Ieri, când scriam despre prejudecată, mi-am adus aminte de filmul „12 Angry Men”. Ştiu că există şi un „remake” lansat în 1997, dar vă recomand originalul regizat de Sydney Lumet în 1957.
„12 Oameni Furioşi” este un argument solid că nu ai nevoie numaidecât de un buget care să depăşească o cifră cu n zerouri, efecte speciale, locaţii de filmare dintre cele mai „strălucitoare”, o distribuţie cu sute de actori etc., pentru ca să realizezi o capodoperă cinematografică. În primul rând, ai nevoie de un scenariu genial. Un regizor bun şi nişte actori desăvârşiţi vor şti să-l pună în valoare. Această „reţetă” a funcţionat magistral în acest caz.
Cea mai mare parte a peliculei a fost filmată doar într-o simplă încăpere. Şi totuşi, filmul lui Lumet m-a ţinut cu sufletul la gură cum rareori mi s-a întâmplat urmărind „blockbusterurile” de astăzi. Această incursiune în psihologia umană, pornită de către personajul interpretat de Henry Fonda, a fost un deliciu pentru mine!
Vă recomand acest film clasic! La câte filme scumpe şi proaste ne propune în fiecare an Hollywood-ul, „12 Angry Men” este ca o oază pentru cinefilul anului 2014…
P.S.: ieri, în secţiunea comentariilor, a fost ridicată problema poziţiei pe care ar trebui să o luăm în faţa prejudecăţilor semenilor noştri. Mi-a plăcut soluţia propusă de către „12 Angry Men” în acest sens…
@”Vă recomand acest film clasic!” – filme-cult, mitic, legendar, revazut recent… ca si „Casablanca” de care nu ma „satur” de ani! 🙂 voi fi preferat din totdeauna calitatea, nu cantitatea… 😉
Am văzut şi eu Casablanca, Pe aripile vântului, filmele lui Hitchcock, câteva dintre marile producţii în care au apărut actori ca James Stewart, Cary Grant, Paul Newman, Audrey Hepburn ş.a.m.d. şi am descoperit în ele ceva ce nu mai găsesc în cele de azi.
Din păcate, nu (prea) se mai fac astfel de filme…
Am vazut remake-ul din ’97 insa , poate unde al vazusem deja originalul din ’57 al lui Lumet , acesta nu mi s-a mai parut la fel d e stralucit . Diferente minore si totusi imense . Jack Lemmon in rolul lui Fonda din 57 si …cred c-a fost si ultimul rol al sau deoarece in 2000 parca …. a plecat sa moara nitel . Un subiect simplist , tern as putea spune , plictisitor chiar , la o prima vedere insa , devine absolut genial si minutios exploatat de Lumet prin jocul exceptional al celui care s-a numit Henry Fonda ….juratul nr.8 . Nu mi s-a parut un film spectaculos insa tipologia fiecarui individ ce are un rol oarecare in film , modul cum Lumet prezinta cele mai mici defecte ale respectivilor indivizi , prejudecatile lor , orgoliile fiecaruia dintre ei dintre cei 11 oameni ce tin in mainile lor soarta unui alt om , face cat o mie de alte filme in care interpret principal este Bruce Willis ! Zici matale ca ai vazut ” Casablanca ”…. ce ti-a placut in afara melodiei sau a frazei de final ? Te anunt cu respect ca Ingrid Bergman …avea un abces la o masea si din acest motiv s-a cautat s-o filmeze din cele mai avantajoase pozitii . Stai linistit ca nu era chiar atat d e frumoasa precum s e spune…sau cel putin nu-mi prea placea mie 😉 ! Nu s e mai fac a stfel d e filme deoarece …sant prea multi dintr-astia ca dumneata care …adora filmele asiatice . 12 oameni furiosi ? Eu iti prezint 12 oameni fericiti , frumosi si plini de talent desi….tipii sant mormoni 😡 ! Este vorba despre The Willis Clan , niste tipi de care , dupa ce i-am descoperit fara sa vreau pe la American’s Got Talent….nu ma mai satur de ei ! Diferit d e faptul ca-mi sparg capul de necaz pentru ca nu pot intelege cum de arata atat exceptional cea care le-a dat nastere alora 12 { ba esti nebun 12 !!!!!} tipii sant exact asa cum mi-asi dorii si eu sa am o familie si cred ca nu doar eu . Urmareste-i si te vei convinge de adevar si …poate vreuna din doamnele ce -ti viziteaza blogul…ma lamureste …cum dracu de arata aia atat d e misto …dupa ce-a scos din ea atitia insi …dupa 12 nasteri !!! Cred ca are hornul …. casei 😉 cat cascada Niagara !
De obicei, nu prea-mi pierd vremea cu „remake-uri”. De cele mai multe ori, ele sunt făcute mai ales din motive comerciale şi nu se ridică la înălţimea originalului, ba chiar par proaste în comparaţie cu acesta. Desigur, există şi excepţii, dar sunt atât de puţine încât nu se merită „riscul”. 😀
Aţi ghicit! La Casablanca mi-a plăcut mai ales acel cântec şi scena din final. 🙂
Nu este vina filmelor asiatice că nu se mai fac filme ca în anii ’50, ci a „timpului”. Lumea s-a schimbat. La fel cum în pictură, pe vremea lui Da Vinci se picta într-un fel, iar acum la modă este pictura abstractă, modernă, aşa şi aici.
Partea proastă este că, în general, industria filmului american produce ceea ce se cere, deci promovează mai mult „comercialul”, arta fiind plasată în plan secund. Tocmai de aceea m-am orientat spre alte industrii de film, printre care şi cea asiatică faţă de care nu pricep de ce aveţi atâtea prejudecăţi. Că tot am vorbit despre prejudecată, n-ar fi rău să renunţaţi la ele şi să daţi o şansă filmului asiatic. 🙂
Mulţumesc pentru recomandarea muzicală. E bine că mai apar şi astfel de formaţii, că de alde „Pitbull and company” sunt sătul. 🙂
Un film de revăzut, într-adevăr! Tot pe tema discriminării mi-a plăcut foarte mult și „A Time to Kill” cu Matthew McConaughey, pe care ți-l recomand în cazul în care nu l-ai văzut încă. Dar o capodoperă pe tema abordată de tine, îmi permit să consider filmul: „Să ucizi o pasăre cântătoare”, după romanul lui Harper Lee. Cu Gregory Peck în rolul principal, filmul a câștigat 3 premii Oscar și chiar e de excepție.
„Să ucizi o pasăre cântătoare” este, într-adevăr, un film de excepţie. Cât despre „A Time to Kill”, pe acesta nu l-am văzut. Mulţumesc pentru recomandare! 🙂
Filmele copilăriei și adolescenței noastre. Subiecte și interpretări magnifice. Ce vremuri !!!!!!!! 🙂
Eu n-am prins acele vremuri, dar pentru filme ca acesta şi multe alte lucruri care s-au pierdut cu timpul, îi invidiez pe cei care au făcut-o. 🙂