Top 10 compoziţii muzicale clasice

Îmi place foarte mult să ascult muzică clasică. Este muzica ce mi-a pătruns în suflet încă de când eram copil, şi deşi am şi alte preferinţe din alte genuri muzicale, nici una nu reuşeşte să-mi spună mai multe decât această muzică „fără cuvinte”.

E trist să vezi că cea mai vizionată compoziţie clasică de pe youtube are puţin peste 50 de milioane de view-uri, în vreme  ce „epigonii” acestei lumi au reuşit să strângă de zeci de ori mai mult. Dar şi asta spune multe despre epoca în care trăim.

Mi-e foarte greu să aleg 10 melodii dintre preferinţele mele personale, dar o voi face cu sufletul, aşteptând în comentarii versiunile voastre personale de topuri (Chiar aş fi curios să aflu mai ales care se clasează pe primul loc după gusturile voastre 🙂 ).

10. Johann Strauss fiul – Dunărea albastră

Acest vals, la fel ca toate compoziţiile din acest top, mi-a rămas în minte încă de la prima audiţie. E incredibil cum reuşeşte să te aducă în lumea din care a luat fiinţă, o lume aristocrată vieneză, cu palatele ei, balurile ei în care răsuna astfel de muzică. Nu sunt deloc un monarhist, ba dimpotrivă, dar trebuie să apreciez un lucru fără echivoc: o fi având aceşti „nobili” păcatele lor, dar un lucru e sigur, în materie de artă aveau cu adevărat gust. Dar să nu generalizez 🙂 .

9. Antonio Vivaldi- Anotimpurile

Nimeni nu a reuşit să ilustreze mai bine prin note muzicale anotimpurile. Evident, este o părere personală, dar sunt sigur că mulţi sunt în asentimentul meu. Toate îmi plac enorm de mult, dar dacă ar fi să aleg doar una dintre ele, preferata mea rămâne „Iarna”. De ce iarna? N-aş putea să explic prin cuvinte, dar prin ea, încă din primele acorduri, geniul lui Vivaldi reuşeşte să mă smulgă pur şi simplu din cotidian, indiferent în ce stare m-aş afla.

8. Edvard Grieg- Dimineaţa

Dimineaţa este partea mea preferată a zilei. Chiar dacă somnul mi-e mai dulce dimineaţa 🙂 , întotdeauna mi-a plăcut să admir primele raze de soare, cum lumina ia din nou în stăpânire pământul, cum păsările încep să ciripească, iar plantele strălucesc în lumina stropilor de rouă. Iar când privesc toate acestea ascultând această compoziţie muzicală genială, simt cu adevărat că trăiesc.

7. Joaquín Rodrigo- Concierto de Aranjuez

Îmi este foarte dragă această piesă. Melancolia ei, tristeţea ei, sentimentul de resemnare, toate hoinăresc prin sufletul meu, iar eu nu pot face nimic câtă vreme o ascult. Ba îşi „face de cap” şi mai mult dacă afli că cel care a compus-o era orb…

6. Johann Pachelbel- Canon in D

Uite şi o piesă mai optimistă, ca să nu ziceţi că-mi plac doar alea triste 🙂 . Deşi nu poţi să spui că nu mai păstrează şi ea o notă de melancolie. Îmi place enorm să o ascult mai ales în urma unor realizări, fie ele şi mai mărunte. Parcă îmi şopteşte „ai văzut? e greu, dar se poate”. Iar dacă nu am reuşit ceva, îmi spune „nu-i nimic, mergi mai departe”. Cu siguranţă că o astfel de piesă poate fi ascultată şi în scop terapeutic 🙂 .

5. Franz Schubert- Serenada

Când mă gândesc la Schubert, nu pot să nu mă întreb: eu ce fac cu viaţa mea? 😦 Schubert a trăit doar 31 de ani şi aceia împovăraţi de boli, dar a creat mai mult decât ar fi putut-o face alţii în zeci de vieţi. Şi când te gândeşti că un geniu ca el a suferit de un complex de inferioritate…

4. Wolfgang Amadeus Mozart- Requiem

Cum altfel putea să-şi încheie opera genialul Mozart, dacă nu prin această bijuterie muzicală? Deşi a fost pregătită pentru altcineva şi deşi nu a fost finalizată de Mozart, recviemul pare să cuprindă în notele sale destinul tragic al vieţii zbuciumate a „copilului minune” care a schimbat faţa muzicii clasice spre sfârşitul secolului XVIII.

Mozart a murit la 35 de ani, iar în semn de apreciere pentru opera sa nedepăşită nici astăzi, omenirea l-a „recompensat” cu un „loc” de veci într-o groapă comună…

3. Ludwig van Beethoven- Sonata lunii

Oare cine se mai aştepta ca ambiţiosul muzician Beethoven să continue să compună şi să o facă la acelaşi nivel după ce-şi va pierde de tot auzul? Nici măcar el. De aceea aflăm din jurnalul său că plănuia chiar să se sinucidă. Despre ceea ce l-a făcut să se răzgândească circulă mai multe versiuni. Se spune că o tânără femeie oarbă dintr-o casă în care se mutase a reuşit să-l facă să se răzgândească şi să continue să-şi ducă povara grea a propriului geniu.

Într-o noapte, această femeie i-a spus că „ar da orice să vadă lumina lunii”. Impresionat până la lacrimi, geniul nu s-a lăsat până nu i-a îndeplinit dorinţa, cântându-i la pian „Sonata lunii”.

2. Johann Sebastian Bach- Air on the G string

Îmi plac multe piese de Bach, dar parcă nici una nu reuşeşte să mă răscolească mai puternic decât notele acestei compoziţii. Durere sufletească, suferinţă, tristeţe, dar în final şi resemnare. Se spune că după ce a aflat că soţia sa s-a stins din viaţă, Bach şi-ar fi luat vioara şi ar fi plecat într-un loc retras, compunând muzică. Muzica era modul lui de a trăi. Cu ea împărtăşea suferinţe, dar şi bucurii. Ea îl înţelegea. De asemenea, aflat pe patul de moarte, se spune că atunci când unul din nepoţii săi (strănepoţi?), mişcat sufleteşte, ar fi plecat de la pian în mijlocul unei piese ale sale, Bach s-ar fi coborât din pat şi ar fi dus el însuşi piesa pâna la capăt.

Da, Bach este un exemplu de om care şi-a dus misiunea până la capăt.

1. Tomaso Albinoni- Adagio in G minor

Mulţi ar găsi alegerea mea surprinzătoare. Ce să facem, gusturile nu se discută 🙂 .

Dacă despre celelalte piese mai circulă nişte legende, despre asta eu unul nu am găsit mai nimic. Dar parcă ar avea nevoie de aşa ceva pentru a o înţelege? Suferinţa umană, tristeţe, resemnare, şi din nou suferinţă. Acest adagio ilustrează atât de bine condiţia umană…Îmi place enorm această piesă. Indiferent de ce stare aş avea, de fiecare dată mă duce în lumea celor „loviţi” de soartă şi-mi dă imboldul de a fi mai bun.

Îmi amintesc de povestirea unui prieten care a studiat la un liceu de artă. Dna. profesoara le-a adus spre audiţie mai multe opere celebre, dar îmi povestea că întreaga clasă s-a transformat într-o stană de piatră când au ajuns la Albinoni, atât de mişcaţi au fost de auzul acestor note. După ce au terminat-o de ascultat, au mai cerut să o audă încă o dată şi dacă ar fi fost după ei ar fi stat toată ora să asculte doar Albinoni cu al său Adagio. E incredibil cât impact pot avea notele acestei piese asupra sufletelor noastre, spunându-ne atâtea doar prin nişte acorduri.

Şi când mă gândesc că notele acestei capodopere au fost descoperite printre ruinele Bibliotecii de Stat de la Dresda după ce oraşul a fost bombardat de aliaţi în vremea celui de-al doilea război mondial…

În final, adaug ca bonus versiunea lui Dominic Miller a acestei compoziţii. Sper să vă placă!

Acest articol a fost publicat în Muzică, Toate postările și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Top 10 compoziţii muzicale clasice

 1. Marian zice:

  Precis n-ai niscai studii muzicale …un Conservator amarat, ceva cumva , pe acolo ??? Hai cu Bach , cu Vivaldi , Mozart , SUbert sau Beethoven , sa zicem ca toti mitocanii au auzit de numele acestea macar o data in viata insa ….Edvard Grieg sau Thomaso Albinoni nu-s totusi nume ce au in spate opere ale muzicii chiar la indemanta tuturor mahalagiilor satui de ” muzica ” lui Salam ! Asi fi al dracului de curios daca si la muzica ” usoara ” { adica aia pentru toata lumea si deci usor de retinul sau , cred unii si usor de interpretat } ,ai aceleasi …. 😉 gusturi fine . Respect mon cher , respect !

  • Teonymus zice:

   N-am studii muzicale, deşi poate mi-aş fi dorit 🙂 . Am luat nişte lecţii de pian odată, dar nu m-am ţinut serios de treaba. Ce să fac, am pierdut startul, aveam deja peste 14 ani şi la din astea trebuie să te apuci de când eşti de o şchioapă. Dar îmi place mult muzica clasică. E o pasiune de-a mea între alte pasiuni.
   Evident că nici alea mai „uşoare” nu-mi sunt străine, ba îmi plăceau mult să le ascult la radio, dar asta mai ales înainte să învăţ engleză şi să aflu ce „prostii” ascundeau de fapt unele din versurile alea frumoase melodic. Dar asta e o altă poveste. Macar astea fără versuri te lasă pe tine să imaginezi mesajul.
   Ca să vă dau totuşi un pont, îmi plac mult alea vechi de 20-40 de ani şi chiar mai mult (cum ar fi Edith Piaf de pildă). Sunt mai nostalgic de felul meu, ceea ce e ciudat, că eu de fapt nu am prins acele vremuri. Din astea noi rareori reuşeşte vreuna să-mi gâdile urechile 😀 .
   Oricum, nu mi-aţi spus, la dvs. care e pe primul loc? 🙂

   • Marian zice:

    Esti nebun ? Pai cum sa fac asa ceva ? Sa ma apuc eu sa fac clasamente de valoare , sa indraznesc sa am preferinte atunci cand este vorba despre ceva ce-i place inclusiv lui Dumnezeu ? Ti-am spus parca , ca sunt liber cugetator nu ateu deci , recunosc Spiritul Sacru { adica Duhul Sfant fratioare , Duhul Sfant 😉 ! } , atunci cand a-l vad ,a-l aud si ca atare a-l si respect ! Ai dreptate , ai spus ca-ti place muzica mai veche de 20-40 d e ani insa ….sa-ti placa Edith Piaf ?!!! 😦 Pai dintre toti mancatorii de melci ai Frantei nu gaseai si matale alta mai de Doamne ajuta ? Par examplu ….Mirelle Mathieu . O viata cam la fel d e amarata ca si a ” privighetorii ” iar in materie de voce …..jos cu palaria !!!! Fireste …asta-mi place mie si deci , nu-i loc de suparare !

  • Galina zice:

   Daca taceai – filozof erai. (Imi cer scuze pentru „tu”).

 2. Teonymus zice:

  Oho, îmi plac mai mulţi francezi. Când am zis Edith Piaf, mă refeream la perioade mai îndepărtate. Mirelle Mathieu nici nu era născută când Piaf cutreiera deja lumea cu cântecele ei. De fapt pentru Mathieu, Piaf a fost unul din modelele sale muzicale, dacă nu cel mai mare.
  E adevărat că viaţă personală a lui Piaf nu este un exemplu pentru nimeni. Dar îmi place mult „La vie en rose” cum sună în interpretarea ei 🙂

 3. COJANU N. zice:

  CELE MAI BUNE OPERE SUNT:1. LA BOHEME;2. AIDA;3.TURANDOT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s