Protestele din Ucraina sau cum să repeţi istoria

Zilele acestea am văzut o fotografie cu protestele din Ucraina care mi-a declanşat un sentiment de deja vu. Am să o ataşez şi eu aici:

aeNm5DO_700b

Mi-a adus aminte de celebra lucrare a pictorului romantic Eugène Delacroix, intitulată „Libertatea conducând poporul”, care înfăţişează Revoluţia Franceză din 1830. „Alte măşti, aceeaşi piesă”, cum ar spune marele poet Eminescu.

Studiind istoria, ce m-a frapat cel mai mult a fost că omenirea pare să o repete la nesfârşit. Toată istoria omenirii este plină de războaie, de vrajbă între popoare, care niciodată nu au dus la nimic bun. Pur şi simplu omul refuză să înveţe din propriile sale greşeli şi încăpăţânarea lui duce în final la repetarea lor. Iar dezvoltarea civilizaţiei, a mentalului colectiv, pare că nu are nici un efect în această privinţă. Dacă unii se îndoiesc de asta, se mai întâmplă şi în mileniul III evenimente ca acelea din Ucraina care confirmă această concluzie dureroasă.

M-a cutremurat ceea ce se întâmplă în Ucraina. Am crezut că epoca „omorurilor în direct” a apus de mult în Europa, dar m-am înşelat. Şi m-am înşelat crunt. Este inadmisibil ca într-o democraţie, cel care a fost ales de popor să decidă să se tragă în popor. Stau şi mă întreb: la ce se aştepta Viktor Ianukovici prin asta? Până şi un animal dacă este provocat, va răspunde provocării, cu atât mai mult o masă de oameni hotărâţi şi uniţi în jurul unui ideal. Forţa nu este niciodată un răspuns în faţa unor astfel de grupuri, ba chiar îi aţâţă şi mai mult. Istoria a demonstrat acest lucru în multe rânduri.

Eu cred că funcţia de preşedinte ar trebui condiţionată şi de o bună cunoaştere, nu numai  a istoriei propriului popor, ci şi a întregii omeniri, pentru ca aceştia să nu o repete prin deciziile şi acţiunile lor. Am înţeles că Ianukovici este acuzat pentru crime în masă. Dacă ar fi cunoscut istoria, ar fi trebuit să se aştepte la asta atunci când a decis să răspundă cu forţa contestatarilor săi. Dar acum, necunoaşterea istoriei i-ar putea aduce ani grei de închisoare. Ar fi cazul să se mulţumească cu atât, pentru că unii au plătit chiar cu viaţa…

tatal-si-fiu-Kiev-2

Tată şi fiu în mijlocul protestelor din Kiev, sursa photo

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Protestele din Ucraina sau cum să repeţi istoria

  1. lorelad zice:

    Puterea, autoritatea devin monstrii!

  2. lorelad zice:

    Philip Zimbardo:
    The psychology of evil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s