Despre prejudecată

Cred că fiecare dintre noi suntem cel puţin o potenţială victimă a prejudecăţilor celor din jur. Că nu ne-a înzestrat natura cu un fizic „de invidiat”, că facem parte dintr-o minoritate, fie ea etnică sau religioasă, că există câteva deosebiri între noi şi majoritatea, diferenţe de care poate nici măcar nu suntem „responsabili”, toate acestea sunt folosite de unii pentru a ne face un „portret-robot” la care probabil nu vor renunţa niciodată. Degeaba te vei strădui să le arăţi că nu eşti aşa cum cred ei, în mintea lor vor şti una şi bună: „lasă că ştim noi cum sunteţi voi”…

aEwO0eM_700b_v1

Dintre aceste prejudecăţi sau stereotipuri, unele au depăşit graniţele ţărilor respective şi s-au transformat într-o etichetă jignitoare pentru poporul în cauză. De pildă, italienii sunt „băieţii mamei” sau „macaronari”, francezii sunt „aroganţi”, scoţienii „zgârciţi”, africanii „primitivi”, asiaticii „mâncători de orez” etc. etc.

4261337_460s

N-ar trebui să mai insist pe prejudecăţile pe care le îndură un român într-o ţară străină. Din păcate, acestea au devenit deja o „obişnuinţă”. Până şi din cei mai educaţi se vor pune în „gardă” sau vor plânge de mila ta pentru că i-ai spus că vii din România. Vei încerca să le explici că lucrurile nu stau chiar aşa, iar unii se vor mira de prostia/ignoranţa lor, în vreme ce alţii vor zâmbi îngăduitor şi se vor gândi că încerci să-i „îmbrobodeşti”. Adică, ei văd în fiecare zi români săvârşind infracţiuni şi tu vii să le spui că poporul român este unul cinstit…

4065331_460s_v1

Dar să lăsăm prejudecăţile străinilor faţă de români şi să privim în „ograda” noastră! M-am săturat de prejudecăţile capitalei faţă de provincie, de cele ale ortodocşilor faţă de neoprotestanţi şi invers, de ale românilor faţă de cei de etnie romă, de ale orăşenilor faţă de ţărani…

A caracteriza un grup pornind de la un caz singular ori este semnul unui intelect redus, ori al unei rele-voinţe. Pe pământ trăiesc 7 miliarde de oameni, dar nu vei găsi nici un individ care să fie „la fel” ca un altul. Până şi gemenii se deosebesc în ceea ce priveşte trăsăturile interioare. Iar tu ai întâlnit câteva persoane dintr-un anumit grup şi deja ai pretenţia că-i cunoşti pe toţi cei care fac parte din acel grup. Poţi să-i ştii pe fiecare în afară de unul şi tot nu vei avea dreptul să-l bagi şi pe acesta în aceeaşi „oală”. Nu e drept…

3223529_460s

Până şi cel mai mare criminal se bucură de prezumţia de nevinovăţie, dar de multe ori noi nu o oferim semenilor noştri care nu ne-au făcut nimic. Singura lor vină este că sunt „altfel”, s-au născut sau au devenit aşa. Atât, dar este „de ajuns” pentru noi.

Ce bine ar fi dacă am fi drepţi şi nu ne-am mai lăsa conduşi de prejudecată…

aYbBALw_700b_v1

Acest articol a fost publicat în Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Despre prejudecată

  1. lorelad zice:

    Teo, daca intalnim persoane cu prejudecati e de folos sa ii identificam inca de la inceput. Stim ca nu vom reusi sa colaboram prea bine cu astfel de oameni.
    Ar fi insa o prejudecata sa generalizam, nu? cum ca cei mai multi dintre noi au frecvent prejudecati…

    • Teonymus zice:

      Prejudecăţile pot să dispară, nu sunt ceva „iremediabil”. Dar pentru asta este necesară o cercetare temeinică a lucrurilor şi bunăvoinţă din partea celui care o face, pentru că unii chiar dacă află că se înşeală, tot nu renunţă la prejudecăţile lor.
      Şi generalizarea poate fi o prejudecată dacă nu se bazează pe fapte sau date concrete. De pildă, dacă recensământul arată că peste 90% dintre români sunt „credincioşi”, adică participă activ la viaţa religioasă a unei biserici, poţi să spui că „în general, românii sunt credincioşi”. În orice caz, orice generalizare care exclude existenţa unor excepţii este greşită (evident, mă refer aici la teme „profane” şi nu la cele ce ţin de condiţia umană etc. 🙂 )…

  2. Marian zice:

    Ce-nseamna prejudecata ?

    • Teonymus zice:

      Eu aveam o vorbă cu care obişnuiam să o „enervez” pe mezina familiei (când era în generală şi liceu) ori de câte ori mă întreba ce înseamnă un cuvânt românesc sau străin şi v-o adresez şi dvs.:
      „Caută în dicţionar!” 😀

      • Marian zice:

        Omule….ma c…. pe el d e dictionar !!!!!!!!!!!!! Am scris pana mi-au obosit degetele si….cand am dat send…a ramas doar ….intrebarea 😡 😡 😡 !!!

      • Teonymus zice:

        Probabil v-aţi „autocenzurat” fără să vreţi de v-a afişat doar întrebarea. 😀

  3. Marian zice:

    Cum dracu sa fac asa ceva ? Daca ar fi dupa mine…..noroc cu cenzura dumitale ca altminteri s-ar putea crede ca-i vorba despre cartierul Veseliei …ala din urma cu 60 de ani 😉 ! Sincer…cred ca nici macar mie nu mi-ar face prea mare placere daca ceea ce a-si scrie ar ramane …ad litteram . Nu de alta dar mi-aduc aminte d e chestia aia cu scripta ….. 😉

    • Teonymus zice:

      „Verba volant, scripta manent”, vorba romanilor. Numai că noi creştinii ştim că Cineva ne „contabilizează” şi cuvintele pe care le rostim, nu doar pe cele care le scriem… 🙂

      • Marian zice:

        Mi te inchipui , cum stai in genunchi , avand palmele alipite pentru rugaciune , purtand OBLIGATORIU rasa de calugar { ca aia din ” In numele trandafirului ” a lui Ecco } si privind spre cer …la ala care tine contabilitatea cuvintelor noastre si pe cele scrie si pe cele rostite , rugand gagiul sa ierte lumea asta pacatoasa ca altminteri ….nu stie ce pierde 😉 !

      • Teonymus zice:

        Trebuie să admit că apar într-o ipostază destul de „epică” în „închipuirea” voastră. 😀

      • Mélanie zice:

        @Marian:”au nom de la rose”… 🙂 film-cult de Jean-Jacques Annaud cu Sean Connery… ❤ – THE genuine 007, nu "surogate" ca restu'… 😀 saracu', are început de Alzheimer…

      • Marian zice:

        @Melanie Initial am citit doar cartea { prin anii ’85-86 daca nu citisesi inca ” In numele trandafirului ” al lui Umberto Eco ….nu existai } , filmul l-am vazut mult mai tarziu …cand au dorit ” autoritatile culturale ” romane sa-l dea la TV . Acum sant si ” apropitarul ” cartii si al DVD-ului ce contine acest film si….chiar am prostul obicei de a recitii cartea si mai ales de a viziona filmul . Acesta a si fost motivul pentru care mi l-am imaginat pe amicul Teonymus in postura de …. tip ce s e roaga la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor mele 😉 . Sean Connery…aud acum pentru prima oara despre suferinta sa si…chiar imi pare rau . A fost cu adevarat un LORD al artei cinematografice . Dumneata ai amintit doar ” Au nome d e la rose ” si ….” 007 ” insa , eu mi-l amintesc din ” The Hill ” , al lui Lumet din ‘;65 unde , a avut un rol si-o interpretare , absolut exceptionale . ” 007″….pentru mine reprezinta doar o sushanea .

  4. Marian zice:

    Ce nseamna prejudecata ? Prejudecatile ne-au fost inoculate inca de cand eram nestiutori …de catre parinti , de catre parintii iubitori si grijuli cu odraslele lor pe care …le educau si-i pregateau pentru viata . In Sfanta Scriptura suntem invatati ca ” poporul evreu ” …este un popor incapatanat si nesupus insa mai presus d e toate sintem invatati ca sant ” poporul ales ” . Deci onorate amic….prejudecata s-ar putea sa-nsemne rezultatul educatiei ? Stiam ca li se spune …evrei . Dupa ce am citit cateva carti scrise de catre oameni infinit mai culti in cap , mai scoliti si mai educati decat mine , am aflat ca mai poarta si denumirea de ….jidan . Am aflat ca se mai pot numii si …porci sionisti . Ba, pe cand imi facem veacul printr-o biserica oarecare din Bucuresti am auzit ca sant numiti ucigasi ai lui Cristos . Ce-nseamna prejudecata onorabile ? Nu cumva o invatatura gresita perpetuata in timp , pana a ajuns sa faca parte din ADN-ul omenirii ? Ce-i strain…e periculos deci fie , evita stainii fie …la moarte cu ei ! Foarte interesanta a treia fotografie si daca n-ar fi adevarata …chiar ar fi un subiect pe marginea careia am putea zambii . Din pacate este foarte adevarata iar aia ce au scris benerul respectiv nici macar nu cred c a si-au dat seama de cat adevar ascunde ceea ce au scris acolo . Ce-i prejudecata ? DEX-ul o defineste ca pe , o parere adesea ERONATA pe care si-o face cineva asupra unui lucru, adoptata d e obicei , fara cunoasterea directa a faptelor . Dupa un frantuzism ” prejuge „…adica dubito inainte de cugitto . Parintii , profesorii , preotii….oamenii de cultura si ego-ul nostru cultural , ne fac ca sa judecam oamenii , nu dupa aparente , nici macar dupa alea ci….dupa cum am fost invatati . Atentie , cand spun ” ne fac ” , nu ma refer la noi romanii ci …la noi oamenii ! SI ce-ai scris dumneata si ceea ce am scris eu…fac parte din educatia tuturor oamenilor de pe acest pamant deci….cat va exista omenirea pe pamant , prejudecatile vor continua sa existe . Hai sa-ti dau un exemplu . Prin anii ’90 am fost prima data in Italia pentru a cautat eventuale rude dinspre partea bunicii care eventual mai erau inca in viata dupa atitia ani . Incercam si eu …poate , poate gaseam vreun neam mai pricopsit .Cat am calatorit pe acolo cautand originile bunicii mele …n-am avut nici o problema cu nimeni si toata lumea punea accentul meu pe seama faptului ca ..sunt din Romania . Bai frate …cum s-a descoperit ca bunica mea provenea din Sicilia …dintr-un sat uitat d e lume si Dumnezeu de pe langa Palermo…au inceput sa se uite la mine ca la dracu .De ce ? Pai simplu { am aflat si eu ….ceva mai tarziu } , sicilienii sant perceputi dintotdeauna in toata Italia , drept ucigasi , tradatori , betivi si hoti alminteri …oameni de toata onoarea , orice-o fi insemnad onoare in conceptia lor 😉 . Insa problema mea era ca …. eu eram roman , nu italian , nu sicilian ci ROMAN !!!

    • Teonymus zice:

      Văd că de data aceasta nu v-a mai postat doar întrebarea. 😀
      Dacă prejudecăţile ne-au fost inoculate încă de când eram neştiutori, acum că am ajuns „ştiutori”, ar cam trebui să ne debarasăm de ele. Totuşi, eu cred că ele iau naştere mai degrabă din cauza lipsei educaţiei, în înţelesul larg al cuvântului.
      Din nefericire, tind să vă dau dreptate. Nu ştiu dacă prejudecăţile chiar fac parte din „ADN-ul” omenirii, dar probabil că vor continua să existe „cât va exista omenirea pe pământ”.
      Bun exemplul cu căutarea rudelor voastre. Cred că acei oameni vă vedeau deja în persoana unui Michael Corleone care a venit să-şi cunoască „rădăcinile”. 😀

      • Marian zice:

        Faptul ca-mi dai dreptate este …un punct de sprijin { vorba lui Arhimede 😉 } in discutia pe aceasta tema , care este atat d e vasta si dureroasa incat , tare mi-este teama ca nu vei putea epuiza subiectul atat d e usor . Prejudecatile s e bazeaza in mare parte doar pe EDUCATIE si conf. DEX pe pareri in mare parte ERONATE …si daca nici macar DEX-ul nu stie ce spune….Poate ca ” aia ” ma vedeau ca pe un …Corleone dar , eu eram sarac lipit iar aia…erau si mai si 😡 ! In plus de asta , eu aveam si ceva ” cultura in cap ” iar aia erau …doar italieni , adica mancatori d e pisici 😉 . Eu credeam ca ” aia ” sant pricopsiti { ca ma dusesem pentru pricoseala …ce credeai ca-mi erau foarte dragi ….” rubedeniile ” bunicii ? } , iar ailalti…credeau ca …dimpotriva eu sunt cel pricopsit . Insa, daca tipii ar fi avut oarece gologani si ar fi fost dispusi sa-mi dea si mie ceva , ceva din ei….mamaaaa ce mafioso ar fi iesit din mine 😉 😉 🙂 !

      • Teonymus zice:

        Vorbesc despre educaţie în înţelesul larg al cuvântului, nu mă refer doar la cei „şapte ani de-acasă” sub îndrumarea părinţilor sau a cui se „nimereşte”. Deci, includ aici şi „cultura”. Dacă mai pui mâna pe o carte, deci dacă îţi lărgeşti „orizontul” intelectual, consider că prejudecăţile îşi pierd din putere în ceea ce te priveşte. Dacă nu, sunt slabe şansele ca omul să renunţe la părerile sale preconcepute.

  5. peapetulburi zice:

    A lupta împotriva prejudecăţii mi se pare o luptă pierdută încă de la început. Oamenii sunt prea închişi pentru a reuşi să nu privească doar înainte, iar acest lucru e de înţeles. Din momentul în care ei văd de mici numai lucruri negative (mai ales la televizor), este normal să-şi dezvolte capacitatea de a vedea numai răul, „oaia neagră” dintr-un grup. E exact ca exemplul pe care tot îl dau eu cu generaţiile…e de-a dreptul penibil să spui despre o generaţie că-i dezastruoasă, atâta timp cât n-ai cunoscut-o în totalitate. Nu mai zic că există şanse ca acea generaţie să fi fost crescută exact de oamenii care o critică 🙂

    • Teonymus zice:

      După cum am spus mai sus, prejudecăţile pot fi învinse, dar numai dacă există interes şi bunăvoinţă din partea persoanei respective. Aici este toată „cheia”. Altfel, şi să vadă că se înşeală, omul tot nu va renunţa la părerile sale preconcepute.
      Foarte bine că ai adus exemplul blamării tinerei generaţii de către celelalte. Mi-a scăpat în postare, deşi este unul „clasic” în acest sens.

      • Marian zice:

        Onorabile…” peapetulburi ” are dreptate si a lansat un rationament beton !

      • peapetulburi zice:

        Of, Teo…ştim amândoi cât de dispusă e lumea în a-şi schimba percepţia despre ceva anume. Trăim într-o societate îndobitocită care nu doreşte să se trezească. Desigur, speranţa moare ultima, dar flacăra ei începe deja să pâlpâie 😦

      • Teonymus zice:

        Ce ne-am face dacă am rămâne şi fără speranţă? Speranţa e bună şi chiar dacă flacăra ei abia pâlpâie. Cum creierul are nevoie de somn, aşa şi spiritul se hrăneşte din idealuri. Ne încărcăm „bateriile” cu vise ca apoi ele să se „descarce” în realitatea tristă a acestei lumi şi tot aşa.
        Nu ştiu cât de bună ar fi resemnarea ca şi soluţie. Sunt încă un idealist şi încerc s-o ţin la distanţă. 🙂

    • Marian zice:

      @ peapetulburi Mai mult decat corect TOT rationamentul dumitale .

    • Mélanie zice:

      GL = giant „like” pentru replica-ti geniala, pescarusule care iesti tu… 🙂 admiratie si respect, caci la frageda-ti vârsta ai o rara maturitate-n gândire, ba chiar exceptionala în anu’ de gratie 2014… alles gute! 😉

  6. Pingback: 12 Angry Men | Lumea lui Teonymus

  7. ilussoria zice:

    Bine spus ! Si eu sunt de aceeasi parere. Mereu incerc sa spun oamenilor ca indivizii nu se impart in categorii bine stabilite de ei pe cine stie ce criterii personale , ci ca fiecare este unic si tocmai acest lucru este cel mai interesant. Am mai spus asta cred, dar o mai repet : daca am fi toti la fel viata noastra ar fi groaznic de plictisitoare !!!

  8. Alin Averescu zice:

    Observ ca unii traiesc intr-o eroare absoluta! Prejudecata este o judecata apriori si este prezenta la toate fiintele umane! Termenul a fost folosit primadata de marxistii Scolii de la Frankfurt, impreuna cu alti termeni precum discriminare, homofobie, toleranta, rasism ( folosit si de K. Marx ). Acesti termeni sunt inclusi ulterior sub denumirea de corectitudine politica.
    Prejudecata este o judecata inaintea judecatii actiunii. De ex. Starea vremii, prognoza meteo – este o prejudecata ( Maine cred ca va ploua). Mai mult decat atat, prejudecata este in stransa legatura cu judecata cele doua devenind complementare. Omul fara prejudecata ar fi sarac din punct de vedere cognitiv. Citisem alt „articol” despre culoarea pielii lui Iisus, in care se preciza cum ca „filmele” incearca sa… Industria cinematrografica nu are afinitati pentru religie cu atat mai putin pentru credinta. Vezi ce zicea Sf. Ioan Gura de Aur dsp. teatru. In momentul in care spui ca Iisus a fost alb sau negru sau mulatru sau creol, comiti o pre-judecata. In momentul in care spui „eu cred ca..” comiti o prejudecata! In momentul cand analizezi o actiune, un caracter, un fenomen, inainte de a avea toate informatiile necesare la dispozitie, comiti o prejudecata! Acesta este motivul pentru care corectitudinea politica este un mare fass.. iar cei care promoveaza astfel de mizerii le propun sa moderat!

    • Teonymus zice:

      Mă văd nevoit să vă spun că eu am vorbit despre prejudecată la sensul ei general, sens pe care îl poate înţelege oricine dacă consultă un Dicţionar Explicativ al Limbii Române! Aşa stând lucrurile, nu m-a interesat şi nici nu mă interesează ce spun marxiştii şi Şcoala de la Frankfurt despre prejudecată! Chiar dacă e cum ziceţi dvs. (n-am studiat, fiindcă repet, nu prezintă interes pentru mine ce susţine Şcoala de la Frankfurt), că ei au inventat termenul, n-are importanţă. O fi inventat ei cuvântul, dar starea exista dinainte şi e în natura umană, aşa cum aţi admis şi dvs..
      Da, aveţi dreptate, e in firea omului să recurgă la prejudecată. Nu am negat asta în postare, ci doar am dorit să las un îndemn aici, un îndemn în care mă includ şi pe mine, pentru că şi eu sunt om şi sunt supus aceloraşi slabiciuni, iar acest îndemn a fost să ne străduim mai mult să nu mai punem etichete fără să ştim adevărul dinainte. Rescriu concluzia postării, care ar fi trebuit să vorbească de la sine: „Ce bine ar fi dacă am fi drepţi şi nu ne-am mai lăsa conduşi de prejudecată…”.
      Cât despre culoarea pielii Mântuitorului, tocmai asta am vrut sa le atrag atenţia rasiştilor, ca după toate probabilităţile, Isus nu a fost caucazian cum cred mulţi, fiindcă nu a trăit în Europa. Dar la urma urmei, oricât de mult ar crede cineva contrariul, culoarea pielii nu are nici o importanţă. Păcat că aţi ratat concluzia articolului cu pricina.
      Doar în treacăt am vorbit la un moment dat despre filmele care s-au făcut despre viaţa lui Isus, fiindcă ele L-au potretizat mai mult sau mai puţin veridic din punctul de vedere al relatarilor Sfintelor Scripturi. Nu ştiu ce a spus Sfântul Ioan Gură de Aur despre teatru, dar staţi liniştit, nu iau ca bază pentru credinţă aceste filme. Nu iau de bun cum este reprezentat fizic acolo Hristos, la fel cum nu iau de bune nici reprezentările icoanelor. Da, nici măcar icoana nu este o „poză” a Mântuitorului, ci şi ea este o reprezentare a imaginaţiei unei persoane bazată pe Evanghelii, relatări din alte scrieri din Biblie sau chiar din afara ei şi mai ştiu eu ce alte surse…
      Cât despre corectitudinea politică, sunt de acord cu dvs. când aţi considerat-o ca fiind un „mare fâs”. Cititorii mai vechi ai blogului ştiu că am criticat şi eu „political corectness-ul”, aşa că nu mă puteţi acuza că aş fi un promotor al acestei ideologii…

Lasă un comentariu