„Păcatul” de a fi altfel

De obicei, omul se lasă uşor influenţat. Dacă n-ar fi aşa, n-ar mai exista atâtea reclame la TV sau radio, panouri publicitare în te miri ce locuri. Dacă n-ar fi aşa, casele de modă ar muri de foame. Dacă n-ar fi aşa, partidele n-ar mai investi atât în campanii electorale…

Pe de altă parte, omul se teme de singurătate. Aşa că se ia după restul. Iar dacă intră în această „horă”, atunci „joacă” până la capăt. Unii dintre ei ajung să facă lucruri de care nici măcar nu se considerau capabili înainte. Şi toate acestea din dorinţa de a fi acceptaţi.

Dar mai ales, omul se teme să nu ajungă un „paria”, se teme de consecinţe. Dintotdeauna societatea a încercat să se „descotorosească” de prezenţa unor oameni „altfel”. Până şi Hristos a fost omorât pentru că era… „altfel”. Apoi, cei care L-au urmat, creştinii, şi ei au fost prigoniţi din cauza dorinţei de a fi „altfel”. Alţii, dacă refuzau să se conformeze regimului politic, aveau doar trei variante: moarte, exilare sau… „reeducare”. „Altfel” nu era o opţiune pentru nimeni, indiferent…

aX05WQ2_460s

Anii au trecut, dar tare mă tem că jucăm aceeaşi „piesă” într-un alt „decor”. Mulţi ar da orice să dispară oamenii „altfel”. O societate formată din oameni „la fel” este ideală pentru aparatul de propagandă al oricărui regim politic. Manipularea este garantată fără prea multe costuri. Grav e că nu numai statul şi-ar dori un popor „la fel”, ci şi poporul însuşi nu prea agrează prezenţa celor „altfel”.

Există oameni care refuză să se lase în voia „curentului”, care nu fac compromisuri. Argumentul celorlalţi cum că „dar toată lumea face aşa”, pe ei îi lasă rece. Ei trăiesc după cum le dictează conştiinţa, fără să se lase influenţaţi de modul de viaţă al celor lângă care se află. Dar, deşi nu se străduiesc deloc să iasă în evidenţă, fără voia lor sunt ca un ghimpe pentru restul, pentru că… sunt altfel.

A fi „altfel” presupune riscuri, eşti ca o oglindă în care cei „la fel” îşi văd defectele şi trebuie să te aştepţi la consecinţe. Unii poate te vor aprecia şi vor încerca să-ţi urmeze exemplul, dar alţii te vor batjocori, vor încerca cu orice preţ să te facă să fii „la fel” ca ei.

Dar câtă vreme vei fi ferm pe poziţie, lumea aceasta va avea un viitor…

3857013_460s

Acest articol a fost publicat în Meditaţii, Viaţă și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la „Păcatul” de a fi altfel

  1. peapetulburi zice:

    Câtă vreme vei fi ferm pe poziţie, lumea aceasta va avea un viitor…sau vei avea tu un trecut, cel care te lupţi. Oricum ar fi, tu măcar nu vei avea capul plecat după ce totul se va termina 🙂

  2. 9 zice:

    Mereu mi-au placut oamenii altfel. 🙂 Si sigur ca da, am incercat sa fiu eu, nu…la fel ca ceilalti. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s