Oamenii unei singure perspective

Educaţia, mediul în care trăim, oamenii cu care am intrat în contact ne-au ajutat să ne formăm o imagine asupra lumii. Deci, este firesc ca fiecare dintre noi să vedem viaţa în felul nostru. Nefiresc este atunci când ne comportăm ca şi cum perspectiva noastră asupra lumii ar trebui să fie una „universală”, a tuturor. De parcă toţi au avut o familie, toţi copiii au ascultat poveşti înainte să evadeze în lumea viselor, toţi au primit educaţia pe care am primit-o noi…

a9MdjwK_700b_v1

Îmi vine în minte un exemplu „clasic”, şi anume momentul în care parizienii s-au răsculat în 1789 şi s-au adunat sub ferestrele palatului de la Versailles. Se spune că Maria Antoaneta, soţia regelui Ludovic al XVI-lea, auzind că ţăranii n-au pâine, ar fi întrebat de ce nu mănâncă cozonac…. Oare câţi dintre noi nu ne comportăm la fel?

amLo5K6_700b

Ca să vă dau un exemplu mai aproape de zilele noastre, destul de actual chiar, îmi amintesc de unii dintre profesorii mei care ne cereau bani pentru diverse materiale, activităţi sau festivităţi, spunându-ne că este „obligatoriu”, cu un aer de parcă pentru toată lumea acei bani ar fi însemnat mai nimic. Nici prin cap nu le trecea că acel „mărunţiş” pentru ei, poate fi o sumă importantă pentru alţii! Nici prin cap nu le trecea câte sacrificii trebuiau să facă unii părinţi ca şi al lor copil să aducă acea sumă! Nici prin cap nu le trecea ce simte un copil când i se tot aduce aminte că „trebuie” să aducă banii, ştiind că ai săi nu-şi permit!

Şi vorbesc de profesori, de persoane care se presupune că sunt „intelectuali”, au un orizont mai larg. Dacă o parte dintre ei nu sunt capabili să cunoască şi alte perspective, să ţină cont că unii dintre elevii lor sunt atât de săraci încât nu-şi consumă la şcoală cornurile şi laptele primite de la Guvern, ci le aduc acasă pentru a le împărţi cu fraţii lor (am auzit de astfel de cazuri!), ce pretenţii să mai ai de la restul?

daily_picdump_1637_79 Sursă foto

După cum am încercat să arăt mai sus, omul cu o singură perspectivă nu numai că nedreptăţeşte, răneşte, dar de multe ori o face fără să vrea. Cu atât mai mult trebuie să ne lărgim orizontul, să cunoaştem şi perspectiva altora. Cum putem face asta? Mai întâi cu ajutorul dragostei. Apoi, al imaginaţiei, intuiţiei şi empatiei…

aLQQjRx_700b

Procedând astfel, ne facem nouă un favor, în primul rând. Şi asta pentru că aflarea „lumii” altora te poate determina s-o apreciezi mai mult pe a ta.

a8WwDAp_700b_v1

Vei vedea cât de multe ai în comparaţie cu alţii, vei cunoaşte că viaţa ta nu este chiar aşa de rea cum crezi şi vei simţi mulţumire. Iar de la mulţumire la fericire nu mai este decât un singur pas…

amX6G6y_700b

Drag cititor, viaţa nu este un fel de „ştiinţă exactă”, căreia dacă-i stăpâneşti bine formulele, le poţi aplica oricând, cu oricine, oriunde… Te poţi încăpăţâna s-o vezi astfel şi, deci, să fii un „om al unei singure perspective”,  sau te vei strădui să accepţi, să înţelegi şi să faci mai bună „lumea” celorlalţi. Depinde doar de tine!

Acest articol a fost publicat în Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Oamenii unei singure perspective

 1. lorelad zice:

  Teo, mi-ar placea sa aflu ce anume sau cine te-a determinat sa scrii acest articol? cineva insensibil la nevoile altora sau persoana care nu primeste ajutor, empatie?

  • Teonymus zice:

   Poate şi unul, şi celălalt. Pur şi simplu aşa am simţit şi aşa am scris. Ca să fiu sincer, de multă vreme aveam în minte aceste idei şi uite că a venit timpul să le „eliberez” acum prin scris. 🙂
   La forma pe care au luat-o pe această foaie virtuală au contribuit mult acele imagini, dar mai ales filmuleţul postat (nu degeaba le-am ataşat aici). Poate şi muzica pe care am ascultat-o când am scris… Chiar vrei să-ţi divulg toate sursele de inspiraţie? 😀

 2. Mihu zice:

  Adevărul este că e mult de luptat în privinţa perspectivelor. Poate că sunt câţiva bloggeri care provoacă la schimbările în bine, dar majoritatea caută vizualizări şi .. sunt sigur că ai observat, dragă Teonymus, unele bloguri pline de indecenţă. Indecenţa se vinde bine, este plăcută , amuzantă si satisfăcătoare pentru majoritatea oamenilor.

  Putem doar să semănăm grăunţe de bunătate, cu aşteptarea că vor creşte cândva mari şi vor aduce schimbare.

  • Teonymus zice:

   Trebuie să-ţi dau dreptate în ceea ce priveşte blogosfera. Şi nu este vorba doar de indecenţă, ci şi de alte mizerii. În fine, ca şi în alte domenii, şi aici sunt oameni care se ghidează după principiul machiavelic: „scopul scuză mijloacele”. Scopul lor în acest caz fiind, de regulă, numărul de „vizitatori unici”, deoarece înţeleg că se poate scoate bani din asta.
   În orice caz, e bine că mai există încă alternative. Acum depinde de cititor, de liberul arbitru al fiecăruia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s