Welcome

Cine sunt eu? Un anonim. De fapt, pseudonimul pe care l-am folosit pentru acest blog este format din alăturarea prescurtării prenumelui meu de cuvântul „anonim”.

Sunt un tânăr căruia îi plac lectura şi „muzica bună”. Mă refer aici la muzica clasică şi la cea care transmite cu adevărat un mesaj (nu doar simple „lălăieli”!), un mesaj care promovează valori creştine. Îmi place „sa trăiesc”, să admir natura, să scriu, să dezbat teme, să compun aforisme, să glumesc. Îmi place să mai vad un film din când în când, dar sunt foarte pretenţios. Trebuie să fie „filme bune”, care să promoveze valori sănătoase şi, de ce nu, să mă stimuleze şi intelectual.

Se poate spune aşadar că îmi place arta. Dar îmi place şi ştiinţa, printre preferatele mele numărându-se istoria şi teologia. De asemenea, îmi place sportul, mai ales tenisul, dar nu refuz şi o miuţă din când în când.

În concluzie, am multe „plăceri”, zic eu nevinovate. 🙂

Am deschis acest blog din nevoia de a aşeza pe nişte foi virtuale câteva gânduri şi, de ce nu, de a le dezbate împreună. Puteţi să mă întrebaţi despre orice vă frământă, voi cauta să vă dau un răspuns, să dezbatem împreună nişte puncte de vedere. Îmi place să cred că sunt o persoană deschisă. Nu-mi place să combat sau să susţin ceva fără să aduc argumente. Dar aştept ca şi interlocutorul să-şi aducă argumentele sale.

Sunt şi voi rămâne fidel valorilor creştine, dar asta nu înseamnă că ateii şi cei care fac parte din alte religii nu sunt bineveniţi aici. Mi-ar plăcea să ne cunoaştem reciproc perspectivele, susţinându-ne paşnic ideile sau crezurile.

În concluzie, fie că sunteţi iubitori de artă, aveţi afinităţi ştiinţifice, istorice, teologice sau de alt gen, mă voi strădui să fiu o „gazdă” bună pentru fiecare dintre voi.

Bine aţi venit în „lumea” mea! Sper să vă placa aici!

24 de răspunsuri la Welcome

  1. Mihu zice:

    Parca ar fi ganduri scrise de mine insumi!:) Ma bucur sa te cunosc, anonimule!

  2. zice:

    Draga Teo salutare!

  3. Traviata zice:

    Cati ani ai?

    • Teonymus zice:

      Nu mi-am propus să dezvălui mai multe despre mine decât ceea ce am scris aici. Dar vârsta mea nu mai este un „secret”, pentru că multe postări „mă dau de gol” 😀 . Am 26 de ani.

  4. Ioan 3:16 zice:

    Dumnezeu sa te binecuvinteze cu viata vesnica, Teo!

  5. Mélanie zice:

    @”am multe “plăceri”, zic eu nevinovate…” – ale mele-s simple ca „bonjour!”: 🙂
    http://myvirtualplayground.wordpress.com/2014/05/18/my-simple-pleasures/

  6. Buna ziua,

    Fac parte din echipa BlogTAG.ro si pentru ca am citit cu mare placere blogul dumneavoastra Lumea lui Teonymus, doresc sa va prezint proiectul nostru cu speranta ca vi se va parea interesant si veti dori sa fiti alaturi de noi.
    BlogTAG se adreseaza tuturor persoanelor care detin un blog si sunt activi pe acesta, pentru a-i ajuta sa faca parte din comunitatea de bloggeri care au aceleasi interese ca ei, si ofera concursuri si campanii cu premii in bani si produse foarte atractive. Incercam sa selectam intotdeauna numai concursurile si campaniile care prezinta interes pentru dumneavoastra, care se potrivesc cu tema blogului dumneavoastra.

    Cine suntem?
    O echipa de oameni tineri si ambitiosi, cu dorinta de a dezvolta o comunitate stransa in blogosfera. Organizam concursuri si campanii de adevertoriale care sa sustina blogurile romanesti si sa le ofere mereu provocari noi celor care au pasiunea scrisului.
    Incercam sa atragem bugetele companiilor care doresc sa fie promovate prin concursuri si campanii de advertoriale in zona de blogging, astfel incat pasiunea de a scrie articole pe blogul dumneavoastra sa fie si recompensata in bani si premii consistente.

    Cont pe BlogTAG.ro?
    De ce nu? Noi va asiguram tot suportul pentru a va crea cont, suntem deschisi la orice intrebare, propunere sau discutie. Plus ca in acest mod va putem tine la curent cu noutatile BlogTAG.ro, campaniile si concursurile noastre.
    Pe BlogTAG gasiti usor si rapid concursurile si campaniile care sunt in desfasurare, sfaturi si lucruri utile care sa va ajute in imbunatatirea vizibilitatii blogului dumneavoastra.

    Concurs TargulCartii.ro
    In aceasta perioada este activ concursul sponsorizat de TargulCartii.ro, librarie si anticariat online. Va puteti inscrie cu un articol care sa respecte cateva cerinte, iar echipa de la TargulCartii.ro ofera premiu pentru primul clasat o tableta! Mai multe detalii aici.

    Concurs BlogTAG.ro
    Pana la 1 iulie va puteti inscrie in concursul organizat chiar de BlogTAG.ro pentru promovarea platformei de advertoriale si a comunitatii. Premiile sunt foarte atractive, aflati mai multe aici.

    Campania LibrarieUniversala.ro
    Pana duminica, 1 iunie, LibrarieUniversala.ro ii invita pe toti bloggerii pasionati de literatura si carti sa participe la campania de advertoriale. Primii 10 care se inscriu beneficiaza de sponsorizarea oferita de LibrarieUniversala pentru articolele scrise. Mai multe detalii aici.

    Va astept cu drag sa va alaturati comunitatii de pe BlogTAG.ro si sa participati la concursurile si campaniile noastre!

    Alexandra Margarit

    Echipa BlogTAG.ro
    http://www.blogtag.ro/
    blogtag.ro@gmail.com
    https://www.facebook.com/BlogTag.ro

  7. Salutare şi mulţumiri de vizită, îmi place la tine aici, voi mai veni cu drag 🙂

  8. ricamihai13 zice:

    Îmi place tot mai mult conținutul acestui blog și nu o spun ca să vă perii ci din dorința de a vă mărturisi că deseori regăsesc modul meu de gândire în ceea ce scrieți, motiv pentru care revin, iar și iară….
    chiar mă simt bine citindu-vă

  9. oana zice:

    Buna…noaptea!Eu am mai trecut pe aici ,tot pe la ora mica ,si mie imi place sa comunic, sa scriu si Dumnezeu imi este cel mai bun prieten.As vrea sa te am in lista mea de prieteni .Ce zici?

    • Teonymus zice:

      N-am nimic împotrivă, numai că nu ştiu la ce te referi când zici „lista mea de prieteni”. 🙂 Dacă este vorba de facebook, n-am cont personal, iar cu cel deschis pentru blog îmi promovez acest site şi atât. N-am timp pentru socializări virtuale în alte locuri decât aici pe blog.
      Deci, dacă doreşti să comunici, te invit s-o faci aici ori de câte ori postările mele reuşesc să te „provoace” prin temă sau idei. 🙂

  10. Feidlimid zice:

    Salut! Felicitari pentru blog! Te invit pe „Franchezza-un blog sincer” https://feidlimidblog.wordpress.com/ Sper sa gasesti interesante articolele de acolo. 😉

  11. toriaimihai zice:

    Pacea Domnului Isus sa fie cu/peste tine! Ma numesc Mihai si am varsta inversul varstei tale..Am dat de acest blog cautand cateva argumente ptr. creationism.As vrea sa-mi raspunzi la o intrebare: ai fost adus la viata(nascut din nou) ai primit credinta in jertfa Domnului Isus si pocainta fata de Dumnezeu-tatal,fata de care am fost rasvratit si drept consecinta am fost mantuit-socotit neprihanit, justificat?……..sau am crezut(fiind mort spiritual) am fost mantuit, si m-am nascut din nou?. Nu sunt menbru in nicio adunare da frcventez CDE. Fii binecuvantat!

    • Teonymus zice:

      Pace! Înţeleg din ce aţi scris că aveţi peste 90 de ani (aşa ar arăta inversul vârstei mele). Că este aşa sau nu, asta are mai puţină importanţă. Blogul „Lumea lui Teonymus” este deschis fiecărei vârste şi deci şi dvs. sunteţi mai mult decât binevenit aici. 🙂
      Presupun că întrebarea se referă la dezbaterea liberul-arbitru/alegere versus predestinare. Este într-adevăr o temă teologică destul de complicată. De ce? Pentru că şi unii şi alţii pot aduce argumente solide, versete biblice care vorbesc fie despre alegerea omului în vederea mântuirii, fie despre alegerea dinainte chiar de întemeierea lumii a lui Dumnezeu a celor mântuiţi. Ca să dau câteva exemple voi menţiona:
      Pentru alegerea pe care o face omul: Geneza 2:16-17; Deuteronom 30:19-20; Iosua 24:15; Isaia 55:6-7; Ezechiel 18:30-32; Marcu 8:34; Ioan 1:12-13; Ioan 7:17; Romani 10:9-10; 1 Corinteni 10:13; Galateni 5:16-17; 2 Petru 3:9; Apocalipsa 3:20.
      Pentru alegerea pe care o face Dumnezeu: Exod 33:19; Deuteronom 7:6-8; Psalmul 33:12; Psalmul 65:4; Romani 8:28-30; Romani 9:11-18; Romani 11:2-5; Efeseni 1:4-11; 2 Tesaloniceni 2:13; 1 Petru 1:2.
      Oare să fie aceste versete ireconciliabile? Mi-aduc aminte de o altă dezbatere, dar din lumea ştiinţifică, şi anume „lumina conţine unde versus lumina conţine particule”. S-a scris o groază în favoarea uneia şi a celeilalte idei. Ştiţi la ce concluzie au ajuns savanţii după câţiva ani? Că lumina este, de fapt, şi particule, şi unde. Cu alte cuvinte şi unii, şi alţii aveau dreptate şi se contraziceau degeaba. La o astfel de concluzie am ajuns şi eu în ceea ce priveşte întrebarea dvs.:
      Da, Dumnezeu alege, chiar dinainte ca omul să se nască, dar şi omul va trebui să aleagă când este chemat la mântuire. Fiindcă este Dumnezeu, este omniscient şi cunoaşte toată istoria omenirii înainte ca ea să se încheie şi chiar înainte să se fi început deja, Dumnezeu cunoaşte şi ceea ce va alege omul. Aşa îmi explic eu cum unii sunt scrişi deja în Cartea Vieţii, chiar dacă acum când vorbim noi poate că sunt străini de Evanghelie. De ce asta? Pentru că Dumnezeu cunoaşte că în viitor, în anul x, în ziua z, aceşti oameni vor accepta jertfa lui Hristos şi vor fi mântuiţi.
      Rostesc şi eu ca apostolul Pavel: „O adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! Cât de nepătrunse sunt judecăţile Lui şi cât de neînţelese sunt căile Lui!” (Romani 11:33).
      N-avem cum să înţelegem noi omniscienţa şi nemurirea lui Dumnezeu, noi care trăim într-un timp şi un spaţiu. Voi încerca să arăt următoarele lucruri: noi trăim acum într-un prezent, avem un trecut mai mult sau mai puţin cunoscut şi tindem spre un viitor. Dar pentru Dumnezeu nu există timp, El chiar înainte să fi început creaţia, ştia tot ce va urma după creaţie.
      Chiar înainte să facă să răsară din pământ pomul cunoştinţei binelui şi răului, Dumnezeu cunoaştea că din acest pom aveau să guste primii oameni, oameni care la rândul lor încă nu erau creaţi. Înainte să aleagă poporul evreu, Dumnezeu ştia toată istoria lor, cum se vor răzvrăti ş.a.m.d.. Pe scurt, înainte să spună „Să fie lumină”, lui Dumnezeu îi erau toate cunoscute de la Geneza la Apocalipsa. (De ce a îngăduit atunci să se întâmple toate ororile care s-au scurs de la creaţie până acum? Aici e aici: este vorba de liberul-arbitru. Tocmai de aceea a fost pus acel pom în mijlocul grădinii Edenului, pentru că Dumnezeu n-a vrut ca omul să fie precum un robot, ci a avut grijă ca omul să aibă posibilitatea de a alege.)
      Dacă Dumnezeu ştie ce va alege omul, asta nu înseamnă „predestinare”? Logic că nu, pentru că înseşi întrebarea vorbeşte de alegerea omului. Aşa văd eu lucrurile: Omul mântuit a ales, iar Dumnezeu l-a scris în Cartea Vieţii de la întemeierea lumii nu arbitrar, ci fiindcă a ştiut dinainte ce va alege omul. Asta înseamnă că se poate vorbi despre „merite” în ceea ce priveşte mântuirea? Nicidecum! Mântuirea este un dar. Ce merit poate avea cineva că a acceptat un dar? Nici unul. Oricine poate accepta acest dar: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat pe singurul Lui Fiu, ca ORICINE crede-n El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (Ioan 3:16). Oricine îl poate accepta, dar nu oricine îl acceptă. Aici se face diferenţa.
      Omul poate fi influenţat în vederea alegerii sale? Da, dar niciodată nu este obligat! Atât de frumos spunea cândva Mântuitorul: „Ierusalime, Ierusalime, care omori pe proroci şi ucizi cu pietre pe cei trimişi la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii sub aripi, şi n-aţi vrut” (Matei 23:37). Cum, trebuie numaidecât să vrea şi omul? Da, trebuie. În cer nu vor ajunge oameni care nu şi-au dorit să fie acolo, care au fost „obligaţi” să ajungă acolo. La fel şi cei care vor ajunge în iad, nu vor ajunge acolo fiindcă cineva i-a obligat, ci fiindcă ei înşişi au ales mai mult sau mai puţin conştient acest lucru. Dumnezeu Însuşi jură când zice: „Pe viaţa mea, zice Domnul Dumnezeu, că nu doresc moartea păcătosului, ci să se întoarcă de la calea lui, şi să trăiască” (prima parte a versetului 11 din Ezechiel 33).
      Ca să mă apropii de încheiere, resubliniez un lucru: Dumnezeu cunoaşte totul, pentru El este ca şi cum totul s-a încheiat. Aşa ne arată Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, care de la Geneza şi până la Apocalipsa ne prezintă practic întreaga istorie o omenirii. Pentru noi însă, care mai trăim pe pământ, încă nu s-a încheiat totul. Dumnezeu ne-a oferit soluţia salvării prin jertfa Domnului Isus. Acum depinde de noi dacă acceptăm această jertfă pentru păcatele noastre sau o respingem. Să alegem deci astăzi, dacă încă nu am făcut-o, să fim copii ai lui! Primind astăzi acest dar, ca Dumnezeu, în toată nemărginirea Sa, privind spre ziua de azi, să ne fi scris înainte de întemeierea lumii în Cartea Vieţii!
      Observ că întrebarea a fost pusă iniţial la modul personal: „ai fost adus la viata (nascut din nou) ai primit credinta in jertfa Domnului Isus …”. Am răspuns la modul general, dar totodată este şi un răspuns personal. Vorbesc despre mine acum şi pot să spun că exact aşa mi s-a întâmplat mie: Dumnezeu, în bunătatea Lui, m-a ales întâi, dar a trebuit să-L aleg şi eu apoi. Practic, în ceea ce priveşte toată lucrarea aceasta de mântuire (care continuă şi astăzi), nimic nu s-a întâmplat până să-L aleg şi eu. Pentru că aşa este Dumnezeu, El nu intră cu forţa în inima nimănui… Şi uite de ce, pe de o parte, eu am pierdut ani şi ani de zile, pe de altă parte, Dumnezeu a trebuit să aştepte atât de mult, pentru că un fir de praf trebuia să spună: Da, accept, fă-mă vasul pe care-l doreşti…
      Sper că am reuşit să mă fac înţeles în tot ceea ce am scris. Practic, acestea sunt concluziile mele după ce am meditat de multe ori la acest subiect. Fireşte, nu pretind „infailibilitate”. Sunt un om limitat şi supus greşelilor. Cine este de altă părere faţă de ce am scris aici, mă poate contrazice liniştit. Dar aştept argumente, fiindcă şi eu am făcut la fel.

Lasă un comentariu