Sufletul: nemuritor sau muritor?

Cu vreo 4-5 ani în urmă am participat pe un forum la o polemică pe tema existenţei sufletului după moarte din perspectivă biblică. A fost cea mai lungă polemică la care am participat până acum. Timp de câteva luni (eu am participat „doar” câteva săptămâni 🙂 ), ambele tabere şi-au folosit întreg „arsenalul” biblic şi ştiinţific de care au dispus. S-au schimbat zeci de argumente şi contraargumente, dar până la urmă nici una dintre tabere nu a acceptat nici un compromis în această chestiune.

Îmi place să cred că între timp am devenit mai „copt”, că eram tare „crud” pe atunci 🙂 , dar continui să susţin existenţa sufletului după moarte, pentru că de fapt aşa spune şi Biblia.

Biblia vorbeşte despre 3 entităţi distincte care-l compun pe om: trup, duh şi suflet.

Despre trup, care este comparat cu un vas, se spune mereu că este pieritor: 2 Corinteni 4:11 Căci noi cei vii, totdeauna suntem daţi la moarte din pricina lui Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru muritor.

Însă, sufletul şi duhul nu sunt pieritoare. Despre suflet se spune că după moartea trupului merge în „Locuinţa morţilor” („Sheol”) (Faptele Apostolilor 2:27 căci nu-mi vei lăsa sufletul în Locuinţa morţilor şi nu vei îngădui ca sfântul Tău să vadă putrezirea.), iar despre duh că merge la Dumnezeu ( Eclesiastul 12:7 până nu se întoarce ţărâna în pământ, cum a fost, şi până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat. ).

Într-adevăr, cuvântul suflet mai este folosit pe paginile Sfintelor Scripturi şi cu sensul de persoană (printre altele şi în Ezechiel 18:4 şi 20, versete supracitate de susţinătorii „sufletului pieritor”, nu o să mai citez şi conţinutul lor de acum, că nu vreau să mă lungesc mai mult decât e cazul, având în vedere complexitatea temei), cu sensul de viaţă ( Psalmul 78:50) sau de centru al sentimentelor noastre (Psalmul 107:9). Însă, sufletul are şi un sens al unei entităţi care nu moare odată cu moartea trupului: Matei 10:28, Matei 16:26, 2 Corinteni 5:1, Iacov 2:26; 2 Corinteni 12:2-3, Apocalipsa 6:9 etc. etc.

Adventiştii şi Martorii lui Iehova (cele mai cunoscute confesiuni religioase care resping existenţa sufletului ca entitate distinctă), susţin că ideea sufletului nemuritor este o idee grecească dezvoltată mai ales de Platon (sau, mă rog, cei din aceste confesiuni cu care am avut polemici susţineau asta). Dar cum se face că ea apare în biblie ca şi în toate civilizaţiile lumii cu mult înainte de naşterea lui Platon? Chiar m-am contrazis foarte aprig cu cineva pe acest aspect şi până la urmă a admis că se poate ca evreii să fi împrumutat aceste „basme” de la babilonieni în timpul robiei. Bine-bine, i-am arătat că această „idee grecească” poate fi dedusă încă din primele cărţi ale bibliei. Binenţeles că nu am reuşit să-l fac să afirme că „se poate” ca evreii să fi „împrumutat” ideea nemuririi sufletului de la egipteni, pentru că despre civilizaţia egipteană ştim cu toţii că credea într-o viaţă „de dincolo”. În Egiptul antic exista un întreg cult în acest domeniu care a culminat cu construirea piramidelor.

Concret, adventiştii şi „martorii” susţin că la moarte omul, asta însemnând trup, duh şi suflet, încetează să mai existe până la înviere. După înviere însă, unii îşi vor primi răsplata, iar alţii osânda. Dintre aceştia, cei păcătoşi vor primi ca osândă „o moarte pentru totdeauna”, o dispariţie completă şi eternă, cu alte cuvinte o moarte la fel ca prima, doar că de data asta pentru eternitate. Auzind aceste argumente, i-am pus cuiva o întrebare logică: cine învie pe cineva doar ca să-i spună de ce trebuie să moară, ca apoi să fie omorât din nou? Dacă ei susţin că aceştia erau deja „morţi” cu totul până la înviere, atunci de ce au mai fost „înviaţi”? Păi tocmai, fiindcă „a doua moarte” e diferită de prima. Dar nu mai continui pe această temă, fiindcă mă abat de la subiect.

Revenind la ideea sufletului nepieritor, spuneam că unii cu care am intrat în polemică recunoşteau că evreii au intrat în contact cu civilizaţii care susţineau astfel de „basme”. Dar nu au putut să-mi răspundă nedumirilor cum că dacă ideea nemuririi sufletului a fost o idee „păgână”, de ce nu a combătut-o nimeni pe paginile Sfintelor Scripturi? Ba dimpotrivă, în una din pilde Isus vorbeşte despre un bogat şi un sărac pe nume Lazăr. După moarte, bogatul ajunge în „Locuinţa Morţilor”, iar săracul în „Sânul lui Avraam” (ambele denumiri nu trebuie luate neapărat în sens propriu). Unul are parte de bucurii, celălalt de suferinţe şi amândoi sunt cât se poate de conştienţi şi asta după moarte şi înainte de înviere sau „Marea Judecată”. Vorbind despre această pildă, cineva m-a „luat peste picior” întrebându-mă dacă cred că animalele din fabule chiar pot să vorbească, de parcă Isus le spunea ucenicilor „fabule”. Parabola nu face parte din literatura S.F., ea întotdeauna prezintă fapte verosimile, cotidiene, obişnuite. L-am şi întrebat apoi la rândul meu pe acea persoană dacă el, care nu credea în extratereştri, ar spune cuiva o pildă în care să fie vorba despre ei. Altcineva îmi spunea că e posibil ca Isus să fi fost „ironic”, de parcă Isus ar fi avut chef de ironii sau glume. Nu, nu era nici contextul şi nici morala pildei nu permitea asta. Dimpotrivă, eu cred că dacă această idee a sufletelor nepieritoare era o idee „păgână”, Isus ar fi combătut-o din start, nu ar mai fi făcut pilde pe baza ei ca să nu creeze şi mai multă confuzie.

Luând argumente şi din alte domenii, au fost aduse în discuţie experienţele celor care s-au aflat pentru un timp în „moarte clinică”, dar tot fără nici un rezultat. Chiar nu am priceput de unde îndârjirea într-o astfel de chestiune teologică care nu afectează cu nimic posibilitatea mântuirii.

Dar cine a pus de fapt această idee în mintea omului? Cei care o resping spun că Diavolul. Totuşi, biblia spune:

Eclesiastul 3:11 Orice lucru El îl face frumos la vremea lui; a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.

Până şi ştiinţa ia în serios ideea existenţei unei entităţi după moartea trupească.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Religie, Toate postările, Ştiinţă și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Sufletul: nemuritor sau muritor?

 1. Marian zice:

  Ai luat-o pe aratura onorabile !!! Pai ce-ti venii sa faci acele asemanari dintre credinta adventistilor si ceea ce cred Martori lui Yehova ??? Cum dracu de nu faci diferenta intre cele doua confesiuni deoarece este una imensa , ca de la Cer la Pamant ! Hai sa te ” luminez ” eu avand in vedere ca am vizitat amandoua bisericile si ca am stat la slujbe { la una din biserici asa cum ti-am spus am primit inclusiv Botezul } , si am luat cuvantul si din sala si de la amvon pana m-am saturat eu de ei sau…aia d e mine 😉 !!! Adventistii cred ca : Dumnezeu este Fiinta eterna , personificata si spiritualizata in TREI PERSOANE DISTINCTE SI TOTUSI UNA { adica una dintre tainele Sfintei Scripturi } iar aceasta TRINITATE , TATA ,FIU si DUH SFANT este descoperita celor ce doresc sa stie cate ceva despre ea in Biblie la Mat. 3/13-17 ; 28/19 sau 2 Corinteni 13/14 si nu numai . Martorii lui Yehova cred ca : exista o singura fiinta eterna , Dumnezeu Iehova , creatorul si pastratorul Universului si a tuturor lucrurilor . MARTORII LUI YEHOVA NEAGA DOCTRINA TRINITATII !!!!! ADICA O DIFERENTA ENORMA VIS A VIS DE ADVENTISTI ! De altfel tipii { nu-ti spusei c-am fost sa-i vizitez d e cateva ori 😉 } cred ca si musulmanii de altfel faptul ca Hristos nu a fost Dumnezeu si doar PRIMA CREATURA a lui Dumnezeu . Ei neaga astfel divinitatea lui Hristos . Prin ce se aseamana cele doua credinte…poate prin faptul ca si unii si altii cred in conformitate cu invataturile Bibliei ca omul nu are un spirit nemuritor . Ei cred ca sufletul nu este nemuritor ci supus mortii cat o fi el sufletul , de divin ! In sprijinul afirmatiilor aduc tot invataturile scripturii si anume Apoc. 16/3 sau Mat. 10/28 . In plus d e asta …pai ce te apucasi sa pomenesti despre Platon ? Doar pentru faptul ca tipul a lansat conceptul legat de nemurire care a si influentat d e altfel si gandire a patristica referitoare la nemurirea sufletului ? Subtzire , foarte subtzire ! Ai scapat din vedere faptul ca , atunci cand Platon lansa acel concept…inca nu era cunoscuta Biblia si nici nu existau exegeti ai ei care sa zica …. altceva ?

  • Teonymus zice:

   Eu nici nu am avut de gând să-i „asemăn” pe adventişti cu martorii lui Iehova. Cu ambii am intrat în această chestiune a „sufletului nepieritor” şi ambii au susţinut acelaşi lucru: că sufletul „moare”. Atâta tot, în rest nu mi-aţi spus nimic nou. Cunosc foarte bine doctrina ambelor confesiuni.
   Nu acesta era scopul articolul. Citiţi cu atenţie. Ei, adventiştii cu care am polemizat, au adus argumentul cum că Platon este „tatăl” acestei idei, eu i-am combătut aşa cum faceţi şi dvs. cu mine acum fiindcă nu aţi înţeles probabil ce am vrut să spun 🙂 .

   • Marian zice:

    N-oi fi ” avut d e gand ” dar…asa ti-a iesit onorabile ! Iar sufletul …MOARE , iar a sta o spune inclusiv Biblia deci adventistii chiar n-au descoperit apa calda . Ai grije sa nu confunzi { departe d e mine gandul de a ” ma da mare ” prin cunostintele in materie de scriptura …sper sa nu intelegi asa ceva ! } nefesh cu …nefash sau cu echivalentul grecesc din NT psuche …fiecare avand alt inteles , fireste in functie d e contextul in care sant introduse . Nefesh este o parte a unei persoane iar nafasch ,inseamna a respira , iar grecescul psuche este folosit totusi in multe traduceri ca fiind corespondent a amandoura . Si mai ales nu uita ca ruah este echivalent cu pneuma din greaca veche si inseamna suflare nu suflet in nici un caz . De fapt chestia a sta o poti gasii la Luca 1/46, 47 . Si sa nu uit chiar nu te-am suspectat ca n-ai cunoaste doctrina celor doua confesiuni . In caz ca ai inteles asta …regrete eterne stimabile ….Teonymus 😉 !

   • Teonymus zice:

    Din câte am înţeles eu, ambele doctrine se aseamănă în acest punct cu privire la suflet. Atâta tot. Poate o mai fi şi alţii?
    Biblia chiar nu spune că sufletul (cu sensul de entitate a omului) moare. Acolo unde spune literar aceste lucruri, suflet se referă la „persoană”, „individ”.
    Nu mi-aţi spus nimic nou. Vă daţi seama în cele câteva săptămâni am aflat multe lucruri noi.
    De pildă, de la nişte adventişti am „aflat” că Moise a fost înviat că doar aşa se explică în viziunea lor „schimbarea la faţă”. De la un „martor”, am aflat că dimportivă, şi Ilie a murit, dar nu numai Ilie, ci chiar şi Enoh. Atât de la acei adventişti, cât şi de la un martor, am aflat că arhanghelul Mihail e de fapt Isus etc. Vedeţi dvs., multe lucruri noi „am aflat” eu cu ocazia asta 🙂 . Vorbind serios acum, cunosc foarte multe din doctrina ambelor confesiuni, iar pe unele le-am şi combătut prin prisma a felului cum văd eu scriptura, deci prin argumente biblice.

 2. Marian zice:

  Bine ca mi-am a dus aminte : nu te apuca sa ma contrazici deoarece , asa cum ti-am mai spus deja ,am la maxim 40 cm. de PC { pe dreapta si pe stanga plus pe deasupra lui } o biblioteca ce cuprinde vreo 10 Biblii { inclusiv vreo trei ce au doar Noul Testament si Psalmii } plus inca cel putin pe atatea , volume de literatura pe marginea Bibliei adica carti c e au fost concepute de insi infinit mai destepti si decat dumneata si decat …dumneaeu 😉 !

  • Teonymus zice:

   Lucrurile sunt interpretabile. De fapt, sunt atâtea doctrine diferite. Însă eu mi-am susţinut punctul de vedere în articol, şi anume că sufletul nu moare odată cu trupul, şi aceste punct de vedere se bazează pe biblie.

   • Marian zice:

    Ai perfecta dreptate iar eu nu mi-am propus sa te contrazic chiar in tot ceea c e spui dumneata ! Atentie cartile despre care vorbeam…le-am si citit, le-a si studiat si inca le studiez { fireste cand am timp si chef de asa …studiu } deci…nu le pastrez doar ca sa ma laud cu biblioteca mea pe blogul cuiva . Cat despre ” doctrine diferite „…pai eu incerc ca folosindu-ma d e acele cateva procente din creier ce-mi functioneaza , deoarece asa a hotarat Creatorul { ” de multe lucruri aveti nevoie dar…nu toate va sant folositoare ” , parca asa spunea Pavel la un moment dat } , sa incerc sa fac distinctie , sa filtrez cele citite acolo , si din ceea ce altii s-au chinuit sa elaboreze , eu trag doar concluziile ce-mi convin mie ca altminteri…pentru ce m-asi mai numii { asa cum bine sti } liber cugetator !!! 😉

   • Teonymus zice:

    Deci dvs. aveţi ca să zic aşa o experienţă „multi-confesională” 🙂 . Aţi cunoscut personal foarte bine doctrinele a cel puţin 4 religii (dat fiind botezurile dvs.).
    Îmi puteţi trage nişte concluzii generale asupra doctrinelor acelor confesiuni? Nu că ar conta prea mult asta, fiindcă ştim noi că mântuirea vine în urma credinţei şi nu a „îmbăţişării” unui cult, ci doar aşa în calitate de „liber-cugetător” 😀 . Că eu cel puţin m-am săturat să tot contrazic oameni în privinţa chestiunii mântuirii, spunându-le că nici o religie nu are „monopolul” asupra ei.

 3. Marian zice:

  Cum dracu sa nu moara cand la Apocalipsa { 20 /14 , 15 } lui Ioan sta scris foarte clar ca : ” Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul d e foc .Iazul d e foc este moartea a doua . Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in Iazul d e Foc ” . Daca nu-i asa …sa-nteleg ca Ioan s-a inselat cu privire la …viziunea sa ? Iar acei ” adventisti ” cu care ai discutat dumneata …aia erau adventisti parati ! Aia serveau ca gugustiucii ce le punea in „castron ” pastorul sau instructorii scolii d e sabat fara ca macar sa-ncerce sa-si puna mintea la contributie sa vada macar …. daca este adevarat ce spun aia !!! Pai eu cam d e ce crezi c-am devenit oaia neagra a bisericii ? Insa oricat asi fi eu de pornit impotriva astora d e se dau mari cadventisti , mari cunoscatori ai Bibliei , totusi nu pot sa nu le iau apararea : chiar nu exista nivel d e asemanare intre cele doua biserici , intre cele doua credinte , intre cele doua confesiuni ! Fara suparare onorabile !

  • Teonymus zice:

   Nici nu am căutat să le „asemăn”. Repet, ambele au aceeaşi viziune asupra sufletului, şi anume că acesta moare odată cu moartea fizică, a trupului. Oare am greşit cumva când am spus asta? Atâta tot am spus, nu văd de ce mai insistaţi mai mult pe această chestiune.
   Eu nu m-am referit în articol neapărat la „moartea a doua”. Chiar şi aşa, nu aţi citat şi Apocalipsa 20 cu versetul 10, unde de două ori este amplificat acolo continuitatea, eternitatea „morţii a doua”, e drept, doar în cazul a trei „persoane”. Eu m-am referit mai ales la „prima moarte”, la asta de care avem parte cu toţii. Că biblia nu le dă dreptate aici, şi am adus în discuţie mai ales pilda săracului Lazăr.

 4. Marian zice:

  Inseamna ca ma crezi cel putin tampit daca-mi ceri O CONCLUZIE chiar si generala asupra acelor confesiuni . Cine sunt eu ca sa-mi permit sa-i judec ? o concluzi e inseamna o judecata d e valoare si…chiar nu-mi permit asta INDIFERENt despre ce confesiune este vorba ! Cine-mi da acest drept ? Cunostiinta , constiinta sau cine ? Sa fim seriosi mon cher Teonymus , sa fim seriosi si sa lasam acel ” sfetnic bun ” sa ne lumineze visele si sa ne odihneasca mintea si trupurile . O seara excelenta in continuare onorabile !

  • Teonymus zice:

   Nu v-am cerut să-i judecaţi, ci să daţi o concluzie generală de „liber-cugetător” ce vă declaraţi 😀 . Vă daţi seama că dacă v-aţi fi prezentat ca un credincios al unei confesiuni, nu v-aş fi cerut asta niciodată.
   Şi repet, eu susţin că nici o religie nu deţine monopolul mântuirii, aşa că indiferent de doctrină, „din partea mea” fiecare are acces liber la mântuire dacă crede. Cred că prin această ultimă afirmaţie aş putea să fiu declarat mai „liber-cugetător” decât dvs. . Vedeţi avantajul anonimatului? 🙂
   O seară bună!

 5. Ionica zice:

  Pentru cei interesati de tema va invit pe blogul Ce Spun Dumnezeu Si Satan In Cea Mai Veche Controversa
  http://www.sufletulestemuritor,blogspot.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s