Cugetare CV

Unii se întreabă dacă Universul este infinit sau mărginit. Eu mă întreb doar atât: cum de poate încăpea într-un singur om?

Acest articol a fost publicat în Aforisme, maxime şi cugetări și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Cugetare CV

  1. Catalina zice:

    Poti reformula si cu alte cuvinte, te rog? Vreau sa ma asigur ca am inteles corect. 🙂

    • Teonymus zice:

      Spune-mi mai întâi ce ai înţeles. 🙂 Chiar sunt curios cum ai înţeles aceste cuvinte, fiindcă, într-adevăr, pot exista mai multe interpretări (religioase/teologice dar şi laice/profane).

  2. ricamihai13 zice:

    e ca pădurea într-un sâmbure de ghindă

    • Teonymus zice:

      @Ricamihai13 „e ca pădurea într-un sâmbure de ghindă”
      Este o interpretare destul de interesantă! O voi dezvolta spre finalul acestui comentariu… 🙂

      @Catalina „Poti reformula si cu alte cuvinte, te rog? Vreau sa ma asigur ca am inteles corect.”
      Fiindcă se face târziu şi duminica nu obişnuiesc să fiu activ pe blog, nu vreau să te las nelămurită atât de mult timp. 🙂
      Am spus că pot exista interpretări teologice, dar şi de altă natură. Interpretarea teologică se referă, printre altele, la întruparea lui Hristos. Voi explica în continuare în ce fel.
      Am folosit cuvântul „univers” doar cu rol de reper (în parte) vizibil în mod fizic. Dacă despre univers ştiinţa nu poate să spună sigur dacă este finit sau nemărginit, Biblia spune clar despre Dumnezeu că este pretutindeni, infinit, nemărginit. Hristos este Fiul lui Dumnezeu, „Dumnezeu din Dumnezeu adevărat”, cum spune crezul de la Niceea. Este, deci, de aceeaşi natură cu Tatăl („Eu şi Tatăl una suntem” scrie în Evanghelia după Ioan 10:30). Înainte de întrupare, Hristos era pretutindeni, era „Totul”. Natura sa divină era şi este nemărginită! Cu toate acestea, a încăput într-un trup de carne limitat, ca al nostru.
      Pe de altă parte, prin „naşterea din nou”, după cum spune apostolul Pavel în Galateni 2:20, Hristos trăieşte în noi. Infinitul, nemărginirea, poate locui în noi, cei limitaţi. Nu e asta minunat? 🙂
      Asta a fost interpretarea de natură teologică/religioasă. Probabil că la ea te-ai gândit şi tu.
      O altă interpretare ar fi aceea adusă în discuţie de Ricamihai13. Prin viaţa noastră, noi putem da naştere unei lumi proprii, unui „univers”. Cum anume? Prin artă, de exemplu. Ne putem crea un „univers” artistic.
      Nu în ultimul rând, aceste cuvinte ar putea fi interpretate de unii ca pe un fel de „declaraţie de dragoste” 😀 de genul celei a lui Semino Rossi din piesa „L’universo per me” (căutând un exemplu concret, tocmai am dat de ea pe youtube 🙂 ).

  3. Catalina zice:

    ,,Asta a fost interpretarea de natură teologică/religioasă. Probabil că la ea te-ai gândit şi tu.”
    A fost prima ce mi-a venit in gand. Dar am cerut lamuriri suplimentare, intrucat eu am incredintarea ca Universul este limitat, pe cand Dumnezeu nu este limitat. M-am gandit ca in directia asta ai mers si, prin modul in care ai formulat, mi-ai dat de inteles ca tu crezi ca Universul este infinit si ma intrebam de crezi asa ceva. Nu posed talent artistic si creativ suficient de ridicat incat sa fi folosit cuvantul Univers doar cu rol de reper. In concluzie, ajungeam la concluzia gresita. Dar, dupa cum cred ca ai observat, cand nu sunt sigura de ceva, cer explicatii suplimentare, decat sa prespun gresit.
    Apreciez ca nu ai vrut sa ma lasi nelamurita si mi-ai scris din timp intrucat stiai ca maine nu vei putea. 🙂 Interesante si celalalte doua interpretari. De aceea revin cat imi permite timpul de des pe blogul tau. Imi deschid orizontul, mai ies din carapacea pragmatismului meu si iau in calcul si alte optiuni si perspective. 🙂

    • Teonymus zice:

      „Dar am cerut lamuriri suplimentare, intrucat eu am incredintarea ca Universul este limitat, pe cand Dumnezeu nu este limitat. M-am gandit ca in directia asta ai mers si, prin modul in care ai formulat, mi-ai dat de inteles ca tu crezi ca Universul este infinit si ma intrebam de crezi asa ceva.”
      Există în ştiinţă o polemică în legătură cu dimensiunile universului, dar, ca şi tine, şi eu cred că este limitat, finit. De fapt, nimic n-a demonstrat c-ar fi „infinit”. A spune că este nemărginit e ca şi cum o furnică ar merge câteva sute de metri (enorm pentru ea) şi ar concluziona apoi că pământul este fără sfârşit, fiindcă nu i-a dat de capăt 😀 . Ca oameni, suntem prea mici în univers, n-avem cum să-l străbatem şi, deci, nici nu putem să tragem astfel de concluzii (univers=infinit).
      După cum am mai spus, am folosit acest cuvânt cu rol de reper. În lumea fizică, observabilă de noi, universul ne poate ajuta să ne facem o idee în legătură cu măreţia lui Dumnezeu. După cum ştii, şi în Biblie universul a fost folosit în acest sens (vezi 1 Împăraţi 8:27; Isaia 66:1; Ieremia 23:24 ş.a.).

      „Dar, dupa cum cred ca ai observat, cand nu sunt sigura de ceva, cer explicatii suplimentare, decat sa prespun gresit.”
      Asta nu mă deranjează. Dimpotrivă! 🙂

  4. malaiemilro zice:

    Am scris și eu câte ceva despre asta. Adică, pur și simplu, niște opinii a ceea ce ar însemna un univers într-un om. https://malaiemilro.wordpress.com/2014/09/16/un-univers-in-interiorul-tau/

    • Teonymus zice:

      Universul este ca un „ceasornic” ale cărui „rotiţe” sunt miliardele şi miliarde de stele, galaxii şi constelaţii. Un fel de „ceasornic” este şi trupul uman, numai că este compus din miliarde şi miliarde de celule. Totul din om are un rol specific şi împreună permit viaţa.
      Deci, se poate spune că şi omul este un fel de „univers”, mai bine spus, un „microunivers” într-un „macrounivers”.

  5. lorelad zice:

    … si, ai gasit raspunsul?? 😉

  6. Pingback: Un om | Lumea lui Teonymus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s