Creştin adevărat sau „creştin de formă”?

Pentru unii, astăzi este a treia zi de Paşte. Pentru alţii, Paştele a trecut, este deja istorie. Revenim rapid la preocupările noastre cotidiene şi ne comportăm de parcă nici n-ar fi fost Paşte. La urma urmei, ce este Paştele? Este o comemorare a învierii Fiului lui Dumnezeu, care S-a întrupat şi a murit pentru noi, pentru a ne elibera din robia păcatului, sau este o sărbătoare „culinară”? Dar ce vorbesc acum? Cum adică „pentru a ne elibera din robia păcatului”?

Ne considerăm o ţară creştină, dar mulţi din cei care-şi spun creştini habar n-au ce înseamnă creştinismul. Noţiuni, învăţături, idei ce ţin de creştinism, lucruri de bază le sunt practic necunoscute. Şi nu vorbesc aici despre cei pe care Dumnezeu nu i-a înzestrat cu prea multă pricepere. Dumnezeu nu este absurd, El nu cere de unde n-a dat… Vorbesc aici despre cei care ar fi în stare să pună mâna pe o Biblie şi să se informeze. Dacă tot te numeşti creştin, nu crezi c-ar fi cazul să afli „cu ce se mănâncă” aceasta? Nu este de ajuns să te opreşti doar la cele ce-ţi spun preotul, pastorul sau alţi oameni, pentru că, slavă Domnului, Dumnezeu ţi-a dăruit destulă înţelepciune să cunoşti şi ceea ce spun Scripturile, nu doar ce spun celelalte cărţi pe care le citeşti cu plăcere. Nu mai insist pe acest subiect, l-am dezbătut şi altădată

Aş vrea să mă înşel, dar cei mai mulţi „creştini” ai zilelor noastre, până şi din cei care cunosc foarte bine preceptele creştine, sunt creştini doar cu numele. Trebuie să vină o zi de Paşte ca să ne aducem aminte că Isus e viu, de parcă n-ar fi la fel şi în restul anului. În Săptămâna Patimilor se tot repetă în mass-media îndemnul de a fi mai buni, de parcă n-ar trebui să fim aşa tot timpul. Se promovează mereu un fel de „creştinism la seral”: doar de Paşti şi de Crăciun sau alte ocazii, în rest fiecare să se comporte după cum îi place. Ne înşelăm singuri dacă credem că un astfel de „creştinism” este de ajuns…

Faptul că scriu toate acestea nu înseamnă c-aş fi mai bun decât voi. Încerc doar să trag un semnal de alarmă mai întâi pentru mine, apoi pentru cei care au bunăvoinţa să mă citească şi sunt creştini. Mă gândesc serios la aceste lucruri, mai ales după ce am aflat ştirea masacrului din Kenya. Chiar în Săptămâna Patimilor, 147 de studenţi, oameni cu planuri de viitor ca mine şi poate ca tine, au fost ucişi pentru c-au îndrăznit să răspundă cu „da” la următoarea întrebare: „Eşti creştin?”.

Am spus că mă gândesc serios la asta, dar n-ar fi rău să te gândeşti şi tu, drag cititor creştin: Tu ce-ai fi răspuns în locul acelor studenţi? Astfel de întrebări îi despart pe creştinii adevăraţi de „creştinii de formă”, pentru că un creştin adevărat va fi întotdeauna gata să-şi dea viaţa pentru Hristos, Cel în care crede…

Acest articol a fost publicat în Meditaţii, Religie și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Creştin adevărat sau „creştin de formă”?

 1. Marian zice:

  Pastele….era praznuit , comemorat , sarbatorit si inainte d e Cristos , de ce uiti asta ? ” Crestinismul la seral ” { cum dracu d e ti-a dat asta prin mintea capului ca eu…o mie de ani n-asi fi reusit sa ma gandesc la asa ceva ? EXCELENT , FELICITARI !!!!!} a fost promovat d e catre preoti , d e catre cei ce { teoretic cel putin } sant slujitorii Domnului pe pamant , cei ce au in grije ” turma ” Sa . Chiar nu conteaza dogma religioasa careia ai apartin acesti slujitori : ortodocsa , catolica sau musulmana , toti fara exceptie , au promovat aceasta….credinta la seral 😉 . ” Ne consideram o tara crestina dar bla, bla , bla , bla , lucruri d e baza le sant practic necunoscute ” . Aferim , ti-aduci aminte ca , prima intrebare pe care ti-am pus-o atunci cand am pus bazele amicitiei noastre virtuale a fost , referitoare la religia dumitale ? Fireste ca , pe mine ma durea in tender daca erai musulman sau catolic , tot asa cum ma lasa rece faptul ca apartineai religiei neoprotestante insa….aveam ce discuta cu dumneata deoarece , cunosteai ceva mai mult decat bazele religiei crestine , aveai si logos si oarece har , ca altminteri te dadeam dracului d e mult 😦 😉 !!! Unde spui ca s-a intamplat acel masacru ? In Kenya ? Pai asta-i o tara AFRICANA dupa umila mea cultura unde …predominata este religia musulmana deci , fiind o tara africana , plina pana la refuz cu …africani 😦 😦 😦 , chiar ca nu ma intereseaza . Incepe insa , sa ma intereseze atunci cand astfel de masacre au loc in Paris { chiar daca era vorba acolo despre o gazeta numita „Charlie Hebdo ” si nu ca francezii lui Hollande n-au meritat asa ceva } si mai ales incepe sa ma intereseze , atunci cand…este vorba despre un PREOT ORTODOCS din Romania care , a ucis o fata { avea doar cinsprezece ani tipa } ,pe care-o ” cunoscuse ” pe NET si….tot in Saptamana Mare !!!!!!!!!!!!! Intrebare : daca prin absurd eu { Doamne fereste !!!!!!! } , aflandu-ma intr-o situatie similara acelor studenti , le-asi raspunde alora ce au in posesie kalasnikoavele , ca-s liber cugetator …..oare aia m-ar lasa in plata Domnului sau…m-ar matrasii si pe mine laolalta cu aia d e culoare …kenyeni de-ai lor ????? ASTA AR FI INTRADEVAR GRAV DE TOT 😦 !!! Fratioare , ai luat-o rau d e tot pe aratura , pe bune acum !!! Cum dracu sa afirmi ca , ” un crestin adevarat va fi intotdeauna gata sa-si dea viata pentru Hristos ” ???? Pai ce , in asta consta baza , fundamentul religiei crestine ? Oare , asta a solicitat Hristos d e la …ucenici sau d e la cei care doreau sa-L urmeze , MOARTEA PENTRU EL sau IN NUMELE SAU ???? ” Mila voiesc iar nu jertfa ” { Mat. 9/13 } iti spune ceva in acest sens ??????????

  • Teonymus zice:

   „Pastele….era praznuit , comemorat , sarbatorit si inainte d e Cristos , de ce uiti asta ?”
   N-am mai intrat în astfel de detalii. Vorbeam doar despre însemnătatea Paştelui la creştini, nu şi despre Pesachul evreiesc, deşi cea din urmă a prefigurat-o pe cealaltă (Pesach- eliberarea din robia egipteană; Paşte- eliberarea din robia păcatului).

   „Unde spui ca s-a intamplat acel masacru ? In Kenya ? Pai asta-i o tara AFRICANA dupa umila mea cultura unde …predominata este religia musulmana deci , fiind o tara africana , plina pana la refuz cu …africani”.
   Umila voastră cultură a dat greş de data aceasta. Kenya este o ţară africană majoritar creştină, nu musulmană. Musulmanii sunt doar 10% din populaţie, în vreme ce creştinii sunt 75%. Kenya este, deci, mai creştină decât Franţa (fiindcă tot aţi amintit despre cazul „Charlie Hebdo”).

   „Intrebare : daca prin absurd eu { Doamne fereste !!!!!!! } , aflandu-ma intr-o situatie similara acelor studenti , le-asi raspunde alora ce au in posesie kalasnikoavele , ca-s liber cugetator …..oare aia m-ar lasa in plata Domnului sau…m-ar matrasii si pe mine laolalta cu aia d e culoare …kenyeni de-ai lor ????? ”
   Am înţeles că i-au întrebat doar atât: „Eşti creştin?”. Era deci o întrebare cu două variante de răspuns: da sau nu. Acum chiar nu ştiu cum ar fi procedat dacă cineva ar fi oferit şi alte variante (ateu, liber-cugetător etc.). În orice caz, având în vedere istoria neagră a terorismului islamic, mare lucru ar fi fost să-l fi lăsat în pace pe unul ca dvs., liber-cugetător…

   „Fratioare , ai luat-o rau d e tot pe aratura , pe bune acum !!!”
   „Pai ce , in asta consta baza , fundamentul religiei crestine ? Oare , asta a solicitat Hristos d e la …ucenici sau d e la cei care doreau sa-L urmeze , MOARTEA PENTRU EL sau IN NUMELE SAU ???? ” Mila voiesc iar nu jertfa ” { Mat. 9/13 } iti spune ceva in acest sens ??????????”
   V-aş înşira zeci de versete biblice, dar ştiu că le cunoaşteţi foarte bine. Apoi, ştiţi prea bine că Biblia vorbeşte despre martiri, oameni care şi-au dat viaţa pentru Hristos.
   Din momentul în care ai devenit creştin, dar creştin adevărat, nu „de formă”, viaţa nu-ţi mai aparţine ţie, i-ai dat-o lui Hristos. Viaţa ta este de atunci în mâna Domnului, iar tu spui precum apostolul Pavel în Romani 14:8: „Căci dacă trăim, pentru Domnul trăim; şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci fie că trăim, fie că murim, noi suntem ai Domnului”.
   Pe un creştin adevărat nu-l va mai preocupa viitorul său, de el are grijă Hristos, nu se va mai teme de moartea, Hristos a biruit moartea. Iar dacă Hristos va îngădui să fie ucis pentru numele Său, creştinul adevărat va accepta asta senin, pentru că va şti, precum primul martir Ştefan, că cerurile se vor deschide şi va pleca la Hristos. Altfel, dacă moartea continuă să te mai înspăimânte în aşa măsură încât de dragul vieţii te „lepezi” de Hristos, nu eşti un creştin adevărat.
   Matei 9:13 îmi spune multe, dar îmi mai spun multe şi alte versete chiar din capitolul următor. Hristos a spus clar în Matei 10:28: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă”. Tot El mai zice în versetele 32-33: „De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri”. Iar în versetul 39 spune clar: „Cine îşi va păstra viaţa o va pierde; şi cine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga.”
   Deci, nu am luat-o deloc „pe arătură” atunci când am afirmat că un creştin adevărat va fi întotdeauna gata să-şi dea viaţa pentru Hristos.

   • Marian zice:

    Omule…ai vazut c-am fost cinstit si am recunoscut ca 😉 cultura mea este umila ….. ca si dumneaeu de altfel {vezi cata schimbare de comportament si gandire 😉 a avut loc in viata mea cu ocazia acestor Pasti ? } , care-s ” crestin ” mai mult sau mai putin 🙂 ! Pentru mine…Africa este patria musulmanilor si chiar nu conteaza faptul ca-i vorba despre Yemen , Mali , Iran , Irak , , Nigeria sau….Africa de Sud !!!!!! Da , stiu , mi-amintesc d e faptul ca Biblia vorbeste despre martiri ce-au suferit si-au platit cu viata doar pentru faptul ca l-au urmat pe Isus si invataturile sale insa , nu sunt de acord cu ideea expusa de dumneata si anume cu faptul ca ” din momentul in care ai devenit crestin viata nu-ti mai apartine tie , i-ai dat-o lui Hristos ” . In nici o marturisire d e credinta , la nici o biserica crestina , nu-i pomenit faptul ca ” viata nu-ti mai apartine ” ci doar faptul ca-l vei slujii pe Hristos iar in plus d e asta …ce are nevoie Domnul d e viata noastra ? El are ce are cu sufletul , cu cugetul nostru . Ati inchina viata Domnului Hristos , nu-nseamna ca esti pregatit din acel moment sa mori pentru El ci…dimpotriva , ca esti gata s a traiesti pentru El , insa sa traiesti asa cum o solicita El ! Cum sa nu-l preocupe viitorul pe ” un crestin adevarat ” atat vreme cat insusi Isus a spus mai nu stiu cand ca…doar Tatal Sau din ceruri este cel c e s e ingrijeste de…viitorul celor care ” cred in EL si-n cel c e L-a trimis ” ? Pai ce , noi traim cumva in Rai alaturi de Dumnezeu tatal , DUmnezeu Fiul si Dumnezeu Sfantu Duh sau pe Pamant printre ingeri decazuti si printre jigodii umane ? Nu spune Domnul ” fa-le pe-ale tale , dar pe-ale Mele , nu le lasa nefacute ” ? La Mat. 10 :28 saracu Hristos a avut dreptate , stia EL ce spune mai ales ca El insusi a avut de-aface cu unii ce i-au omorat trupul insa n-au reusit sa-i distruga si sufletul . A facut destula scoala cu esenienii pe tema asta . Sufletul apartine d e la nastere doar lui Dumnezeu Tatal si depinde de imprejurari daca acest suflet va ramane in proprietatea privata a acestuia sau…al vom oferii mocca diavolului . Da , sunt de acord ca spune bietul om ca , ” oricine Ma va marturisii inaintea oamenilor il voi marturisii si EU inaintea Tatalui Meu care este in ceruri ” insa….El face referire la marea judecata care , conform revelatiei lui Ioan , va avea loc abia dupa infrangerea lui Satan…a Diavolului . ACOLO si ATUNCi ne va fi AVOCAT si nu PROCUROR . Asa incat , vezi ca am dreptate atunci cand spun ca …” ai luat-o pe aratura ” afirmand ca ” un crestin adevarat va fi intotdeauna gata sa-si dea viata pentru Hristos ” ? De fapt ceea ce spui dumneata poate insemna o instigare asupra celor ce-si zic crestini { mai mult sau mai putin adevarati } pentru a merge in …Afganistan bunaoara sau Irak si a-si striga acolo credinta in gura mare , fara sa-i intereseze ca alora n-o sa le cada bine la stomac chestia asta si fiind convinsi ca …..Dumnezeu ai va apara de gloantele sau kandrelele alora . Repet , cu riscul de-a te supara : nici Dumnezeu si mai ales nici Isus Hristos n-are nevoie d e jertfele noastre indiferent despre ce fel d e jertfe este vorba { bani , alimente , postire sau viata } ci doar d e sufletul si cugetul nostru , iar daca o chestie dintr-astea ti-o spune un liber cugetator inseamna mare lucru si-aduce al dracului d e mult , a marturisire d e credinta , ducandu-se astfel pe apa sambetei toata ideea de cuget liber , neingradit d e vreo dogma oricare ar fi aia . Da…care-i treaba de-ai inceput sa citezi din Scripturi , ti-e lehamite d e ” cugetarile ” d e pana acum si doresti sa reiei discutiile pe teme crestine ? N-ar fi rau ….. 😉

   • Teonymus zice:

    „In nici o marturisire d e credinta , la nici o biserica crestina , nu-i pomenit faptul ca ” viata nu-ti mai apartine ” ci doar faptul ca-l vei slujii pe Hristos iar in plus d e asta …ce are nevoie Domnul d e viata noastra ?”
    În orice mărturisire de credinţă, la orice biserică creştină (cel puţin, din câte cunosc eu), creştinul susţine că aparţine lui Hristos, că de aia se şi numeşte creştin, nume ce provine de la numele lui Isus Hristos. Şi ca să nu ziceţi că ceea ce vorbesc n-are acoperire biblică, vă invit să citiţi şi să meditaţi la 1 Corinteni 3:23 şi Galateni 3:29.
    Or, când zicem aparţinem lui Hristos, înseamnă că îi aparţinem întru totul. Viaţa nu face excepţie, ba chiar despre ea este vorba în primul rând (prin viaţă înţeleg inclusiv sufletul şi cugetul). Ceea ce vreau să spun este explicat foarte frumos de apostolul Pavel în prima parte a versetului Galateni 2:20: „Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine”.

    „Ati inchina viata Domnului Hristos , nu-nseamna ca esti pregatit din acel moment sa mori pentru El ci…dimpotriva , ca esti gata s a traiesti pentru El , insa sa traiesti asa cum o solicita El ! ”
    A-ţi închina viaţa Domnului înseamnă că eşti gata să trăieşti pentru El, dar şi să mori dacă asta este voia lui Dumnezeu.
    Vă trimit iar la apostulul Pavel care spunea foarte frumos în Filipeni 1:21: „Căci pentru mine a trăi este Hristos, şi a muri este un câştig.”
    Asta trebuie să fie atitudinea adevăratului creştin!

    „Cum sa nu-l preocupe viitorul pe ” un crestin adevarat ” atat vreme cat insusi Isus a spus mai nu stiu cand ca…doar Tatal Sau din ceruri este cel c e s e ingrijeste de…viitorul celor care ” cred in EL si-n cel c e L-a trimis ” ?”
    Dacă Tatăl se îngrijeşte de viitorul nostru, atunci ce rost are să ne mai îngrijorăm din acest punct de vedere?
    Nu degeaba ne-a spus Hristos în Matei 6:33 următoarele: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra”.

    „El face referire la marea judecata care , conform revelatiei lui Ioan , va avea loc abia dupa infrangerea lui Satan…a Diavolului”.
    Când ne va mărturisi Hristos îl priveşte pe El. Cert este că noi trebuie să-L mărturisim aici şi acum!

    „Asa incat , vezi ca am dreptate atunci cand spun ca …” ai luat-o pe aratura ” afirmand ca ” un crestin adevarat va fi intotdeauna gata sa-si dea viata pentru Hristos ” ? ”
    N-am luat-o deloc ” pe arătură”. După cum am arătat mai sus, faptul că Hristos ne va mărturisi la Marea Judecată nu contrazice cu nimic ceea ce am susţinut până acum…

    „De fapt ceea ce spui dumneata poate insemna o instigare asupra celor ce-si zic crestini { mai mult sau mai putin adevarati } pentru a merge in …Afganistan”.
    Se vede treaba că n-aţi înţeles ce am vrut să spun când am afirmat că un creştin adevărat va fi întotdeauna gata să-şi dea viaţa pentru Hristos…
    Aţi urmărit filmuleţul ataşat? Pentru că nu l-am ataşat degeaba, explică foarte bine ce am vrut să spun.
    Când zic că este „gata”, mă refer că este pregătit. Dar asta doar în cazul în care nu mai are nici o „scăpare”. Vă amintesc că acei studenţi au fost întrebaţi dacă sunt creştini sub ameninţarea armei. Aveau doar două alternative: să se dezică de Hristos sau să suporte consecinţele mărturisirii lor. Dacă ar fi avut o alta care le-ar fi permis să „scape” fără să se „lepede” de Hristos, asta nu i-ar fi făcut creştini „neadevăraţi”.
    Vă aduc aminte că tot în Matei 10, în versetul 23 Hristos spune clar: „Când vă vor prigoni într-o cetate, să fugiţi într-alta”. Deci, nici nu poate fi vorba despre „instigare la martiraj” în postarea mea.
    Mă refeream doar la cazul în care Dumnezeu îngăduie să ne fie ucis trupul, aşa cum a îngăduit şi în cazul lui Ştefan şi a multora din creştinii primelor secole şi nu numai. În astfel de cazuri, când nu mai avem ce să facem, atitudinea creştinului adevărat trebuie să fie asemeni atitudinii apostolului Petru, care în noaptea premergătoare judecăţii sale (judecata s-ar fi încheiat cel mai probabil cu o execuţie), era atât de „îngrijorat” încât îngerul trimis de Dumnezeu să-l elibereze a trebuit să-l lovească în coastă pentru ca să-l trezească din somn. 🙂 Pentru cei care nu cunosc sau doresc să recitească întâmplarea respectivă, ea se găseşte în Faptele Apostolilor 12:1-19.

    „Repet , cu riscul de-a te supara : nici Dumnezeu si mai ales nici Isus Hristos n-are nevoie d e jertfele noastre indiferent despre ce fel d e jertfe este vorba { bani , alimente , postire sau viata } ci doar d e sufletul si cugetul nostru”.
    Dumnezeu n-are nevoie de jertfele noastre, dar noi avem nevoie de El. Or, condiţiile care ni se cer este să fim doar ai Lui, în întregime. Viaţa noastră are în vedere inclusiv sufletul şi cugetul nostru. Nu ştiu de ce le includeţi într-o categorie separată.

    „Da…care-i treaba de-ai inceput sa citezi din Scripturi , ti-e lehamite d e ” cugetarile ” d e pana acum si doresti sa reiei discutiile pe teme crestine ? N-ar fi rau ….. ;-)”
    De regulă, scriu ce simt. În afară de sâmbete, când mi-am făcut un obicei să postez „cugetări” pe diverse teme, în celelalte zile nu respect un tipar anume.
    Este drept, însă, că discuţiile pe teme teologice îmi fac o deosebită plăcere. 🙂

 2. Marian zice:

  Mi-a facut o deosebita placere , dand click pe ” altadata ” s a citesc cele pe care le scriam in urma cu…mult timp . Merci de oportunitate Teonymus 😉 !

  • Teonymus zice:

   Sincer să fiu, nu la dvs. m-am gândit când am pus acel link acolo, dar e bine să aflu că nu l-am pus degeaba. 😀

   • Marian zice:

    Da , m-ai scutit de-a mai cauta prin istoric , prin arhiva si prin categorii , pentru a gasii cu chiu cu vai ceva care sa ma intereseze si …sa-mi placa . Nici Armistat si nici (.) sau ” alallat ” sau…” ailalta ” , n-au mai intervenit cu comentariile lor in alte ocazii si pe alte teme . Probabil c-au considerat si ei c-ai luat-o pe aratura 😉 abordand subiecte ” lumesti ” 🙂 🙂 🙂 . Inca o data , merci mon cher Teonymus ! Multumiri preaplecate 😉 🙂 🙂 🙂 ONORABILE !!!

 3. Marian zice:

  Orice om normal care a vazut filmuletul respectiv nu-ti poate raspunde decat citand din ….. Emanuel Kant 😉 : ” Facerea d e bine , f–– de mama !” Eu personal ma consider un om normal . Crezi ca , daca in locul tipului ala cu moaca lui patibulara , pastorul ar fi fost cel ce ar fi tinut revolverul , moderat ala ar fi dat dovada macar o clipa d e spaima ? Fi serios ! Inca o data , ma felicit pentru faptul ca n-am permis d e conducere auto , dupa ce-am vazut filmuletul , nu doar ca n-asi mai lua pe NIMENI in masina cu mine dar….asi da pur si simplu cu masina peste ei cu orice risc moderat !!! Da , sunt d e acord cu dumneata , ” Dumnezeu n-are nevoie d e jertfele noastre dar , noi avem nevoie de El ” , niciodata n-am spus altceva . Insa …” viata noastra ” , este cu totul altceva si este diferita d e sufletul si cugetul nostru . Ce ma desteptule …cand te duci la discoteca si incerci sa salti o tipa ghotica , plina de tatoo plus „belciugele ” de rigoare , asta inseamna c-o abordezi pentru ca-ti place de moaca ei ? Nu frate insa , pentru ca alte tipe mai d e Doamne ajuta , nu s e uita nici cu tenderu la dumneata …ce draci vrei s a faci mai ales c-ai dat si gologani la greu doar ca sa intrii in acel club sau discoteca ?! Si-n plus de asta , daca pleci d e-acolo singur ce vei face moderat? O iei pe gothica , asta faci desii …. sufletul , cugetul tau iti spune … ” sa ai grije si sa te-nbraci cu fulgarinul neaaparat ” 😉 . Viata -i una sufletul , constiinta , cugetul …sant altceva . Reluam discutia cu ” de ce ingaduie Dumnezeu ” ….etc ? Oare matale vrei sa -mi spui mie ca , esti pregatit ca cineva sa-ti ia zilele doar pentru ca asa vrea el , asa intelege el sa-ti puna credinta in Dumnezeu la incercare ?!? Orice ai spune , fara suparare chiar nu te cred ! Am retinut insa cate ceva din spusele turbatului ala : ” Crestinism sau mai bine zis ipocrizie ” . Asta intelegea moderat prin credinta in Dumnezeu , prin credinta si iubirea pentru Hristos , asta a inteles moderat prin….crestinism . Pe undeva insa…cam avea dreptate moderat ala . Pastorul ….trebuia sa-i raspunda simplu si nu sa s e impauneze cu ceva ce , nu tinea de el ci doar d e credinta enoriasilor si mai ales d e gologanii dati d e ei pentru biserica respectiva el , pastorul neavand mare merit in chestia asta . Iar doamna , sotia pastorului …SECRETARA bisericii respective ??? Pai daca era doar o enoriasa oarecare ce-avea , tushea , ai cadea fusta de pe ea ? Intr-adevar Hristos a dat ucenicilor acel sfat si mai mult , le-a spus sa nici nu se uite in urma si sa-si scuture si tarana de pe talpile sandalelor insa…era vorba despre aia , era vorba despre acele timpuri . Vrei sa-mi spui ca , daca cineva nu te place , nu te-nghite si te da dracului cu religia si credinta dumitale cu tot , pleci pur si simplu pe alt varf de munte diferit de cel und e -ti duci traiul azi ? Cate varfuri pustii d e munte sau cel putin nelocuite , crezi matale ca exista in Romania si eventual si-n lume ? In acest caz , vin eu si te-ntreb : CE FEL D E CRESTIN , C E FEL D E SUPUS AL LUI HRISTOS ESTI TEONYMUSULE ??? Sau te-ntreb , asa cum m-antrebat pe mine prin ’86 , parintele profesor , Emanoil Galeriu : – Dumneata , carui Dumnezeu slujesti ? Daca nici acum nu-mi dai dreptate….. 😦 inseamna ca esti cel mai capsoman din cati am cunoscut la viata mea !!!!!!!!!!!!

  • Teonymus zice:

   „Viata -i una sufletul , constiinta , cugetul …sant altceva”.
   Sufletul nostru trăieşte, nu-i aşa? La fel şi cugetul. Atunci, cum puteţi să le separaţi de viaţă? N-are sens…
   În fine, presupun că aţi prins ideea atunci când am afirmat că Dumnezeu ne vrea în întregime. Dacă vrem să fim ai Lui, trebuie să fim în totalitate, să nu dăm nimic din noi altuia (ştiţi dvs. cui 🙂 ).

   „Oare matale vrei sa -mi spui mie ca , esti pregatit ca cineva sa-ti ia zilele doar pentru ca asa vrea el , asa intelege el sa-ti puna credinta in Dumnezeu la incercare ?!? Orice ai spune , fara suparare chiar nu te cred ! ”
   Tocmai asta este marea provocare pentru un creştin, să trăiască pentru Hristos, dar să fie gata/pregătit şi să moară pentru Hristos dacă asta este voia lui Dumnezeu. De asta am şi spus că mă gândesc serios la gestul acelor studenţi, pentru că m-am pus în locul lor. Nu pot să fac acum pe viteazul spunând că aş fi procedat nu ştiu cum. Nu am cum! Totul este în mâna lui Dumnezeu şi pentru a-ţi da viaţa pentru Hristos ai nevoie tot de ajutorul Său, de îmbărbatare de sus. Până şi despre Hristos se spune în Luca 22:43 că a fost întărit de un înger în Grădina Ghetsimani, înainte să fie prins, cu atât mai mult avem nevoie noi de întărirea Lui. Şi dacă Îl ai pe Hristos, atunci poţi să spui ca şi apostolul Pavel în Galateni 4:13: „Pot totul în Hristos care mă întăreşte.”
   Nu mai insist pe acest subiect, pentru că n-are sens. Am spus tot ce am vrut să spun şi, la urma urmei, dvs. vă declaraţi liber-cugetător. 🙂 De aceea, nici nu este de mirare că nu suntem pe aceeaşi lungime de undă.

   „Am retinut insa cate ceva din spusele turbatului ala : ” Crestinism sau mai bine zis ipocrizie ” . Asta intelegea cretinu prin credinta in Dumnezeu”.
   Înseamnă că n-aţi înţeles filmuleţul. Acel bărbat a privit „creştinismul” acelor oameni şi l-a numit ipocrizie. Şi cam avea dreptate. Ca şi creştin, acel pastor mai mult ca sigur le predica enoriaşilor să-şi dea viaţa lui Hristos, îi învăţa să trăiască pentru El şi să fie gata şi să moară pentru El aşa cum au fost gata şi apostolii, primii creştini. Că doar nu degeaba ne-au fost lăsaţi pe paginile Sfintelor Scripturi, ci ca să ne fie o pildă, un exemplu. Bun, şi vine momentul ca acest pastor să pună în practică ceea ce predica. Ce face el? Nu este „pregătit”! Deci, da, contradicţia dintre vorbe şi fapte se numeşte „ipocrizie”.
   Nu ştiu de ce aţi folosit atâtea apelative la adresa acelui om. N-a făcut decât să joace un rol. De asta v-am moderat.

   „Vrei sa-mi spui ca , daca cineva nu te place , nu te-nghite si te da dracului cu religia si credinta dumitale cu tot , pleci pur si simplu pe alt varf de munte diferit de cel und e -ti duci traiul azi ?”
   Credinţă cu forţa nu se face! Nu pleci în nici un vârf de munte. Te duci pur şi simplu acasă şi-ţi vezi de ale tale. Slavă Domnului, trăim vremuri de libertate religioasă! Dacă ar fi persecuţii, atunci da, soluţia vârfurilor de munte n-ar fi o soluţie rea! 🙂

   „In acest caz , vin eu si te-ntreb : CE FEL D E CRESTIN , C E FEL D E SUPUS AL LUI HRISTOS ESTI TEONYMUSULE ??? ”
   Nu pot să răspund la această întrebare fără să adaug în faţa verbului „a fi” verbul „a vrea”. Un creştin adevărat, aşa cum arată Sfintele Scripturi, un astfel de creştin vreau să fiu!

   • Marian zice:

    Nu , nu !!! moderat ala { si n-ai decat s a moderezi pana faci scurta la mana 😦 } , avea aceasta parere ” crestinism sau mai bine zis ipocrizie ” fatza de TOTI cei ce se numesc crestini fiind insa doar niste ” morminte spoite ” , nu neaaparat fatza de aia doi amarati !!! Le-a pus credintza la incercare….pai eu asi face asta in fiecare zi si mai mult , asi merge pana la capat apasand tragaciul ….pai daca tot ai incredere in Dumnezeul tau , cel putin s-o dovedesti sau cum spunea ” cineva ” 😉 mai nu stiu cand : ” Dumnezeu va trimete ingerii Sai care te vor purta pe aripile lor si nu vei patii nimic ” . Bine ca , n-am inteles eu filmul si l-ai inteles matalutza 😦 !!! Asta te face fericit ? Ai uitat ca fiecare vede adevarul doar din punctul sau d e vedere ? Fi frate serios ca , apostolii n-au fost pregatiti NICIUNUL s a moara . Ai uitat unde se aflau si cam cum s-au manifestat atunci cand Isus era judecat ? L-ai uitat pe Petru ? Ai uitat ca s-au ascuns ca sobolanii prin podurile caselor iar atunci cand Maria si celelate mironositze au sosit inapoi de la Sfantul Mormant { mie personal intotdeauna mi-a parut o inadvertenta alaturarea acestor doua cuvinte : sfant si…mormant } aducand VESTEA CEA BUNA , cu greu au reusit sa-i gaseasca pe toti la un loc iar unul { plecat atunci cine stie pe unde } , nici macar n-a crezut ceea ce vesteau alea ?! A TREBUIT INTAI ….SA VADA , SA PIPAIE EL RANILE iar credinta…after 😉 . Nu ma supar frate ca mi-ai moderat comentariul …este normal daca nu doresti sa-ti transformi blogul intr-o groapa unde se aduna toate comparatiile pe care DEX-ul le are scrise in paginile sale . Oricum , cine va citii candva { poate chiar si noi doi } textul comentariului meu isi va inchipuii ca cine stie c e blestematii am scris acolo . Eu personal , asta-s eu : nu ma ascund in spatele unor cuvinte frumoase doar pentru a da bine in fatza cuiva , chiar daca acel cuiva esti dumneata prietene Teonymus sau…laudatoarele dumitale sunt mult prea imbatranit in rele pentru a ma ami schimba la anii astia . Intrebare : patibular….acest termen pentru ce l-ai ” moderat ” ? Expresia corecta este , L-AI CENZURAT ASTA ESTE TERMENUL CORECT c-asa esti dumneata , moderat de chitzibusar . Chiar crezi ca cine vrea si nu vrea stie ce-nseamna acest cuvant ? Macar pe asta si cuvantul cretin { provine din limba franceza } macar pe astea puteai sa le lasi s a treaca d e la dumneata ….ce te costa , crapa fierea-n dumneata !?! Tot nu sunt d e acord cu dumneata , referitor la viata si suflet . Asa cum dumneata dai exemplul cu ” sufletul nostru traieste deci , nu poate fi despartit d e viata ” , tot asa iti pot da si eu exemplul celebru al adventistilor…ala cu cutia pe care , banuiesc ca-l cunosti foarte bine plus altele ca…mai stiu suficiente . Eu nu doar ma declar , eu chiar sunt un liber cugetator { ce moderat frate …inca nu te-ai convins de asta pana acum ? } insa , asta nu cred { si n-am crezut-o niociodata } ca poate fi un impediment pentru a ne intelege intre noi …asa cum am facut-o si altadata . Nu s e poate sa nu fi observat pana acum ca, NICIODATA n-am fost un tip inflexibil in ” conversatiile ” noastre pe marginea unor pagini ale Bibliei asta…spre deosebire de dumneata 🙂 . Dovada…sunt de comun acord 😉 cu dumneata : CREDINTA CU FORTA NU S E FACE . Cu ” vremurile d e libertate religioasa”…las-o moarta cu aceasta idee . Atat vreme cat exista mai multe viziuni religioase…nu poate exista libertate religioasa deplina iar ” exemplul ” dat d e musulmanii aia vis-a vis de tipii de la acea publicatie frantzuzeasca mai zilele trecute , constituie zic eu , un argument suficient d e serios pentru a-mi sustine afirmatia . Solutia…fie pleci acasa , vorba dumitale , fie cauti un varf d e munte …vorba mea 😉 . Si aici ai dreptate : ce fel d e crestin VREI SA FI si nu ” c e fel d e crestin esti ” . Problema este ca Sfintele Scripturi , invatamintele ei , sant mult prea greu d e indeplinit si doar un singur OM dupa stiinta mea , a reusit sa le indeplineasca in totalitate insa…nici macar acela nu era om in adevaratul sens al cuvantului , ala era FIU D E DUMNEZEU , ala era DUMNEZEU ! Ce ma ai innebunit …te crezi Dumnezeu ??? 😦 O seara cat mai buna in continuare iti doresc prietene ! Ne citim maine sau poimaine cu voia lui Dumnezeu .

   • Teonymus zice:

    „avea aceasta parere ” crestinism sau mai bine zis ipocrizie ” fatza de TOTI cei ce se numesc crestini fiind insa doar niste ” morminte spoite ” , nu neaaparat fatza de aia doi amarati !!!”
    Ideea e că acel om n-a întâlnit până atunci pe nimeni care să fie un adevărat creştin, unul care pentru Mântuitorul său ar fi în stare să-şi dea şi viaţa. După cum se poate vedea în final, nici n-avea gloanţe în acea armă. Întrebarea care se pune este următoarea: dar dacă acel pastor era „pregătit”? Atunci, cred că acea „piatră de poticnirea” faţă de creştinism, care se găsea în sufletul acelui om, ar fi fost înlăturată şi poate ar fi crezut. În schimb, acesta s-a văzut nevoit să mai caute acel creştin adevărat care să fie în măsură să-i vorbească despre Hristos.

    „Bine ca , n-am inteles eu filmul si l-ai inteles matalutza 😦 !!! Asta te face fericit ? Ai uitat ca fiecare vede adevarul doar din punctul sau de vedere ? ”
    Cel mai bine ar fi să aflăm chiar de la creatorii acelui filmuleţ ce au dorit să transmită. În ceea ce mă priveşte, din ce am văzut în acele imagini, n-am cum să vă aprob interpretarea bogată în apelative dure la adresa acelui om, când de fapt accentul a căzut pe atitudinea acelor doi, nu pe cea a agresorului. Dacă nu sunteţi de acord cu mine, vă aduc aminte că filmuleţul se numeşte: „Eşti gata să mori pentru credinţa ta?”.

    „Fi frate serios ca , apostolii n-au fost pregatiti NICIUNUL s a moara . Ai uitat unde se aflau si cam cum s-au manifestat atunci cand Isus era judecat ? L-ai uitat pe Petru ? ”
    Toate acestea s-au petrecut înainte de învierea lui Isus. După Înălţare aţi uitat ce s-a întâmplat în Ziua Cincizecimii? Aşa cum le-a promis Hristos, peste ei a fost revărsată o putere, peste ei S-a coborât Duhul Sfânt.
    În afară de martirajul lui Iacov, fratele lui Ioan, cel despre care se spune că era „ucenicul pe care-l iubea Isus”, Biblia nu menţionează prea multe despre sfârşitul vieţii celorlalţi ucenici. Dar menţionează istoria. Cu excepţia aceluiaşi ucenic Ioan, singurul care a murit de bătrâneţe, toţi ceilalţi au fost ucişi din pricina credinţei în Hristos.

    „Nu ma supar frate ca mi-ai moderat comentariul …este normal daca nu doresti sa-ti transformi blogul intr-o groapa unde se aduna toate comparatiile pe care DEX-ul le are scrise in paginile sale”.
    Am spus că vreau să fiu un creştin adevărat. De asta v-am şi moderat. 🙂
    Eu am înţeles că aşa sunteţi dvs.. Dar trebuie să înţelegeţi şi dvs. că acesta sunt eu.
    Haideţi să facem un compromis! Nu vă cer să vă schimbaţi doar de dragul acestui blog. Fiţi cum vă place. Dar să nu vă supăraţi când vă voi modera, pentru că nici eu nu pot fi obligat să fiu cum nu-mi place. Or, acest blog mă reprezintă, reflectă ceea ce sunt.
    În concluzie, să nu vă miraţi că de acum înainte voi fi chiar mai strict decât până acum. 🙂

    „Tot nu sunt d e acord cu dumneata , referitor la viata si suflet .”
    Asta e, rămânem fiecare cu ideile şi crezurile noastre. 🙂

    „insa , asta nu cred { si n-am crezut-o niociodata } ca poate fi un impediment pentru a ne intelege intre noi …asa cum am facut-o si altadata „.
    Nici în ceea ce mă priveşte, asta nu este un impediment pentru a ne înţelege şi a fi oameni unul faţă de celălalt. Încă de la început m-am străduit să vă arăt asta…

    „Nu s e poate sa nu fi observat pana acum ca, NICIODATA n-am fost un tip inflexibil in ” conversatiile ” noastre pe marginea unor pagini ale Bibliei asta…spre deosebire de dumneata 🙂 .”
    Nu fac decât să-mi susţin ideile. Nici n-am pretenţia să mi le împărtăşiţi numaidecât. Apoi, vă respect liberul-arbitru. Atâta vreme cât acest respect al liberului-arbitru este reciproc, nu văd de ce să existe probleme sau neajunsuri între noi…

    „” exemplul ” dat d e musulmanii aia vis-a vis de tipii de la acea publicatie frantzuzeasca mai zilele trecute , constituie zic eu , un argument suficient d e serios pentru a-mi sustine afirmatia.”
    Franţa e Franţa, iar România este România. Din fericire, la noi încă nu s-a ajuns până acolo încât să fie ucişi oameni din pricina credinţei lor. Cât va mai ţine această perioadă de libertate religioasă (deşi, recunosc, chiar şi acum construcţia „libertate religioasă”, la fel ca libertatea în sine, pare oarecum utopică), Dumnezeu ştie…

    „Problema este ca Sfintele Scripturi , invatamintele ei , sant mult prea greu d e indeplinit si doar un singur OM dupa stiinta mea , a reusit sa le indeplineasca in totalitate insa…”
    Nici eu, nici altcineva nu poate face asta singur. Pentru asta există rugăciuni, există post, există Biserica ş.a.m.d., ca să primim ajutor de la Mântuitorul nostru. Vă mai aduc aminte că nici ucenicii/apostolii, primii creştini, n-au împlinit Scripturile fără ajutorul divin, ci le-au fost trimisă o putere de sus în Ziua Cincizecimii. Asta fără să mai menţionez întrunirile lor, rugăciunile, postul şi toate celelalte.

    „O seara cat mai buna in continuare iti doresc prietene ! ”
    Vă doresc un sfârşit de săptămână cât mai plăcut şi numai bine în săptămâna care vine! 🙂

 4. Marian zice:

  Teonymusule…acum am observat . Ce-ai avut frete de-ai cenzurat chestia cu…Manuela ? Asta-i nume propriu . Ce , n-ai avut niciodata ocazia , copilarie macar , sa te joci c-o vecina , c-o colega d e scoala sau o prietene pur si simplu care sa se numeasca …Manuela ????? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Seara buna in continuare prietene !!!

 5. Alex zice:

  Hristos a inviat! Pace si bucurie! 🙂

 6. Marian zice:

  Omule…este adevarat c-am zis ca doresc sa fiu un crestin adevarat insa…PANA LA PASTI !!! Pastele a trecut in caz ca nu stiai 😉 { daca unii zic ca tine pana la penticost , treaba lor } deci acum , revin la vechea matca 🙂 ! Lasa-ma in pace cu ” compromisurile ” dumitale !!! M-am suparat eu vreodata deoarece mi-ai moderat { c e moderat …CENZURA TOATA ZIUA !!!!! } vreun comentari ??? Intre prieteni { chiar daca doar la modul „virtual ” } nu poate exista suparare pentru nimicuri d’astea . ” Toate acestea s-au intamplat inainte d e Invierea lui Isus ” . Deci Petru , s-a lepadat d e trei ori de Isus ….. inainte d e Invierea Lui ??? Nu-ti pare ca seamana cu figura pe care a facut-o ala aratandu-le alora butoiul revolverului ce era empty….abia dupa ce tipii s-au dovedit slabiciunea in credinta lor fatza de Dumnezeu ? Dupa parerea mea , umila asa cum sti , n-ai dreptate afirmand ca , tipul ala ” n-a intalnit niste crestini adevarati gata sa-si dea viata pentru credinta in Mantuitorul lor ” dar…aceasta-i doar parerea mea si nu esti obligat nici macar de credinta dumitale { mai ales d e ea } , sa ti cont de ea . Respect in continuare onorabile !

  • Teonymus zice:

   „Omule…este adevarat c-am zis ca doresc sa fiu un crestin adevarat insa…PANA LA PASTI !!! Pastele a trecut in caz ca nu stiai 😉 { daca unii zic ca tine pana la penticost , treaba lor } deci acum , revin la vechea matca 🙂 !”
   Să înţeleg că şi dvs. faceţi parte dintre acei „creştini la seral” despre care am vorbit în postare? 🙂

   „Nu-ti pare ca seamana cu figura pe care a facut-o ala aratandu-le alora butoiul revolverului ce era empty….abia dupa ce tipii s-au dovedit slabiciunea in credinta lor fatza de Dumnezeu ? ”
   Oarecum, aţi putea face comparaţia în sensul că, la fel ca acei doi soţi din filmuleţ, nici apostolul Petru nu era pregătit atunci să-şi dea viaţa pentru Hristos. Nu cred că poate merge comparaţia mai departe decât atât…

   „Dupa parerea mea , umila asa cum sti , n-ai dreptate afirmand ca , tipul ala ” n-a intalnit niste crestini adevarati gata sa-si dea viata pentru credinta in Mantuitorul lor ” dar…aceasta-i doar parerea mea”.
   Eu zic că dacă ar fi cunoscut creştini adevăraţi, n-ar mai fi generalizat în felul cum a făcut-o. Plus că finalul lasă impresia că se află în căutarea unuia care să fie în măsură să-i vorbească despre Hristos. Nu cred că întâmplător repetă aceste cuvinte: „you’re not the one”. În fine…

   • Marian zice:

    Mai frate Teonymus…eu , nu-ti caut dumitale nod in papura asa cum ma acuzai cateodata insa , acel filmuletz are ascunzisurile sale si daca nu incerci sa le intelegi la justa lor valoare …degeaba pierzi timpul sa-l vizionezi . Mi-ai ridicat mingea la fileu dandu-mi exemplul apostolilor , ce vina am eu daca ai dat tocmai exemplul astora ? Tipul ala era bolnav si …n-ai decat s a ” moderezi ” si asta daca-ti place insa…DREPTATEA-I D E PARTEA MEA ! Chiar nu ma supara acuzatia dumitale insa….este nedreapta mai ales ca , daca dumneata ai studiat Biblia poate vreo cinsprezece ani eu , am facut acest lucru…de mai multi ani decat ai dumneata ca ani d e viata si ca atare-mi pot permite cam orice , inclusiv ca , din postura-mi de ganditor liber d e orice constrangeri biblice sau dogmatice , sa protestez impotriva ipocriziei ce exista in randul multora ce-si zic crestini . La toate bisericile pe unde am fost botezat am spus foarte clar ca , sunt al lui ISUS si ca-L voi slujii p’asta din toata inima mea , din toata constiinta mea insa , pentru ca Domnul Isus n-a pomenit pe nicaieri despre posibilitatea ca vreodata sa-mi jertfesc viata pentru El si religia pe care o infiintase , procedez ca atare si sunt impotriva tuturor celor ce propovaduiesc moartea in numele Sau deoarece : EL N-A FACUT-O , EL N-A CERUT-O DIN PARTEA NIMANUI CI DIMPOTRIVA , insa aceasta este doar parerea mea si nu te obliga nimeni sa fi de acord cu ea . Si ma rog dumitale onorate amic ….ce fel d e crestini trebuia s a cunoasca ala ? Cumva unul ca dumneata ? Eu zic ca….era mai bine daca cunostea un ” crestin ” ca mine …chiar daca eu am doar ” studii serale ” im materie d e credintza si crestinism . Dupa cateva discutii cu mine , ala n-ar mai fi iesit la drumul mare cu pistolul , de asta sunt mai sigur decat de ziua d e maine .

   • Teonymus zice:

    „Tipul ala era bolnav si …n-ai decat s a ” moderezi ” si asta daca-ti place insa…DREPTATEA-I D E PARTEA MEA ! ”
    Fiecare cu părerea lui. Cât despre mine, mi-am expus deja punctul de vedere în legătură cu acel filmuleţ şi în postare, dar mai ales în comentariile de până acum. Nu mai insist pe acest subiect!

    „Chiar nu ma supara acuzatia dumitale insa….este nedreapta mai ales ca , daca dumneata ai studiat Biblia poate vreo cinsprezece ani eu , am facut acest lucru…de mai multi ani decat ai dumneata”.
    Când v-am întrebat dacă şi dvs. sunteţi dintre „creştinii la seral” nu m-am referit la cunoştinţele dvs. biblice, pentru c-aş fi fost nedrept, dvs. aţi citit şi studiat Biblia (doar că o interpretaţi cum vă place, de asta vă şi numiţi liber-cugetător 🙂 ). Mă refeream la ce aţi spus dvs., şi anume că aţi dorit să fiţi un creştin adevărat, dar până la Paşte şi, cum Paştele a trecut, reveniţi la „vechea matcă”.
    Am făcut o trimitere subtilă la ceea ce am scris în postare: „Se promovează mereu un fel de „creştinism la seral”: doar de Paşti şi de Crăciun sau alte ocazii, în rest fiecare să se comporte după cum îi place.”.

    „Domnul Isus n-a pomenit pe nicaieri despre posibilitatea ca vreodata sa-mi jertfesc viata pentru El si religia pe care o infiintase , procedez ca atare si sunt impotriva tuturor celor ce propovaduiesc moartea in numele Sau”.
    Eu zic că n-am propovăduit „moartea” în numele Său, ci viaţa. La urma urmei, Biblia spune că Dumnezeu dă viaţa şi tot El o ia înapoi. În fine, m-am străduit să vă explic, v-am adus şi versete biblice. Dacă tot n-aţi înţeles, asta e…
    Totuşi, nu pot să mă abţin să nu vă aduc în vedere un verset din 1 Ioan 3:16: „Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi; şi noi deci trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi.”
    Dacă Ioan ne-a spus să ne dăm viaţa pentru fraţi, cu atât mai mult, ca şi creştini, trebuie să o dăm pentru Hristos. Altfel, mă tem că al nostru creştinism nu este aşa cum ar trebui să fie. Fireşte, asta nu înseamnă că trebuie să ne căutăm noi moartea, viaţa noastră este în mâinile lui Dumnezeu. Doar El îi poate pune punct! Când zic să ne dăm viaţa pentru Hristos, adică să murim, trebuie să facem aşa doar dacă asta este voia lui Dumnezeu…

    „ce fel d e crestini trebuia s a cunoasca ala ? Cumva unul ca dumneata ? ”
    Nu, nu ca mine, ci ca aceia din Scripturi, aşa cum înţelegem că au fost din cărţile Noului Testament. De la ei ne extragem învăţătura, deci ei sunt un fel de modele, exemple demne de urmat pentru noi…

    „chiar daca eu am doar ” studii serale ” im materie d e credintza si crestinism .”
    Repet, n-am zis că aveţi „studii serale”, ci am concluzionat din ceea ce aţi spus dvs. că vă străduiţi să fiţi un creştin adevărat nu tot timpul, ci doar cu diverse ocazii (Paştele în cazul de faţă)…

 7. Marian zice:

  Si bine ca mi-adusei aminte : ai habar in astia peste douazeci d e ani cati ” crestini ” cu acte in regula , adica preoti de-i lui Isus { chiar daca apartineau d e BOR } mi-au scos mortii la interval doar pentru c-am indraznit sa-i intreb despre aceasta jertfa suprema , adica posibilitatea de-ati pierde viata de dragul si-n numele credintei in Isus mai ales ca ala nici macar n-a pomenit despre asa ceva ?!? Mi-au scos mortii din gropi iar asta in cel mai bun caz ca altminteri…daca ai fi avut matale posibilitatea sa citesti c e mi-au spus aia ….te lipseai sa-mi mai ” moderezi ” mie comentariile si poate intelegeai pentru c e sunt atat d e pornit impotriva astora si pentru ce-i cadorisesc cu invectivele ” moderate ” d e dumneata . Da , acel caz din Kenya …unde niste dezaxati religiosi { n-ai decat s-o moderezi } unde cei ce-au recunoscut ca-s crestini { si erau majoritatea } au fost ucisi cu sange rece , aia si-au pierdut viata insa…si-au castigat-o conform promisiunii ferme a lui Isus dar altii ….aia doi c e rost avea sa-si puna mintea cu acel om inbolnavit tot d e unii ca ei , care-si zic crestini insa , sant ” crestini ” cu studiile la FF 😉 . Mie nu mi-a fost nici rusine si nici teama sa-mi declin calitatea de crestin nici macar atunci cand asta insemna in cel mai bun caz sa te alegi cu scuipatii si injuraturile alora carora doreai s a le transmiti o Veste Buna , o EVANGHELIE . Azi…este foarte usor sa stai intr-un pisc d e munte asa ca dumneata si sa faci judecati d e valoare a oamenilor , sa-i imparti in crestini adevarati si-n …crestini seralisti . Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa ma laud cu asta dar…chiar m-ai obligat pe cinstea mea : pacatul sa cada asupra dumitale 😦 !!!!!!!!!

  • Teonymus zice:

   „Da , acel caz din Kenya …unde niste dezaxati religiosi { n-ai decat s-o moderezi } unde cei ce-au recunoscut ca-s crestini { si erau majoritatea } au fost ucisi cu sange rece , aia si-au pierdut viata insa…si-au castigat-o conform promisiunii ferme a lui Isus”.
   Asta şi doream să scot în evidenţă: cine-şi dă viaţa pentru Hristos, o câştigă, iar cine o păstrează pentru el, o va pierde. Din două, una. Şi n-am spus eu asta, ci Hristos în Matei 10:39.

   „aia doi c e rost avea sa-si puna mintea cu acel om inbolnavit tot d e unii ca ei , care-si zic crestini insa , sant ” crestini ” cu studiile la FF”.
   Vedeţi, asta am vrut să arăt şi eu, că acel pastor şi soţia sa nu erau chiar atât de creştini cum arată Biblia să fim. Acest fapt probabil a fost o „revelaţie” şi pentru ei. Dacă chiar doresc să fie creştini adevăraţi, vor învăţa ceva din lecţia „predată” lor chiar de acel bărbat…

   „Mie nu mi-a fost nici rusine si nici teama sa-mi declin calitatea de crestin nici macar atunci cand asta insemna in cel mai bun caz sa te alegi cu scuipatii si injuraturile alora carora doreai s a le transmiti o Veste Buna , o EVANGHELIE . ”
   Foarte bine aţi făcut! Repet, v-am întrebat dacă faceţi parte dintre „creştinii la seral”, doar pentru că dvs. aţi scris că: „Omule…este adevarat c-am zis ca doresc sa fiu un crestin adevarat insa…PANA LA PASTI !!! Pastele a trecut in caz ca nu stiai 😉 { daca unii zic ca tine pana la penticost , treaba lor } deci acum , revin la vechea matca”.
   Şi n-a fost o întrebare acuzatoare, ci una aşa, ca între prieteni. 🙂

   „Azi…este foarte usor sa stai intr-un pisc d e munte asa ca dumneata si sa faci judecati d e valoare a oamenilor , sa-i imparti in crestini adevarati si-n …crestini seralisti . Nu credeam ca voi ajunge vreodata sa ma laud cu asta dar…chiar m-ai obligat pe cinstea mea : pacatul sa cada asupra dumitale 😦 !!!!!!!!!”
   Nu sunteţi de acord cu mine că sunt creştini adevăraţi, dar şi creştini doar cu numele? Este o realitate, din nefericire…Nu văd de ce ar trebui să ascundem acest lucru.
   De ce să cadă păcatul asupra mea? Nu v-am obligat eu să vă lăudaţi! 🙂

   • Marian zice:

    ” De ce sa cada pacatul asupra mea ? Nu v-am obligat eu sa va laudati ! ” 😦 Si te mai superi ca spun d e multe ori : moderat mai esti frate Teonymus !!!!!

   • Teonymus zice:

    N-am de ce să mă supăr. Nu e ca şi cum dacă, prin vorbirea voastră, mă „daţi” cuiva, chiar aş deveni al aceluia… 🙂
    Atunci, de ce vă moderez? Pentru ca cititorii să nu aibă „dubii” în această privinţă: sunt creştin, deci sunt al lui Hristos, nu al altcuiva! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s