Despre libertate

Mă uitam la imaginile transmise de la locul tragediei din Ucraina şi mă îngrozeam, mă îngrozeam şi mă uitam… Oare ce poţi să mai spui când vezi că aproape 300 de persoane, oameni ca mine şi ca tine, printre care 85 de copii, repet, 85 de copii, au fost ucişi într-o clipă de nişte criminali? Mai spune-mi tu, Putin, cum că Rusia a obţinut Crimeea fără să se tragă nici un glonţ, fără să se înregistreze nici o victimă, mai spune-mi! Pentru ceea ce s-a întâmplat şi se va mai întâmpla în Ucraina, istoria te va ţine minte ca pe cel care a deschis „cutia pandorei”…

Aflu că de ceva vreme şi Israelul a lansat o invazie în Fâşia Gaza, soldată până acum cu peste 230 de palestinieni ucişi, în marea lor parte civili. Privesc şi spre aceştia şi-mi spun precum doamna Roland de Platière în faţa ghilotinei, cu mai bine de 200 de ani în urmă: „O, libertate, câte crime se comit în numele tău!”. Chiar aşa, pentru că dacă-i veţi întreba pe cei din Ucraina, din Orientul Mijlociu sau de aiurea, de ce se bat şi se omoară între ei, printre altele, veţi primi şi acest răspuns: pentru „libertate”…

5751713_460s

Dar oare această „libertate” poate să justifice toate ororile care se fac în numele ei? Poate ea să-i „spele” pe cei care au vărsat sânge nevinovat? Cine crede asta, se va înşela amarnic! Nici o libertate nu te poate „mântui” de păcatele pe care le-ai săvârşit în numele ei. Niciuna! Aşa că nu ai făcut decât să-ţi dai libertatea sufletului/spiritului în schimbul libertăţii trupului. Poate la început nu vei realiza, dar mai târziu vei înţelege că era cu mult mai bine cu un spirit liber…

6977140_460s

Aş vrea să le spun tuturor celor care aduc în fiecare zi jertfe pe altarul „zeului” libertăţii: nu numai că libertatea sufletului face mai mult decât libertatea trupului, dar nici nu depinde de aceasta! Deci, luptaţi mai degrabă pentru libertatea sufletului, pentru că dacă veţi avea această libertate, nimeni nu va putea să v-o răpească, ba mai mult, nici măcar nu va putea să v-o îngrădească! O asemenea libertate nu va cere niciodată jertfe de sânge, nu va înghiţi libertăţile altora, nu va produce „victime colaterale”…

6174635_460s

Nu vă mai lăsaţi orbiţi de material, simplitate şi aparenţe! Mai bine sclav decât un om liber cu mâinile pătate de sânge nevinovat…

Acest articol a fost publicat în Istorie, Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Despre libertate

 1. Ileana zice:

  Nu poate aceasta libertate sa justifice toate ororile care se fac in numele ei 😦 , este strigator la cer ceea ce se intampla in ziua de azi. Felicitari pentru acest articol!
  O seara frumoasa!

  • Teonymus zice:

   Istoria este plină de orori în numele „libertăţii”, aşa cum era ea văzută de „făptaşi”. Dar mă aştept la altceva de la omul anului 2014. Doar poate privi în urmă şi învăţa din greşelile trecutului. Dar nu, omul se încăpăţânează să le repete la nesfârşit…
   Mulţumesc pentru aprecieri! O seară plăcută!

   • Ileana zice:

    Din pacate…ai dreptate. 😦

   • Marian zice:

    Fa bine onorabile si da si matale niscai exemple in acest sens , comiterea de ” orori in numele libertatii ” , poate atunci te-oi crede , pana atunci repet ce i-am spus si doamnei Ileana : ” gresesti sau ….nu sti ce spiu fara suparare ” !

   • Teonymus zice:

    Dar în postare ce am făcut? În afară de ce se întâmplă acum în Ucraina şi Fâşia Gaza, am menţionat şi un exemplu mai „vechi”, dacă aţi fost atent. Printre mulţi alţii, este şi cazul doamnei Roland, victimă a revoluţiei franceze.

   • Marian zice:

    Onorabile…fara suparare dar ” exemplele ” pe care le-ai dat …nu-s exemple serioase ! Adica …ce vrei sa spui matale , ca aia din Gaza …aia lupta pentru libertate ? In numele libertatii au matrasit acei trei tineri israelieni ? Vrei sa spui ca Hamas atunci cand expediaza cate-o racheta { de regula sant cate cincisprezece intr-o ” katiusa ” } catre Israel ….aia au grije sa stie toata lumea ca fac asta …in numele libertatii ? Javrele astea imbracate in uniforme militare FARA INSEMNE ALE UNUI STAT ANUME si innarmati pana-n dinti care taie si spanzura la mai putin de o mie de kilometri d e granitele noastre ….PE TERITORIUL UNUI STAT SUVERAN { nu ca nu merita ucranienii asa ceva ….Doamne fereste 😡 }….astia lupta pentru libertate ? Acest avion pe care nimen nu recunoaste ca l-a doborat { rusii au mai facut o trebusoara din a sta …cu ceva timp in urma insa atunci era vorba despre un avion sud corean } …acest avion , a fost doborat in numele carei libertati ? Si apropo de inventia domnului Josepf de La Gouillotin…cine-i tipa aia care ziceai ca s -a bucurat d e binefacerile acestei masinarii care avea de fapt un scop….UMANITAR !? Mi-este elne sa dau ” sarce pe goagal ” la ora asta asa incat….lumineaza-mi matale nestiinta . Je vous remercie mon cher Teonymus 😉 !

   • Teonymus zice:

    În mintea lor, cei din Gaza, din Ucraina, de oriunde în altă parte, luptă pentru „libertate”. Aţi vorbit despre palestinieni. Aşa este, actele lor teroriste, de regulă organizate de Hamas, sunt de nejustificat. Dar cum rămâne cu riposta israeliană? Negaţi lupta pentru „libertate” în cazul palestinienilor (şi aici este într-adevăr discutabil), dar oare puteţi să mai negaţi lupta pentru libertate a Israelului? Şi cum în cadrul acestei lupte cad civili, mor copii palestinieni, oare toate acestea nu pot fi trecute în dreptul „ororilor”?
    Aţi cerut exemple pentru cazuri de orori făcute în numele libertăţii. Eu zic că acestea sunt de ajuns, dar dacă insistaţi, ca să nu mă adâncesc prea mult în istorie, pot să o iau de la revoluţia engleză din secolul al XVII-lea, la cea franceză din secolul al XVIII-lea, la revoluţiile, războiul civil american şi războaiele de unificare statală italiană şi germană din secolul al XIX-lea, revoluţia rusă de la începutul secolului XX, războaiele mondiale, genocidurile din secolul trecut, „epurările etnice” din fosta Iugoslavie etc. etc.. Toate aceste exemple au consemnat, cel puţin izolat, cazuri de orori, iar libertatea era în mintea majorităţii (fiindcă au mai existat şi oportunişti sau „psihopaţi”) celor care au luat parte la ele. Şi în cele mai multe cazuri, chiar era vorba despre acea libertate reală, fără să fie trunchiată de subiectivism cum se întâmplă astăzi în cazul separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.
    Cine a fost doamna Roland? Soţia ministrului de interne din vremea perioadei girondine a revoluţiei franceze. A fost o femeie influentă şi foarte apreciată în epocă, după unii- sufletul mişcării şi guvernării girondine.

   • Marian zice:

    Nici macar in mintea turbatilor aia din Gaza …nu se face o astfel de confuzie , intre libertate si ….dreptul de proprietate asupra unei bucati d e pamant care….oricum le-a apartinut , iar aia din Ucraina { separatistii } cu atat mai putin . Despre ce libertate vorbesti stimate prieten atunci cand pomenesti numele Israelului ? Sunt mai mult decat de acord cu matale ca , atunci cand din pricina unor confruntari mor multi oameni de-odata si mai ales cand printre morti exista si copii , este vorba despre o oroare insa de aici si pana a te lamenta ca aia au murit pentru libertatea pentru care se luptau unii…. este totusi cam mult onorabile .Nici macar madamme Roland n-a murit pentru libertate ! A fost condamnata la ghilotina deoarece era { asa cum spui inclusiv dumneata istoricul } o girondina ce avea oarece neintelegeri si ea si barbatu-sau cu jacobinii . Ce doar ea si sotul ei au ramas fara cap in Franta acelei perioade ? Aminteste-ti de Ludovic al XVi si Maria Antoanetta plus copii lor …..

   • Teonymus zice:

    Desigur, libertatea poate fi, în unele cazuri, un motiv secundar. De pildă, în cazul statului Israel, dincolo de disputa privind proprietatea asupra acelui teritoriu, ofensiva lor din Fâşia Gaza poate fi interpretată şi ca fiind pentru apărarea libertăţii lor sau înlăturarea ameninţărilor la adresa ei. Deci, până la urmă tot ajungem la conceptul de libertate (şi securitate).
    Nici nu am zis că doamna Roland ar fi murit pentru „libertate”, ci că uciderea ei a fost făcută de către alţii în numele libertăţii. Aşa o vedeau ei pe ea, ca fiind o „piedică” în calea libertăţii lor, la fel cum i-au văzut şi pe regele Ludovic al XVI-lea şi pe Maria Antoaneta. Doar despre libertate vorbea propaganda lor oficială. Dar aveţi în vedere că eu când spun „libertate”, încerc s-o prezint din punctul lor de vedere. Asta nu înseamnă că aş fi de acord cu ei, ci că încerc să surprind faptele din mai multe perspective.

  • Marian zice:

   @Ileana Gresesti sau….nu sti ce spui , fara suparare !

   • Ileana zice:

    Nici eu si nici Teonymus nu am gresit. Domniile voastre ati gresit sau a-ti scris intentionat? (spiu sau spui?) 🙂
    O seara frumoasa!

 2. Marian zice:

  @ Ileana Nu-i nevoie sa fi un mare lingvist ….un mare profesor universitar ….unul care mananca gramatica pe paine pentru a-ti da seama ca….este vorba despre o eroare d e tastare .Am observat insa….dupa ce am dat click pe send 😡 . Nu-i problema …asta sa fie paguba mea , din cauza asta s a nu mai pot dormii eu in noaptea asta 😉 !!! Pe Teonymus al las deoaparte deocamdata …el imi este amic { chiar daca doar virtual } si am timp sa-l iau la refec si altatdata . Cu matale insa….se schimba kalimera stimata doamna . FI amabila si spune-mi : ce inseamna libertatea pentru dumneata si mai ales …ce ai fi in stare sa faci pentru libertatea dumitale ? Macar stiti ce-nseamna sa fi liber ? Ma-ndoiesc profund …cu tot respectul pe car e al port d e obicei doamnelor ce viziteaza blogul amicului . Si-o intrebare : chiar credeti ca , acum in fatza PC-ului ,stau toti ” baietii de la carciuma din coltul strazii ” ? Altminteri nu-nteleg pentru ce ai scris : domniile voastre . Si dumneavoastra ati gresit sau…ati scris intentionat 8-0 ?

 3. Marian zice:

  Si ca tot mi-adusei aminte ….in Decembrie ’89 s-a murit pentru libertate . Era si acea lozinca : ” Libertate te iubim , ori invingem ori murim ” .Au murit oamenii aceea degeaba ? Si da si nu , dar pentru cine n-a stiut niciodata ce-nseamna libertatea asa cum am fost eu si alti prosti ca si mine ….atunci am crezut ca luptam pentru libertate . ” Ileana „….nici macar nu stie ce-i libertatea sau …stie ce crede domnia sa ca inseamna aceasta stare ” naturala ” a omului numita libertate . Deci onorate prieten si stimata doamna Ileana : N-AM GRESIT EU CI….DUMNEAVOASTRA , AMANDOI 😉 !

  • Teonymus zice:

   De fapt, revoluţiile sunt exemple „clasice” în privinţa crimelor care se fac în numele libertăţii. Când se răscoală poporul, apoi să se ţină „nobilul” dacă mai poate…
   Legat de revoluţia din Decembrie 1989, mai există încă multe necunoscute şi e drept că oamenii nu au ucis pentru ca să obţină libertate, ci au fost ucişi pentru că şi-au dorit libertatea. Dar cu o mare excepţie totuşi şi aici mă refer la „simulacrul” de proces al soţilor Ceauşescu, urmat de execuţia acestora. Aceştia au fost ucişi pentru libertatea celorlalţi (cu alte cuvinte, ca alţii să fie liberi), cu sensul că au fost văzuţi ca o piedică şi înlăturaţi din calea libertăţii celorlalţi. Că altfel nu văd de ce au fost executaţi atât de repede.
   Consider că nu am greşit atunci când am spus că s-au făcut şi încă se fac orori în numele libertăţii. Problema e că, din câte văd eu în comentarii, dvs. nu prea aţi înţeles ce am vrut eu să spun. În articol şi în comentarii, am încercat să surprind perspectiva celor care ucid în numele „libertăţii”, aşa cum o înţeleg ei, fără să insist pe cei care sunt ucişi în numele libertăţii, adică pe victime. De pildă, eu nu am spus că acei copii palestinieni ar fi murit „pentru libertate”, adică pentru libertatea lor, ci că moartea lor a fost produsă de o acţiune organizată pentru apărarea libertăţii. Am vorbit mai sus în ce sens, adică pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa libertăţii statului Israel. Aşa văd eu lucrurile, că libertatea, chiar dacă poate nu are un rol central, tot îşi găseşte locul în mintea celor care organizează astfel de acţiuni…

   • Marian zice:

    Onorate Teonymus dumneata in calitatea-ti de tip c-o licenta in istorie , stiai ca , atunci cand a inceput al doilea Macel Mondial armata germana { Wehrmacht -ul } era perceputa { in special d e catre comunistii francezi si sovietici } drept , ” o armata de muncitori si tarani care luptau pentru libertatea popoarelor asuprite de capitalismul mondial ” ? Nu ma-ndoiesc ca stiai asta dar…am dorit sa-ti reamintesc pentru cazul in care …ai fi uitat asta 😉 ! Pentru ce le tot iei apararea Ceausestilor ? ” Simulacru ” d e proces , auzi vorba ! Pai dupa cate au facut ….ce vroiai ca sa fie tratati precum Teodor Jivkov sau Erich Honecker ? La vremea aceea ….FIECARE ROMAN VISA CUM SA-L OMOARE PE ACEST TICALOS SI PE NEVASTA-SA !!! Fireste …ma refer la romanii care suferisera , care aveau de suferit nu la …” ailalti ” . Si cu tot simulacrul acela de ” proces ” ….ei n-au fost omorati { asa cum meritau } ” pentru libertatea ” cuiva ci 1] ca ” rasplata ” la tot ce facusera din aceast popor si 2]…ca sa s e linisteasca ” aia ” care parca le curgea munitia din cer . Dupa ce l-au matrasit….s-a schimbat kalimera . Eu o stiu….dumneata , mai putin asa incat , te roaga fratele matale nu le mai aduce numele drept exemple .Sa sti c-am inteles foarte bine ce ai dorit matale sa surprinzi in postare si in raspunsurile la comentariile mele insa….n-ai dreptate iar exemplele pe care le prezinti …nu-s edificatoare . De fapt sant …din alt film .Referitor la tipii din Israel si Gaza…fac si eu precum Solomon : si aia au dreptatea lor dar si astialalti…o au pe-a lor 😉 ! Parca ti-am mai spus cel putin o data , daca in urma unui conflict armat sant ucisi adulti …chiar si tineri de peste optsprezece ani….mi s e rupe in pai’spce , insa daca in urma , fie si-a unui accident de circulatie sau domestic , moare si-n singur copil atunci ….fac apel la Divinitate si revoltandu-ma , strig la El { la Dumnezeu cel bun , cel iubitor , cel atotputernic , cel atotstiutor , cel c e exista prin sine } : PANA CAND DOAMNE ….QUO VADIS DOMINE !!!!!!!

   • Teonymus zice:

    Cunosc foarte bine propaganda comunistă, mai ales cea de natură sovietică. Orice mişcare din cadrul unui alt stat necomunist era interpretată de ei ca fiind o luptă pentru eliberarea de sub capitalismul „imperialist”. Şi în unele cazuri, le-au dat şi ei o „mână de ajutor” acelor „porletari”. Fireşte, nici capitaliştii conduşi de SUA nu au stat cu mâinile în sân. Mai ales prin CIA, au intervenit în politica internă a altor state organizând lovituri de stat. Am făcut aceste precizări ca să nu se spună că aş fi subiectiv sau că văd doar o faţetă a monedei.
    Legat de soţii Ceauşescu, îmi păstrez argumentele. Dacă revoluţionarii nu se temeau de ei, că pot să pună iar mâinile pe putere, nu se grăbeau aşa de tare să-i execute.
    Nu toţi românii care au suferit din cauza lor, i-au vrut morţi. Nu mai generalizaţi. Unii i-au iertat şi ca să nu spuneţi că vorbesc aiurea, vă aduc un singur exemplu: soţii Wurmbrand.

   • Marian zice:

    Stimabile …fara suparare dar , nu toti sintem la fel croiti ….de catre „mama natura ” . Nu toti am crezut in comunism , nu toti am facut studii la Moscova , nu toti am vazut acolo…ce nu trebuia sa vedem .A fost inchis { ca si Lucretiu Patrascanu } d e catre tovarasii sai d e idei . Ca a depus ulterior flori pe mormintele tortionarilor sai….pai acesta-i visul fiecarui om : sa depuna flori pe mormintele dusmanilor sai . ” Nu doresc moartea pacatosului ci mai degraba indreptarea lui „….daca se poate sa fie teapan si rece de minim o saptamana atunci cand se ” indreapta ” , cu atat mai bine , asi adauga eu [ cu umilinta ce sti ca ma caracterizeaza 😉 ] , la cuvintele Mantuitorului !

   • Teonymus zice:

    „Adăugirile” voastre la cuvintele Mântuitorului, contrazic adevărul acelor cuvinte. De fapt, o ştiţi şi dvs. prea bine. Ura, răzbunarea nu-şi au locul în viaţa unui creştin şi asta indiferent de context.
    Soţii Wurmbrand au dat dovadă de creştinism atunci când au depus flori la mormântul celor doi. E drept, ei au suferit mai mult în vremea regimului Dej, dar gestul lor nu-şi pierde din frumuseţe.
    Ca şi creştini, suntem chemaţi să iubim şi să iertăm. E greu, dar nu imposibil.

   • Marian zice:

    Cum onorabile , adica daca eu [ sau si eu…. ca si sotii Wurmbrand ] , doresc sa duc flori la mormintele dusmanilor { si dac-ai sti cati am pe lista…… 😡 } asta inseamna ca nu sunt un bun crestin 😉 ????Pana si florile pe care le-asi depune pe mormintele lor { doar flori naturale …nici macar o facatura } ar fi o dovada palpabila ca , i-am iertat deja si ca …mi-asi fi dorit sa-i fi iertat tot asa 😉 , in chiar secunda doi in care mi-au facut raul respectiv . Doamne , daca a-si depune doar cate-o floare pe mormintele TUTUROR dusmanilor pentru a arata ca i-am iertat sau , macar ale celor pe care eu ai consider dusmani….nu mi-ar ajunge PIB-ul Romaniei pe zece ani ! Ce , asta inseamna ca nu sunt un bun crestin ?

   • Teonymus zice:

    Nu zic că iertarea (dar o iertare reală) n-ar fi bună dacă vine după ce duşmanii noştri au murit, dar un veritabil creştin nu trebuie să amâne iertarea. Fie că este vorba despre greşeli mai mari sau mai mici, trebuie să fie mereu gata să ierte. Aşa ne-a învăţat Hristos.
    Nu e uşor, dar nici imposibil…

   • Marian zice:

    Pai daca tipul este viu…la ce-mi mai folosesc florile onorabile ca alea au scopul tocmai sa fie depuse pe un mormant….daca s e poate al dusmanului 😉 ?

   • Teonymus zice:

    Florile nu se „dau” doar la morţi. 🙂

   • Marian zice:

    Onorabile , ma retrag deoarece …este tarziu si azi am trecut prin multe neplaceri …chiar daca am avut si-o multumire . Da-mi voie sa-ti urez , in afara continuarii cu bine a acestiei zile d e Duminica { sau ce-a mai ramas din ea } si-o saptamana viitoare binecuvantata si…cat mai linistita , dumitale si cui mai vrei matale ca azi …. sunt darnic 😉 ca un adevarat crestin 🙂 🙂 🙂 !

   • Teonymus zice:

    Vă doresc o seară frumoasă!

 4. Marian zice:

  Sa nu uit : iti urez sa ai parte de- o seara cat mai placuta in continuare prietene !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s