Pianistul

Istoria omenirii este plină de războaie, genocide, crime, atrocităţi sau acte de cruzime… Ca idealist, ca să nu cazi în negativism şi să-ţi pierzi astfel iremediabil speranţa în umanitate, încerci să te agăţi de orice. Te apuci să cauţi „cauze”, cu alte cuvinte, „explicaţii”. Le şi găseşti dacă eşti destul de sârguincios şi totuşi simţi că nu este destul. Nu este vorba despre fapte oarecare, ci despre acţiuni absolut incalificabile, pe care nici un scop nu le poate justifica… Şi atunci ţi se aprinde „beculeţul”: îţi spui că trebuie să ţii cont de „context”. Persecuţiile romane, inchiziţia, vânătoarea de vrăjitoare, s-au petrecut cu sute şi sute de ani în urmă. Iar mentalul colectiv şi cel individual, valorile, s-au dezvoltat între timp. Nu poţi să priveşti trecutul cu ochii din prezent…

Te împaci cu acest gând, dar ajungi în secolul XX şi apare o problemă. Lucruri care-ţi întorc stomacul pe dos, de data aceasta nu s-au întâmplat cu mii sau sute de ani în urmă. Nici vorbă, ţi le pot confirma şi bunicii, martori încă vii, dacă ai dubii în privinţa documentelor. Să se fi schimbat atât de mult mentalul în ultimii zeci de ani? Posibil… Dar deschizi televizorul şi-ţi sunt contrazise toate aceste presupoziţii. Şi ce-ţi mai rămâne de făcut decât să-ţi spui cu încăpăţânare că nu toţi oamenii au fost aşa de „răi”?

Totuşi, au existat şi „eroi”, persoane care s-au sacrificat pe altarul dragostei pentru semenii lor… Au existat şi „îngeri” în iadul care s-a dezlănţuit pe sângeroasa planetă Pământ! Tocmai de asta mai este în picioare şi câtă vreme vor exista astfel de oameni, va exista şi speranţă…

Fiindcă tot a venit weekend-ul, m-am gândit să vă recomand un film despre „iad”, „demoni”, dar şi „îngeri”, toate aceste „roluri” fiind jucate de oameni, cu foarte multă „măiestrie” pe parcursul istoriei… De data aceasta este vorba despre cel de-al doilea război mondial, iar filmul se numeşte „The Pianist”.

Lansat în anul 2002, în regia lui Roman Polanski şi cu Adrien Brody în rol principal, filmul prezintă modul în care marele pianist polonez de origine evreiască Wladyslaw Szpilman a reuşit să supravieţuiască holocaustului.

„Pianistul” face parte din rândul acelor capodopere cinematografice care te lasă fără cuvinte. Aşa că nu vă mai spun decât vizionare plăcută!

Acest articol a fost publicat în Filme, Istorie, Meditaţii și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Pianistul

  1. Catalina zice:

    E pe lista de ceva timp. Nu am ajuns nici acum sa il vad … 😦

    • Teonymus zice:

      Merită văzut! Pentru mine, alături de „Lista lui Schindler” şi „La vita e bella”, se află undeva la vârf în rândul filmelor de gen.

      • Marian zice:

        Jura-te si …poate te cred 😡 !!! Iti pot indica cel putin cinci filme avand acelasi titlu si…cam acelasi scenariu { nu mai vorbesc despre scene identice , adica …in mijlocul nenorocirii un om …canta ! } si ma-ndoiesc ca le-ai vazut macar , darmite sa le ai in toplist alaturi de „Schindler list ” sau ” La vitta e bella ” . Filmul asta ti-a placut { las la o parte faptul ca-i construit dupa bunul obicei al lui Polanski din clisee } deoarece , ai aflat ca mama lui Roman Polanski a fost o victima a lagarelor d e concentrare naziste si ca Roman Polannski insusi a fost p’acolo . De fapt te-a impresionat iar asta-i deja alta gasca-n alta traista . Vrei sa vezi film bun ? ” Floarea soarelui ” cu Mastroianni si Sophia Loren …ca tot a inplinit vreo optzeci d e ani zilele astea .

      • Teonymus zice:

        Să înţeleg că nu v-a plăcut filmul? Vă spun iar: „De gustibus non est disputandum”. 🙂
        Repet ce am spus mai sus, pentru mine „Pianistul” se află undeva la vârf în rândul filmelor de gen. „Pentru mine”, deci este o opinie personală şi nu este deloc bătută în cuie. Nu le-am văzut pe toate. Sunt atâtea filme bune şi foarte bune pe care nu le-am vizionat încă şi pe care poate nu le voi vedea niciodată. Dar până acum aşa stau lucrurile… 🙂
        Mulţumesc de recomandare! Când voi găsi timp, am să arunc un ochi şi peste acest film, mai ales că, din câte văd, este unul istoric.

  2. Marian zice:

    Omule….parerea dumitale vis a vis d e parerea mea !!! Ce-i asa mare branza ? Nu-ncape suparare din aceste motive . Dumitale ti-a placut , pe mine m-a impresionat si pace buna ! Ce trebuie sa ne luam cu bolovani pentru asta ? Spui …” pentru mine ” . Asta inseamna oare ca daca-ti indic titlul uni film si mai memorabil { nu uita c-am mai facut-o si cu alta ocazie } si mai cutremurator , a unui film sau macar a unei scene dintr-un astfel de film de aceeasi factura ….dai jos de pe piedestalul pe care l=-ai construit ” Pianistul -ul ” lui Polanski ? Singura problema ar fi aceea ca respectivul film nu este in engleza { n-are dialogurile in engleza frate …ce sa-i fac daca este film strain dintr-o tara ” necivilizata ” ? } , nici macar dublat in limba engleza si poate ca te-ar deranja , in plus de asta este mai vechi cu minim cincizeci d e ani decat lucrarea lui Polanski . Autorul marturisea mai nu stiu cand ca , ideea i-a venit amintindu-si de asediul Leningradului pe cand privea cu groaza , un camarad { pianist in viata civila } ale carui degete ai ramasesera lipite de otelul tunului in timp ce mana ….nu-i sangera !

    • Teonymus zice:

      Eu n-am nici o problemă cu filmele în altă limbă decât engleză. Ba dimpotrivă. De cele mai multe ori le găsesc mai reuşite.
      Se aseamănă filmul lui Polanski cu alte filme? Asta este irelevant. Nu uitaţi că „Pianistul” are caracter biografic. Prezintă câteva episoade din viaţa unei personalităţi reale, nu fictive. Nu este vina lui Polanski că detalii din viaţa acestuia se aseamănă cu detalii din viaţa altora.
      Asta nu înseamnă că bag mâna în foc că Polanski nu a mai „înflorit” pe ici, pe colo, dar trebuie să ţinem cont de aceste lucruri.

      • Marian zice:

        Ba desteptuleee iti dau titlurile a cel putin sase filme JAPONEZE , COREENE , RUSESTI sau chiar ROMANESTI in care subiectul si intamplarea seamana la virgula cu ” Pianistul ” lui Polanski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cum dracu sa fie ” irelevant ” ? TOATE , dar absolut toate , au fost realizate dupa amintiri si fapte REALE ! Ce dracu onorabile , ai uitat ca-s pensionar si ca singura me a distractie si placere { in afara ingrijirii nepotilor sau a urmaririi cu regretul d e rigoare al gagicilor traznet ce trec pe strada } a ramas vizionarea d e filme ? in plus d e asta …ca eu sant un pasionat de film…de arta cinematografica de aproape cincizeci d e ani si asta scazand din varsta actuala ????????????????? Hai fi sincer …in afara acestui film …ai mai vazut un alt film regizat d e Polanski ? Pe bune acum ! Ma-ndoiesc profund c-ai vazut ” Cutitul in apa ” sau macar ” Balul vampirilor ” despre altele….chiar nu cred desii , nu-ti pun la indoiala capacitatea intelectuala ….Doamne fereste !!! In alta ordine d e idei…sa-mi ierti posibilele inadvertente sau greseli d e tastare pe care le fac { mai mult decat d e obicei } : am descoperit o noua metoda de a slabi . Eu am descoperit-o si…probabil c-o voi si patentta vreodata {dumitale revenindu-ti….10% din castig …deoarece ma bazez pe reciprocitatea-ti la vanzarea cartii …viitoare 😉 } , si s e bazeaza pe mult somn si foarte putina , spre deloc mincare si …apa fireste caci sti ca alta bautura…nu-nghit ! Iau niste medicamente { chinezesti fireste } care ma fac s a dorm sau cand sunt trez sa fiu ametzit , atat d e ametit incat abia daca ma ami pot tine pe picioare si …pana si s a gandesc gandesc foarte greu insa….in trei zile , am scazut de la quital la ….95 de Kg. iar asta….consider eu este o victorie ! Sa vad ..”dupa ” daca voi avea puterea s a renunt la chinezarii ! Oricum pana nu ajung la macar 80 Kg….nu ma opresc !!!

      • Teonymus zice:

        Mă gândesc că ar fi şi cazul să se asemene oarecum astfel de filme, dat fiind faptul că tratează acelaşi subiect: războiul. În fine, nu mă pot lăuda că am văzut atât de multe filme precum dvs., aşa că mă dau bătut. 😀
        Cât despre „metoda de slăbit”, eu dacă aş fi în locul vostru, n-aş avea încredere în „chinezerii”, de fapt, în orice medicamente care „te ajută” să slăbeşti. Rezultatele care se obţin repede şi cu puţin efort, au ceva suspect în ele. S-au făcut destule filme pe acest subiect (fiindcă tot era vorba despre filme 🙂 ) şi mă gândesc că au un sâmbure de adevăr.
        Cea mai sănătoasă metodă rămâne mişcarea, sportul.
        Dar şi aici cred că este mai bine să mă abţin, având în vedere faptul că n-am avut până acum astfel de probleme. 😀

  3. 🙂 eu am vazut cele doua filme si recunosc ca sunt destul de crude, mai ales ,, Schindler list” asa mi s au parut mie. Poate candva o sa vizionez si ,,Pianistul” , bine de bagat la cap 🙂

  4. Marian zice:

    @pasiunepuritatesipacat Nu te mai lua dupa Teonymus , in materie d e filme tipul e tamaie !!!!!!!!!!!!!!! Vrei un film bun ….urmareste ” Floarea Soarelui ” cu Loren si { fireste } Mastroianni , urmareste ” Jaccob’s liar’s „cu Robim Williams { ca tot a plecat sa moara nitel mai zilele trecute } , ” Giorgio Perlasca -un eroe italiano ” sub regia lui Alberto Negrin { adica roman 100% } si realizat in ’85 sau ” Ora 25 ” cu Antonny Quinn si Virna Lissi dupa cartea unui roman ” A douazeci si cincea ora „….scrisa dupa ce s-a cvarat in west adica prin anii ’70 , sau macar ” Soare inselator 1-2 ” cu Bondarciuk si sub regia sa ! Alea filme nu….lista nu stiu cui !!!

    • Teonymus zice:

      „Nu te mai lua dupa Teonymus , in materie d e filme tipul e tamaie !!!!!!!!!!!!!!! ”
      Vă repet: gusturile nu se discută. Unora chiar le-au plăcut recomandările mele. Nu mi se pare corect să faceţi astfel de generalizări în chestiuni ce sunt pur subiective. 🙂

  5. Marian zice:

    Politicoase si fireste , amicale scuze ! I’m sorry , cum ar zice baiatul meu din UK 😉 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s