Execuţia

-Dacă doriţi să spuneţi ceva, aveţi dreptul la ultimele cuvinte! spuse sever şeful plutonului de execuţie.

Artistul a tresărit puţin ca şi cum cineva l-ar fi trezit din somn. Apoi, privi cu nesaţ locul în care a fost adus să fie executat. Cât de frumoase i se păreau acele ruine! Cât n-ar fi dat să i se îngăduie să le picteze sau să scrie despre ele înainte să fie… Dar de data aceasta gândul morţii nu-l mai făcu să tresare. A fost străbătut de o idee care-i dăduse o neaşteptată putere. Ochii îi străluceau, un zâmbet larg i se desenă pe chip şi, cu acelaşi ton cu care i s-a adresat mai înainte şeful plutonului de execuţie, începu să repete obsesiv:

-Nu mă puteţi omorî decât o singură dată! Nu mă puteţi omorî decât o singură dată! Nu mă puteţi omorî decât o singură dată!

Doar o ploaie de gloanţe a reuşit să-l oprească să mai rostească aceste cuvinte…

Acest articol a fost publicat în Creaţii literare și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Execuţia

 1. lorelad zice:

  …bine ca nu au avut pietre…pentru executie.

  • Marian zice:

   @lorelad Aia s-ar fi numit lapidare { nu ma-ndoiesc ca stiai asta } si-n cazul in care tipul era din categoria criminalilor in serie si-a pedofililor ….atunci bine i-ar fi facut !!! In plus de asta ….tipul ar fi luat o plasa de zile mari avand in vedere faptul ca-si dorea sa moara repede sa ” scape usor ” ….javra dracului 😡 !!!! Lapidarea …cred ca-i cumplita si i-ar mai fi sters din rasul de pe figura ticalosului !

   • lorelad zice:

    :))
    nu stim care era motivul executiei…doar ce ne-am imaginat fiecare. 🙂

   • Marian zice:

    @lorelad Este foarte adevarat ca nu stiam niciunul dintre noi motivul insa….asa imi place mie sa-mi imaginez cum le-asi face de petrecanie unor ….” oameni ” 😡 !!!

 2. Marian zice:

  Sase , maxim { in cazuri foarte rare } doisprezece insi , atat are orice ” pluton ” d e executie care se respecta . Dintre astia ….unul singur { el nu stie chestia asta } are glontul fatal . Lovitura de baza o aplica seful ” plutonului ” , printr-un glont in cap , asa incat chestia cu ” ploaia de gloante „….te puteai lipsi de aceasta figura d e stil onorabile 😉 ! Referitor la individul executat …ma-nbolnavesc d e nervii din cap cand ma gandesc ca tipul o fi fost vreun criminal in serie , eventual si pedofil care , daca a omorat in viata lui mizerabila douazeci sau patruzeci d e insi ….el nu poate fi omorat decat o data ! Pai asta-i dreptate 😡 ?! Sa mi-l fi dat mie pe mana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Teonymus zice:

   Nu m-a interesat să aflu detalii în legătură cu modul în care se desfăşoară o execuţie. Oricum, mulţumesc pentru informaţii! 🙂
   Artistul din această scurtă postare este o victimă a unui sistem, nicidecum un criminal. Aşa l-am gândit eu. De ce a spus acele cuvinte? Am aşteptat interpretări, dar văd că altele în afară de cea a dvs. nu au venit. 🙂 A spus acele cuvinte cu gândul că el, ca artist, va muri o singură dată, fiindcă va dăinui prin opera sa, spre deosebire de oamenii obişnuiţi care „mor” de mai multe ori, fizic şi apoi din memoria celorlalţi până când nu se va mai păstra nimic despre ei…

   • Marian zice:

    Un artist…moare si de zeci de ori , in caz ca te intereseaza ! Moare si-nvie de cate ori produce ceva durabil , ceva nemaivazut sau nemaiauzit pana atunci !! Moartea trupului …chiar nu mai conteaza in aceste cazuri : RAMANE SPIRITUL !!! Interpretarea mea…pai ce sa fac daca , zilnic astept pedeapsa lui Dumnezeu pentru multimea de ticalosi care bantuie lumea asta ?! Stau si ma gandesc ca fiecare tip pus la zid…este probabil vinovat de ceva …chiar si pentru faptul de a se fi nascut , ca se poarta chestia asta de ceva vreme pe pamant 😡 !

   • Teonymus zice:

    „Moare si-nvie de cate ori produce ceva durabil , ceva nemaivazut sau nemaiauzit pana atunci”- este şi aceasta o idee de luat în seamă. Dar artistului din postare i-a venit în minte alta. 🙂

   • Marian zice:

    😉 ” Informatiile ” respective le poti reciti si singur in ” Curtea Martiala ” a lui Sven Hassel 😉 🙂 🙂 …. asta ca sa nu ma banuiesti cumva c-asi fi un ” fin cunoscator ” al fenomenului 😯 ! Am revazut azi ” Blindatele mortii ” si de necaz ca la jumatatea filmului mi-a cazut NET-ul….m-am apucat sa-l recitesc pe gagiu . ESTE PIRAMIDAL !!!

   • Teonymus zice:

    Nu am citit aceasta carte, încă îmi mai trebuie câteva ca să am toată colecţia. 🙂
    Dar nu generalizaţi modul în care se desfăşurau execuţiile pornind de la anumit timp şi context. Mai mult ca sigur au avut loc şi execuţii printr-o „ploaie de gloanţe” ca aceasta din postare…

 3. Marian zice:

  Evident ca nu generalizez …incercam doar sa explic cum sta treaba …. ” legal ” 😉 ! Am citit cu nu stiu cati ani in urma , o carte a unui fost combatant Werchmact , unde tipul { dupa modelul lui Hassel insa….omul chiar fusese combatant spre deosebire de …celalat } povestea la un moment dat , cum a decurs executia unui colaborationist SS ucrainian care fusese surprins …violand cadavrul unei copile. Individul a fost luat la goana spre liniile sovietice si instantaneu si germanii si sovieticii , instiintati initial d e figura , au deschis focul . Aia ” ploaie de gloante ” onorabile nu…facatura 😡 😡 😡 !!! Referitor la „ideea ‘ pe care ai retinut-o din comentariul meu…din nefericire nu-mi apartine { chiar daca cred cu tarie in ea ! } ci este strict a maestrului Iosif Sava , Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Datorita dumitale , datorita placerii dumitale de a posta muzica lui Bach , datorita postarii muzicale a cugetarii 52 , nu m-am putut oprii sa nu reascult ” Clavecinul bine temperat ” {Wohetemperiertes } acea emisiune extraordinara a carui realizator a fost . De aici si citatul 😉 . Onorabile , iti doresc in continuare o seara excelenta !

  • Teonymus zice:

   Am moderat puţin comentariul, dar fără să specific asta, pentru ca să nu creadă cititorii că aţi scris nu ştiu ce „bazaconii”. Pur şi simplu, nu erau necesare acele explicaţii. Ele nu au făcut decât să mărească dezgustul cititorului, şi aşa aflat la cote „alarmante”.
   Vă doresc o seară frumoasă! 🙂

   • Marian zice:

    Foarte bine ca ai ” moderat putin ” , chiar nu am pentru ce sa ma supar . Adaugasem chestia aia pentru ca sa nu existe dubii…chiar si mie mi- a parut o chestie …absolut ticaloasa si mai mult decat perversa insa…mi s e parea de-a dreptul aiuristic sa violezi un cadavru desii o chestia dintr-astea citisem si-n ” Comisarul ” lui Hassel . Probabil ca exista un alt termen pentru a exprima asta insa…” n-am gasit alta rima ” vorba lui Mircea Diaconu 😉 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s