vedere, l-aş compara pe Chaplin cu un geniu în gastronomie: creaţiile sale sunt pentru suflet cum este ciocolata amară sau dulceaţa de cireşe amare pentru trup (un deliciu absolut în ceea ce mă priveşte 🙂 ).

Am „savurat”, pur şi simplu, capodopera cinematografică „City Lights”, lansată în anul 1931. Într-o epocă în care filmul vorbit se afla în ascensiune, Chaplin a refuzat să recurgă la noua tehnologie, justificându-se: „Cuvintele nu sunt felul micului vagabond de a se exprima. Limbajul corporal ţine loc de cuvinte”. Iar „Luminile Oraşului” îi dă dreptate întru totul. Nu ştiu ce cuvinte ar fi exprimat mai bine trăirile personajelor…

aOqpNY6_700b

„City Lights” a fost filmul preferat al lui Albert Einstein, ceea ce spune multe despre geniul lui Chaplin. Chiar şi după mai bine de 8 decenii de la lansare, acest film rămâne unul dintre cele mai bune din istoria cinematografiei…

Fiindcă tot a venit weekend-ul, vi-l recomand să-l (re)vedeţi. Merită!

Vizionare plăcută!

Acest articol a fost publicat în Filme și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s