Meditând „la tot şi la nimic”, cum fac de obicei 🙂 , atenţia mi-a fost atrasă de o idee: dacă fiecare dintre noi vede lumea diferit, dar din pricina utilizării aceloraşi concepte nu ne putem da seama de acest lucru? Mă refer în special la „simţul cromatic”. La o adică, de unde pot şti că albastrul meu este şi albastrul tău? De unde poţi şti că roşul tău este şi roşul meu? Tu îmi arăţi ceva şi îmi spui că are culoarea verde, iar eu nu te pot contrazice, aşa este, e verde, doar că ceea ce numeşti tu verde poate fi galbenul tău perceput de mine şi pe care eu nu-l numesc galben, ci verde. De ce? Fiindcă aşa am fost învăţat de când am început să vorbesc, că iarba este verde, cerul albastru, zăpada albă etc.
Imaginaţi-vă numai cum ar fi dacă lumea văzută de mine ar fi altfel din punct de vedere cromatic decât cea văzută de voi. Iar culorile să nu se regăsească neapărat la fiecare dintre noi cu denumiri diferite, ci să fie vorba şi de culori cu totul şi cu totul diferite. Nu-i aşa că începe să ne doară capul? 🙂 Începe să ne „doară”, pentru că n-avem cum să ne imaginăm alte culori decât cele pe care le cunoaştem. E ceva ce ne depăşeşte! Să revenim, deci, la ideea din introducere.
Am aflat că ştiinţa a luat în calcul această ipoteză. Care este concluzia ei? Nu se poate demonstra, dar nici nega faptul că fiecare dintre noi percepe diferit culorile. Este vorba despre aşa-zisul „explanatory gap”.
Cât despre mine, găsesc ideea ca albastrul meu (sau orice altă culoare) să poată fi diferit de cel al celorlalţi una mai degrabă fantezistă. De ce fantezistă? Pentru a mă explica, voi folosi ca exemplu două calculatoare. Aceste calculatoare sunt perfect identice, au aceleaşi piese, iar aici am în vedere mai ales partea de grafică. Cum ar fi să te aştepţi ca ele să redea diferit culorile, în condiţiile în care şi monitoarele sunt perfect identice? Aşa şi omul! Fiecare dintre noi funcţionează după acelaşi „sistem”. Corpul unui om sănătos conţine aceleaşi organe (când zic „aceleaşi organe”, mă refer, fireşte, la bărbaţi, pe de o parte, la femei, pe de altă parte). Aceste organe îndeplinesc aceleaşi funcţii. Ochiul, „organul văzului”, nu face excepţie. Din acest punct de vedere, se poate spune că suntem „perfect identici”. De aceea, asemeni lumii informatice, şi în „lumea umană” situaţia se poate schimba doar dacă apar „erori”.
Probabil aţi aflat despre daltonism. Dacă nu, ca să rezum în câteva cuvinte, daltonismul este o tulburare a vederii cromatice, constând în incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales roşul şi verde). Deşi poate fi cauzat şi de leziuni cerebrale sau de boli cronice, de cele mai multe ori daltonismul este o tulburare de natură genetică ce afectează 8% dintre bărbaţi şi doar 0,5% dintre femei. Ca să înţelegeţi cum se vede lumea prin ochii unui daltonist, vă invit să priviţi aceste imagini:
După cum se poate vedea, pot exista mai multe tipuri de „discromatopsie”. Mai trebuie, totuşi, să adaug că există persoane care suferă şi de „monocromatopsie”, adică sunt capabili să perceapă doar o singură culoare, şi chiar de „acromatopsie”, adică percep lumea doar în nuanţe de gri… Ce am vrut să arăt prin asta? Că lumea percepută de noi poate să difere cromatic doar în condiţiile unor „erori”, cauzate de defecte genetice sau leziuni cerebrale ori boli cronice. În lipsa lor, după părerea mea, ar fi fantezist să credem că lumea privită prin ochii noştri diferă de lumea privită de ochii celorlalţi.
Bun, am lămurit cât de cât cum stau lucrurile în lumea noastră, dar cum stau ele în lumea animală? Nu mai există nici o îndoială că animalele percep mediul înconjurător în mod diferit. Dat fiind faptul că nu mai este vorba de acelaşi „sistem”, adică animalele sunt diferite de noi din punct de vedere anatomic, este logica ca şi spectrul lor cromatic să difere de cel uman. Ca să dau câteva exemple, cercetările făcute de-a lungul timpului au arătat că pisicile şi câinii disting culorile foarte slab, că taurii nu pot vedea în culori (roşul folosit de toreadori ar putea fi la fel de bine şi negru, e acelaşi lucru pentru un taur), păsările au, în general, o vedere excelentă, dintre ele afirmându-se porumbeii care pot percepe milioane de nuanţe diferite, fluturii şi albinele pot vedea inclusiv în ultraviolet ş.a.m.d.
Acestea fiind spuse, urmează o „întrebare de baraj”: cum este de fapt lumea în care trăim? Având în vedere diferenţele de percepţie dintre noi şi animale, e clar că atât noi, cât şi celelalte vieţuitoare, suntem capabili s-o cunoaştem doar în parte. În „realitate”, ea ar putea fi cu mult mai frumoasă decât cum o percepem noi, „împodobită” cu milioane de culori necunoscute nouă. Sau ar putea fi doar în alb şi negru, culorile fiind doar un produs al ochilor noştri şi al sistemului nostru nervos?
După ce am meditat destul la aceste lucruri, am început să zâmbesc: la urma urmei, ce mă priveşte pe mine? Şi fără culori de-ar fi lumea, adică doar în alb-negru (deci nonculori), tot ar fi frumoasă! Important e s-o pot vedea… Şi uite aşa mi-am adus aminte de cei orbi. Eu îmi bat capul cu astfel de idei şi ei nici măcar nu ştiu ce înseamnă lumină, ca să nu mai vorbesc despre culoare… M-a întristat gândul că există oameni ce sunt privaţi de atâta frumuseţe…
Dar, hoinărind pe net, am dat de Tommy Edison. Tommy Edison este un orb din naştere. Filmuleţele sale în care explică văzătorilor cum este să fii nevăzător au milioane de vizualizări pe youtube. Prin ele m-a convins şi pe mine că viaţa poate fi frumoasă şi dacă eşti orb. Şi asta deoarece capacitatea de a percepe lumina şi culorile este doar un „bonus”, nicidecum condiţie obligatorie pentru a ne putea bucura de viaţă. Vă recomand cu căldură filmuleţele acestui om care, apropo, mai este şi critic de film. Aţi citit bine, deşi n-a văzut niciodată în viaţa sa, este critic de film!
În încheiere, voi ataşa câteva dintre filmuleţele sale:
Articolul acesta a picat la fix pentru mine! De aceea, un mare mulţumesc!
Să explic în câteva cuvinte de ce 🙂 . Chiar săptămâna aceasta m-am uitat împreună cu colegele de la birou pe un site care simulează probleme de vedere, inclusiv diverse variaţii ale daltonismului. Suntem atât de diferiţi şi atât de naivi când credem că lucrurile pe care le vedem, le simţim, le povestim, pot fi percepute de interlocutori aşa cum o facem noi înşine.
Voi relua cele trei filmulețe în zilele următoare, nu sunt uşor de înţeles în totalitate după o singură vizionare.
Duminică plăcută şi o săptămână excelentă!
Mă bucur că v-a fost de folos acest articol! O săptămână frumoasă vă doresc! 🙂
Super articolul! Mi-au placut filmuletele, nu il stiam pe tip. Chiar studiez semestrul asta la facultate despre deficiente de vedere si o tema de seminar suna cam asa”viseaza cei cu deficiente de vedere in culori?” . Cred ca o sa ma ajute filmuletele tale , sunt foarte utile pentru mine .Multumesc!
Mă bucur că ţi-a plăcut articolul! 🙂
Îţi recomand canalul TommyEdisonXP de pe youtube, unde vei găsi peste 100 de astfel de filmuleţe. Din ele se pot afla, direct de la sursă, lucruri foarte interesante despre modul cum este percepută lumea de către un orb. Că tot veni vorba, într-unul din ele Tommy Edison răspunde inclusiv la întrebarea: cum/ce visează un orb?
foarte tare! Raspunsul era atat de simplu si logic, de fapt ! Cred ca oamenii isi pun prea multe intrebari..
@ilussoria si onorate Teonymus , ati auzit vreodata de ” Vatra Luminoasa ” ? Fireste ca , nu ma refer la cartierul sau strada din Bucuresti ce poarta acest nume , ci la asezamantul situat aici , la acea scoala pentru blind people , la acea scoala pentru orbi . Vrea cineva s a afle ce viseaza un orb din nascare si eventual daca viseaza …n-are decat sa dea o fuga pana acolo si sa-i intervieveze p’aia ! Pana si orbii viseaza chiar daca , noi astia ” normalii ” nu credem asta . Diferentza consta doar in faptul ca orbii….nu viseaza la porcariile pe care le visam noi …” oamenii normali ” . Nu degeaba muzica cea mai adevarata , interpretata din suflet , din tot sufletul , o au ….orbii iar ” muzica este inca din cele mai vechi timpuri , unul dintre mijloacele prin care Omul comunica cu Dumnezeu ” . Fireste ca , asa cum deja v-ati dat seama { cel putin amicul Teonymus ….este imposibil sa nu se fi prins inca ! } , citatul nu-mi aprtine din pacate mie dar…va las pe dumneavoastra si…pe cine-o mai dorii , sa descoperiti cine-i autorul 😉 !
Nefiind bucureştean, nu ştiam despre „Vatra Luminoasă”. Evident că de preferat ar fi să discuţi direct cu un orb, să-l „intervievezi” dacă studiezi sau eşti interesat de modul cum percepe el lumea. Numai că n-ai de unde să ştii dacă acel om este într-atât de deschis, dacă are simţul umorului, ca să-ţi răspundă tuturor întrebărilor care-ţi trec ţie prin cap, aşa cum am văzut că face Tommy Edison pe youtube… 🙂
Ai uitat d e chestia aia numita , ” haz d e necaz ” ? Ce dracu vrei sa faca bietul om ? Matale ….ce-ai face daca { Doamne fereste ! } te-ai afla in situatizia lui deoarece eu…asta am inteles ?!
Nu cred că este vorba despre „haz de necaz” la Tommy Edison. Din câte am înţeles, omul se declară mulţumit de viaţa pe care o are. Mai rău de cei care au văzut şi au ajuns orbi, fiindcă ei ştiu ce au pierdut…
Te contrazic : este vorba despre haz d e necaz ! Ala care ” a ajuns orb si stie ce-a pierdut ” d e unde ma-sa stie ca d e fapt…n-a castigat ceva ? Ca nu mai vezi cum arata aceasta lume in care ” traim ” , ca nu mai vezi moaca unora de care ….ti-este scarba oricum…pai aceasta pierdere nu este compensata d e faptul ca mergi gratis cu toate mijloacele d e transport in comun ? Am avut ocazia in viata asta a mea , sa cunosc personal citiva tipi si tipe ” dotatzi ” cu orbire din nastere ….asta pe vremea cand executam niste lucrari pe care ei din motive specifice si de intzeles nu le puteau executa . Ma poti crede pe cuvant…aia stiau mai bine decat mine cum arata lumea….lumea lor care era si lumea in care traiam eu . Fireste ….nu i-am auzit sa se si planga d e necazul lor , probabil stiind precis ca nu- i va asculta nimeni . Tommy Edison…are cui sa s e planga si mai ales are cine sa-i asculte plangerile deoarece asta …nu traieste in Romania !
„Te contrazic : este vorba despre haz d e necaz ! ”
Aşa o fi, n-am de unde să ştiu ce este în sufletul acestui om…
„Ala care ” a ajuns orb si stie ce-a pierdut ” d e unde ma-sa stie ca d e fapt…n-a castigat ceva ? Ca nu mai vezi cum arata aceasta lume in care ” traim ” , ca nu mai vezi moaca unora de care ….ti-este scarba oricum…”
Poate ai şi de câştigat, nu doar de pierdut. Cert este că, dacă nu eşti orb, nu te obligă nimeni să priveşti „moaca” unora. Poţi să te uiţi în altă parte sau să închizi, pur şi simplu, ochii. 🙂
„pai aceasta pierdere nu este compensata d e faptul ca mergi gratis cu toate mijloacele d e transport in comun ?”
Asta-i „compensare”? Dvs. aţi renunţa la vedere ca să mergeţi gratis cu toate mijloacele de transport în comun?
„Am avut ocazia in viata asta a mea , sa cunosc personal citiva tipi si tipe ” dotatzi ” cu orbire din nastere ….asta pe vremea cand executam niste lucrari pe care ei din motive specifice si de intzeles nu le puteau executa . Ma poti crede pe cuvant…aia stiau mai bine decat mine cum arata lumea….lumea lor care era si lumea in care traiam eu.”
Evident, şi de eşti orb, asta nu înseamnă că nu te poţi bucura de viaţă. Ai putea-o face chiar şi mai bine decât unii văzători. Nu se poate nega, însă, faptul că orb fiind, eşti privat de foarte multe lucruri. Fiind privat de ele, trebuie să munceşti mai mult, pentru a suplini lipsa lor. Deci, viaţa ta este mai „grea” decât a celorlalţi (vorbesc în general). Mai grea, dar nu imposibilă…
Daca esti orb { fereasca Dumnezeu ……. in cazul meu !!!!!!!!!!!!!!!!!! } alte simturi preiau cate ceva din simtzul pierdut { fireste daca-ti pierzi …bunul simtz…p-ala nu ti-l inlocuieste nimeni 😉 } iar eu avand in vedere numarul d e dioprtii cu minus pe care le am…deja ma a ntrenez pentru-o figura ca aceasta . Deja m-am invatzat sa pun CD-uri cu muzica…fara sa ma uit cine este inregistrat acolo ! Altceva…chiar nu-mi trebuie ! Copii ….nepotii….p’astia care deja exista ai stiu cum arata si mai a les cum a ratau …pe cei viitori …ma voi multumii cu descrierile celor din jur . Insa…ia gandeste-te…sa poti merge mocca pe RATB ….si mai a les sa-ti cedeze TOATA lumea locul ?????? Am umblat vreo saptamana cu-n baston dupa mine { ma supara , reumatismul de la picioare 🙂 } si….sa dea dracu-n ei daca s-a deranjat careva sa-mi cedeze locul in tramvaiul 25 ! Daca viata mea va devenii cu aceasta ocazie mai grea decat este de obicei….voi mai avea ceva d e reprosat ” aluia ” la Mare a Judecata si….atunci sa-l vad pe unde scoate camasa deoarece …suntem mai multi amarasteni , mai multi ” umiliti si obiditi ” decat crede El ca poate judeca ! Nu s e stie….poate ca…noi vom fi judecatoriii , la asta te-ai gandit Teonymusule ?
„Daca esti orb { fereasca Dumnezeu ……. in cazul meu !!!!!!!!!!!!!!!!!! } alte simturi preiau cate ceva din simtzul pierdut { fireste daca-ti pierzi …bunul simtz…p-ala nu ti-l inlocuieste nimeni 😉 }”
Bine spus! 😀
„iar eu avand in vedere numarul d e dioprtii cu minus pe care le am…deja ma a ntrenez pentru-o figura ca aceasta.”.
A, acum am înţeles. Dvs. încercaţi să vă faceţi curaj prin afirmaţii precum cea a „compensării”, iar eu vă descurajez prin cele de genul „viaţa este mai grea pentru un orb”. Se vede treaba că de data aceasta am „comis-o”… 🙂
Chiar dacă aveţi dioptriile pe care le aveţi, nu vă pierdeţi optimismul! Vă doresc sănătate şi împliniri sufleteşti, ca să vă puteţi bucura mulţi ani de acum înainte alături de cei la care ţineţi! 🙂