A trecut ceva vreme de la ultima folosire a „portalului” muzical, pentru a evada în lumile trecutului. Mi-era dor să mai dau o „raită” prin istorie. Şi apoi, nu e păcat să am acces la „maşina timpului”, dar s-o las să „ruginească”? 🙂 De data aceasta, destinaţia a fost „setată” pe civilizaţia chineză şi, ca şi până acum, vă invit şi pe voi să luaţi parte la această „călătorie”!
Într-o lume plină de produse „made in China”, de o calitate îndoielnică, mulţi uităm sau nici măcar nu ştim că civilizaţia chineză ne-a dat hârtia şi tiparul, busola, plugul de fier, podul suspendat, seismograful, mătasea, porţelanul, bancnotele, îngheţata, pastele făinoase ş.a.m.d. E drept, tot chinezii ne-au dat şi praful de puşcă. Europenii l-au „perfecţionat” şi uite aşa au apărut armele de foc, care de atunci, de prin secolul al XV-lea, şi până acum, sunt responsabile pentru moartea a sute şi sute de milioane de oameni. Şi când te gândeşti că totul a pornit de la încercarea unor alchimişti chinezi de a găsi formula unui „elixir al nemuririi”…
Întotdeauna m-au impresionat mentalitatea asiaticului chinez, calmul său, răbdarea şi modul de a privi moartea, cu împăcare, linişte sufletească. Numai chinezii puteau dezvolta o artă precum cea a „bonsai-ului”, a „feng shui-ului”, numai ei se puteau gândi la inventarea acelor beţişoare pentru mâncat, atât de simple şi totuşi atât de greu de utilizat pentru un european. 🙂
Nu este un secret că sunt pasionat de aforisme, maxime şi cugetări, iar Confucius, maestrul gândirii chineze, este unul dintre preferaţii mei. Voi ataşa aici câteva dintre cele mai cunoscute gânduri ale sale:
„Vrei să trăiești cum se cuvine? Învață mai întâi să mori”.
„Un tablou este un poem fără cuvinte”.
„Tăcerea este prietenul adevărat care nu te trădează niciodată”.
„Nu trebuie să fii trist că n-ai fost remarcat. Fii trist că n-ai făcut nimic remarcabil”.
„Fiecare lucru are frumusețea lui, dar nu oricine o vede”.
„Ignoranța este noaptea minții, dar o noapte fără lună și stele”.
„Natura ne aseamănă. Educația ne deosebește”.
„Proștii se plâng că nu sunt cunoscuți de suficient de mulți oameni. Înțelepții se plâng că nu cunosc suficient de mult oamenii.”
„Omul care a comis o eroare şi nu o îndreaptă, comite o eroare şi mai mare”.
Dar mă opresc aici, fiindcă şi aşa am amânat destul „călătoria” propusă în introducere. Deci, sper ca muzica postată să vă aducă în ţara lui ying şi a lui yang, să vă poarte de la Marele Zid Chinezesc şi până în „Oraşul Interzis” sau Palatul Imperial, prin toate cele 9999 de camere ale sale… Pe mine a început deja să mă poarte, ascultând-o în timp ce v-am scris aceste rânduri. Vă aştept şi pe voi acolo! 🙂
Numai chinezi mai au chef de munca. Aproape tot se fabrica in China .
Nu întâmplător, China a depăşit SUA şi a devenit cea mai mare putere economică a lumii. Câştigase ea mai de mult timp această poziţie, doar că luna aceasta i-a fost recunoscută şi oficial.
Am vrut sa spun si eu,dar nu eram sigura. Au grija Americani pana unde e permis .
E oficial. FMI anunţase asta chiar luna aceasta.
Cât despre americani, nici nu au cum să concureze cu muncitorul chinez, care lucrează mult şi este plătit puţin.
Totuşi, China nu trebuie să subestimeze SUA. Un boicot american sub diverse pretexte (mai ales încălcarea drepturilor omului le-ar putea aduce neplăceri Chinei pe plan internaţional), implicarea CIA în China, tulburarea apelor pe acolo, le pot fura foarte uşor această poziţie.
O civilizație atât de diferită și fascinantă.
Nu mă enervează că întâlnesc MADE ÎN CHINA peste tot ci că în spatele prețului foarte mic al produsului dacă nu stă o calitate îndoilenică atunci sigur sunt niște oameni care deși muncesc zi lumină sunt foarte prost plătiți….
Bine e că uneori își găsesc timp și pentru muzică , artă, meditație, frumusețe și asta probabil le încarcă bateriile.
Hai o zi bună :)!
În spatele ocupării primului loc în cadrul economiilor mondiale, se ascunde şi această realitate tristă a muncitorului chinez. Să nu uităm, totuşi, China este un stat comunist, iar comuniştii s-au ghidat întotdeauna după principiul machiavelic: „Scopul scuză mijloacele”.
Superb ! Sa stii ca imi place foarte mult cultura asiatica, si chiar as vrea sa ajung odata pe acele plaiuri. Au un stil muzical inconfundabil ,care pe mine chiar ma relaxeaza… multumesc de recomandari! O sa le ascult cu drag 🙂
Pe mine nu numai că mă relaxează, dar îmi dă chef şi de meditaţie. 🙂
Mai mult ca sigur o să-ţi placă piesele postate. Au în ele ceva aparte…