Trăim într-o lume supratehnologizată. Suntem înconjuraţi din toate părţile de progresele ştiinţei şi unii dintre noi nici măcar nu realizăm asta. Alţii dimpotrivă, când privesc nivelul tehnologic la care am ajuns îl consideră unul maxim, fiind de părere că mai mult decât atât e greu de realizat. Chiar aşa să fie?
Am un prieten din această ultimă categorie şi culmea, mai este şi fan Jules Verne 🙂 . Chiar m-am contrazis de multe ori cu el într-o chestiune destul de puerilă, şi anume inventarea „maşinilor zburătoare”, foarte des întâlnite în filmele S.F. . El considera că aşa ceva chiar nu se poate face, eu în schimb nu am exclus o astfel de invenţie într-un viitor mai îndepărtat sau, de ce nu, chiar mai apropiat decât ne-am aştepta. La urma urmei, ce mare realizare ar fi inventarea unor maşini bazate pe nişte principii care le-ar permite „să zboare”? Oare nu am construit deja elicoptere, avioane? Nu tot aşa se zicea şi despre ele înainte de a fi construite?
Orice invenţie înainte de a deveni realitate, a fost luată în derâdere de sceptici. Oare câţi şi-ar fi imaginat cu ceva secole în urmă o lume ca cea în care trăim? O lume cu „cutii cu imagini vorbitoare”, cu „cutiuţe” cu fir sau fără cu care poţi vorbi cu oameni la câteva mii de kilometri depărtare, cu „trăsuri fără cai” etc. etc.. Dar totuşi, ceea ce aparţinea nu de mult de domeniul fantasticului a ajuns să devină astăzi realitate. Dar oare, „sacul” tehnologiei să fi ajuns la fund?
Nicidecum. Eu cred că de fapt fiecare civilizaţie din toate timpurile aveau oameni care credeau că ceea ce au realizat este nivelul maxim la care se putea ajunge şi de fiecare dată viitorul i-a contrazis crunt pe astfel de sceptici, pe unii chiar în vremea vieţii lor. La fel se va întâmpla şi cu scepticii din prezent.
În fiecare zi „apar” lucruri noi, creaţii ale tehnologiei moderne care mai de care mai sofisticate şi interesante. Numai ca să iau exemplul domeniului IT. Când eram copil, ai mei aveau un calculator cu un hardisk (nu mai zic de alte componente) de numai un Mb. În 20 de ani, capacitatea acestora a ajuns să crească de milioane de ori, ceea ce spune multe despre avântul acestui domeniu. De fapt industria calculatoarele este poate cel mai bun exemplu de dezvoltare tehnologică la care am fost cu toţii martori. Dar progrese asemănătoare s-au înregistrat în mai toate domeniile deşi sunt mai puţin vizibile omului de rând.
Mai poate aduce tehnologia noi invenţii? Categoric că da. Dar noi descoperiri mai pot fi făcute? De ce nu? De unde mândria asta că le-am „descoperit” noi pe toate?
Amicul dumitale …avea el dreptate saracu om sa fie sceptic in privinta inventarii ” masinilor zburatoare ” pai la cate accidente au loc acum , ca de bine de rau merg inca pe pamant …pai cand or mai si zbura si s-or tampona in zbor….ti-ar convenii ca sa te trezesti ca-ti cade in cafea vreun motor de Maseratti ?!? Parca in ” Al cincelea element ” , mizeria aia in care interpreta Bruce Willis si Milla Jurcovich , era o chestie cu …”masini zburatoare ” , Willis fiind sofer d e taxi daca nu ma-nsala memoria …deoarece l-am vazut doar de doua ori crezand ca …n-am inteles eu filmul si de aceea nu mi-a placut ! Cat despre descoperiri stiintifice noi…cred ca am fi cu toti foarte multumiti daca s-ar descoperii o modalitate prin care oamenii sa stea cu burta la soare iar altcineva , probabil niste robotzi , sa faca munca in locul lor .
Da, partea cu accidentele în aer e cam aiurea, dar dacă i-ar obliga să „zboare” la altitudini similare avioanelor poate că se rezolvă cumva. Dar tot mă întreb unde o să se mai ascundă poliţiştii ca să-i prindă pe cei cu viteză excesivă? 😀
Ar fi culmea ca să apară maşini zburătoare tocmai după ce România îşi va termina autostrăzile 😀
Pai daca vor zbura cu masinile la inaltimi similare cu ale avioanelor…la c e ne vor mai trebuii avioanele ? Le vom folosii in locul deja invechitului transport in comun 🙂 ? Finalul este ….PIRAMIDAL si arata ce om d e spirit esti ! Felicitari …chiar meriti FELICITARI SI RESPECT !!!!
Avioanele „vor zbura” în muzee 😀