Nimic nou sub soare…

Întotdeauna am fost fascinat de istorie. Mi-aduc aminte cu plăcere cum, când ni se dădeau cărţile la şcoală, abia aşteptam să le răsfoiesc pe cele de istorie, ca să aflu mai multe informaţii despre marea „poveste” a omenirii. Atunci eram doar un copil şi luam de bun cam tot ce găseam acolo, dar mai târziu am înţeles că acele cărţi prezentau, de obicei, o singură perspectivă sau interpretare a evenimentelor.

De pildă, era sugerată ideea unei dezvoltări a omenirii, nu doar din punctul de vedere al tehnologiei, ci mai ales al mentalului. Eu, cel puţin, obişnuiam să compar omul de azi, aşa cum îl ştiam eu, cu cel de ieri, aşa cum reieşea din acele cărţi. Aşa se face că omul de azi era aşezat pe un „piedestal” în mintea mea, nu era „ca cei din trecut”. Nu, nu, nu… El nu mai face atrocităţile care se făceau înainte, este mai „uman”, are un orizont intelectual mai larg care-i permite să fie mai „empatic”, să încerce să-şi înţeleagă aproapele sau, pur şi simplu, să lase de la el în loc să recurgă la metode violente. Plus că nici legea nu mai tolerează răzbunarea, violenţa, cruzimea. Mai pe scurt, credeam că omul de azi este „altflel” decât cel de ieri… Niciodată nu m-am înşelat mai mult…

Ca să aduc un argument, cândva am citit o ştire care mi-a lăsat un gust atât de amar încât mai-mai să-mi pierd speranţa în umanitate. Cică în unele ţări musulmane fundamentaliste, cei care sunt prinşi furând sunt pedepsiţi cu tăierea unei mâini sau chiar a ambelor. Ştiu, în acele ţări se mai practică şi multe alte „pedepse”, de la mutilări, torturi şi până la „pedeapsa” cu moartea. Dar detaliile grafice care însoţeau această ştire m-au dat gata… Şi doar am studiat despre atrocităţi şi mai mari, numai că de data aceasta n-am mai putut să le „diger” cu gândul că sunt „istorie”… Incredibil, dar ele se petrec chiar acum, în secolul XXI!

Nu mai vorbesc despre ce se întâmplă în Coreea de Nord, despre victimele războaielor din Siria, din Palestina sau de aiurea… M-am oprit la acest exemplu pentru că am observat ceva interesant. Secţiunea comentariilor era plină de părerile unor „cetăţeni” din state dezvoltate, chiar şi români, care îşi doreau o practică similară şi la ei, fiindcă doar aşa credeau ei c-ar putea fi înlăturate corupţia şi hoţia…

Eu însumi am întâlnit oameni ce-şi doreau „învierea” domnitorului Vlad Ţepeş, care să facă ordine în ţară. Poate că unii dintre ei mă citesc chiar acum. Le spun şi lor că prefer să trăiesc într-o ţară coruptă, aşa cum este, din păcate, România zilelor noastre, decât într-o ţară în care domneşte teroarea. Prefer să văd cum unii fură cu neruşinare din banii contribuabilor, deci şi ai mei, decât să-i văd pe acei oameni cum urlă de durere în nişte ţepe. De ce? Nu numai pentru că astfel de practici s-au dovedit ineficiente pe termen lung, ci în primul rând pentru că sunt om şi vreau să rămân om, nu să devin o fiară…

Spuneam că mi-au atras atenţia acele comentarii. Ele mi-au confirmat încă o dată ideea că nu omul s-a schimbat de-a lungul istoriei, ci doar contextul. El moşteneşte bagajul genetic al înaintaşilor săi, pe el îl domină aceleaşi patimi, numai că sunt mai mult sau mai puţin refulate. Dar dacă ar găsi contextul prielnic dezvoltării lor, cei mai mulţi nu s-ar deosebi cu nimic de omul evului mediu, de pildă… Şi asta în ciuda a sute de ani de civilizaţie!

Sincer, mi-aş dori să mă-nşel, dar mereu şi mereu îmi este confirmată această „ipoteză”. Mare dreptate a avut împăratul Solomon când spunea în Eclesiastul 1:9-10:

„9. Ce a fost va mai fi, şi ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare.
10. Dacă este vreun lucru despre care s-ar putea spune: „Iată ceva nou!”, demult lucrul acela era şi în veacurile dinaintea noastră”.

„Nu este nimic nou sub soare”… Ca să vă aduc şi câteva argumente vizuale pentru această „teză”, în final voi posta câteva imagini:

aEwEWjM_700b

a0P9vwv_700b_v1Copil căutându-şi cărţile printre ruinele casei sale, Palestina 2014

zzgvtpu         Librărie distrusă în urma unui raid aerian, al doilea război mondial, sursă foto

syria3.jpg.size.xxlarge.letterbox               Copil nevoit să se refugieze în Liban împreună cu familia sa din cauza războiului din Siria, 2013, sursă foto

wg96zui          Londra după bombardament, 1940, sursă foto

a09XbjO_700b_v1

aG9q2XK_700b

ag0rD3r_700b

3911393_460s

aKzWZV3_700b

photoshop_fail_nk_375_19aa0h0-19aa0i4                                                Propaganda nord-coreeană elimină imaginea unchiului lui Kim Jong-un din fotografiile oficiale, sursă foto

stalin_2095634i               Propaganda sovietică îl şterge pe Nikolai Ejov, fost şef NKVD, din fotografiile oficiale, sursă foto

Acest articol a fost publicat în Istorie, Meditaţii, Religie și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Nimic nou sub soare…

 1. Ileana zice:

  (◡ ‿ ◡)…Se-apropie noaptea, suflete…☾
  …pentru o clipa, sa intram in lumea povestilor…a copilariei…♡◕ ‿ ◕♡


  Weekend placut!

 2. Alex zice:

  Foarte adevărat: nimic nou sub soare, iar năravurile şi greşelile oamenilor, vor mai fi şi de-acum înainte…. În loc să învăţăm din greşelile trecutului, ne încăpăţânăm să le repetăm!

  Zile bune! 🙂

 3. Asta-i aluatul, din el iese painea! Cam asa merg lucrurile, schimbarea poate incepe cu noi, greu, dar adevarat, toate bune!

 4. Pingback: Lumea nu va mai fi la fel | Lumea lui Teonymus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s